Friday, February 27, 2015

Kopi Luwak....Sedapppp......


Ya ampunnnn...
First time  minum kopi luwak kat Batavia Cafe  Old Town Jakarta atau Kota Lama Jakarta....aku citer sikit2 je ni ye...live update dari cafe ni memandangkan ada wifi access...
Orang Indonesia x sebut waifai..diorang sebut weefee...hihihi.so gambar pun xde watermark..lepak sini kejap sebab hujan lebat...sekrang ni pukul 5.30ptg waktu indonesia dan 6.30 petang waktu Malaysia...biasa la kat sini lewat 1 jam..semua orang tau...kat sini masalah paling besar adalah Macet a.k.a Jammed..banyak masa habis kat jalanraya..ini la masalah backpackers macam aku....

Kopi Luwak....sedap x terkata..aku x rasa jijik pun sebab lagi rare lagi aku nak cuba..katanya kopi ni diambil dari najis musang..ye la..musang yang dibela diberi makan buah kopi maka bila dia berak dikeluarkan biji2 kopi yang x  hadam tu..dipungut..dibasuh dan dikeringkan untuk di proses..lagi satu yang rare yang aku makan kat Jakarta ni..gulai kulit lembu masakan padang...walaweiii...memang sedap..sorry la sepanjang aku kat Jakarta ni memang aku cheating makan...makan nasi plak tu..tp bukan la amount yang banyak...segenggam pun x sampai...so far aku dah kurus sangat..Ibu Nanaiaitu owner Guest House cakap jangan kurus lagi.nanti x cantik kalau mau naik pelamin...

Oho...kurus eh...ok la...aku makan sikit...lepas ni nak cari Bakso....

Hey...trust me..kopi Luwak ni sedapppp....

Sabtu Melayan Anak Buah....

Sabtu aku last  2 week sgt2 boring...sebabnya Dania tiada disisi.....Dania ikut atuk ngan Wan pi Penang...tau ari tu x yah la balik Seremban kan...xde nk lepaskan review job yg dapat tu.. 
Tp x pe la...lepak ngan anak2 buah pun dah ok...dah macam2 ragam dah..
Nak2 si kembar tu...


Si manis Adeliya....


Si comel Qhaira....


Budak tecit ni suap apa je dia nak...nganga je



Si cheeky Aressa


Nampak je behave...tp x pun...


Peace dari Adeliya


Peace dari Aressa


Well anak2 memang mampu ubah  emosi kita..dari stress terus rasa tenang yg amat2...
Lagi2 bila kakak Dania kecik2 dulu...asal balik je mama dari kerja...berlari2 dia sambut...
Menjerit2 mama balik..mama balik...
Ya allah..how i really missed that moment....

Mungkinkah ada peluang untuk aku merasai moment tu sekali lg?...

Hanya allah yg tahu...


Mee Kolok Dapur Sarawak & Hershey's Cookies

Assalamualaikum. ...ibuk2...bapak2.....waduh....kecapekkan aku semalam....tapi tu la...penat dengan flight delay...dengan penat pagi semalam kat opis.....ok hari ni aku masih belum nak cerita ttg jakarta...sekarang ada di guest house...memang jatuh cinta pandang pertama kat sini...mmg sgt2 recommend kalau korang nak pi Jakarta nanti....


Mee kolok yang aku makan kat Dapur Sarawak...masa pi UTC Sentul Selasa lepas...x dapat nak rasa keenakkan sebenar sbb masa tu hati tgh panas...orang ramai....kena calm baru sedap menikmati...mee tu mmg original dari Sarawak...Itu yg aku cam Sangat2


Bila stress bertandang aku akan banyak makan choc....so aku memang letak stick cookies Hershey's ni kat meja aku...kadang2 ada roti...x kisah la asalkan ada benda  untuk aku kunyah...

Stress memang x baik untuk kesihatan....tapi kalau dah terpaksa... nak buat macam mana kan...
Sebab tu aku ada kat Jakarta ni...release Tension....

Kejap lagi nak ronda2 kota Jakarta.....


Thursday, February 26, 2015

Depart to Jakarta...Babai Malaysia


Stress kat opis dari pagi..
Ke hulu ke hilir buat adhoc job...buat aku rasa nak menjerit.. .dengan hampir tertinggal flight...omg.. its really make me headache...make me painful...
Kul 1 amik ERL terus ke KLIA1...memang berdoa sepanjang jalan agar perjalanan aku mudah..i really hate adhoc task...Nasib baik dah awal2 checkin..boarding pas dah ada segala...perut lapar tolak ke tepi....

And now aku dah ada kat gate C3..menanti flight KLM Boeing 777 ke Jakarta...

Semoga selamat perjalananku...

Semoga Indah perjalananku....

Doakan aku kawan2.....amin.....

Betul atau Viral???

Assalamualaikum W.B.T.......

kepada rakan2 terutama wanita dari luar Terengganu yang baru datang ke negeri kami. Kerajaan Terengganu telah menguatkuasakan satu arahan baru tatacara berpakaian bagi wanita.....

Di harap jika tidak mahu di kenakan tindakan minta tidak berpakaian seksi kerana jika anda kurang bernasib baik anda akan di tahan oleh pihak jabatan agama dan penguatkuasa serta di perintahkan untuk mendengar kaunseling dari jabatan agama (Maidam)..

2. Kepada sahabat dari luar arahan sudah bermula cuma masih belum di wartakan lagi.......Setiap kali tiba waktu solat jumaat.......kedai makan atau apa sahaja yang berkenaan di arahkan tutup dari jam 12.30 tgahari hingga 2.30 petang ia bagi memastikan kaum lelaki menunaikan solat jumaat dan tidak melepak ketika waktu solat di kedai serta di tempat2 awam..

?Tidak Memakai Tudung Denda Permulaan = RM 80.00

๐Ÿ”นMembonceng Lelaki & Pompuan bukan muhrim
๐Ÿ”ธPompuan RM 100
๐Ÿ”ธLelaki RM 80.00

๐Ÿ”นMemakai Seluar Ketat RM 120.00..

⭐Undang2 Baru Kerajaan Negeri Terengganu.

**apesal plak ppuan yg kena denda lebih ni..musykil jap, ada yg boleh bg pencerahan x?.....pas ni nak pi Trengganu yg ppuan kena la bertudung erk....ermmmm......yg free hair cemana erk?

Ada plak yg condemn aku yg x bertudung ni kang....

Siap sedia la SA tapis komen2 ostajah siber jap lg....

Wednesday, February 25, 2015

Top Komentator February 2015


Tahniah buat 3 pemenang utama..tp memandangkan aku sangat2 happy dengan pencapaian aku bulan ni makanya aku dengan besar hati nak bagi hadiah buat semua pengomen tegar diatas...untuk bulan ni je tau....hadiahnya tungguuuuu.....well...korang yang tersenarai diatas sila la email alamat korang

Tajuk : Pengomen tegar February 2015

Email : suriaamanda@yahoo.com

Renew Passport @ Immigration Jalan Duta


Hi korang...
Aku disini...Kompleks Jalan Duta ....masih menunggu untuk urusan renew passport...nak renew sekarang senang je....x yah isi2 borang...tp memang hazab nak tunggu la....kata 1 jam siap tp la ni dh lama giler....semalam lagi mencabar dimana semua utc full...no pun dah habis...esok nak terbang ...ari ni gigih kuar rumah pagi2...pi yang kat Jalan Duta ni...terpaksa amik half day...

Esok flight aku kul 2pm...pun aku amik half day jugak...sabar je la.....

Jakarta ...mu tunggu aku datang....


Tuesday, February 24, 2015

Prepareration For Hantaran

Sepanjang buat persiapan untuk E-Day Acu memang aku dan yang lain2 tak cukup rehat
Letih giler..mana nak siapkan hantaran..nak hadap kerja kat opis...anak lagi...mak plak tiba2 sakit...semua mmg menduga...so banyak jugak la agenda blog yang terpaksa aku lepaskan...ini pun sebab ada masa skit...tgh nak renew passport...yes Khamis ni aku nak terbang ke negara jiran...sebelah kita je....this year started travel ala2 backpackers...explore and explore untuk kepuasan diri....apa2 nanti aku up citer kat sini..

Jom tgok based hantaran yg aku siapkan x sampai beberapa jam...beli barang kat Nilai3 pas tu siapkan terus....ye aku ngan adik beradik x pernah tempah hantaran...semua buat sendiri...pas ni kena buat utk diri sendiri plak....yang part ni hanya rangka je ye...lom siap abih lagi tu...hantaran tunang dah mcm hantaran kawen dh....zaman aku dulu x merasa la mcm ni....byk kuih muih je...


Ini set tali leher....


Bowl ni utk choc


Basikal ni pun aku dh x tau nk buat cane dan nak letak apa...nanti the real korang tgok la....


Set bag duit dan bag clutch utk lelaki...


Kemeja...suka bekas tu...leh letak brg2 mekap kan?


Bakul buah...

Time aku nanti sapa plak nak buat?

Aku jugak ke? Ada ke patut diorang suruh aku tempah je sebab aku banyak duit...
Helo..kalau tempah dh makan RM1k...xde makna nyer de...baik aku beli or buat srndiri...
Jimat pun jimat...zaman2 gst dh diperknalkan ni elok buat murah2 je...puas hati...
Last2 ke tong sampah jugak kan.....

Alhamdulillah majlis dh selesai dah last week...penat masih terasa...
Aku pun dah sore throat dan dah demam skit...tgh gigih mkn ubat ni....Khamis nak fly kan....

Sampai sini dulu...nanti aku sambung lg.....



Monday, February 23, 2015

Always Leave Office On Time..????


Memang ayat2 kat atas tu ada betulnya tp tidak berpihak pada aku pun....aku nyer rutin terbalik..extremely busy...Bila baca balik ayat2 kat atas tu buat aku menyirap Especially yg sesiapa yg stay lama kat opis tu is a fool sbb x pandai manage kerja....cer dia kat tempat aku yg everything adhoc....dia sure stress macam aku jugak....betul work is never ending process...tp kalau dh hari2 bertambah....org yg mental ok pun boleh sakit mental....Nak2 aku yang keja kat IPP company ni....
Trust me...so..org yg buat research ni pd aku dia x kaji betul2...kena buat balik ni.. x 100% tepat..
Korang setuju ngan aku?

Another 3 days to go.....

Sunday, February 22, 2015

Ragam Mak Sedara &Anak Buah...


Adakala diorang ni bikin hati panas....adakala buat aku dan yg lain2 geram sebab masing2 x faham bahasa..what u expect kan...nama pun budak2...tgh sakit kepala nyut2 masa majlis semalam...aku dihiburkan dengan ragam 4 orang anak dara ni...yang berdiri sambil buat aksi terlampau dan melampau tu pangkat mak sedara tu...sebab dengan aku dia sepupu...anak Pak Su aku....seee....mak sedara paling kecik tu....tapi dh lebih kurang sebaya dengan anak2 buah tu ha...4vorang yang menjadi perhatian especially si kembar...sangat2 retis sebab ramai yg tarik diorang nak bergambar...takde diorang memang x meriah....seronok orang2 Perlis bertandang ke NS....

Nantikan full story...banyak nak diceritakan.....


Friday, February 20, 2015

Teaser...Sentuhan Dari Jari Jemariku....


Teaser...

Ini la hasil gubahan dan sentuhan jemariku...ahaks...
Cantik x?
Cerita penuh nanti selepas habis majlis ye....as usual next week la...
Tunggu.....

Hey....Ini majlis Acu...

Thursday, February 19, 2015

Terima Kasih Zolace Malaysia....


Tengah lepak2 tunggu train nak balik seremban..belek2 instagram...tgok ada tag post dari 
##zolacemalaysia. ..wahhhh....sukernyaaaa...thanks zolace for the appreciation yang tak terhingga tu...cantik plak diorang edit gambar....

Korang kalau nak ttengok koleksi terbaru diorang boleh la terjah website diorang...Macam2 ada dan yang pasti harga sangat2 berpatutan...

Jangan lupa terjah wwww.zolace.com

Happy shopping korang...

Wednesday, February 18, 2015

Tips Menabung....


Amboi...mentang2 nk adakan majlis kan..mcm2 tips keluar dah ni...yes...menabung memang penting..dan aku percaya korang sure menabung jugak kan...aku memang dah amalkan menabung ni...especially dalm ASB....selamat kat situ kalau menabung kat bank yg sememangnya ada kad atm... selamat jugak la....selamat habis kan.....hihihi...at least menabung kat tempat yg susah nak keluarkan duit time sesak...xde la terusik duit tu kan....
Ni kang asyik dibelanja je...sedar x sedar  pelan nak kahwin tertangguh..sudahnya umur makin lama makin tua kan....tp aku special case ye...ahaks..
Kat atas tu ada 5 tips menabung dari Tabung Haji..

Jom share tips menabung korang nak?

Mcm aku..aku buat bajet every month..

Mana nk asingkan siap2 simpan dlm ASB

Aku guna 2 bank...setiap satu bank ada kegunaan...

Duit syiling pun aku tabungkan....dah penuh je htr bank...huhu....aku  duduk KL ni jimat

giler...tapi balik kampung aku akan boros sgt2...

Tp sejak nak kawen ni mmg kena jimat la....jarang aku shopping...duit banyak nak guna ni.....

Ye la..x kan nak harap mak abah kan....Majlis aku nanti tahun depan aku nak la adakan

Apa yg aku x dapat adakan masa wedding aku yg dulu..

So untuk merealisasikan semua tu...kita kena la menabung kan?

Korang macam mana?

Jom share ....


Tuesday, February 17, 2015

Sunsweet California Pitted Prunes Kegemaran Suriaamanda. ..

Lately ni kan aku sangat2 bz....masa untuk diri sendiri pun takde..aku notice jugak aku kurang entry untuk bulan ni ...x leh nak buat apa la korang...nak mkn..nak ke toilet pun xde masa tau...x ah la aku sibuk diet dah...mmg diet dan makin kurus dah ni...ye la boss dept ni  nyer PA cuti bersalin...aku take over semua...mula2 mmg x leh adapt sbb sebelum ni task x banyak sgt...sekarang amikkk...ni nak hadap sampai bulan 4...

Memandangkan aku kadang2 skip mkn..aku banyakkan minum air dan jugak makan buah2...aku bawak dari rumah dan ada jugak beli pitted prunes. .semestinya jenama  Sunsweet...sedap...yg penting buat korang rasa kenyang dan of course lawas....

California prunes memang kaya dengan nutrious, flavourful dan healthy..selain tu prunes mmg kombinasi yg sesuai utk apa juga jenis masakan...gabungan prunes memang membangkitkan keserasian dan kesesuaian dalam makanan

Buah prunes mempunyai sumber serat yang baik dan berkhasiat sebagai anti oksida, antipenuaan dan antikanser..menurut kajian  pemakanan berasaskan buah buahan atau sayur sayuran yang mengandungi jumlah antioksida yang tinggi mungkin boleh melambatkan proses penuaan tubuh dan otak.


Cantik kaler packaging kan...sama plak ngan kaler botol air aku tu ha...


Pastikan label dan jenama Sunsweet ye...semestinya halal

Jangan x tau ye...
Sunsweet prune dihasilkan dari buah prune terbaik dari ladang California. Prunes yang tidak mempunyai biji dianggap sebagai prun yang berpiawaian emas. Keunikkan  proses pembuangan biji prune ini ialah buah prun disalut selepas dibuang biji bagi mengekalkan kelembapan...

Jom beli Sunsweet prunes jom....

Ingat prunes..ingat  Sunsweet.......sedap...


Monday, February 16, 2015

Menu Menyambut Kepulangan Mak Abah dan Dania

Korang tau kan last Friday mak abah ngan dania pi Penang hantar adik aku lapor diri kerja kat sana...so semalam diorang dah balik dah...aku jemput kat KLIA 2...sementara tunggu diorang naik flight aku ngan mommy Qhaira masak....
Ini la menu simple menyambut diorang balik... makan tengahari kul 5pm ..sib baik pagi tu dh heavy breakfast dgn 3 orang anak dara aku yg lain.....nak patah pinggang melayan diorg...sabar jer la...


Asparagus dan bok choy oyster Suriaamanda


Ikan bawal 3 rasa Suriaamanda


Close up sikit..


Bayangkan kami makan tengahari kul 5pm...kenyang bawak ke malam...pas tu Ibu si kembar buat plak mee goreng semalam plak memang Birthday dia...
Takde apa celebration pun memandangkan kami bakal bz dengan majlis bertunang si Acu....yess.. sabtu ni Acu bertunang...hantaran pun ada lg yg lom siap...
Bz sangat2...minggu ni pun hanya dapat balik Khamis pagi nanti...

Kalau sempat aku buat entry lain eh....sorry korang bz lately....




Saturday, February 14, 2015

Sabtu di Simpang Pulai....

Apa cer titiba ada kat Simpang Pulai ni...adoii...mak abah aku kan duk pi hantar si Acu ke Penang..x kan aku nak tinggal sensorang kat umah kan...ate  ikut adik aku pi Simpang Pulai ni la...kejap lagi nak balik ke Seremban plak semula. .dah jadi kerja plak kan..padahal kat umah tu banyak lagi kerja.....


Bestnya dapat urut kaki..nak urut Satu badan buat review spa terpaksa decline..bulan ni mmg bz sgt2...x sabar nak tunggu cuti 27hb....boleh pi massage satu badan....
I really need rest.....
Till then...Happy weekend korang.....


Subhanallah...

Ribuan pengunjung di majlis pengkebumian allahyarham TGNA....ramainya...bertuah sungguh arwah....






Semoga syurga milikmu ...

*speechless....


Friday, February 13, 2015

Perkongsian Buat Semua..


Dan (Aku, Allah (a.w)) telah memerintahkan kamu jangan kamu sembah selain Allah (a.w) [yakni, jika disembah selain dari Allah (a.w) maka syiriklah kamu dan tinggal di Neraka selama-lamanya di Akhirat kelak] dan hendaklah kamu (kepada) kedua-dua ibu bapa berbuat baik. Jika salah seorang diantara kedua-duanya atau kedua-duanya sampai lanjut usia dalam pemeliharaanmu, maka janganlah sekali-kali engkau mengatakan kepada kedua-duanya perkataan ‘oof’ (yakni, bercakap atau berbahasa kasar atau menggunakan kata-kata bermaksud buruk, keji atau meninggikan suara, bahkan, bercakaplah dengan mereka akan perkataan yang mulia (yakni, bercakap dengan sopan santun dan hormat dan lembut bahasa dengan kata-kata yang baik-baik belaka) dan janganlah engkau membentak (mengherdik) kedua-duanya dan ucapkanlah kepada kedua-duanya perkataan yang baik-baik.
[Ayat 23, Surah al-Isra’]

Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil."ุฑَุจ

Al Israa Ayat 24


Sama2 kita ingat mengingati...sharing is caring....



4 Keutamaan Ayat Kursi

Salam Jumaat buat semua...sedikit perkongsian  untuk kita bersama...
Semoga bermanfaat....insyaallah..

Ayat kursi adalah ayat yang terletak dalam surat Al Baqarah ayat 255:

ุงู„ู„َّู‡ُ ู„َุง ุฅِู„َู‡َ ุฅِู„َّุง ู‡ُูˆَ ุงู„ْุญَูŠُّ ุงู„ْู‚َูŠُّูˆู…ُ ู„َุง ุชَุฃْุฎُุฐُู‡ُ ุณِู†َุฉٌ ูˆَู„َุง ู†َูˆْู…ٌ ู„َู‡ُ ู…َุง ูِูŠ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَู…َุง ูِูŠ ุงู„ْุฃَุฑْุถِ ู…َู†ْ ุฐَุง ุงู„َّุฐِูŠ ูŠَุดْูَุนُ ุนِู†ْุฏَู‡ُ ุฅِู„َّุง ุจِุฅِุฐْู†ِู‡ِ ูŠَุนْู„َู…ُ ู…َุง ุจَูŠْู†َ ุฃَูŠْุฏِูŠู‡ِู…ْ ูˆَู…َุง ุฎَู„ْูَู‡ُู…ْ ูˆَู„َุง ูŠُุญِูŠุทُูˆู†َ ุจِุดَูŠْุกٍ ู…ِู†ْ ุนِู„ْู…ِู‡ِ ุฅِู„َّุง ุจِู…َุง ุดَุงุกَ ูˆَุณِุนَ ูƒُุฑْุณِูŠُّู‡ُ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَุงู„ْุฃَุฑْุถَ ูˆَู„َุง ูŠَุฆُูˆุฏُู‡ُ ุญِูْุธُู‡ُู…َุง ูˆَู‡ُูˆَ ุงู„ْุนَู„ِูŠُّ ุงู„ْุนَุธِูŠู…ُ

“Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa’at di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar“

Di dalamnya terdapat pemaparan 3 macam tauhid: tauhid rububiyah, tauhid uluhiyah, dan tauhid nama dan sifat Allah.

Ibnu Katsir dalam tafsirnya menjelaskan, “ayat kursi ini memiliki kedudukan yang sangat agung. Dalam hadits shahih dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam disebutkan bahwa ia merupakan ayat teragung yang terdapat dalam Al-Quran” (Tafsir Al-Quran Al-‘Azhim).

Banyak sekali keutamaan dari ayat kursi. Penulis akan memaparkan beberapa saja dari keutamaan dari ayat kursi.

1. Ayat yang Paling Agung dalam Al-Quran

Sebagaimana yang ada pada pertanyaan yang diajukan oleh Rasulullah kepada Ubay bin Ka’ab, “Ayat mana yang paling agung dalam kitabullah?” Ubay menjawab, “Ayat kursi.” Maka beliau Shallallahu ‘alaihi wasallam menepuk dada Ubay kemudian berkata, “Wahai Abu Mundzir, semoga engkau berbahagia dengan ilmu yang engkau miliki.” (HR. Muslim).

Ayat Kursi dikategorikan sebagai ayat yang paling agung karena di dalamnya terdapat nama Allah yang paling agung, yaitu Al Hayyu dan Al Qayyum. Namun ulama berselisih pendapat manakah nama Allah yang paling agung.

2. Keagungannya Melebihi Langit dan Bumi

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidaklah Allah menciptakan langit dan bumi melebihi agungnya Ayat Kursi (karena di dalam ayat tersebut telah mencakup Nama dan Sifat Allah)”

Sufyan ats-Tsauri berkata, “Sebab ayat kursi merupakan (salah satu) kalamullah (perkataan Allah), sedangkan kalamullah itu lebih agung dari ciptaan Allah yang berupa langit dan bumi” (HR. At-Tirmidzi)

3. Salah Satu Bacaan Dzikir Sebelum Tidur

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila engkau mendatangi tempat tidur (di malam hari), bacalah Ayat Kursi, niscaya Allah akan senantiasa menjagamu dan setan tidak akan mendekatimu hingga waktu pagi” (HR. Al-Bukhari).

Jadikanlah ayat kursi sebagai dzikir rutin yang dibaca ketika hendak tidur. Selain itu, ayat kursi juga termasuk bacaan dzikir pagi dan petang.

4. Salah Satu Sebab Masuk Surga

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi setelah selesai shalat, maka tidak ada yang menghalanginya masuk surga kecuali kematian” (HR. An Nasa-i, dinilai shahih oleh Syaikh Al-Albani).

Beberapa hadits di atas menunjukkan keutamaan Ayat Kursi. Apabila kita merutinkannya, maka kita akan mendapatkan keutamaan yang sangat banyak. Hendaknya setiap muslim bersemangat untuk hal yang bermanfaat bagi dirinya, terkhusus untuk akhiratnya. Ayat Kursi sendiri bukanlah ayat yang panjang dan sulit untuk dihapal. Semoga Allah mudahkan kita untuk mengamalkannya. Wallahul Muwaffiq.

***

Referensi: Terjemahan tafsir

Mursyidul Am PAS Nik Aziz Nik Mat meninggal dunia

Innalillahiwainnailaihirajiun.....

Gambar sumber google

Nik Abdul Aziz dilahirkan pada tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam.
KUALA LUMPUR: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggal dunia pada jam 9.40 malam tadi di kediamannya di Kampung Pulau Melaka, Kota Baharu, Kelantan.

Allahyarham dilahirkan pada tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam.

Allahyarham telah mendirikan rumahtangga dengan Tuan Sabariah binti Tuan Ishak. Hasil perkahwinan tersebut mereka telah dikurniakan 10 orang anak, lima lelaki dan lima perempuan.

Hidup beliau sangat sederhana meski bergelar Menteri Besar. Umum mengetahui, Allahyarham dan keluarganya tinggal di sebuah rumah kayu binaan kampung.

SUMBER 


Thursday, February 12, 2015

Perginya Suara Emas Datuk Haji Hasbullah Awang...

Innalillahiwainnailaihirajiun.......


Malaysia hari ini kehilangan seorang ikon sukan serta suara emas Datuk Haji Hasbullah Awang yang meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur hari ini.
Mengikut maklumat yang diterima dari sahabat seangkatannya Rizal Hashim, Allahyarham menghembus nafas terakhirnya di IJN kira-kira jam 12.20 tengah hari tadi.

Jenazah dijangka dibawa pulang jam 3 petang ini sebelum disemadikan selewatnya awal pagi esok.

Allahyarham yang dilahirkan pada 9 September 1952 di Teluk Intan, Perak yang bertugas sebagai pengulas sukan bagi rangkaian sukan Astro Arena sejak Januari 2014 memulakan kariernya sebagai juruhebah radio di Radio 1 Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebelum berhijrah menjadi pengulas sukan terkemuka tanah air.

Nama Dato' Haji Hasbullah Awang sememangnya sudah sinonim dengan arena sukan tanah air kerana sering saja suaranya menjadi peneman peminat sukan tanah air yang menonton acara sukan yang sedang berlangsung di kaca televisyen.

Populariti Allahyarham memuncak ketika zaman bola sepak Malaysia memasuki era Semi-Pro pada awal 1990-an.

Boleh dikatakan, hampir kesemua peminat sukan tanah air tertarik dengan cara penyampaiannya yang berinformasi termasuk latar belakang keluarga atlet.

Jika ditanya siapakah pengulas sukan yang diminati, pasti nama Datuk Haji Hasbullah Awang akan menjadi sebutan.

SUMBER

Update Qhaira 11 bulan

Dah lama rasanya x update pasal anak buah kesayangan aku ni....Aleesya Qhaira Wilda yang akan genap 11 bulan x lama lagi..makin besar makin bijak makin lasak...dan maintain makin bam bam....bulat..dobot....semua ada...manja pun ye jugak....sekarang banyak habiskan masa dengan Qhaira...if dia xde macam x best...suka tgok keletah dia.sekarang dh boleh berjalan sikit2 dah....asal melangkah je akan cepat terbabas...terhantuk sana sini pas tu melalak..pas  tu buat lagi...memanjat pun kuat ni..x padan ngan gegirl....


Kalau tgok Iklan mmg leka....panggil pun buat dekk je....


Kalau nampak pgg hp confirm laju2 dia dtg...pas tu konon2 nak cakap..Ingat mami call


Ni menari la ni....dgn badan bulat mcm tu..buat org geram...


Qhaira ok je If main sorang2....


Mulut bising ni...asyik bercakap je tp x tau apa butir cakap dia.....bahasa german gitu....nak main macam org besar tp si kakak kembar x mo main sama....kesian....
Main ngan mama je eh...



Minggu depan nak buat berendoi anak angah....sekali dengan majlis bertunang Acu...ye minggu depan 21hb...sebab tu skrg aku sibuk sgt buat persediaan nak kenduri..dengan bz kerja..biasa la awal tahun...terpaksa decline 2 review...aduhai sedihnya....
Majlis pertunangan ni agak tertutup cuma di kalangan family ngan saudara mara mak abah serta pihak lelaki...ada la hemput kawan2 adik aku kot...sbb dia kan kerja kat Penang nanti...Isnin ni lapor diri...18hb mlm balik ke seremban semula...sib baik ada flight....kelam kabut la tu nanti...jd stress kat dia la nanti tu sbb baru sudah induction program...terus posting...dh la latihan kat laut...hitam kulit....dugaan betul....

Majlis bertunang aku nanti buat berendoi untuk qhaira plak....

Hari ni aku bz jugak lagi....

Tabah la hati....





Wednesday, February 11, 2015

KISAH 30 SEN YANG MENYENTUH HATI....

Cikgu : Kenapa Amin tak rehat?
Amin: Mak saya beri 30sen sehari Cikgu ... kat kantin 30sen ni dpt beli karipap je satu, segan la cikgu beratur panjang2 dpt beli karipap satu jaa . Jadi saya kumpul duit hari ni utk mkn hari esok , dpt la saya mkn karipap ngan air sirap 30sen. Saya kat kantin hari Selasa & Khamis je cikgu (Amin tertunduk malu)
Perasaan saya mula bercampur baur, sedih & sebak. Di zaman 2015 ini masih juga ada pelajar yg membawa 30sen ke sekolah. Ramai di antara kita memandang 30sen itu jumlah yg kecil sedangkan bagi pelajar ini 30sen sgt besar ertinya ..
Cikgu : Kalau hari jumaat awk x pergi kantin la ya ?
Amin: Oh .. hari jumaat duit 30sen ni saya sdekah masa bacaan yasiin , cikgu." jwb Amin dgn bersahaja. "Mak saya kata kalau kita sedekah, rezeki kita akan bertambah.."
Mata saya dah berkaca... saya terkejut & bertambah sebak, dah la duit ada 30sen, siap boleh sedekah pulak lg.. Ya Allah, limpahkan lah rezeki bagi keluarga pelajarku ini. Luaskan la pintu rezeki mereka semuga mereka tidak lagi berada didlm kemiskinan. Huh, mcm terpukul sungguh saya, bayangkn duit 30sen yg di beri utk makan, dia sedekahkan 30sen utk tabung sekolah setiap Jumaat semasa bacaan yasiin..
mungkin cerita nie nampak simple tapi ia memberi 1000 pengajaran agar kita semua lebihkan bersedekah

Subahanallah .. Tengok betapa mulianya hati seorang pelajar ni ... mulia dan bijak berbelanja lak tu ...... Terharu dan merasa bangga jugak sbb masih kecil lagi tapi mempunyai hati dan minda yg sungguh matang ..

Share dari wassap group..x tau sejauh mana kebenaran...kalau benar sama2 kita doakan....
Amin....

Review Hairstyle Makeover @ Ridzokumura Saloon PJ

Ini adalah kali ke 2 aku diberi peluang untuk makeover rambut actually xde la make over apa pun just warnakan rambut dan buat scalp treatment....bukan setiap bulan dapat memanjakan rambut kan...sesekali dan ..sebelum ni aku memang ada masalah rambut putih a.k.a uban banyak kan dan selalu gatal kepala..so nak tak nak cari la solution...bukan x ngaku dah tua ye...tp kerana kerjaya aku sanggup la tukar penampilan ...x kisah la apa org nak ckp sebab  I've been paid  for this review...sambil tu buat kerja la kan...win win situation...ada yang x faham aku x kisah coz aku buat kerja yang menjadi minat aku dan boleh mendatangkan rezeki yg halal...if ada cubaan nak tutup periuk nasi aku...adalah satu kesilapan....

So appointment aku di Ridzokumura saloon pada 12 tghari, Sabtu 2 minggu lepas...ini merupakan kali ke 2 aku buat review tentang saloon ni....



Cantik kan banner ni...ni merupakan wife kepada owner Abg Ridz..x salah aku ms Akiko nama dia dan dia adalah Japanese...


Masa ni kepala aku tengah di warnakan...warna pilihan adalah Dark Brown jenama Loreal...


Selepas selesai dan siap dh blow set rambut...teringin nak buat digital perm tapi rambut aku lom betul2 panjang dan belum sesuai....kena buang rebonding ni dulu baru boleh buat....


Haaa..hairstylist aku kerjakan rambut aku masa blow..hahahah..terus jadi kontroversi...ada yg suka dan ada yg menyampah la...tp aku x kisah sebab bukan permanent..seriusly kaler dia cantik sangat...cuma x berapa nampak kalau bkn di tempat terang...


Ni selepas beberapa ketika  dan agak loose skit...bila dh loose nampak cantik skit...



Kebiasaan lepas buat rambut artis2 akan bergambar kat sini..ada backdrop disediakan..
So meh la feeling2 artist amik gambar dgn owner....




Tadaaa...perkenalkan hairstylist aku... Cik Sue...comel kan? Haha...
Dia sgt best dan peramah...after this mmg akan dgn dia je....


Haaaa itu la citer aku di Ridzokumura Saloon...salon yg menjadi pilihan aku  setakat ni
dan sangat2 recommended...if korang nak pi situ sila call dulu dan buat appointment..

Alamat 
Impian Meridien 
S01-13 Jalan Subang 1
USJ 1  47000
Subang Jaya
Tel : 03 5891 1402

Instagram : Ridzokumura





Tuesday, February 10, 2015

Lunch Orang Busy...


Tengah2 leka buat keja tadi...rasa macam pelik kenapa lengang je  opis ni....tgok jam dah kul 1.30 pm..laaaa...time makan...aku bleh x sedar....dari semalam aku sangat2 bz dengan macam2 task...sampai x sempat tgok blog...x sempat nak beramah mesra dengan testimonial...nak pi tapau dh lambat sure banyak benda dh abih...er order burger je la ngan brader biasa tu..
Telur x mo...mayo x mo...sos ngan lain2 ok...brader tu tanya pesal x makan telur..aku ckp aku on diet...mkn daging roti ngan sayur2 x pe...dia bg aku sayur lebih..cisss perli ke apa...
Apa pun ni la lunch org busy ari ni....semalam lagi kesian x makan langsung....
Mmg x sempat....

Hi korang...sabar la eh..SA korang ni tgh bz...pasal soalan aku pagi tadi tu...

Ok thanks so much..aku pi renew kat UTC Sentul nun la...

Cuma x tau nak pi bila.....minggu ni x dan..minggu depan kot...

Flight aku 27hb...

Aktiviti Sabtu Yang Santai

Ya allah...kesibukkan yang teramat buatkan aku langsung x bersiaran semalam..dari pagi bawk ke malam..keluar dari opis pukul 8 malam terus balik umah...memang x dan nak tgok blog sekali pun...penat sungguh badan...tp nak buat macam mana...dah tugas seharian kan...kena la buat ikut arahan....aku sebenarnya ada banyak benda nak up kat blog ni...terutamanya tentang testimoianl2 ubat magic aku...tp aku up dulu aktiviti memasak yang santai hari Sabtu lepas...dua menu tu untuk hidangan makan tengahari...

aku sampai Seremban memang tepat kul 10.30am....gigih awal pagi dari Kepong....balik2 je 2 orang anak dara ni mintak buatkan bubur....so buat la bubur nasi campur kentang dan carrot serta ikan bilis goreng yang diblender....amboi Kakak Dania makan bertambah...macam tu jugak la dengan si Qhaira...habis semangkuk dia sorang...

Jom tgk menu makan tengahari aku....


gulai ikan tilapia campur sawi....


Kacang Buncis goreng


then lepak2 depan tv...layan si Qhaira ni main hp...


petang bawak dia pi Tesco melayan main menda alah ni...dah naik x mo turun...

Minggu ni kakak Dania ikut atuk dan wan pi Penang...hantar Acu posting kat sana...alhamdulillah acu dapat kerja kat LKIM...punya la jauh dia hantar ke Penang...tp xper la...sebelum ni belajar jauh nun kat Sarawak x bising...setakat Penang je kot....selalu la kami naik Penang nanti kan....so minggu ni aku balik jugak macam biasa...Sabtu nak kena jaga Qhaira...pas tu nak pi beli barang untuk last tacap hantaran Acu bertunang....tu dia...complete citer sampai Sabtu minggu ni...

Eh nak tanya kat KL kat mana nak renew passport yang x ramai orang selain Jalan Duta?

Ada sapa2 boleh bagi idea x?

Nak melancong ke? eh tak la..nak melencong je...ahaks...ada la plan aku hujung bulan ni....sesapa ada info tolong inform eh....

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah