Thursday, May 21, 2026

Kiriman Tart Sepit Nenas Original Dari Aunty Salmah

Assalamualaikum wrt...

Suami SA ni kan...dia mintak Tart Sepit Nenas kat Aunty dia, kami panggil aunty Salmah ni Umi....sebenarnya mintak nak beli kalau Umi buat lebih ke apa kan...tak sangka- sangka Umi balik Sunway dan Umi bawakkan. Umi terpaksa Lalamove Tart ni ke office SA...rasa macam susahkan dia plak..Suami dah offer nak ambik tapi dia nak hantar guna Lalamove.

Pukul 11 am tadi SA dah terima dah...alhamdulillah selamat sampai...Umi pun dah balik ke Muar semula...






 

SA ingat nama dia tart bunga...rupanya tart sepit nenas...SA x pasti kenapa  dipanggil tart sepit...kena sepit ke?Tapi Umi cakap memang leceh sikit nak buat...So SA tanya la Umi..kenapa dipanggil Tart Sepit Nenas..

Umi Cakap Tart sepit nenas ialah variasi klasik kuih tart yang dibentuk menggunakan acuan penyepit khas untuk menghasilkan kelopak berjalur. Ia mempunyai doh yang cair di mulut dan berlemak manis, menyeimbangkan rasa masam manis inti nenas di bahagian tengahnya. Doh yang gebu dan cair di mulut. Berkelopak kemas hasil daripada penyepit tart. Jem nenas yang digulung atau dibulatkan, diletakkan tepat di tengah kelopak.

Doh tart sepit secara lazimnya diadun menggunakan:
  • Mentega (atau pure butter untuk rasa lebih premium)
  • Kuning telurTepung gandum dan tepung jagung
  • Sedikit esen vanila
  • Jem nenas (boleh dibuat sendiri atau dibeli siap
Cara Penyediaan
  1. Pukul Bahan Basah: Mentega dipukul bersama kuning telur dan esen vanila sehingga sebati (tidak perlu kembang sepenuhnya).
  2. Adun Doh: Masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang lembut dan tidak melekit.
  3. Mencorak: Ambil sedikit doh, bulatkan, tekan inti nenas di tengah, dan gunakan penyepit tart untuk mencubit atau membentuk kelopak bunga di sekeliling doh.
  4. Membakar:  Bakar di dalam ketuhar pada suhu sekitar (160C) hingga (170C) selama 15-20 minit atau sehingga bahagian bawah tart sedikit kekuningan
Sebab tu dinamakan Tart Sepit Nenas..leceh skit nak buat tang mencorak tu...Apa yang membuatkan tart nenas sepit ini istimewa adalah bentuk pastri yang bertepi bergelombang dan inti jem nanas yang pekat berwarna oren.

Ok now SA dah tau dah...patut la suami x suka tart nenas yang gulung tu..dah terbiasa makan Tart Nenas Sepit ni...patut la tart macam ni mahal...hehehehe...

20 comments:

  1. Antarat Tart Nenas yang mak Ai buat dulu, my favourite all the time.

    ReplyDelete
  2. Bestnya tart nanas. Saya prefer tart bunga atau tart sepit begini sebab intinya di luar. Setelah dibakar, tekstur inti macam kering-kering sikit. So sedappp!

    Saya pernah tengok orang buat tart sepit begini. Jenuh juga tengok nak sepit-sepit keliling doh tu nak buat pattern.

    ReplyDelete
  3. Wah, saya pun suka tart nenas macam ni. Suka gigit tart nenas tu terus rasa jem nenas atas tu 😃

    ReplyDelete
  4. Sedapnya SA!
    PH sebelum ni kenal tart nenas versi gulung tu je. Sekali order dekat sepupu EH, dapat jenis bunga ni. Baru tahu ada tart nenas jenis gini.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, rejeki dikongsi bersama

    ReplyDelete
  6. Kue ini disebut Nastar kalau di sini 😄. Duluuu zaman kecil saya tak suka. Tp selera nih bisa berubah kan. Dah besar, jauh dari mamam, jadi suka pula 🤭.

    ReplyDelete
  7. Dulu masa akak buat kuih makmur memang pakai sepit macam ni. Jenuh bila nak buat. Tart macam ni memang sedap. Lagi satu tart kat melaka pun sedap. Tart nenas nyonya ke apa. Sebab akak kat melaka pernah beli dan kita orang makan.....premium rasanya. Sebab tu mahal.

    ReplyDelete
  8. Tart sepit nenas ni makcik salmah tu buat sendiri ke dia beli. Kat muar ada jual ke. Kite memang suka tart nenas. Dapat sedap emmm

    ReplyDelete
  9. Cie tak makan tart nenas.
    Selalu kalau beli blueberry tart jela.

    ReplyDelete
  10. eee sukanya tart mcm ni. namun, yg kosong je ada tak? kita suka tepung ja. hahahaa~
    ada sebalang Adli bawa blk dari skola kita buang intinya makan dgn dark chocolate, kekeke~

    ReplyDelete
  11. Sy suka tart nenas. Tp select sbb nk kena rasa biskut yg dkt tart tu sedap ke tak. =)

    ReplyDelete
  12. Tat Nanas ni memang sedap walau bentuk apa pun gulung ke sepit ke bulat ke....semua sedap.

    ReplyDelete
  13. Tengok intinya pun dah tahu mesti sedap ni

    ReplyDelete
  14. Memang mkn masa nk buat kena sepit tepi2 nya . Kena rajin kalau x cukup rajin tak jadi ha haa
    Mestiiii sedapp airtangan org lama kan
    Tart org lamaaaa terbaikk
    Kalu c nur sebalang x cukup ni kunyah2

    ReplyDelete
  15. memang salutelah kat those yang rajin buat benda remeh2 gini.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah