Wednesday, November 30, 2011

Apa Kejadahnya Ni!!!!

Received forwarded email pagi tadi....menyirap dan tersirap sebab kita orang2 muslim ni dah tertipu lama dah..rupanya masih ada lagi product2 yang dicampur DNA babi..
korangperasan x sos2 kat bawah ni kebanyakkan digunakan di restoran2 yang sangat familiar???
nak2 abang2 jual burger tepi jalan pun ada gunakan jugak....korang agak la..dah berapa ramai yang tertipu?
yewww...damn it!!!


Klik untuk bacaan yang jelas..

Sampai bila kita semua nak tertipu kan?maknanya makanan yang kita makan selama ni..kalau x berhati2 ketika kita membeli..memang banyak sumber haram dari yang halal la ..ye tak?

Tuesday, November 29, 2011

Kembar vs Ibunya..

Every weekend kalau balik dalam kamera aku ni penuh ngan gambar2 depa bertiga ni...
dalam komputer opis ni..banyak giler folder penuh gambar diorang..

 Adeliya kalau bab bergambar memang sporting..kecuali Aressa yang sentiasa ada moody..
 tgok la Adeliya tuh...senyum cantik jer..Aressa mcm huh...ntah apa2 malas la nak senyum..
 tgok la kegedikkan Adeliya sampai Aressa mcm..huh..menyampah la...
 Adeliya alwitz ready..Aressa....hurm....lantak la...
 susah nak pegang dah sebab dua2 sama melasak..besar pun dah sama besar...
 masa ni mcm pose..sapa sayang ibu sila peluk....
 pesal terbalik plak ni?memang sengaja ambik gambar lagu ni...seni la konon..

bila dah terbalik mcm ni sumpah x tau mana satu Aressa ngan Adeliya...
malas la nak teka..
kalau teka sure salah punya..pas tuh ibu diorang gelakkan aku..
so..harap2 sapa2 rindu kat Lisa tuh...moga puas hati tatap muka diorang ni....

Ragam Kembar Ketika Kegeraman..

Kembar dah 6 bulan dah 25hb ari tuh ..sejak dah besar ni mcm2 plak perangai diorang,...
gambar kat bawah ni contoh2 perangai dua beradik ni...
sangat mencuit hati..kalau biarkan sorang terjerit2...mainan kena ada dua...

 Adelia geram ngan Aressa...tgok cara dia geram tuh..mcm nak di kokaknya kaki si Aressa
 Masih x lepaskan kaki Aressa..see..geram kat jari sendiri plak...bila dia geram yang amat..dia tergigit...meraung...agaknya gusi eh gatal la....
 Aressa dalam cubaan melepaskan kaki dari genggaman Adeliya
Adeliya tetap tak nak lepaskan..seeee...masih jari dalam mulut....
kelakar okey...
ada satu insiden dimana pagi ahad ari tuh abah bagi Adeliya ngan Aressa telur separuh masak...beria2 si Aressa makan..Adeliya makan sikit jer sebab dia geli...
tiba2 dia mcm sesak nafas (Adeliya),naik merah2 satu badan...sangat mencemaskan ok....Aressa masa tuh dah tido...Lisa dah cemas giler..buat apa pun x kena..cuak masing...
rupanya baby besar tuh memang x leh makan telur...allergic..Atuk la orang paling cuak...lama ok merah2 badan dia...semalam baru ok...pas ni jgn pandai2 bagi baby makan telur...

Musim Durian!!!

oh kome..deghoyan udah luruh...hehehehe....geram tak korang tgok durian tuh?
memang kat kampung aku tgh musim skrg ni...sepanjang jalan nak balik kg pun org dah sibuk jual durian..
tapi aku tetap x bleh tahan tgok durian atas pokok ni....

 lebah giler buah durian...
pokok langsat pun banyak buahnya tahun ni....tgh tunggu nak masak je...udah ghuper anggur dah ha...
tp aku x berapa suka buah langsat..
kalau buah duku tuh aku suka...x tau plak pesal aku x berapa in kalau ngan langsat ni...
nanti2 sibuk la org2 borong durian nak buat tempoyak kan?
mak aku pun dah sibuk cari durian utk buat tempoyak...


Friday, November 25, 2011

My Lunch Today

Simple...aku rasa boleh kenyang la kot,..dah lama plak x makan burger daging kat Plaza Sentral ni..
memandangkan budak2 dept aku away to oversea..makanya makan sorang2..
tapu bawak naik opis...

 RM4.50 siap ada telur ngan fries...ok la..berbaloi..
 Nampak lelehan sos yang melitupi telur tuh...bawah telur tuh ada daging...
pucat giler muka aku ngan x mekap...scary....hahahaha
makan la fries dulu...tekak ngah pahit kan...
gigih nak banyak2 post ari ni...tp entry ntah apa2...belasah jer la labu...asalkan korang sudi nak singgah blog aku yang x seberapa ni cukup la...

Takde Selera La Derrrrrr..........

demam2 ni memang xde selera la u olls...tekak bengkak..pahit...selsema yang x surut2...hidung tersumbat susah nak bernafas...
semalam masa pi jumpa doctor cina yang hensem..macam2 la dia tanya aku sampai la kesan tebukan kat leher..terkejut beruk dia tgok kesan tuh...dia mcm x percaya aku leh selamat dari H1N1..aku ckp kat dia..
tuhan masih sayangkan aku dan nak aku duduk dalam dunia ni lama lagi...boleh???
masa dia check tuh dia kata paru2 aku ok...clear..
most of the problem aku kena jangkitan dari org lain...antibodi aku kan x kuat u olls...
baru aku ingat...si kembar kan demam ari tuh...berjangkit ngan diorang la ni..

 pagi ni kat opis masak la megi ayam kampung ni...teruja ngan perkataan ayam kampung tuh sebenarnya...
letak dalam mangkuk...pas tuh masukkan air panas...masukkan dalam microwave...
masak dalam 4 minit...
hasilnya.....x habis aku telan sebab x sedap...masin pun yer jugak...
ah...tekak ni mcm2 la......sup ayam yang mak aku buat untuk aku malam tadi tu ajer la yang terbaik dari ladang....hurmmmmm....balik ni nak suh mak buatkan lagi la.....

Thursday, November 24, 2011

Department Meeting

Department aku dapat 2 orang staff baru lagi...
dua2 lelaki...sorang melayu sorang cina...kenapa la xde perempuan nak masuk Dept aku ni...
letih la asyik kena buli jer ngan adik2 i tuh...

 my beloved boss..hehehe...mentang2 lepas meeting dia banjer makan kan?
 the chinese guy > Mr Kong
 the malay guy tgh perkenalkan diri dia...En Mahamat..
sempat curi2 amik gambar sendiri...
mamat yang tgh2 tuh awe..bujang lagi...sapa nak kenal leh hantar email kat aku...wakakakaa...
Engineer beb..Kelantanese....
so...buat En Mahamat dan Mr Kong Choke Kee..welcome to Green Tech..

lepas dari meeting ni la yang kitorang i makan ayam kampung tuh..

Sahabat Baik Comolot untuk 2-3 hari ni..

Seksa tul batuk ngan selsema ni..selsema ok la..leh la sapu2 hidung..
ni batuk yang sangat2 buat panas hati...abdomen dah sakit...sebab asyik batuk kan..
nowdays almost every month aku mesti demam and sekali pakej batuk selsema..
kalau pi jumpa Dr Marina sure dapat MC lama..paling best dia bagi check in kat KPJ tuh 2-3 hari...
tension...

 suka ubat batuk woods ni...katanya x ngantuk..tapi bagi jer la aku ubat apa pun...memamg ngantuk punya la...
 ni dah packet yang ke 2 utk 2 hari ni...lega jugak la tekak...katanya boleh relief batuk..hurm....xde maknanya....
air teh o panas ni...asal panas jer x sampai 10 minit dah suam....itu buktinya betapa kuat aircond kat opis aku ni ha....
penat noks nak ke pantry..kejap2 refill yang panas....dari td pagi sampai la saat aku baut entry ni...
dah 4 kali refill..dan dah 5 kali aku pi toilet...
kalau x larat jugak aku balik awal la petang ni...malas aku nak tunggu sampai 5.30...boss aku pun dah tegur..kenapa datang td...ehhhh...boss ni...aku takde masing2 komplen..susah la Rizz takde..
bila aku ada...ckp lak mcm tuh...sentap jap tau....

Wakenabeb!!!

Ahad hari tu ( giler citer dah basi)decide nak pujuk Dania dengan belikan hadiah utk dia sempena dia dapat anugerah pelajar cemerlang..kisah dia dapat duit RM8 jer kan..
x nak dia patah semangat so aku bwk pi MPH Giant Senawang...
so..belikan la buku untuk dia..actually bukan aku yang bagi pun..papa dia yang masukkan duit suruh belikan buku untuk dia...
beli kan la buku..ekceli aku pi Lisa and hubby dia yang hantar..

 sebeban buku untuk Dania..pas tuh dia still belek2 lagi buku cerita ngan Mak Yang dia..
aku pun tak ketinggalan la...

tetiba

Lisa: Long...ko ni memang la..orang lain semua datang masa majlis pelancaran
Aku : pelancaran apa plak...( x perasan lagi sebab leka belek buku)
Lisa : ye la..ari tuh akak buat majlis pelancaran..orang ramai datang..ko  je takde
Aku: ko ni tebiat ke apa...pelancaran apa?(masih x pandang dia)
Lisa : Ko x tau eh...ko ni x prihatin langsung la...
Aku : ko ni dah kenapa?
Lisa: Ni ha...majalah akak ni...ketinggalan la ko ni...
Aku: ko letak balik...letak balik...setakat nama ko sama ngan majalah tuh..ko jgn berangan eh...
Lisa : wakakakakakakakaka....

Hampeh kan?

perasan konon ...mentang2 majalah tuh guna nama dia..aku lak bengong boleh terkena..


Lepas ni agak2 ada tak majalah nak guna nama aku..????

RIZZ

Makhluk Tuhan Paling Seksi!!!!!

Sumpah Seksi anak2 buah i ni kan?
hehehehe....seksi dimata aku la.....sok2 dah besor jangan nak seksi2 yer anakku....
Adeliya ngan Aressa ni dah sedap dibuat main...dah pandai bergurau...membebel..
kekadang diorang membebel sesama sendiri..paling kelakar bila diorang ketawa terkekeh kekeh kalau di agah..macam ada yang kelakar sangat2...

 Adeliya
 Aressa
 Adeliya
 Aressa
Adeliya....
minggu ni cuti lama kan..sampai Isnin...wow...bestnya....
kena bawak balik kamera ngan extra memory card...nak amik gambar banyak2 ar....ingat nak buat sesi bergambar dgn dania..
kalau jadi..resultnya aku tepek kat sini yer...

Goodies Dari Jepun

bertuah betul hari ni...masuk2 jer kerja..tgok ada beg kertas atas meja..waaaaa...sapa lak bagi hadiah ni kan..birthday aku dah lepas..
tgok kiri kanan xde org..pelik ni...tp aku letak tepi dulu la...sebab xde apa2 note kan..
on komputer..sekali ada email dari my boss
" Rizz, i put a goodies from Kaneka on your table...Mr Origawa gave to you as he said very much thanks to you for the meeting arrangement"

hehehehehe....guest from Kaneka yang bagi rupanya...
so gigih2 la bukak amenda ni kan...


 alamak...apo bondo eh ni...
 Laaaa...telur ayam ker ni??????tapi lain plak bentuk eh....
kuih rupanya u olls...
macam dorayaki tuh...dalam ada cheese..
aku makan ke?????aku x makan u olls...aku x confident...tapi aku bagi jer kuih ni semua kat yang bukan islam..dari Jepun kan...bukan x appreciate..tapi kebersihan itu yang utama...
so..aku dah send email tu Mr Origawa..ucapkan terima kasih...
kena built a good relationship kan..mana tau dia ajak aku jalan2 ke Jepun...
wakakakakaka...matik la ko berangan kan Rizz...

Tuesday, November 22, 2011

Jom Makan Dengan Adeliya...

Untie2 dan uncle......
Adeliya nak bagi tau ni...Adeliya dah pandai makan tau...tapi makan cerelac ajer la..Ibu belikan cerelac perisa macam2..ada sayur..ada honey...
paling best..Ibu belikan plate dan cawan comel ni..

Ibu beli satu jer...kaler pink lagi..sesuai la denganAdeliya yang so gegurl kan...
tgok....cantik tak?
ini la cerelac kesukaan Adeliya...
Hmmmmmm...cedapnyaaaaaa....
jemput makan semuaaaaa....Adeliya nak lawan Aressa tau...berat badan Adeliya dah sama dengan Aressa..
eh..mana Aressa....

v


v


v


v
laaaaaa..Aressa tido rupanya...Aressa x suka sgt makan..Aressa nak makan mcm org besar makan..
apa orang besar makan dia pun nak..
tak boleh kan?
kami budak tecik lagi kannnnn...
hehehe...
Nanti Adeliya dah bam bam..boleh kalahkan Aressa...

Congrattsssss!!! HARIMAU MALAYA!!!!!Kamu Penyelamat Maruah Negara!!


SEPASANG tangan emas, Khairul Fahmi Che Mat sambil dibantu tuah sepakan penalti kemenangan kapten, Baddrol Bakhtiar memastikan Malaysia membawa pulang ‘ibu segala emas’ Sukan Sea Indonesia selepas menewaskan tuan rumah 4-3 menerusi sepakan penalti pada aksi final, semalam.
Pada penentuan sepakan penalti apabila kedudukan terikat 1-1 selepas beraksi selama 120 minit, penjaga gol Khairul Fahmi menyelamatkan sepakan penalti kelima Indonesia, Ferdinan Sinaga ketika kedudukan 3-3.

Sepakan penalti terakhir negara oleh Baddrol cuba ditangkap penjaga gol Indonesia, Kurnia Mega namun bola tetap melepasi garisan gol untuk memastikan Malaysia mengekalkan pingat emas yang dimenangi dua tahun lalu di Laos.

Malah kejayaan skuad kendalian Ong Kim Swee itu mengulangi pencapaian kejuaraan dua kali berturut-turut pada 1977 dan 1979.

Indonesia yang mendapat sokongan padu lebih 100 ribu penyokong yang membanjiri Stadium Gelora Bung Karno melakukan asakan awal ke kubu negara di babak pertama.

Selepas percubaan penyerang Papua, Titus Bonai diselamatkan penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat pada minit kedua, gawang negara akhirnya dibolosi menerusi tandukan, Gunawan Dwi Cahyo hasil sepakan sudut dua minit kemudian.


Malaysia kemudian bangkit menyamakan kedudukan apabila larian kapten, Baddrol Bakhtiar ke dalam kotak penalti disusuli hantaran lambung berjaya disempurnakan Mohd Asraruddin Putra Omar yang merebahkan badan untuk menanduk masuk bola ke gawang Indonesia pada m-35.

Bersambung babak kedua, Malaysia hampir di depan apabila serangan pantas yang dijana Irfan fazail gagal disudahkan dengan baik penyerang Ahmad Fakri Saarani biarpun hanya berada dalam situasi satu lawan satu dengan Kurnia Meiga.

Kegagalan kedua-dua pasukan mencipta jaringan menyaksikan permainan berlanjutan ke masa tambahan. Kedudukan tetap kekal 1-1 selepas aksi 30 minit masa tambahan perlawanan sekali gus memaksa penentuan sepakan penalti yang akhirnya memihak kepada Malaysia 4-3.

Pingat gangsa temasya edisi ke-26 ini menjadi milik Myanmar yang menumpaskan naib juara dua tahun lalu, Vietnam 4-1 dalam aksi penentuan tempat ketiga dan keempat.

sumber dari Harian Metro

Monday, November 21, 2011

Hantaran Dari Pihak Lelaki

kesibukkan melanda aku hari ni..makanya lembab skit la upload gambar2 last week kan..
jom sambung tgok hantaran
yang kat bawah ni dari pihak lelaki ke pihak perempuan..

 jam tangan...
 perfume
 baju kurung kot..
 Kasut and handbag
Buah2 tempatan..

bab hantaran dah settle..tinggal bab photo gedix la plak lepas ni...
kalau x sempat esok la..
take 5 jer sebenarnya ni...


Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah