Wednesday, March 29, 2017

Dua Hari Makan Sedap Orang Belanja

Hi korang..

Dua hari ni SA makan free..hehehe..rezeki jangan di tolak kan...so memang 2 hari ni jahanam diet SA..tapi SA makan tengahari je..malam SA x makan dh sebab memang portion makan tengahari tu kenyang sampai ke malam..alhamdulillah rezeki boss banje makan hari Isnin kat Chilli's Mid Valley


Rakan2 dept yang join lunch..


Desserts Molten Chocolate Cake..mmg sedap giler moist dan melting sangat


Southwestern Lamb Grill SA punya..medium well yang sentiasa jadi pilihan..



Sedap..lembut..juicy...


Muka happy orang belanja makan...

Itu cerita hari Isnin...bawah ni cerita semalam lunch hari selasa En Ringgo yang balik bercuti..En Ringgo based kat Algeria so dia nak belanja kat Tupai-Tupai Restaurant...


Nasi campur lauk Kari ayam kampung, sambal sotong dan sayur kangkung belacan.


Up dengan ulam dan sambal belacan


Air Tembikai Longan...


En Ringgo yang baju merah


Rakan2 department yang join

Happy face perut kenyang

Alhamdulillah ..special thanks to En Ringgo and wife..seronok dengar pengalaman diorang kat Algeria. Berpeluang juga tengok gambar2 cantik yang diorang rakam masa kat sana..siap ada salji..ada padang pasir..pengalaman diorang petik buah orange dan macam2 lagi la..entah bila dapat merasa pengalaman macam tu kan..balik dari lunch semalam terus cari harga flight ke Algeria..hahahah...berangan la kan.
Macam tu la SA bila teruja tengok pengalaman orang..nak pergi sendiri ntah bila mampu..tunggu duit pencen la agaknya...

Hari ni bawak bekal tapi kan...tengahari td ada yang belanja jugak...so bekal aku bawak bagi kat geng makan kat port biasa..


Black Eagles Gegar Ruang Udara KL Hari Ini

Gambar sumber google


Patut la tengah buat kerja tetiba lalu pesawat pejuang 2-3 kali rupanya Black Eagles yang terbang lintas..dengar je la pesawat ni lalu..risau plak mula2 takut apa2 jadi kat negara kan...see imaginasi terlampau SA..
Sembilan pesawat pejuang jenis KAI-TB50 milik Tentera Udara Republik Korea menggegarkan ruang udara Kuala Lumpur hari ini.Pesawat pasukan aerobatik Black Eagles dari republik itu mendapat perhatian ramai ketika pertunjukkan udara sempena LIMA'17 yg tamat Sabtu lalu.
Orang ramai dinasihatkan tidak cemas dan tidak membuat sebarang spekulasi berhubung situasi berkenaan kerana dengan terbang lintas ini orang ramai berpeluang menyaksikan kehebatan Black Eagles ini.

Tak nampak so x tau macam.mana hebatnya Black Eagles ni...tau2 dh lalu je..hehehe

Makan Sedap Dengan Keluarga Di Black Canyon Palm Mall Seremban

Hi korang..

Cerita Ahad lepas...bawak mak abah , Dania dan Qhaira pi Palm Mall...konon nak shopping baju kerja skit...sampai2 aje dah sesat barat dah...tak faham SA mall punya besar bleh sesat dalam tu...nama pun sesekali masuk sana kan..kesian..nama je orang Seremban tapi boleh sesat..apapun sebelum pi cari baju kerja..singgah makan dulu kat Black Canyon Restaurant..dulu pernah makan sekali ngan Dania kat situ....teringat lauk mix mushroom dia...sedap..so ajak Mak Abah makan kat sini...anak dara yang 2 orang tu mengikut je...


Dengan Qhaira yang tak sabar- sabar nak berjalan...cepat la mama...cepat la mama...sabar je la..


Ni la Mixed Mushroom yang aku suka sangat tu..Mak pun suka..banyak gak mak makan...


Amik Nasi goreng Udang dan ada promo set complimentary ngan Tomyam soup kosong...boleh la...


Nasi Udang SA


Kakak Dania melayan Qhaaira makan Fish and Chips...


Mak Abah dengan hidangan pilihan mereka


Kakak Dania makan Teriyaki Chicken Chop...amboiiii....


Tengoklah ragam Qhaira...geram tau...


Sedap tak Dida? Ermmm Syedapppppp...Dida syuke mama....


Muka teruja....korang jangan tak percaya satu set fish n chips tu dia habis makan tau...

Lwpas tu pi cari baju kerja..takde plak yang menarik..macam tak banyak kedai kat Palm Mall tu...then ajak Mak Abah pi Jusco Seremban 2. Dah dapat apa yang dicari bawak plak Qhaira main game dalam Jusco tu...haih...tak nak plak balik...ikutkan aje la..bagi dia main puas2...

Dah puas main dan decide nak balik dia mintak dukung plak...Dida penat sangat la mama...Korang bayangkan badan dia macam mana...1/2 jam berdukung...nak patah pinggang....


Masuk kereta tak sampai 2 min terus lelap...aduhai...penat sangat la ni...


i'm a happy mama...

Cuti sekolah memang tak bawak Dania berjalan mana- mana sebab Acu dia berpantang kat rumah kan...so memang tak kemana...next Ibu si kembar plak bersalin...tak tau la macam mana nanti...berturut- turut dah...hehehe...Sebab tu luangkan masa skit ngan Dania Mak dan Abah...Kebetulan Qhaira pun ada so memang bonding time la ngan diorang....seronok tengok kerenah Qhaira...happy betul masing2 dapat berjalan....

Tuesday, March 28, 2017

Dari Dapur Suriaamanda - Menu Weekend

Hi korang,

SA busy sikit la hari ni...tapi tetap nak up jugak menu weekend lepas yang sempat SA masak. Abah tak berapa sihat so abah tak masak..memandangkan SA balik so dapur itu SA yang punya...hehehe...alhamdulillah dapat berkongsi rezeki makan udang galah..tak tau la udang galah betul ke tak tapi rasanya udang laut ni..kalau udang galah lagi besar..cuma bentuk rupa paras udang ni lebih kurang sama ngan udang galah so kita panggil je dia udang galah eh...harga untuk udang galah ni RM55 sekilo..dan SA memang beli sekilo..dapat la dalam 17 ekor macam tu..pilih yang gemuk2 sebab udang jenis ni kepala je besar badan eh kecik je...tapi part kepala tu memang SA suka...hehehe...suka sedut menyedut...

Jom la tengok gambar


Udang galah masak lemak cili api


Ikan kembung masak lemak cili api campur peria


Sambal Belacan


Sayur kangkung rebus

Dalam family SA cuma SA dan Dania je makan udang ni..yang lain semua tak makan...jenuh dua beranak menghabiskan lauk udang tu 2 hari..kira puas la makan sebab orang lain tak makan..hahaha...SA plak puas menyedut kepala udang...banyak isi plak tu..pas tu darah naik tinggi...padan muka...tapi sedap punya pasal memang menanggung la...hahaha...so itu jer la menu yang sempat SA amik gambar, ekceli ada je menu lain yang SA masak...tapi sebab ada tetamu datang rumah dari Perlis makanya memang tak dan nak amik gambar...tapi menu yang SA masak time tu dah banyak kali up kat blog la...

Jemputan Ke Sidang Media Sempena Hari Setiausaha 2017

Perhatian buat semua blogger..anda dijemput untuk memeriahkan Sidang Media Sempena Hari Setiausaha 2017..SA memang tak dapat nak join walaupun sambutan ini sangat bermakna buat SA yang merupakan salah seorang setiausaha...setia sangat sampai x dapat nak join..hehehe..kekangan kerjaya yang x menentu masa memang sukar untuk SA bg komitment kalau event hari biasa..
So kalau ada masa terluang kawan-kawan blogger yang lain boleh la join event ni nanti..

Invitation kat bawah ye..

RSVP boleh hubungi contact number di bawah


*Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,*

Kepada;
Semua Editor/Ketua Biro
Media Cetak & Elektronik.

Y.Bhg Datuk / Dato’ / Datin / Tuan / Puan,


*JEMPUTAN KE SIDANG MEDIA SEMPENA HARI SETIAUSAHA 2017*

2.       Tuan/Puan dijemput untuk menghadiri Sidang Media Hari Setiausaha 2017 pada:

          Tarikh: 28 Mac 2017 (Selasa)
          Masa: 11:00 pagi
          Tempat: Mini Auditorium, Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur

3.       Berikut adalah aturacara majlis bagi perhatian tuan/puan.

 11.00 pagi     - Ketibaan Tetamu Jemputan dan Media
 11.30 pagi     - Ketibaan Encik Zain Azrai Rashid
                           Pengarah Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)
                         - Persembahan
                         - Sidang Media
                         - Jamuan
1.30 petang   - Program Tamat

4.       Kehadiran dan sokongan rakan-rakan media dalam mewar-warkan program ini amat diharapkan demi menjayakan program ini. Sebarang maklumat lanjut mengenai sidang media ini, tuan/puan boleh hubungi Khairul di talian 016-311 7495 / khairul@matic.gov.my atau Emma di talian 03 9235 4807 / emma@matic.gov.my.

Monday, March 27, 2017

All You Can Eat | BBQ & Steamboat@ Lobbee Thai Connection Publika

Hi korang..

SA berkesempatan menghadirkan diri ke sessi food review di Lobbee Thai Connection Publika, Sri Hartamas minggu lepas..kali ni SA dan rakan blogger berpeluang menikmati BBQ Steamboat merupakan kali pertama SA ke sini. SA diberitahu Lobbee Thai Connection telah mengubah konsep dari menghidangkan makanan Thai biasa ke BBQ & Steamboat.Haaaa...menarik kan?

Jom kita tengok apa yang menarik dengan konsep terbaru Lobbee Thai Connection ni..di Lobbee Thai bukan sahaja disediakan BBQ dan Steamboat tetapi turut disediakan menu ala carte yang pelbagai dan jangan risau..bahan- bahan yang digunakan di sini adalah Halal.


Dari kejauhan dah nampak logo Restaurant...


Suasana di luar restaurant


Terdapat 2 set BBQ & Steamboat yang ditawarkan di Lobbee Thai Connection dan korang boleh pilih refill yang disediakan iaitu :-

  • Chicky Refill ( RM19.80 Dewasa/RM16.80 Kanak- kanak) - Refill hanya dibenarkan untuk menu item Chicky Refill sahaja.
  • Premium Refill ( RM38.90 Dewasa / RM25.90 Kanak-kanak) - Refill item hanya di bahagian Chicky Refill dan Premium Refill sahaja.
So set mana yang SA boleh suggest kat korang? Kalau ikutkan SA memang la SA pilih Premium Refill sebab itemnya banyak pilihan tetapi awas!!!setiap 100gram makanan yang tidak habis akan dikenakan bayaran sebanyak RM5. Make sure korang ambil set yang mengikut keupayaan korang untuk habiskan makanan ye...tak baik membazir kan...



Biasa korang pergi makan steamboat diorang akan sediakan marjerin kan?tetapi konsep di Lobbee mereka menggunakan lemak yang disapu diatas dapur BBQ Steamboat ni dan apabila lemak telah mencair maka korang dah boleh letak item yang korang nak grill..lain kan?di hujung entry ni nanti korang boleh tengok video yang sempat SA rakamkan semasa owner Restaurant tunjukkan demo.


Eh..tadi SA cakap pasal lemak kan...guna lemak apa ye...alaaaa korang tentunya lemak dari ayam yang disediakan...terdapat 2 pilihan soup juga iaitu chicken soup dan tomyam soup..meja SA dapat chicken soup yang awesome...tapi bila letakkan daging dan item lain pada grill pan tu kebanyakkan item tu akan jatuh ke dalam soup sebab pan agak melengkung so memang mudah jatuh ke dalam soup which is bagus juga sebab semua item tu lagi cepat masak dan lebih berperisa...


Semua item dah tersedia untuk santapan kami....yeayyyy...jom santap jom....

jom tengok bahan yang disediakan untuk kami nikmati 


sayur- sayuran dan mee hoon


standard item yang biasa ada dimana- mana restaurant steamboat, hotdog, crabstick,chicken ball dan fishball


Scallop...SA makan 3 scallop masa tu...sedap


Salmon Slices


Chicken slices and chicken cubes


Udang dan sotong


Lamb slices dan beef slices


Lobbee Iced Tea With Lychee yang sedap..fresh sangat


Coconut Shake yang sangat sedap


video
Video semasa kami mula masak


Secara keseluruhannya BBQ & Steamboat di Lobbee Thai Connection di Publika sangat memuaskan. Servis pun sangat cepat dan layanan semua staff pun baik cuma perlu ada sedikit penambahbaikkan sana sini dan perlu lebih banyak promosi sebagai tarikan lebih ramai pengunjung ke sini especially family crowd. Environment pun sangat sesuai untuk family crowd dan untuk suasana yang santai di hujung minggu.

Terdapat lagi 2 cawangan Lobbee Thai Connection yang korang boleh terjah selain Publika Shopping Gallery iaitu Empire Damansara ( HQ) dan IOI City Mall Putrajaya.

Info selanjutnya korang boleh layari :-


You should try!!! it's recommended...

Selamat Mencuba........

Love,
Suriaamanda

Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resepi Bonda

Masakan Simple, Mudah Dan Sedap

Hi korang...3 hari SA sepi tanpa ada entry resepi kan..hahaha..migrain la last weekend sampai tak bleh nak buat apa dah..tapi gigih jugak masak kat rumah...sebenarnya banyak menu yang SA masak cuma ada yang dah pernah share..ikutkan resepi ikan cencaru goreng kunyit ni pun SA dah share banyak kali dah tapi sebab fikir takde entry kan..hahaha..terus buat jer janji blog berupdate dari takde langsung...

Resepi ni mak SA yang ajar dan memang menjadi kegemaran kami sekeluarga..kalau Mak buat lagi sedap kot..sebab dah Mak tak sihat so SA jer la yang masak..jom kita tengok resepi bergambar dan bahan- bahan yang SA gunakan..ini yang paling mudah tau...

Bahan- Bahan
  1. Ikan Cencaru - 4 ekor
  2. Kunyit Hidup - sejengkal
  3. Bawang Putih - 7 ulas
  4. Garam
Cara masak

  1. Tumbuk kunyit sampai hancur
  2. asingkan suku dari kunyit yang ditumbuk untuk lumur pada ikan
  3. then tumbuk pula 7 ulas bawang putih sekali dengan kunyit hidup baki yang ada dalam lesung batu
Jom tengok gambar


Lumurkan separuh kunyit tadi pada ikan..jangan lupa campur garam sekali


Goreng dalam minyak yang panas, dah masak ikan angkat dan ketepikan


Bawang putih dan kunyit hidup tadi di goreng garing dan perasakan garam juga


then gaulkan pada ikan macam dalam gambar..

Dah siap...

Mudah kan? makan panas- panas..anak dara SA suka la ni...kalau dapat lauk ni memang makan bertambah...tapi tak boleh la buat selalu nanti muak..dalam sebulan tu buat la 2 kali..memang laku lauk ni...kalau dicicah dengan budu pun memang laju jer bertambah nasi...sedap....

Selamat mencuba ye...resepi simple dari Bonda SA...

Siapa Kita Tanpa Keluarga

Hubungan Persaudaraan Umpama Lebah Dan Bunga Yang Saling Memerlukan Antara Satu Sama Lain


Setiap daripada kita lahir dalam satu keluarga tiada seorang pun dikalangan kita yang dilahirkan ke dunia sebatang kara tanpa ada keluarga. Hubungan kekeluargaan sesama ahlinya pula ada yang dekat dan ada yang jaub. Namun semuanya termasuk dalam satu keluarga. Sesetengah orang apabila berlakunya perselisihan faham dalam kehidupan sanggup tidak mengaku keluarga dengan dirinya. Percanggahan pendapat, perbezaan prinsip dan sebagainya adalah lumrah dalam kehidupan tetapi Islam melarang kita memutuskan hubungan kekeluargaan.

Sebab itu SA sememangnya terlalu rapat dengan keluarga memandangkan SA hidup berdua dengan anak buat masa ni..pada keluarga la SA menumpang kasih dan sayang. Walau adakala ada pasang dan surut dalam hubungan tetapi hati SA cepat sejuk. Setiap ahli keluarga pula mempunyai peranan masing-masing untuk memastikan institusi keluarga yang dibina mampu mencapai tahap keluarga bahagia.

Seorang lelaki bertanggungjawab terhadap keluarganya dan dipertanggungjawabkan berkenaan kepimpinannya dan Seorang wanita pula bertanggungjawab terhadap urusan di rumah suaminya dan sangat bertanggungjawab terhadap kepimpinannya dalam rumahtangga..

Jelas kan maksud keutamaan kepada keluarga yang SA nak sampaikan?Bantu darah daging sendiri sebelum peduli nasib orang lain..oleh sebab itu sememangnya perlu dititikberatkan soal keutuhan hubungan kekeluargaan...semoga hubungan kita semua dengan keluarga tetap kuat walaupan sesekali dilanda ombak badai...siapa kita di dunia ini kalau tanpa kehadiran ibu bapa...kan?

Amin....

Sunday, March 26, 2017

Bersyukur Dari Tak Dapat Langsung..

Dalam keadaan ekonomi negara yang teruk zaman sekarang ni..dengan semua benda dah naik harga, baik minyak, baik barang-barang kawalan..apa yang kita dapat dalam sektor pekerjaan tu baik gaji, bonus dan kenaikkan gaji tahunan sikit ke banyak kena la kita panjatkan syukur..sekurang-kurangnya kita ada jugak peluang merasa semua tu kan? Separuh company mana ada semua tu malah banyak benefit dah dimansuhkan dan dah mula berjimat..malah ada yang kena buang kerja kan?
SA buat entry tentang rasa syukur ni sebab kekhilafan SA sendiri yang mengeluh dan terus mempertikaikan apa yang SA dapat..yes im only a normal human..tak lepas dan tak pernah lari dari membuat kesilapan apatah lagi x pernah lari dari kekhilafan..SA terlupa yang disebalik rezeki yang SA masih rasa dalam dunia pekerjaan ni SA masih mengeluh..banyak atau sikit sepatutnya SA rasa syukur..rezeki SA dan anak..dan boleh SA kongsi dengan keluarga..yes im not perfect tp bila fikir balik..alhamdulillah SA tak tersasar jauh..masih mampu lagi menerima kenikmatan hasil susah payah SA kerja membanting tulang...SA x nak jadi macam orang lain yang tak fikir dan tak pernah rasa syukur dengan rezeki yang Allah dah bagi ni...penuh di timeline dengan keluhan demi keluhan...Allah..lebihan rezeki yang kita dapat ni patut disyukuri..sujud syukur bukan mengeluh dan terus mengeluh..Dalam keadaan ekonomi negara ni makin lama makin teruk sepatutnya syukur masih ada peluang kerja..kalau hilang semua tu? Apa nak bagi anak-anak makan..macamana nak tolong suami nak kurangkan bebanan? Macam SA ni ha...im a single mom..lagi plak..semua belanja dh naik..belanja anak yg dh remaja memang besar..dengan support mak ayah SA yang duduk dengan SA lagi...tapi alhamdulilah SA ok dengan percaturan yang allah turunkan buat SA...sebab tu SA belum yakin nak berumahtangga kali ke 2..takut tak dapat jaga amanah allah dengan sempurna..nauzubillah...
Apa sahaja rezeki yang allah turunkan SA panjatkan kesyukuran...alhamdulillah...syukur ada lagi rezeki buat Dania dan keluarga.....

Wednesday, March 22, 2017

NS Next Top Twins Model...Kelass Ko Nak.....

Hi korang...

Amboi..tajuk entry nak kelasss aje kan....ni gara- gara terjumpa gambar ni dalam ig anak dara SA si kakak Dania...ohhh...ini kerjanya bila berkumpul..sejak ada hp GT Mobile ni kan bukan main lagi kakak suruh adik- adik sepupunya jadi model..mula- mula tengok macam kelakar..lepas tu nampak cantik plak...eh gambar diorang ni bleh jadi bahan entry ni..maka terhasillah entry ni ha...ada gak bahan untuk blog mama kan..mana tau ada yang nak suruh review pakaian budak2 plak lepas ni...nak plak si kembar ni memang suka bab posing2....


Si kembar Adeliya...amboi...ni pose pinggang patah ke apa ni....


Si kembar Aressa memang terkenal dengan watak sempoi dan cepat naik hangin...sebab tu gambar dia macamni...


Budak- budak kan...buat apa pun comel...ni menurun sapa nyer bakat la ni...Mama ke...Ibu ke...Kakak Dania ke...hahahaha....keturuna memang suka bergambar posing2 maut cenggini la kan...nak jadi model memang tak la...jadi la model untuk mata sendiri...yang ok bleh la share kat media social..yang tak ok simpan untuk tatapan sendiri aje...esok2 dah besar boleh tengok semula..pas tu gelak bahak- bahak....

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah