Sunday, July 31, 2022

Menu Ala Kampung Di Hari Ahad

Assalamualaikum...

SA dah masak ye.....awal masak hari nj..senang kerja...lepas ni nak melipat baju...2-3 hari ni hujan so baju banyak x kering...kat rumah ni hari-hari basuh baju padahal 4 orang je pun...hehehee....

Macam yang SA bg tau td la...plan asal nak masak ikan tenggiri kan...mulanya ingat nak campur ngan pucuk ubi...tapi ada stok tomato plak yg dh merah ranum...ikutkan lauk ni sesuai letak tomato yang sederhana masak..tapi x nak bazir tomato tu ..SA masukkan aje...campurkan jugak cili besar...

Pucuk ubi SA celur dan buat sambal belacan je...

Settle bab hari ni....



Ikan tenggiri masak lemak cili api campur tomato dan cili besar


Pucuk ubi dicelur

 

Sambal belacan


Korang masak apa hari ni?

SA ni kan...

Teringin nak ajak kawan-kawan area Seremban ni datang makan kat rumah...saje la nak menjamu kan...x kisah la kawan-kawan blogger ke... kawan2 rapat ke kan...

Memandangkan rumah pun x cantik dan macam hape je sekarang ni...tambah plak Mak Pah dan Pak Zain x berapa kuat...rasa segan plak nak ajak...tapi impian tu tetap la impian kan...tetap jugak nak tunaikan... insyaallah Mak abah SA dah sihat nanti..SA nak ajak la kawan2 blogger datang makan tengahari kat rumah...mesti seronok kan gather2 borak2 ngan kawan2....

Soon insyaallah ada rezeki SA buat....of course nak jamu kawan2 masakan yang biasa SA masak...masakan NS la...apa lagi kan...

Semoga impian SA jadi kenyataan ...amin...

9 comments:

  1. Bestnya SA nak jamu makan-makan di rumah SA. Apakan daya, Kak Amie jauh di seberang laut.
    Kak Amie masak lemak siput hitam. Firdaus nak makan.

    ReplyDelete
  2. Bagus niat SA tu, semoga terlaksana satu hari nanti. Sedap masak lemak ikan tenggiri, ada sambal belacan. Saya masak mee goreng je hari ni.

    ReplyDelete
  3. PH pun dlm prose's nak gosok & lipat kain baju yg dah berbakul-bakul. Jadi backlog sbb keadaan cuaca tak menentu.

    Mudah-mudahan sampai hajat SA nak menjamu kawan-kawan 🤲

    ReplyDelete
  4. Cuti memasak makan di kedai jalan2 hehe

    ReplyDelete
  5. Ok... LeYa jangan dilupa yee.... Hehe... Kito kan sekampung.. Org nismilan jugak... Hehe...

    ReplyDelete
  6. Sedap tu..masak lemak cili makan dengan nasi panas2..fuhh..nikmat

    ReplyDelete
  7. x pernah x menggoda tau, menu kat sini...

    ReplyDelete
  8. Fuhh.. rajin SA ni masak. Ikan tenggiri masak lemak cili api pulak tu. enjoy time hari weekend

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah