Wednesday, August 16, 2023

Kari Ikan Keli Menu Bekal Hari Ini...

Assalamualaikum..

Jom update bekal SA hari ni...sebelum tu ada cerita pasal menu bekal hari ni...sebelum ni lalau x salah Ahad lepas SA pi Zemart nak beli bahan basah untuk lauk bekal..ternampak la ikan keli kat Zemart tu..xde la besar sangat sedang elok la untuk buat keli berlada ke, masak lemak cili api or asam pedas ke..SA nak beli la dalam 2-3 ekor...sekali SA x perasan pun asabyang masih hidup..dengggg!!! SA ken sengat..terus SA letak balik and beli 2 keping ikan jenahak..konon protes kena sengat...

So semalam Pak Zain belikan plak ikan keli 3 ekor  lepas tau SA kena sengat ikan keli...siap siang dan cuci elok2, ikan keli kan ada lendir yang kita kena cuci betul2 bersih...kalau tak..nanti bau hanyir dia kuat...biasa Pak Zain cuci dengan limau kasturi atau limau nipis..sesetengah orang lumur tepung bagi hilangkan lendir ikan keli tu...

Balik kerja semalam cadangnya x nak masak...SA ada beli daging dendeng kat Tik tok shop...tengok semua bahan ada...ting!!!!

SA buat kari ikan keli instead of keli ikan sembilang yang popular kat utara tu...sedap ke? 

Harus la sedap...adik SA si Lissa beria makan...tu yang SA asingkan skit untuk bekal..



Kari ikan keli..SA suka bahagian kepala dan tengah badan..part ekor awal2 dh kena rebut...


Kobis beijing goreng biasa je..



 Nasi 1 1/2 senduk

Alhamdulillah..

Rezeki hari ini...ada plak diorang open order masakan Johor. Deliver waktu lunch...SA order mee bandung Muar...x tau la sedap ke x..SA nak cuba..so beli la sebungkus..bau kuah dia sedap..SA nak makan untuk dinner kang...so malam ni x yah makan nasi..haha...

Hopefully  Pak Zain x paksa SA makan nasi la...hahaha...semalam masa dinner SA letak nasi suku senduk dia jeling je...😁😁


11 comments:

  1. Sedap nengok ikan keli masak kari, akak belum pernah cuba lagi.
    Makan nasi 1/4 senduk???? Kan dah kena jeling dengan PZ 😁

    ReplyDelete
  2. dah lama x siang ikan keli, ..suka tang ekor..

    ReplyDelete
  3. Suka ikan keli tu. Sebenarnya dulu pernah beli ikan keli, lepas tu nak masak terus tak jadi sebab ada kepala dia macam terbayang dia hidup lagi. Akhirnya suami potongkan kepala tu. Tapi kalau makan ok pulak ada kepala tu.

    ReplyDelete
  4. suka ekor dan kelapa, SA mcm mak ciknur la.

    ReplyDelete
  5. Wahhh.... Sedapnya Kari Ikan Keli... Tapi kena sengat keli memang sakit woooo...

    ReplyDelete
  6. SA ok tak? Boleh tahan sakit juga kan kena sengat ikan keli tu...
    Kari dia menggoda sungguh, nampak sedap teroks!

    ReplyDelete
  7. Kalau mee bandung muar ori sedaplah dgn syarat jgn letak sos

    ReplyDelete
  8. lama tk mkn ikan keli....tp kalo kari ikan keli tk pernh lg try

    ReplyDelete
  9. Ikan keli ini maksudnya catfish kan kak? Kalo benar, berarti di sini sebutnya ikan lele 😁. Menyengat memang. Dan biasa dijual hidup pula kalo dj pasar.

    Jadi saya selalu minta penjualnya, tolong matikan di tempat🀣. Saya takut kena sengatnya, dan tak tega pula harus mematikan hewan hidup πŸ˜…

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah