Tuesday, June 30, 2015

Nostalgia Kad Raya 2015

Kad Raya Pertama Dari Shida Radzuan



Cantik kan kad raya yang aku dapat ni...seronok...suka sgt2..Ini kad pertama yang aku dapat tahun ni....ingat takde yg nk bagi...
Cantik kad Raya dari Shida....nanti akak balas ye dik...
Terima kasih yang x terhingga..
Ada yg dah dpt kad raya dari aku lom?
Separuh dah pos last week....

#Cabaran20Hari ~ Menu Wajib Bulan Puasa

#Cabaran2Hari~Day 4



Hari Kita dah sampai ke cabaran yg ke 4...menu yang wajib ada tiap kali puasa kan...menu ni  sekurang2nya 3-4 kali dalam bulan puasa kami buat...bukan sebab apa..just untuk naikkan selera especially ketika sahur..masa berbuka pun best selalunya kami masak panas2 sebab lauk ni simple je..lawan plak dengan  telur dadar..memang sedap la makan....

Jom tengok resepi..mana tau kalau korang nak cuba...

Ikan Bilis Goreng Tempoyak

Bahan-bahan

1. Bawang putih 4 ulas
2. Bawang merah 3 ulas
3. Cili api Iikut nak pedas macam mana
4. Ikan bilis
5. Tempoyak 4 sudu Besar

Bahan 1-3 ditumbuk ye..tp jangan terlalu halus

Cara memasak

1. Ikan bilis digoreng garing
2. Asingkan Ikan bilis dalam bekas lain
3. Gunakan minyak yang sama then tumis bahan 1-3 sampai naik bau...
4. Masukkan Ikan bilis tadi..gaul bg sekata..
5. Masukkan tempoyak dan gaul bg sekata..
6. Siap!!!

Haaa...itu la resepi yang sentiasa dan perlu ada dalam family kami x kira la untuk berbuka atau sahur...ada lauk ni je pun dah cukup selera dah...kadang2 bukan bulan puasa pun akan jadi menu kegemaran kami sekeluarga...selalunya bila dh buntu x tau nak masak apa..akan masak lauk ni...tapi! Bukan masak selalu..kalau selalu sangat akan jadi muak...

Selamat Mencuba!

#Cabaran20Hari Puasa/Raya
#exchangefeedgroup
#kelabbloggerbenashaari
#Day4

Monday, June 29, 2015

Ramadan Bukan Untuk Pembaziran. ..

Jangan Biarkan Diri Kita Diselubungi Pembaziran



Pembaziran amalan Syaitan kan...macam mana tu? Ye la bulan Ramadhan adalah bulan untuk bersederhana dalam segala segi..terutamanya bab makanan...dah 10 hari kita umat islam menjalankan kewajipan menunaikan ibadah puasa...selama 10 hari ni jugak la aku x pernah pergi Bazaar Ramadhan...Swbab pernah la dulu beli macam2 sekali x habis....last2 tong sampah yang makan...sama macam dalam gambar kat atas tu...

Baru2 ni aku berpeluang  makan di sebuah hotel..jam baru pukul 6.45 petang..kebetulan kedudukan aku di tengah2 dan aku boleh tengok meja kiri kanan depan belakang...aku leka update blog masa tu ..si dia tegur suruh tengok situasi..meja kami kosong...tapi meja kiri kanan dan depan belakang penuh dengan makanan sampai susah nak letak  cawan..bertimbun makanan...aku tengok plak aku jadi malu...ya allah boleh habis ke....bila tengok keadaan macam tu aku jadi Tak selera nak makan....hihihi..nampak x...terapi kat situ...apa jadi lepas tu..bila beebuka puasa masing2 serbu makanan..x sampai 10 minit..diorang dh kenyang...dah x boleh makan lagi dh....atas meja banyak lagi makanan...see..pembaziran betul..ingat lepas tu dia akan sambung makan lagi...tp x ..diorang pergi macam tu aje...betul mmg buffet di bayar so boleh makan berapa banyak selagi mampu nak makan...tp berpada2..amik setakat yang boleh makan je kan..yang balance makanan apa jadi? Staff hotel pungut sambil geleng kepala...bila tgok situasi tu...malu giler..malu kat bangsa2 lain jugak...sedih hati tau...memang x banyak aku makan..sebab perut dah kenyang tgok situasi tu..si dia senyum je...dia ckp..ini la lurah orang kita...

Kisah aku tadi tu aku jadikan pengajaran...sejak dari malam tu aku berbuka puasa ikut cara  si dia...bersederhana.kadang2 x sempat sampai kat tempat berbuka..kami hanya buka puasa dalam keta...makan sebiji dua kurma dan minum air...lepas tu baru pergi makan..kalau makan kat luar la...lepas tu kalau kat rumah aku amalkan benda yg sama....
Sejak tu aku mmg x rasa nak makan banyak...betul aku puasa sehari suntuk..patut makan untuk cover tenaga dari siang....tp aku makan ikut keperluan...hihihi...xde la masalah berat badan naik walau di bulan puasa...

Aku nak seru semua..marilah kita semaikan sifat kurangkan pembaziran...x bagus pun...kalau boleh pihak2 hotel kenakan caj kepada mereja2 yang tidak menghabiskan makanan...macam sesetengan restoran steambot buat...setiap 100 gram makanan yang dibazirkan kena caj RM10 ringgit atau lebih...syg la kalau lebihan makanan tu di buang dalam tong sampah aje....

Semoga kita semua dapat memupuk sikap tidak membazir...pembaziran makanan adalah merugikan....

#Cabaran20Hari Day 3 ~Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas..

Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas

Hi korang...

Ha...jgn nak gelakkan aku...aku orang bujang so ini la hidangan aku paling ringkas kat umah bujang tau...jgn gelak..jgn gelak...aku percaya korang yg dulu duduk bujang pun buat resepi ni....

Dah x yah nak pening2... kang aku up resepi istimewa telur dadar Suriamanda ni..


Resepi Telur Dadar Special Suriaamanda

2 biji telur
Cili padi
Tomato Dihiris
Garam
Bawang kecil sebiji

Cara2 Nyer  senang je...pecahkan telur masukkan garam skit kacau mcm nak buat telur dadar tu...
Then masukkan bawang kecik dan hirisan cili padi..dah campur asingkan 2 bahagian dlama mangkuk
Dengan minyak yang panas gorengkan satu bahagian..susunkan hirisan tomato td...then tuangkan bahagian ke 2...tutup tomato tu la kiranya....
Then balikkan...
Tadaaaaa.....dah siap...sedap dimakan ngan nasi panas...ratah macam tu je pun sedap...
Lagi satu aku suka buat Ikan bilis goreng kicap...nanti2 la aku share resepi yang tu...

Jumpa lagi di dapur Suriaamanda nanti ye..

Ok babai....

#Cabaran20Hari
#Day3
#ExchangeFeedGroup
#Kelabblogerbenashaari

Sunday, June 28, 2015

Rezeki Dari Allah Kerana Rajin..

Hi korang....
Kalau rajin...semua boleh kan...macam Abah aku..memang dari dia muda mmg suka memancing...kami sekeluarga jarang beli ikan sungai...dulu masa tinggal kat PD abah suka pergi laut...cari ikan...cari udang...lebih dari tu dapat...kami memang x pernah beli ikan dan udang langsung...pindah Seremban abah masih dengan hobi dia..kami memang diajar dari kecik makan ikan sungai...sebab tu kami x kisah...malah lagi suka..

Bawah ni hasil tangkapan hari ni....lumayan kan...sekarang memang musim keli....


Yang seekor ni besar giler....

Sedapnyaaaa..salai sedap ni....

Apa cadangan nak masak nanti ni...

Salai pun sodap kan..masak lemak cili api campur pucuk ubi...
Kalau kat kg best ni...petik je pucuk ubi..kat umah aku ni mana ada tanah nak tanam ubi lan....kat kg apa nak semua ada kan...hehehe...kalau la dapat buat rumah kat kampung kanbest kan...aku x malu ngaku aku memang orang kampung..hihihi...nak malu apanya kan..esok lusa kalau dah tua dan dah pencen..aku sure duduk kampung...rehat kan bada..jiwa aku tenang kalau kat kampung....x tau la kenapa dah umur2 macam ni aku terfikir ke arah hidup di kampung..aku x berpa suka hidup kat bandar..sesak..jammed sana sini..pening...kalau cuaca panas lagi la...cepat je sakit kepala or migrain datang...

Ok la..nak siap2 nak masak dah ni....

Selamat berbuka korang....apa menu hari ni?


#Cabaran20Hari Puasa 2015 # Day 2 ~Pengalaman Sahur

Pengalaman  Sahur Suriaamanda

Hi korang.....bertemu kita di cabaran hari ke 2 dengan tajuk pengalaman sahur...bercerita tentang pengalaman sahur ada yang manis..ada yang pahit...
4 tahun lebih duduk bujang aku xde masalah untuk bersahur...kadang bangun..kadang x bangun...selalunya aku x bangun bila dah diakhir2 puasa...siap2 minum air dan baca niat puasa pas tu tido....
Pengalaman paling manis bila bersahur dengan family...complete kami adik beradik 5 orang dengan keluarga masing2...meriah...the best part is masa nak mengejutkan anak masing2...ada yg makan sambil lelap mata...ada yg lena di meja makan...semua tu memori indah aku...

Source from google

Tak Bangun Sahur?

Pernah....satu family x bangun...hanya sempat minum air...x sempat makan...masa tu tgok la masing2 marah...tension...tp x leh buat apa sebab dh terlajak tido...memang menjalar la masing2...kami yg mak2 ni la yang bertahan sebab tau silap kami...cepat2 la masak bila dh tiba nk berbuka..masa tu boleh nampak semua tgok air macam nak telan...hahahaha....
Tapi percaya la..sesekali mesti ada terlajak bangun sahur....at least sekali...trust me...korang pun mesti mengalami situasi yang sama..

Source from google....


Tapi...aku hanya berpeluang bersahur dengan family waktu weekend je...selebihnya bersahur dengan housemate atau sahur sorang2...andai takde aral melintang harap2 tahun depan boleh bersahur as a wife plak...x sabar nak menantikan moment indah itu...letih dh sorang2..hahahhaa....

Macamana dengan pengalaman sahur korang pulak? Meh la kongsi sama2.....

Jumpa lagi di cabaran seterusnya ye...

#Cabaran20Hari
#ExchangeFeedGroup
#bukansembangkosong
#kelabblogerbenashaari
#Day2

Saturday, June 27, 2015

Cabaran 20 Hari ~ Apa Erti Puasa Pada Anda

Cabaran Pertama



Memandangkan cabaran adalah sehari 1 tajuk....makanya jom la kita mulakan dengan tajuk pertama iaitu :-

APA ERTI PUASA PADA ANDA


Puasa pada aku adalah  Proses menahan diri dari lapar dan dahaga serta menjauhkan diri dari perkara2 yang membatalkan puasa...bulan puasa pada diri aku sendiri adalah proses menyucikan diri dan menambahkan lagi amalan2 yang baik yang mungkin aku terleka..sebab tu aku memperlahankan aktiviti dan lebih menumpukan kepada ibadah puasa..hanya sesekali melibatkan diri dengan aktiviti yang telahpun di meterai awal2...tak baik pulak menghampakan client kan..Selain itu di bulan puasa ini lah perlu kita mengamalkan  Amalan -amalan mulia...antaranya bersedekah..berterawih di masjid dan berbagai2 lagi...pada aku bulan puasa adalah bulan terbaik untuk berkumpul dengan keluarga dan juga sahabat handai...

BULAN PUASA BULAN KESEDARAN


Satu yang aku Ingin kongsi disini adalah Apabila tibanya bulan puasa yang mulia Iini..kita sepatutnya hormat menghormati..sebab tu kita bukan berpuasa perut je..tetapi berpuasa dari segala segi perbuatan...kunci mulut dan semuanya..tak lupa buang sikap suka membazir...aku dah tengok dengan mata dan kepala aku sendiri bab2 pembaziran ni...sampai sekarang aku tak boleh terima..tak pe la itu pendapat aku je kan...Erti puasa pada aku yang bukan la handal dalam segala segi..aku manusia biasa yang x pernah lari dari kesilapan...semoga yang tersilap akan menjuruskan aku ke arah kebaikkan...Amin...

Nantikan task ke 2 aku esok...Insyaallah......

Korang readers2 Suriaamanda kalau nak join pun boleh....Tiada syarat yg dikenakan cuma boleh la tgok banner kat atas tu dan follow tajuk2 yang telah ditetapan..the more the merrier kan...boleh juga mencabar diri kita sejauh mana kita mampu menyahut cabaran...

#Cabaran20Hari,
#Day01
#exchangefeedgroup
#apaertipuasapadaanda

Friday, June 26, 2015

Rezeki Berbuka Jumaat

NASI BERIANI MAHBUB BANGSAR THE BEST IN KL



Alhamdulillah
One of the bosses sedekah nasi beriani untuk berbuka...ini dah tentu2 Rezeki Dania...dia memang suka nasi beriani Mahbub ni..Restoran Mahbub ni memang terkenal kat Bangsar kalau tak salah dan kami memang selalu beli kalau ada meeting kan..lepas meeting ngantuk giler kalau makan...
Terima kasih Hj Burn diatas kemurahan hati beliau menaja juadah berbuka kami...aku plak berbuka  di luar makanya bawak balik ke Seremban la malam kang...memang dah tau  Dania suka..nak plak ada lauk kambing...eemm sedap la kat dia...aku tumpang sikit2 je la kang...

Selamat berbuka korang...

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

Sesungguhnya cabaran dan dugaan itu hadir untuk menguji kekuatan kita. Kali ini, #Cabaran20Hari untuk menguji adakah anda blogger TEGAR?

#Cabaran20Hari adalah cabaran selama 20 hari di mana setiap hari anda perlu membuat entri menggunakan tajuk yang di beri beserta kata kunci atau keyword   #Cabaran20Hari di dalam setiap entri.

Cabaran akan bermula pada esok, 27 Jun 2015 sehingga 16 Julai 2015. 

Wahh!! Dah mula? 

Ya! 

Jom sahut cabaran ini!

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015
#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015  Hari 1 - 6

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015
#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 Hari 7 - 13

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015
#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 Hari 14 - 20 

Saguhati akan diberi kepada 10 penyertaan awal yang berjaya menghabiskan ke semua cabaran mengikut tajuk dan tarikh yang diberi. Penyertaan terbuka kepada semua Blogger.

Saguhati akan diberitahu kemudian. Apa tunggu lagi??

Jom mula sekarang!

Happy blogging!


Pengumuman pemenang top komentator June 2015


Salam Jumaat korang..

Sampai masa untuk aku umumkan pemenang untuk Top Komentator blog ni..
Tahniah...macam yg aku inform sebelum ni...bulan ini adalah bulan kelahiran aku maka 6 orang akan dapat hadiah...back to 3 winners untuk next month..so mana yang tak tersenarai boleh cuba lagi untuk July 2015

Jom tengok sapa yang menang

1. Aizamia
2. Normi Nieza
3. Azhafizah Md Nor
4. Nayfatimah Rashid
5. Asha Lya
6. Diana Rashid

Tahniah buat nama2 diatas...no 1-3 aku dah ada details...no 3 -6 sila bg details di Suriaamanda@yahoo.com dan tunggu hadiah korang eh...kalau5... boleh bg no hp sekali utk urusan pengeposan...

Kita jumpa lagi next month pengumuman pada 25hb July 2015

Kita tengok siapa yg kena......

Thursday, June 25, 2015

Di Sebalik Melatih Anak Berpuasa..

Gambar dari Utusan

Hi korang...

Pernah tak korang menghadapi situasi macam dalam gambar?

Dalam ada kita mendidik anak2 kecil seusia 6 tahun ke atas memang menghadapi kesukaran dan dugaan kan...Alhamdulillah aku dah melepasi susah payah mendidik anak berpuasa...kakak Dania berpuasa half day seawal umur 5 tahun..start 6 tahun sampai sekarang alhamdulillah kakak Dania dah berpuasa penuh...cuma sekarang ni je la takut diax puasa penuh sebab dah anak dara kan...itu dah lumrah wanita cuma kakak Dania cepat sangat je...hihi...

Bercakap tentang dugaan masa mula2 dia belajar puasa penuh dulu...mmg betul2 menduga..boleh dikatakan beratus2 kali dia tanya...
"bila boleh buka puasa ni mama"
" lambat lg ke mama"
" dah azan  tu mama"
" mama...kembar ni mkn depan kakak"
" tv ni asyik cerita pasal makan je"

Hahaha...macam2 ayat lagi yang keluar...paling kesian macam orang dah 10 hari x makan..lembik..melepek je...sampai nak bg cawan pun lemah je dia...tp sekarang dia dah ok dh...dah kuat semangat..dah boleh tolong hidang...tolong masak...

Tak tau la korang punya pengalaman macam mana pulak...ada kawan aku anak dia sampai berdukung nak bawa ke meja makan....kelakar betul...tp mereka nak berpuasa..itu yang bagusnya..cuma x bagus bila kita suruh mereka berpuasa tp kita betikan ganjaran sehari RM5 or RM10...itu bermakna dia terpaksa berpuasa sbb nak dapatkan ganjaran...kan...aku tak pernah ajar anak macam tu...macam dia x ikhlas puasa...sebaliknya terangkan kenapa oerlu berpuasa....

Lain orang lain caranya...korang macam mana?

Jom share jom....

Bicara Tentang Lipstik

Wanita dan Barangan Kecantikkan Tidak Boleh Dipisahkan

Hi korang...
Apa yang korang nampak....sesuatu yang sangat2 jarang aku post dalam mana2 entry kan...berbulan2 ada la satu or 2 entry tentang produc kecantikkan...kali ni aku nak bercerita tentang lipstick plak..memang lipstick perlu untuk kelihatan segar dan cantik...seseorang yang berkerjaya harus mementingkan kecantikkan...semua tu adalah keperluan kan...tak dinafikan ada jugak yang x ambik endah pasal barangan mekap...jangan macam tu,...kita bekerja di dalam pelbagai sektor...takkan kita bekerja dengan muka pucat lesi tanpa mekap kan...dah la kita membawa imej company...so haruslah berketrampilan menarik....sophisticated..berkeyakinan....

Jom tengok apa yang aku ada dan simpan kat opis...kat dalam drawer aku ada 3 benda ni....


Lipgloss NYX dan Lipstick dia...menjadi kegilaan sekarang ni....


Code Colour 550 Indian Pink


Code LG129 beige...Kadang2 apply ni je seharian...melembabkn bibir sebab kerja dalam ekon yang kuat kan...


Sophie paris...aku suka jugak...sebab kaler cantik2...


Code SPL7 Velvet Nude...

Aku tak suka kaler yang terang benderang...kalau boleh biar soft pink atau Nude atau Natural kaler...tak tau la kenapa bila aku tgok lipstick merah dan cuba pakai...muka aku nampak pelik...macam hape ntah rupa...so dari di chop macam2 baik aku pakai soft colour...lagipun orang cakap air muka aku ni garang kalau first time kenal...hahahahaha....garang ke? brutal ada la...so pas ni kena la kenakan kaler2 yang soft baru boleh nampak soft spoken kot....phuii...perasan...kaler lipstick kena bersesuaian dengan agenda dan suasana sesuatu tempat...ada kod2 warna yang sesuai atau match dengan situasi aku x ingat mana aku letak kod warna tu...kalau ada boleh share kan....setiap warna harus bersesuaian dengan occasion dan yang penting match x dengan warna baju dan warna kulit kita...kalau x match...nampak pelik la kan....

Buat masa ni...memang ini la warna2 pilihan...selain dari tu aku jugak adalah peminat lotion tangan dan badan...paling suka baby johnson dan lotion dari Citra Mulia...nanti aku share tentang losyen plak....


Wednesday, June 24, 2015

Sempurnakan Kejelitaan Anda Dengan Madeena Skincare by Helenz Signature

Anda ingin kelihatan lebih anggun bergaya di Aidil Fitri ini? Malu dengan masalah jerawat anda? Anda mempunyai kulit muka kusam?

Jika anda ada masalah itu jangan pergi dari sini


Jawapan ada di sini!!


Lihat apa yang terjadi pada kulit muka mereka ini. Semakin bersinar dan berseri.

Testimoni Helenz Signature Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan
Testimoni Madeena Skincare by Helenz Signature

Madeena Skincare by Helenz Signature

Testimoni Helenz Signature Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan
Logo Helenz Signature


Memperkenalkan Madeena Skincare by Helenz Signature. Produk yang disahkan Halal, mendapat jaminan KKM dan juga diformulasikan dengan teknologi terkini dengan menggunakan bahan semulajadi.



Manfaat Madeena Skincare by Helenz Signature

Testimoni Helenz Signature Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan
Madeena Skincare by Helenz Signature

Dapatkan Madeena Skincare by Helenz Signature yang mampu:-
  1. Mencerahkan dan Melembapkan Kulit
  2. Mengecutkan Jerawat dan Menghilangkan Jeragat
  3. Menghilangkan Whitehead dan Blackhead
  4. Menghilangkan Kulit Kusam dan Tidak Bermaya
  5. Menghilangkan Kesan Lebam di Bawah Mata
  6. Menyingkirkan Minyak Berlebihan Pada Wajah
  7. Merawat Tekstur Kulit dari Dalam
  8. Melindungi Kulit Muka dari sinaran terus UV
  9. Menghilangkan Garis-Garis Halus dan Kedutan Pada Wajah
  10. Menjadikan Wajah Lebih Cantik, Berseri dan Tampak Muda!

Harga Madeena Skincare by Helenz Signature

Dengan hari raya yang akan datang tidak lama lagi, marilah kita mempersiapkan penampilan kita.

Harga yang ditawarkan amat berbaloi. 5 in 1 complete set dengan harga RM150 dan mampu menaikkan seri muka anda. Ianya sangat BERBALOI

Testimoni Helenz Signature Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan
Madeena Skincare by Helenz Signature

Testimoni Madeena Skincare by Helenz Signature


Testimoni Helenz Signature Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan
Testimoni Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan


Jadi, apa tunggu lagi?


Cara pembelian Madeena Skincare

Pembelian boleh di buat terus dengan menghubungi:

1. Helenz Signature HQ
013-3155373 (Aishah) (Whatsapp/call)

2. Facebook page
Helenz Signature Official

3. Instagram
@helenzofficial

4. Website
www.helenz.my

Agent & Stokis diperlukan
Disamping wajah anda menjadi lebih cantik dan berseri, anda juga boleh menjana pendapatan bersama Helenz Signature. Jom Whatsapp segera ke 013-3155373 (Aishah)


Testimoni Helenz Signature Produk Kecantikan Madeena Skincare Terbukti Berkesan
As seen on

Nantikan juga kemunculan

MADEENA SKINCARE
by
HELENZ SIGNATURE
pada 
13 JUN 2015
dalam
NASI LEMAK KOPI O


Khas untuk pembaca blog SURIAAMANDA , saya ada kuota voucher diskaun RM20 untuk mereka yang pertama kali nak mencuba Helenz Signature. Harga biasa ialah RM150. Selepas tolak diskaun, jadi RM130 saja. SANGAT BERBALOI kan? Dengan harga tersebut, boleh dapat 5 in 1 Helenz Signature Skincare Set. Free Poslaju pulak tu. .

Namun, anda harus tahu, voucher ini Khas untuk 5 Pembeli terawal Sahaja. Anda harus cepat bertindak.. Jangan sampai Hq reply 'Maaf, kupon diskaun dah habis'. .

Whatsapp kod ini sekarang: HSD130 dan hantar ke 013-3155 373 .

Jom jadi yang terawal untuk mendapatkan diskaun Khas ini. .

Helenz Signature,
Menyempurnakan Kejelitaanmu....

OST DIA ISTERI LUAR BIASA > TAK PERNAH FATHIA FEAT SHUKRY YAHYA

OST Dia Isteri Luar Biasa..

Terkagum ngan suara Fathia dan Shukri Yahya ni...sebab aku memang x selalu dapat tengok drama DILB ni...so aku pun up la status kat FB semalam...tanya kak Umie Nadzimah...terus ramai yang jawaab...mula2 keliru sebab ada yang jawab " Tak Pernah Kak Parizan Mohd Zain...aku tgok balik aku salah letak status ke...laaa...2 orang komen cakap tajuk eh Tak Pernah....hahahaha...gelak aku di situ...
Jom Layan...


Tak sangka Fathia ada bakat menyanyi...macam tu jugak Shukri Yahya...aku suka Fathia sejak dari citer Arianna Rose lagi...sedap giler la suara dia....leka aku dengar...lagu ni pun best....lirik dia pun indah je..suara ala2 rock Shukri Yahya pun superb.....sebelum ni just tau lagu untuk DILB ni cuma nya nyian Akim je yang tajuk Potret tu...rupanya ada lagi....
Thanks korang sebab tolong aku bagi jawapan sebab Kak UN x muncul2 masa tu...hehehe...nanti nak download la lagu tu simpan dalam hp...( huh mana hp x jahanam...banyak sgt lagu)

Semoga terhibur korang.....

Tuesday, June 23, 2015

Hajat Nak Petik Strawberry Tak Kesampaian

Healthy Strawberry Farm Seasonal Type

Hi korang...
Meh sambung lagi citer hajat x kesampaian nak Hand Pick Strawberry kat Farm aku pi ni sebab orang tu cakap x leh petik...ada season dia untuk petik...hampa...x kan nak pi Lavender farm plak nak petik kan...malas nak balik ikut Simpang Pulai...nak balik kang ikut Tapah je...hari plak dah petang..takut plak lambat kang dah gelap...si dia agak kureng skit kalau memandu malam..dah la dua2 rabun...xper la next time pergi lagi..boleh la pi hand pick...lagipun musim cui sekolah...ramai yang bercuti kat CH ni kan...so...for sure banyak buah dah kena petik...nak ubat hati yang frust...beli la 2 pek strawberry yang hidup segan je kecik2 buah eh....jadi la..buat kudapan..2 pek RM10....Kecik buahnya....huh...kalau kat Brinchang tu sure leh dapat yang besar2....


Strawberry Farm Yang aku pi....healthy ker???


boleh tahan luas gak ladang strawberry tp sayang xde buah...


see xde buah kan..ada pun macam x menjadi....sedihnya hajat x sampai...

Jom tengok bunga jer la...cantik2 bunga2 kat sini...sawan bunga aku kejap....leka aku amik gambar....


cantiknyaaa...kalau ada laman kat rumah kan best...


Aku nampak pink....


Bunga kembang 3 bulan...lepas 3 bulan dia akan tukar warna lain...selalunya kaler pepel dan pink...


salah satu species kaktus..dulu aku ada beli tapi kan x leh tanam kat cuaca biasa la...dia nak cuaca macam CH gak


bunga ni pun cantik sangat...pepel....


rose merah...mawar berduri...


yang ni pun cantik...tp x tau nama...


kudup rose yang baru nak kembang...cantik....


yang ni pun cantik putih suci jer,..tp satu pokok sekuntum je bunga....


Mini bonsai...murah gak...xde la ribu2...belas2 je sepokok...tp x nak la sebab x pandai jaga...yang jenis ni nak kena pandai bela...

seram plak tgok kaktus ni...hehhehe

Hajat  tak sampai pun x per la...pergi pun x rancang betul2 kan....
Next time i will make sure all the activities best dan penuh masa pi CH..Dari awal pagi...sampai ke petang kan...dan i will make sure i that i can feel the thrill hand pick strawberry....huwaaaa....nak jugak...nak jugak...i dont care.....

Menu Iftar 5 Orang Bujang

Sambal Udang Harimau Takde Petai

Hi korang...
Semalam mmg dari awal dh plan nak masak udang petai untuk berbuka...tepat kul 4.30pm aku dah pi NuSentral mencari petai...biasa ada nampak...tp xde plak time aku cari.....ermmm hampa..tp x pe la..aku buat je...sambal udang yang xde petai...kira kurang skit la sbb xde bau petai kan...cili pun aku guna cili boh aje...x sempat nak mesin cili


Sambal Udang harimau 


Brocolli dan cendawan tiram goreng ikan masin

Itu je 2 menu yang sempat aku masak...terkocoh2 jugak sebab masa dh sampai lobby condo lift rosak plak..lambat masuk rumah sbb lift...sakit tul jiwa...
So hari ni aku berbuka kat BGR...ari tu dpt voucher kan...valid sampai 25hb...so guna la hari ni...kali ni mmg nak pergi makan je...xde nak buat keja mcm tahun2 lepas...nak aimed Kambing golek..hihihi..harap jalan x jammed sbb aku dari Kelana Jaya nanti...
Ada yg berbuka kat BGR ke nanti...jgn lupa tegur aku eh kalau terjumpa..


Rezeki Yang Ditolak....


Alahai Udang Galah...
Kalau aku ada kat Penang tu..aku dah paksa adik aku terima pembrian dari Nelayan...bestnyaaa...kenapa dia tolak? dia allergic x leh makan udang ni...nak plak dia memang duk sorang kat rumah...membebel aku ingat dia wassap nak bagi tau dia dapat udang ni...nak gak aku turun Penang pi layan udang galah tu ngan dia kan....sekali dia cakap dia x amik pun sebab dia sakit perut...x tau la spesies apa ntah dia tu..makan udang galah ke udang besar2 ke dia sakit perut...erm...sayang nyaaa...xde rezeki aku wahai udang galah...aku tayang kat sini je la dengan harapan satu hari nanti aku dapat udang galah besar2 cenggini...sekor dua pun jadi la....sib baik aku x mengandung...kalau tak memang kempunan dah....


8 Best Moment In Life...




Hi korang...
Antara 8 perkara ada tak terselit moment terbaik dalam hidup korang...kalau korang pilih yang mana dan share kat ruangan komen...
Aku nyer pilihan no 7...kalau boleh nak rasa lagi moment tu...walau aku dah lupa rasa dia macam mana tapi aku tau itu moment paling indah dalam hidup aku..sangat2 indah...aku berdoa agar allah izinkan aku untuk menikmati saat2 indah kali pertama aku kiss Dania masa dia lahir dulu...semoga allah permudahkan segalanya....kalau diberi peluang sekali lagi...aku nak ad complete family...moga impian ini menjadi kenyataan dan allah permudahkan jalan ke arah kebahagiaan...amin...

Monday, June 22, 2015

Menu Iftar 3 dan 4 Ramadhan...

Iftar 3 Ramadhan di Seremban

Berpeluang berbuka puasa dengan family kat Seremban..meriah..seronok berbuka ramai2...paling seronok abah ngan mak..sebab ramai kat rumah kan...aku plak sampai agak lambat...petang Sabtu...tp sempat la masak satu menu buat tambah2 kan...kalau balik Seremban memang berpeluang makan lauk sedap2 compare berbuka kat rumah bujang...semua masakan kampung....ini lom consider betul2 kampung lg ni...

Jom tgok iftar 3 nyer menu...


Masak lemak cili api Ikan keli campur pucuk ubi 


Ikan keli goreng berlada / sambal


Kambas goreng berlada


Popia ayam


Kangkung celur


Sambal belacan

Korang tau x Kambas tu apa? X tau? Kambas tu peria yg besar tu..aku x tau tempat korang dipanggil apa...cuma dari kecik kat NS mmg dipanggil Kambas...

Iftar 4 di Rumah Bujang

Semalam jugak aku balik ke Kepong..semalam berbuka dengan housemate...dh biasa dh kan..Dh 4 tahun di perantauan..

Jom tgok menu berbuka orang bujang...tgh2 masak gas plak habis...dengan mamat Pakistan tu x nak htr gas....tp kami paksa jugak la...phuiii...dekat kul 7 baru dia htr..


Sayur Campur..semua hijau..xde kaler merah dlm petiais


Ayam goreng berlada

Itu je 2 menu as org bujang semalam...cukup la tu...abih masak je dh buka dah...sib baik sempat...ekceli xde hal pun kalau lambat skit..semalam xde la lapar just kehausan je...
Cuaca panas betul semalam. .perasan x?

Hari ni nak buat sambal udang  la...semalam ada beli udang harimau...nak cari petai la balik kang....



Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah