Friday, April 29, 2011

Perkahwinan Di Raja..William & Kate


World watches as William weds Kate
The world will watch in fascination as Prince William marries Kate Middleton in a ceremony combining royal pomp and tender romance.

Months of meticulous preparations will come to fruition when the couple say their vows in Westminster Abbey in front of 1,900 guests and a global television audience of two billion.
Forecasters' warnings of rain showers over central London failed to dampen the mounting excitement about the long-awaited royal wedding.

Scores of well-wishers have been camped outside the ancient gothic church for days to get the best spot for the first full view of the bride's dress when she steps out of the Rolls-Royce carrying her to the service.
Miss Middleton, 29, will walk up the aisle on her father's arm as a commoner. Just over an hour later she will leave, with her new husband by her side, as an HRH, a Princess and a future Queen.

Invited guests include David and Victoria Beckham, Sir Elton John and Guy Ritchie and Prime Minister David Cameron. A host of politicians, clergy, military chiefs, ambassadors and more than 45 foreign royals will begin filling the abbey from 8.15am. There too will be William's proud grandparents the Queen and Duke of Edinburgh, his father the Prince of Wales and stepmother the Duchess of Cornwall, joined by some 40 members of the British royal family, as well as close friends and confidantes of the couple.
William, 28, and his brother Prince Harry, 26, who is his best man, will arrive at the historic 1,000-year-old church at 10.15am. By then the second-in-line to the throne may have been given a new title by the Queen, in a traditional gesture, to mark his wedding.

The groom, an RAF search and rescue helicopter pilot, will be dressed in red, wearing the famous scarlet tunic of an Irish Guards officer, rather than an Air Force uniform.
The world will hope to get the first glimpse of Kate's dress, which has been kept a closely-guarded secret, when she leaves for the abbey exactly nine minutes before the service starts at 11am. However, they may have to wait, as the hotel has erected screens to ensure no-one catches a glimpse before she arrives at the abbey.

The Archbishop of Canterbury, Dr Rowan Williams, is marrying the couple, the Bishop of London, the Rt Rev Richard Chartres, will give the address, and the Dean of Westminster, the Very Rev Dr John Hall, is conducting the service

Disaat dua billion penduduk dunia menyaksikan majlis perkahwinan Putera William dan Kate Middleton hari ni..Segala pergerakan yang membabitkan majlis itu diperhatikan setiap saat.

Hari perkahwinan ini di isytiharkan sebagai cuti umum rasmi di Britain..

Tak tahan gangguan Awang Afrika

PETALING JAYA: Sikap tamak pemilik rumah di Apartmen Mentari Court di sini, menyewakan rumah mereka kepada pendatang dan pelajar asing terutamanya warga Afrika menimbulkan kebimbangan penduduk setempat berikutan segelintir mereka sering mengganggu remaja perempuan dan wanita tempatan di situ tanpa mengira waktu.
Menurut beberapa penduduk yang ditemui, kehadiran warga Afrika dan asing lain seperti Indonesia serta Filipina di situ menimbulkan rasa tidak senang disebabkan gaya hidup mereka yang lebih bebas dan tidak menghormati orang lain.

Pelajar, Herziyanti Mohd Zaki, 25, berkata teman serumahnya menjadi mangsa gangguan seorang lelaki warga Afrika itu ketika berada di dalam lif.

“Ketika kejadian, secara kebetulan seorang lelaki warga Afrika berada di dalam lif dengan kawan saya yang mahu pulang ke rumah untuk mengambil kad pekerjanya yang tertinggal. “Namun secara tiba-tiba, lelaki itu merampas telefon bimbit kawan saya bertujuan untuk memasukkan nombor telefonnya dan dia tidak akan memulangkan telefon itu selagi kawan saya tidak mengambil nombor telefonnya,” katanya.

Herziyanti berkata, kejadian itu menyebabkan kawannya trauma untuk menaiki lif seorang diri dan sentiasa berhati-hati ketika berjalan di taman.

Selain rakannya, ramai pelajar dan wanita tempatan turut menerima nasib yang sama tatkala bersendirian di taman atau di dalam lif.


Saadiah Bakar, 30, pula mempersoalkan tujuan kedatangan warga Afrika yang dilihat semakin ramai di sekitar kawasan bandar Sunway sejak kebelakangan ini.

“Saya sendiri tidak pasti sama ada mereka datang untuk belajar atau apa kerana sentiasa bergaya selain memandu kereta mewah


*** i kan tgh cari penyewa utk midlle room rumah yang i sewa  kan?ada satu hari tu i dapat sms dari awang hitam ni la...kata nak sewa 2 bulan jer..willing to pay higher...lagi satu dia ni pemain bola sepak la kononnya..kalau dia byr byk mana pun sorry la i nak sewakan....x pasal2 jadi mangsa kang...berani tul diorang ni...bila i ckp bilik tu dah x available...dia kata i penipu....pi la mati...x kuasa nak layan...*****

X de Kerja cari Kerja...Last2 Cari Pasal!!!!!

Nyaris maut curi kabel
 
MELECUR...suspek yang melecur kini dirawat di Hoshas, Temerloh. 


MARAN: Tindakan seorang lelaki mencuri kabel milik Tenaga Nasional Berhad (TNB) di pencawang sebuah tapak kilang lama, di sini, mengundang padah apabila dia nyaris maut akibat terkena renjatan elektrik berkuasa 11,000 watt dalam kejadian awal pagi kelmarin.
Ketua Polis Daerah Maran, Deputi Superintendan Ahmad Johari Shahabudin, berkata lelaki terbabit dipercayai penagih dadah berusia 24 tahun melecur teruk kira-kira 36 peratus di seluruh tubuhnya dan kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas), Temerloh.

Menurutnya, dalam kejadian kira-kira jam 1.25 pagi itu polis menerima maklumat mengenai pencerobohan di pencawang berkenaan sebelum menghantar sepasukan anggota untuk menyiasat.

“Anggota yang tiba di tempat kejadian menemui peralatan seperti spanar dan parang dipercayai digunakan untuk memotong kabel serta telefon bimbit milik lelaki terbabit.

“Namun, lelaki terbabit sudah dihantar orang awam ke Klinik Kesihatan Maran selepas menemuinya separuh hangus,” katanya, semalam.

Katanya, siasatan awal mendapati lelaki terbabit sudah mencuri peralatan TNB di tempat sama sebelum melakukannya kali kedua secara berseorangan dalam usaha untuk mencari wang dipercayai hendak membeli dadah.

Update Rambut Dania

Dulu Dania sentiasa berambut panjang....rambut dia tu asli tau....lurus dari atas tapi curly di bahagian bwh....sangat cantik masa tuh..memang i jaga rambut dia tu...kalau pi mana2 sure ada yang menegur kata rambut dia cantik...

 Ni masa umur 3 tahun..

Ni masa umur 5 tahun

 Masuk jer tadika i terus gunting rambut dia separas bahu sebab nya rambut dia dijangkiti kutu....bengang giler masa tu...ye la..budak2 tadika kan macam2..masa tu frust sangat2.....sebab i memang sayang giler rambut dia tu....
 masa 6 tahun
Gambar terbaru

pendek terus..senang....kalau tak kang susah nak ikat2 rambut dia nak sekolah kan.....masalah kutu pun xde...setiap kali balik memang kena check....x suka la kutu2 ni....
memang x dinafikan ...i adik beradik amsa sekolah dulu memang berkutu..bergaul masa kanak2 kan...x leh nak kata apa dah...la ni i terapkan kebersihan kat anak dara i ni...
kena terima hakikat dania x leh rambut panjang dah..dan curly2 besar2 tu semua dah hilang..dah jadik lurus mcm rebonding lak...

Salah jugak ke?

SALAH KE KALAU I

TAK KAHWINNNN??????

UMUR I BARU 33 TAHUN TAU...

BUKAN 38 TAHUN PUN.....

SUSAH KE DIORANG KALAU I X KAHWIN AND TERUS

MENJANDA??



Thursday, April 28, 2011

Junior Masterchef Australia...Isabella..The Winner...

I memang kagum giler ngan kebolehan kanak2 ni memasak...setanding chef2 terkemuka...
kagum sgt sebab diorang kreatif...
memang x pernah miss tgok Junior Masterchef ni....korang mesti ada yang layan jugak kan?

 Pemenangnya Isabella....
memang dia layak menang sebab dia sangat cool..xde nak meninggi diri macam si Jack...selain berbakat
Izzy sgt yakin dalam setiap presentation yang diberikan..the best part bila sesi penghakiman..dia sangat bijak menjawab soalan hakim...




The twelve-year-old Queenslander Isabella has won the first series of Ten's Junior MasterChef Australia, edging out Jack in a closely contested final.
Isabella was awarded a $15,000 trust fund for her performance in the final, which included a scampi and scallop main dish served with garlic custard. She described the win as "the biggest dream I've ever had", adding that she felt "amazing" when she heard the winner's announcement.
As the runner-up on the programme, Jack won a $10,000 trust fund.
Isabella scored 97 points out of 100 in the final challenge, ahead of Jack on 94. But the judges' scoring during the final provoked some raised eyebrows among viewers: Jack was awarded 53 out of 50 for his dessert, with George Calombaris, Shannon Bennett and Matt Preston all giving his "pear perfection" dish eleven out of ten.
On her way to the final, Isabella also came in ahead of her twin sister Sofia, who was awarded $5,000 for reaching the top four along with Siena.
"The biggest dream I've ever had has come true, and to think I had my sister there with me, it feels like I won for both of us," Isabella said.
"Jack and I knew it was going to be a tough race, but I felt confident as I knew I had Sofia and the rest of my family waiting there for me and supporting me.
"It was also fun knowing that I was competing against a friend in Jack, who I have always admired cause of his creativity with food."

Junior MasterChef will return for a second series next year, the network has confirmed

sumber gambar dan berita dari Google.

X Payah la nak Ampu Bosss.......


Aku x paham la..ada sorang umat ni....beria2 ampu bos dia..tapi dia tak dapat apa pun...kat situ jugak tempatnya x berubah..orang lain lak yang naik..
ko pehal kan?
x boleh ke kerja elok2...sikit2 nak ampu...
buat kerja elok2 boleh x...biar rezeki tu afdal dan bersih...
x paham la...apa yang ko dapat?nak kata naik gaji banyak...biasa jer aku tengok...
hidup kalau dengki mendengki ni payah derrr....
sampai bila pun x maju....
fikir2 kanlah....umur makin tua..tunjuk la contoh terbaik....
x elok dengki kat orang ni....

Panic!!!!!

Salam U olls

Lisa kirim salam kat semua...salam rindu...dia sibuk dan tak larat bwk badan dah...

Sabtu lepas lebih kurang pukul 7.00 mlm, dia balik dari jalan2 pusing2 ngan hubby dia sekitar taman...balik

jer terus duduk kat sofa..pas tu dia bangun nak pi toilet ke nak masuk bilik agaknya....tiba2 dia jerit....

Ala....ada air keluar..seluar akak basah....i plak....terus menerpa ke arah dia....aik...air apa pulak...ketuban

ko pecah ker?..dia kata x tau...seluar akak basah ni.......

Giler nyer panic.....i dah berderau darah dah...budak ni nak bersalin dah ke....i suruh dia pi toilet tgok dulu

takut false signal lagi....i terus call adik i yang kerja kat Klinik tu....dia suh htr spital...dengar jer spital

dia dah seriau....hubby dia masa tu nak sembahyang maghrib..i ckp..ko pi sembahyang dulu jep..kang x

sempat lak...pas tu ko call mak kau (MIL Lisa) memandangkan dia bekas bidan kan....abah suruh tunggu

dulu tgok ada x air keluar lagi....dak Lisa ni mengidam ikan belida lak time tu..mmg dah dapat...abah paksa

mak goreng kan cepat..takut Lisa x merasa...sempat jugak la Lisa makan ikan belida goreng..berdua dia

mengerjakan ikan tu dgn Dania..x pergi pun spital sebab dah xde air yang keluar...contraction ada tp x

seteruk ari tu...tapi mlm tu kami semua mmg berjaga2 la....mana tau Lisa nak bersalin dah...pelik la...

sampai sekarang i asyik fikir..."AIR" apa yang keluar time tu?sampai sekarang x dapat jawapan...nak kata

dia terkencing air tu kaler jernih......pelik2...false signal again.....ayooooo...babies..jgn main2 boleh x...

mama boleh sakit jantung apatah lagi ayah dan ibu kamu tau.....keluar cukup masa boleh?

Wednesday, April 27, 2011

Dania Dan Pose Barunya...

Dania ada kegemaran baru skrg ni....asyik nak pose....pas tu pose dia akan jadi sepesen jer mcm yang kat bawah ni....sama jer..suh tukar pun result dia akan jadi sama....senget benget itu sudah pasti dan harap2 tak jadi minah senget yer nak oiii.....

ntah mana dia belajar pose gaya nih...
udah mcm nak terbang..
hehehehe...sure senget mcm tuh....

Mama pun mengikut....hahahaha....maknanya dia belajar dari sapa?

Tuesday, April 26, 2011

Good Luck My Dear Sister


Dak kecik ni tag i kat FB..katanya doakan adik lulus exam kali ni...

So...buat adikku....Good Luck...buat yang terbaik....jgn kelam kabut...relax...yakin....dan along doakan semoga adik along ni success dalam exam....ko balik 13hb nanti kan...tp x sempat jumpa eh...masa ko balik tu along dah selamat tiba di bumi Vietnam..
Semoga menjadi bibik yang terbaik utk anak daraku ok...jangan ko buli dia lak sepanjang ketiaadaan ku nanti..

Misteri 10 jari dikerat 'cantik'


GOMBAK - Kejam! Perbuatan penjenayah terhadap mangsanya semakin sukar dijangka dengan kes terbaru polis menemui 10 batang jari seorang lelaki yang dikerat 'cantik' dibuang atas landasan kereta api berhampiran Taman Sri Putra Emas, Kuang di sini semalam.
Kesemua jari yang dibungkus di dalam beg plastik berwarna putih itu ditemui pada pukul 9.55 pagi oleh pejalan kaki sebelum memaklumkannya kepada kakitangan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).
Difahamkan, jari tersebut telah dilemparkan dari atas Jambatan Jintan tepat ke atas landasan iaitu di Kilometer 363 dari Butterworth ke pekan Kuang.
Siasatan awal polis mendapati, kesemua jari berkulit gelap tersebut diikat menggunakan pita pelekat sebelum dikerat serentak.
Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, ketika itu pekerja KTMB terbabit hanya menyedari lima batang jari di dalam beg plastik tersebut.
Bagaimanapun katanya, selepas diperiksa, polis mendapati terdapat lima lagi jari yang disyaki dikerat dari dua belah tangan milik seorang lelaki.
"Kita turut menemui sehelai baju T berwarna hitam berbelang putih dengan kesan darah dan sehelai seluar slack," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini

365 Resepi Istimewa Chef Hanieliza

I memang suka memasak dan suka mencuba resepi orang....balik kg ari tu tgok my cousin ada beli buku ni...giler tebal...gigih tu snap gambo...resepi agak simple dan senang2 jer..bahan2 pun mudah cari..kalau x salah chef ni ada blog jugak kan...tp x tau mana satu...
so u alls kalau nak dapatkan resepi kena la ke kedai buku yer...PWTC tgh ada pesta buku kan..mana tau kot2 ada jual buku nih....

 pandangan depan
 model x berbayar...
 antara gambar menu
 sgt tempting

banyak sangat resepi....kalau dah takde idea nak msak..belek jer buku tu sure dtg idea....
i rajin nak mencuba..nak pulak..ada mak buyung kat umah kan....

Friday, April 22, 2011

My Work Station

hahaha..penutup citer sebelum i balik Seremban hari ni...kat bawah ni la tempat kerja i...cuma x amik gambar dalam department jerk...

 terpampang besor namo company...
 PC tempat meluahkan perasaan hari2
 sikat adalah benda paling penting
wajah kesayangan kena ada...sekali ngan teddy bear dia bekalkan...yang kecik tu Dania..yang besor tu mama..huhu...paper Metro memang wajib ada sebab free...

hoh..giler boring ni....nak balikkkkkkk.....nak balikkkkkkkk

Selamat Hari Bumi Sedunia 2011

22 April adalah HARI BUMI SEDUNIA.....

Jom sama2 hargai bumi kita....




MENYAMBUT HARI BUMI DUNIA...

MARI KITA KURANGI BEBAN PANASNYA...

Thursday, April 21, 2011

Iphone 5 > Giler nyonya ni....

video

Jom Layan Video nih...

Hari2 Pack..Hari2 Delay Kalau Hujan..

I tak paham la..kenapa KTM nyer servis ni makin lama makin teruk...ni yg sempat i candid semalam..dah la delay banyak kali..biasa i leh sampai umah dlm kul 6.15..semalam i sampai kul 7pm...pas tu selagi leh masuk nak masuk..coach ladies pun sama gak..i kesian kat ibu mengandung tu..berpusu2 nak masuk tp org x bagi laluan...x tau la apa tindakan KTM untuk memperbaiki kelemahan sistem diorang ni...


berebut2 dan tolak2 itu perkara biasa...

Sampai bila la i nak hadapi situasi ni..bkn x bersyukur..tp diorang ni xde manners langsung..kalau rumah i x sebelah KTM..xde i nak sibuk2 pasal ni...hari2 mcm tu..waktu pagi lagi la...i dari rumah wangi2..sampai opis dah xde bau dah...cisss...

Diet Rasullullah S.A.W

Diet Rasullullah SAW

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN

* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara
lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti
sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.

(enzim sejenis alat percerna makanan).

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan.

Sesuatu yang menarik untuk dikongsi bersama...info dari forwarded email.

Wednesday, April 20, 2011

Check Up Hari ini 20.4.2011

hari ni 20/4/2011 g check up kat klinik kesihatan.

mcm biasa g check.amik darah n urine test.result sangat baik.staff nurse kata kepekatan darah lissa sgt baik untuk twin prengnancy.selalunye org pregnant twin ni ada masalah darah tak cukup pekat n leh kene anemia,tp alhamdulillah,berkat lissa ikut ckp doktor mkn vitamin yg diaorg bekalkan,kesihatan lissa dlm keadaan baik.pastu kene jumpa doktor plak,sebab ape tau...staff nurse ckp sebenarnye lissa dah masuk 8 bulan dah hari ni,so doktor kene scan n pantau kedudukan babies plak...adoiyai..mcm ne kire ari tu ek..sb ikut kiraan yg lissa wat dgn staff nurse awal2 dulu,usia kandungan dalam 7.5 bulan.tp....hari ni lain plak...hurmmm...penin dah lissa.ape pun,ikutkan je lah,janji babies selamat n lissa akan wat persediaan fizikal,mental & jasmani untuk bersalin nanti.doctor ada ckp kedudukan baby untuk 8 bulan ni dua2 kepala bayi kat bawah,klu kat bawah,maknanye 100% lissa kene operate,kalau sorang kat bawah & sorang lagi kat atas(sonsang) boleh bersalin normal.ape pun memang lissa berharap dapat bersalin normal,tp klu bg 2 pilihan normal n operate,lissa akan pilih operate untuk selamatkan semua..
kawan2 semua tolong doakan anak2 lissa dan lissa ye..lissa harap semuanye berjalan dengan lancar. 4/5/11 ni lissa kene scan lagi. 9/5/11 jumpa doktor pakar yang pantau lissa kat ward hari tu.ni gerun sikit sb nanti dia yg akan manage samaada lissa akan bersalin cara ape.klu operate,mmg dia akan bg tarikh...so,kenelah tunggu...lissa hanya mampu doa je minta Allah s.w.t selamatkan anak2 lissa.minta2 mereka lahir dgn sempurna dan sihat walafiat.amin

Update Lisa Warded

Assalammualaikum semua,lissa dah discharged dah..hepi sgt dapat balik umah n lakukan aktiviti biasa.walaupun kene kurangkan aktiviti ni sb doctor suh lebih banyak rehat.lisa discharged hari isnin,tp tambah mc sampai ari selasa.duk umah rehat.hari ni dah masuk opis dah..ni lissa nak citer pasal kejadian perut mengeras ni..jom kite ikuti citer lisa yer…hehehehe.
15/04/11 – 3.30am
Tiba2 perut sakit sgt.bila tgk  perut dah mengeras semacam,rasa biasa je sb mungkin bb bergerak.tp dlm 1/2jam,sakit tak hilang lagi.kul 4.00am kejutkan mak mertua mintak tgkkan perut ni (mak mertua adalah seorang bidan) Mak pun terkejut tgk dah mengeras,dia x berani nak usik sebab selama dia jadi bidan belum dapat yg kembar lagi,ape yg dia buat,dia tawarkan dengan ayat al-quran bagi bb bertenang.contraction berhenti kul 4.10am,lepas tu datang balik,paling sakit sb dah sampai bawak ke pinggang n ari2.Lissa bawak berdiri n jalan2 keliling bilik.mungkin bb penat baring je kot,tp sakit tak nak hilang,makin menjadi sampai nak diri pun kaki dah kebas,dlm hati Allah jer yg tau betapa takutnye nak hadap sakit ni…bertahan sampai kul 5.00am,pinggang dah mcm nak tercabut,lissa dah mula menangis n berpeluh-peluh tahan sakit.sempat lagi ckp kat abg,agaknye masa mak mngandungkan kite,mcm nilah yg diaorg rasa..lagi sebak sb teringat mak n abah kat umah.msg dah hantar kat kak long,tp x ada respon (tido mati agak eh).kul 5.10am tu nekad g hospital sb dah x mampu nak diri g dah.my hubby dah kelam kabut sb dia takut tgk lissa tahan sakit,dia jadi tak tentu arah dah.tp dia tetap tenang masa drive,lisa je gesa dia suh drive cepat sikit sb mmg dah sgt tak tahan,dlm kete bkak aircond pun berpeluh gak.babies tetap bg contraction yg sgt kuat,rasa nak meletup dah perut nih.
Sampai je GH,diaorg terus hanter ke Labour room,hati berdebar sgt.jumpa doctor on the spot.doc check mcm2,masa scan pun contraction tetap x berhenti..doc decide tahan wad n buat rawatan persediaan bersalin awal.sebelum tu dia check laluan,tiada bukaan,jd doc suh duk dulu dlm ward.rehat.

7.30am.
Doctor pakar dtg check perut,contraction tetap ada,sakit kat pinggang kurang sikit.doc suh wat CTG untuk tgk jantung babies.sgt penat buat CTG ni,nasib baik dapat nurse2 yg baik hati n nak menolong,hati jadi tenang jer.Alhamdulillah,keputusannye jantung babies normal.Doctor terangkan klu contraction masih tak hilang,doctor akan wat injection untuk kembangkan paru2 bayi sebagai persediaan sekiranya bersalin awal.doctor check lissa dah mengandung 31 minggu,mmg boleh bersalin,tp bb tak matang.kul 1.00pm,lissa diinject……sgtttttttttttttttttt sakitttt sampai menangis tau tahan sakit..husband pun x sanggup nak tgk muka lissa tahan sakit…nasib baik husband ada kat sebelah,leh manja2..hahaha….lepas tu,rehat tido sampai petang.time melawat,mak,abah,kak long n dania dtg jenguk kat ward,seronok sb lissa tak sorang2,family tetap ada bagi sokongan,tp sume nampak risau ,takut lissa nak bersalin dah kot.Husband pun x pernah mis melawat lissa kat ward,dia mesti dtg tepat pada masanye untuk teman lisa kat ward.sayang lissa kat husband berganda2 jadinye.ni baru 1 hari punye citer,banyak lagi lissa nak kongsi dengan sume,sebab banyak ragam yg lissa jumpa masa dalam ward nih.hehehe….nanti lissa citer lagi yer kawan2…

Anjing baham payudara

BUKIT MERTAJAM: Seorang suri rumah yang cedera payudara kirinya digigit seekor anjing jenis German Shepherd pada Jumaat lalu, kini dalam pertimbangan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pemilik anjing berkenaan.
Mangsa, Lee Boon Chen, 44, berkata, walaupun pemilik anjing itu sudah memohon maaf selepas insiden itu, dia tidak akan berdiam diri dan mahu melakukan sesuatu untuk memberi pengajaran kepada pemilik anjing lain yang tidak mengutamakan keselamatan orang awam.
Katanya, dia mahu pemilik anjing lebih bertanggungjawab termasuk menjaga dan mengawal haiwan peliharaan masing-masing bagi mengelak orang lain menjadi mangsa.

“Selepas kejadian ini, saya trauma, malah kerap bermimpi diserang anjing dan jika saya melihat atau terserempak dengan anjing jenis itu, saya takut dan badan menggigil,” katanya ketika ditemui menerima rawatan susulan di sebuah hospital swasta di sini semalam.


Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 pagi Jumaat lalu, Lee nyaris kehilangan payudara kirinya selepas cedera diserang anjing berkenaan ketika dia membawa anjing peliharaannya jenis Shih Tzu bersiar-siar di kawasan perumahan di Taman Tambun Indah, Simpang Ampat dekat sini.


*** dapat x u olls bayangkan payudara kita kena baham mcm tu...seriau mak nokss.....

sumber dari SINI

Tuesday, April 19, 2011

Budaya Membawa Bekal



Jom kita citer pasal puteri kesayangan i ni....

Memang x susah jaga Dania..mengikut kata cuma kadang2 manja terlebih....apa kena puteri i ni dgn tajuk atas tu yer..ok..Dania dari kecik i memang dah didik untuk tidak makan makanan ringan atau gula2..sebab syg kat gigi dia yg cantik masa kecik...selain tu Dania memang minum susu dan bila dah besar jer dia minum Horlicks..susu x mo dah..puas pujuk...tp xpe la kan..at least ganti Milo and Horlicks...i memang terapkan kat dia..pergi sekolah bawak bekal..hari2 mmg bwk bekal x kira la nugget ke..apa ke...janji ada...sebab dia masih x pandai membeli di kantin..bukan x nak ajar yer..cuma kita was2 dengan kebersihan makanan yang dijual di kantin...lagipun dah banyak kes kan..
Nak dijadikan cerita..memang setiap duit belanja yang dia bawak pi sekolah hari2 i akan pastikan dia simpan dalam tabung..cuma pegang dalam rm5 jer..in case kalau x bawak bekal ke apa kan..until today she can manage..tabung pun dah penuh...baru jer 4 bulan belajar kan...tapi memang bagus la bawak bekal hari2..sama macam kita kecik2 dulu kan...ada bekal...bwk air sirap dalam botol...seronok kalau ingat balik...Dania ada kepantangan yer..dia akan jatuh sakit /demam/cirit birit kalau makan junkfood..memang x boleh..maybe sebab dah diterapkan dari kecik kan..

Apa pendapat u olls dengan Budaya Membawa Bekal Ke Sekolah?berikan pandangan...setuju ke tak?

Wajah Mak Buyung Kena Warded

Kebizian melanda i dari pagi..ni take 5 buat entry ni..u olls ada yang rindu ngan Lisa kan...kat bawah ni ada beberapa keping candid photo Lisa yang sempat i kidnap guna hp bodoh jer..maaf andai quality gambar kurang....
Tak leh tido baring...kena bersandar..

x pun tido duduk jer...
eleh sipu2 malu sebab apa ntah..


nampak segar sikit..


Apa pun kita doakan yang terbaik untuk Lisa and babies...moga semua dlm keadaan baik...i masih menantikan berita dari Lisa..dengarnya today dia ada checkup kat Pakar...

lagi berita tunggggguuuuuu...

Monday, April 18, 2011

BUKAN KUPINTA..


Kamu...kamu..dan kamu...kenapa terlalu kejam menuduh membabi buta...


Kamu..kamu...dan kamu...kenapa terlalu selfish?


Kamu..kamu dan kamu...dimana sifat perikemanusiaan...


kenapa terlalu angkuh bermain dengan kata2?


Kenapa hanya tahu mengeluh tidak mahu mendalami?


Kenapa suka mempersalahkan orang lain tanpa mahu menyelami perasaan orang?


Kenapa seolah -olah menyalahkan takdir atas apa yang terjadi?


Ketahuilah kamu wahai insan...mungkin suatu ketika dulu memang aku disisimu..


Tapi tidak kini...kerana keadaan dan dalam keterpaksaan...


Keterlupaan atau ketidakstabilan memori ingatan....


Usah kau kecam diri ini..kerana...kau sendiri tidak mampu memulihkan keadaan...

Update Lisa Warded

Salam u olls i bagi pihak adik i..Lisa..menyampaikan perkhabaran ttg dia...masih warded..insyallah kalau doc pakar berpuas hati dengan kesihatan Lisa dan babies..hari ini maybe boleh keluar ward..memang panik u olls masa dia sakit tu..ingat memang nak bersalin dah..contraction every 10 minutes..nasib baik laluan x buka dan nasib baik doc decided utk tidak membenarkan Lisa bersalin sebab paru2 baby masih belum matang disamping berat babies baru cecah 1.2kg.. Harap2 today dia boleh keluar..kesian pulak dia warded dari hari Jumaat ari tu..dengan x selesa..dengan kiri kanan org bersalin..i faham perasaan dia..andai kata doc paksa jugak dia bersalin..sure babies dalam incubator...maknanya lama la Lisa dalam ward... Insyaallah..i akan terus update u olls once dah dapat perkhabaran dari Lisa..i pun baru start kerja today and was on MC last week...sengal otak duk umah lama2...

Wednesday, April 13, 2011

Kencing Isteri Minta Tolong

Lagi berita ke SINI

Macam2 hal la..kalau dah mcm ni perangai orang lelaki..makin ramai la jadi janda...

Macam macam ada di Kampungku

untung bila berbudi pada tanah...Mak Lang ngan Pak Lang mmg rajin u olls...sekarang kami tengah rajin balik kampung, nak tanam macam2 pokok especially pokok buah2an la kan...next week nak tanam pokok durian pulak..entah rezeki sapa la yang dapat makan hasilnya..misi pencari benih pokok mangga bermula juga....kalau dapat jenis mcm kat rumah Kak ina yant minta do do cheng itu....


pokok pisang

Limau kasturi
kangkung


Kuchai


Sawi..


ni la untung kalau kat kampung kan...sayur2 tanam jer..senang..xde nak bazir2 duit dah...

tinggal rajin ngan malas jer kan...


Pertolongan anda diperlukan

salam u olls, caner nak buat kalau x leh upload gambar sebab dah abih limit..ada sesapa leh tolong ajar tak?
I nak upload gambar x leh la....x bestnya..bila i ambil alih dah jadi camni lak.. x kan nak upload entry kosong lak kan..pelik lak caner leh cecah limit...apa la sgt blog ni kan...

Tuesday, April 12, 2011

Barut Baby..

Balik kampung ahad ari tu  sebenarnya agenda utama adalah nak buat barut baby ni...Lisa dah beli kain and dah mintak mak jahitkan..tapi tu la..nama jer ada 2 mesin jahit kat umah, tapi mak Lisa dah x nampak nak masukkan benang dalam jarum..makanya balik kg mintak tolong Mak Lang yang buatkan..sebenarnya mak yang buat..mak lang tukang masukkan benang dan jarum..huhu..

 Mak dan Mak Lang bertungkus lumus...
 barut yang dah siap dijahit..tali jer tak jahit lagi
 hubby Lisa tgh ukur kain utk dijadikan tali ..
 mak tgh tunggu mak lang masukkan benang
 khusyuk dua beradik ni..
 cik abang kita ni pun sama erk...khusyuk..
 tadaaa......ini la rupanya barut baby tuh...
model perut besar harus ada yer...xde mood nak posing..panas dan lemas...
sekarang segala persaiapan baby dah 90% ready..tinggal nak punggah bawak balik umah mak Lisa sebab Lisa bersalin nanti pantang kat umah mak Lisa..selesa kan kalau mak sendiri jaga..lagipun MIL lisa x berapa sihat..kesian kat dia....

Salah ke jadi Janda????

Mood Sentap kejap.....


Memang mulut puaka la...

Salah ke kalau i menjanda?

i hidup mintak ihsan org ke????

**ada sapa2 boleh jawab tak soalan di atas?segala jawapan i hargai.....

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah