Thursday, March 31, 2022

A Quick Update..

Assalamualaikum...

Hi korang...

Apa nak citer hari ni erk...macam biasa la SA busy sangat hari ni...rasanya sampai minggu ke 2 April SA akan busy...schedule memang akan ganggu SA...tapi takpe..SA cuba sedaya upaya untuk pastikan blog ni akan sentiasa berupdate...walau takde banyak pun cerita yang SA nak share..Nanti bulan puasa tengok la...lagi lemau SA...kalau kerja banyak should be ok..kalau x banyak confirm lemau...

Sana sini dah ramai yang open order kuih raya..SA beli mana yang dan aje dan yang biasa SA order...kali ni tak beli banyak...setakat 5-6 jenis je...yang pasti kena ada tart nenas...hehehe...fav tu..mana bleh lupa....

Semalam Seremban hujan lebat dan angin kuat...masa SA balik kerja la...hari ni pagi hujan lebat jugak nak ke KL. Biasa 7.20am SA dah sampai...tapi kali ni sampai kat Pasar Seni pukul 7.40am...terus laju- laju SA pi opis...sempat la punch in sblom pukul 8am...bulan puasa nanti SA masuk pukul 8.00am dan keluar office 4.30pm...kalau la dapat kan...biasanya SA akan lambat keluar jugak....



Jammed teruk kat Jalan Istana pagi td


Cantik tak keladi yang Adam bagi ni?sebelum ni anak pokok je kan..kali ni dah besar betul...elok subur..maybe cukup air dan sejuk dek aircond...SA ada beli 3 jenis pokok..hari ni sampai kat rumah Seremban...nanti SA update eh...hehehe..tapai bukan keladi...


Keadaan SA yang menghidap migrain semalam...rasa nak muntah buat kerja... 

Semalam SA sedikit migrain...

Ada kawan cakap lack of water intake...pun betul gak..semalam SA kurang minum air...makan pun takde selera kan...hari ni masih sama...SA masih makan buah je banyak...minum air baru 1 liter...itupun kerap pi toilet...dah la toilet jauh...ramai tegur SA dah susut skit...sikit laaa...maybe muka je nampak sikit cengkung..pas tu perasan gak inch macam kurang sebab seluar dah longgar...hehehe..

Wednesday, March 30, 2022

Dilanda Masalah Selera

Assalamualaikum...

Hi korang....

Selalu SA merungut kan...lepas elok tonsil dan demam teruk ari tu SA hilang selera makan kan? rasa macam seminggu ni SA banyak membazir je...membazir beli makanan tapi tak habis makan....perut lapar ni tapi tengok makanan pun tak ghairah...xde appetite dan tak teruja terhadap makanan...asal ada je la...

Semalam SA sarapan pagi makan pau kacang...segigit je...lepas tu letak tepi...pas tu terkuis..kuis pau tu...sudahnya kering macam tu je atas plate...



Pau kacang beli kat Mynews.com


Beli gak pisang cavendish

Then pi makan kat AhYUMM dengan kawan...semalam jugak la...SA mulanya order nasi tu...lepas tu macam x selera plak makan nasi...so tukar ngan kawan...nasib dia ok...sebab dia teruja tengok ayam tu..hahaha...so tukar...SA makan...mulanya laju je dan terlintas di fikiran...okey la kot bleh makan mee kari ni....tapi tu la....non hadonyaaaa...SA x rasa pun...haihh...dah kenapa kan...so sudahnya tak habis


Mee kari


Nasi ayam berempah ke apa ntah ni...


Sambal belacan utk makan ngan mee kari


SA amik teh o panas and kawan SA amik ice lemon tea...SA x minum ais


Ni sarapan hari ni....mee goreng takde kicap, telur mata, crispy chicken skin ngan kentang skit...manis plak kentang tu terus spoil....inipun x habis...

Tak tau la lagi SA nak buat macam mana...

Hari ni makan buah je banyak...ada mangga dan limau...bawak dari rumah...tengahari tak makan...petang baru cari makanan...maggi goreng...pun tak habis...haihhh....ntah la apasal...Memandangkan boleh makan buah je...makanya settle bab buah je la dulu...makan buah at least tekak x rasa pahit...SA notice tekak masih ada rasa pahit...sebab ubat kot sebelum ni...SA kan 2 minggu makan antibiotik...

Alhamdulillah Feedback Positive Dari Customer

Assalamualaikum...

Hi korang ...

Baru ni kan SA buatkan order Paru Goreng Berlada permintaan  kawan- kawan office...mulanya patut delivery 2 minggu lepas tapi takde stock paru...SA bleh ambil order dalam 10 bekas je, 10 bekas tu guna Paru dalam 3 kilo macam tu..Kenapa amik order cuma 10 bekas je?sebab ye la pagi kan SA naik bas...kalau amik order banyak- banyak susah pulak nanti kan...macam mana nak bawak..ini pun SA buat 2 trip...sebab ada yang cuti Isnin lepas....

Kali ni Paru Berlada SA dapat feedback sangat- sanagt positive, rata- rata yang order semua suka dan mintak repeat order lagi...tak sangka plak diorang suka sebab untuk kali ni Paru tu sedikit pedas...kata diorang pedas yang sedap dan takde terlampau pedas . Tak paham SA lidah diorang ni...Maybe diorang sejenis yang tahan pedas kot...SA ni nama je orang Nogori...tapi tak tahan pedas pun....



Syukur...

Rata- rata berpuas hati...nampaknya kena open order lagi...SA risau kalau tak sedap je...lepas tu ada yang mintak buat jualan lauk- lauk ringkas untuk buka puasa...aduhai...hehehe....bukan tak nak buat...memang nak buat cuma tak boleh nak bawak banyak je...setakat 10 bekas tu je la...Pak Zain pun dah seronok nak tolong...ada yang mintak buat daging salai masak lemak cili api...sambal ayam la...sambal udang petai la...seram plak SA baca request diorang...heheh...tengok la nanti apa yang jadi kan...

Next SA akan masak Peria Goreng Berlada campur ikan bilis goreng...dah ada yang order dah..dan bawak Isnin nanti...seronok rasanya bila masakan kita orang suka...terus rasa semangat nak buat....

Selamat Pagi Malaysia

Assalamualaikum...

Hi korang...

Selamat pagi semua...sihat ke? SA sihat alhamdulillah...

Semalam SA terlampau busy..ada je kerja nak kena buat...dari pagi bawak ke petang....sempat jeling-jeling je blog semalam...nak buat apa pun x boleh...lepas tu mental blocked...ayat semua x keluar apatah lagi idea ..



 

Apapun...SA harap korang semua sihat...kalau x sihat jangan lupa makan ubat...pergi klinik....

Makan jangan lupa...SA mengalami masalah selera lepas teruk kena tonsil dan demam. Kalau perasan badan SA sedikit susut....

Cuma SA x timbang la...malas...kang menaruh harapan tinggi plak...hahaha....lately ni dunia ni panas betul...nak tido malam pun x selesa...terpaksa on aircond...banyak la plak nanti bil elektrik....mungkin sebab nak puasa dah kan...bila puasa kan cuaca jadi panas...sama macam tahun-tahun lepas.....


Monday, March 28, 2022

Posing Kat Pantai Kampung Telok Pelandok

Assalamualaikum..

Hi korang...

Lepas dari sarapan dan pergi bergambar kat Kg Nelayan tu, kami teruskan perjalanan ke Telok Kemang sebenarnya...tapi kami saje melencong ke Kampung Bukit Pelandok sebab Pak Zain kata ada pantai kat area situ...SA ngan Dania mulanya tak confident..Lepas melalui Kompleks FAMA dan Pusat Latihan Imigresen ada satu laluan...so Pak Zain terus je masuk..sekali nampak beberapa buah family berkelah dan pemandangan yang indah sangat...

SA teruja betul sebab setahu SA itu area private beach...tapi tak rupanya...ada je orang luar datang berkelah...kawasannya cantik...teruja punya pasal sampai lupa plak nak amik video...amenda la SA kan...

Jom la tengok gambar..



Cantik kan...


SA dan Dania selfie je dulu 2-3 keping...








Candid is a must


SA pesan kat Dania make sure nampak pokok kiri kanan tu..nak feeling2 Korea skit...sekali tengok...
alahai...halusnya mama awak kat tengah- tengah tu..


Then nampak ada basikal...homestay mana ntah punya props..tumpang bergambar jer la..


Ni yang masa kat Kg Nelayan tu..ni gambar dari kamera 


Mulanya nak pi area batu tu...tapi Mak Pah ajak plak pi Kuala Sungai Baru


Bagus ada props macam ni..





Silapnya tak amik gambar Mak Pah dan Pak Zain...diorang berdua tunggu kat dalam kereta...SA ngan Dania jer jenjalan....dah sampai rumah baru teringat...kita x amik gambar atuk ngan uwan...nak plak Mak Pah cadangkan datang situ lagi nanti ajak semua adik beradik buat BBQ...boleh jer nak lepak situ cumanya takde tandas atau tempat mandi...kalau ada should be ok...sepanjang SA ada kat situ memang tak nampak pun...kalau budak- budak je mandi laut kira ok la...bawak jer la air botol besar- besar tu buat bilas badan...dah balik rumah baru mandi betul- betul...kan? 

Ikutkan memang x puas berjalan semalam...cuma tu la cuaca panas...pergi jugak la Kuala Sungai Baru...jauh kan kami merayap...then beli ikan skit..lepas tu terus balik...sampai kat rumah ngam- ngam pukul 12.45 tengahari...ngam- ngam masa untuk Mak Pah dialysis...

Ikutkan tak puas berjalan...nanti la next time jalan lagi...


Jauh Sarapan Sampai Ke Port Dickson...

Assalamualaikum...

Hi korang...

Semalam...SA menunaikan hasrat Mak Pah dan Pak Zain yang nak sarapan kat area kami pernah tinggal dulu di Port Dickson...Kedai pun biasa- biasa je tapi roti canai dia sedap, lembut dan gebu je.....so semalam dari Seremban kami ke Pasir Panjang Port Dickson..dulu sebelum PKP kami rajin gak la sarapan kat situ...ni dah hampir 3 tahun tak sarapan kat situ so kami pun pergi la semalam. Cuaca ya rabbi...panasnyaaa...mulanya dah bagi tau dah...nak gerak awal kul 8 pagi...tapi Pak Zain time tu la nak cuci kereta...time tu la nak buat itu ini...nak pam angin tayar...sudahnya kul 9 lebih baru sampai situ...

Menu macam biasa la...roti canai sorang 2 keping...Dania plak makan roti telur...rendang ayam memang tak lupa...semalam memang lain macam la cuaca...panas yarabbi...terik betul...tak tahan SA...rasa terbakar kulit...even pakai sunblock pun tetap terasa peritnya tu....

Jom tengok gambar...









Usai sarapan memang menjadi kebiasaan bagi duit kat Nia dan suruh dia pi bayar...sekali dia kena interview

Pekedai : Mana adik2 awak
Nia : Saya anak tunggal...xde adik beradik
Pekedai: Oo anak tunggal..umur berapa ni .
Nia : Baru habis SPM...
Pekedai : Tu ayah ngan Mak eh ( merujuk Atuk Uwan)
Nia : Eh x la...itu atuk nenek saya .
Pekedai : Yang baju hitam tu kakak awak?
Nia : Bukannn....itu la MAMA saya...

Nia balik semula kat meja...bagi baki duit dan bg tau...Acik tu tanya Mama...
Mama : Dia tanya apa?
Nia : Dia tanya mama kakak Nia ke....
Mama : Muahahahhaa.....gelak besar mama...
Uwan : Kombang la mama ko kakak......
Atuk : Dia nak ngorat mama kau la tu...

Well....Mama senyum sampai telingaπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Cantik je mood mama hari ni...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Lepas sarapan...macam biasa kami akan ke Kg Nelayan terdekat...saje nak mengimbau kenangan...lepas tu mana la tau kan kot2 ada nelayan jual ikan fresh...ada la...cuma tak banyak ikan dan x menarik perhatian kami...pergi gak kat jeti tu...tapi tu la...panas giler...x mampu rasanya nak bukak mata...x sampai 10 minit terus masuk kereta semula...


Kalau air pasang lagi cantik pemandangan..ni macam baru nak pasang atau baru nak surut


tak pernah sampai ke hujung tu....


haih...kecik2 mata tu ha..


Cepat la Dania....panas ni....


 terpejam- pejam mata...muahahahha....

Lepas tu kami teruskan perjalanan dan singgah ke Telok Pelandok...kat situ ada pantai gak cuma x tau bleh masuk ke tak sebab situ kawasan private...sekali masuk...eh...boleh la...ada gak orang berkelah cuma SA notice takde plak tandas awam kat situ...macam mana erk diorang bersihkan badan lepas mandi...pemandangan memang cantik dan so far nampak belum ramai yang tau kat situ bleh berkelah...SA share gambar next entry ye....

Bye....


Saturday, March 26, 2022

Langkah Kanan Kami Hari Ini....

Assalamualaikum...

Hi korang...

Tadi pagi jammed on the way ke Kuala Pilah kan....sampai kat kampung SA dalam pukul 11.00 macam tu...sampai je macam pelik apesal macam ramai orang plak ni....rupanya ada Mak Teh dari Sg Petani pun balik malam semalam....laaaa tak tau pun dia balik....

Sampai jer tengok diorang tengah masak...langkah kanan la kami makan lauk kampung hari ni...tak lama tu ada satu kereta lagi sampai...eh..eh...sape plak ni....sekali tengok ada nenek sedara dari KL pun sampai anak beranak...memang ramai la kami hari ni....tujuan balik pun semata- mata nak cari daun- daun untuk masak tempoyak daun kayu...

Merayau la kami anak beranak kat kebun belakang tu cari daun- daun...SA plak amik kesempatan amik bunga kantan dan petik pucuk keledek...nak buat goreng belacan esok....

Jom tengok gambar yang sempat SA snap....



sampai dah kami..


Lama tak jumpa borak la...

SA merayau sambil snap gambar untuk bahan blog...hahaha...cantik pokok ni..tak tau nama apa...tapi memang banyak kat tepi2 jalan kan...


Keladi viral...cantiknya corak dia


Ni tak tau gak nama dia




Keladi ni biasa tengok


Pokok Strawberry...


Pokok strawberry yang baru lepas berbuah...pelik cuaca panas pun dia bleh hidup


Mak Lang


Mak Pah tengh cakap ngan adik dia yg x balik, kebetulan dia call masa tu

Jom tengok apa yang diorang masak...
 

Ayam goreng untuk budak- budak


Masak tempoyak daun kayu...banyak yang kurang..takde petai dan ikan bilis..


Terung goreng belacan kata Mak Teh


Tudung biru tu Nenek Saudara dari KL


Sambal belacan


Ulam bunga kunyit dan pucuk putat


Rendang ayam daun puding

Kami tak boleh nak tunggu dan lepak lama- lama....sekejap aje sebab Mak Pah nak dialysis pukul 1.00pm...itupun dah lambat dialysis sebab balik ke Seremban pun jalan jammed. 

Petang  ni SA tolong Mak Pah buat Masak Tempoyak Daun Kayu...buat complete siap ada petai dan ikan bilis....dah masak dah pun tu ha....tinggal nak agih- agih kat adik beradik je...memandangkan kami makan kat rumah kampung tadi so xde la masak untuk tengahari....petang lapar gila..SA masak maggi...hahahaha....malam nanti la baru makan nasi.....

Esok SA nak buat Paru Berlada yang kawan- kawan office order...ada pulak permintaan...syukur rezeki...

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah