Thursday, December 6, 2018

RESEPI | Pucuk Keledek Goreng Belacan

Hi korang...

Siapa suka makan pucuk keledek? SA suka la suatu masa dahulu...sekarang ni tak berani cuba makan lagi..sebab SA senang angin naik dalam badan..keledek kan angin kan...tapi pucuk dia tak tau la...apapun ni resepi dah pernah buat dan SA nak share lagi ngan korang...mana tau ada yang buntu tak tau nak masak apa kan..kalau tak suka pucuk keledek korang boleh gantikan dengan sayur kangkung...selalunya pucuk keledek ni orang masak lemak putih kan..kali ni kita ubah plak dan buat goreng belacan..sedap..korang cuba la...sure makan bertambah nanti....

Jom tengok cara- cara masak...SA dah siapkan gambar part by part...bahan- bahan boleh tengok caption ye..cara masak jugak....


Seikat pucuk keledek ambil pucuk dan batang yang lembut sahaja...


Bawang putih, cili api , belacan dan ikan bilis di tumbuk halus ye...kenapa tak guna bawang merah kecil..untuk resepi ni memang SA belajar x letak bawang merah..hanya bawang putih sahaja...


Tumis bahan yang dah ditumbuk tadi 


Biarkan sehingga pecah minyak dan garing sedikit..


Masukkan pucuk keledek..masukkan sedikit air dan sos tiram...tak perlu letak garam ye...sebab ikan bilis, belacan dan sos tiram dah ada garam dah...


Gaulkan sebati..dan biarkan seketika...
Siap!!!!


Pucuk Keledek Goreng Belacan...

Dah siap....

Senang jer kan? lawan lauk ni telur dadar ataupun ikan masin goreng...x kisah la ikan masin apa kan..tak nak ikan masin korang goreng ikan pelaling pun dah ok...sedap makan dan tak sedar bertambah- tambah nanti...tak percaya?

Korang cuba la...hehheehhehe....

Selamat mencuba!!!!

14 comments:

  1. sdapnya..nak cuba la. biasa sy celur buat ulam jer pucuk ubi keledek ni..:)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya...terus terliuq tgk ��
    Tq kak share resepi ni

    ReplyDelete
  3. ni sayur feveret saya ni...memang sedap!

    ReplyDelete
  4. i tak pernah makan, tapi i percaya sayur ni sedap gile!!!

    ReplyDelete
  5. Dana jarang2 sgtla pernah msk pucuk keledek ni tp pernahla msk dulu2... tp mak selalu msk lemak putih...
    Edy klu syr pelik2 bkn dia mkn sgt

    ReplyDelete
  6. waah! nampak mcm sedap jer. boleh try ni. tq for sharing SA

    ReplyDelete
  7. Mcm tak pernah makan sayur ni, kalau tetiba ada kt dpr. Dh ada idea masak apa mcm ni. Thanks kak sharing

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaa kak SA, selalu kalau dekat rumah selalu buat masak lemak putih aje. Next time boleh lah ikut resepi ni pulak. Menyelerakan sungguh!

    ReplyDelete
  9. Owhh..ni pucuk keledek ke? sebenarnya selalu jer singgah kat kedai runcit area rumah ni. Nampak sayur ni..apakah namanye? kat HERO pun pernah nampak juga. Cuma, tak tau nak masak apa sedap. Agak2 rasa dia macam sayur kangkung kah? hehehe..

    ReplyDelete
  10. Ai suka ni tapi kalau ai masak, ai sorang je yang makan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  11. Tak penah makan pucuk keledek, sa.. Sedap yeak? Tpi mmg nmpk sedap menu ni..

    ReplyDelete
  12. boleh cuba nanti.. selalu masak lemak je pucuk keledek tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah