Wednesday, July 17, 2019

Bagaimana Jadi Ibu Tunggal Berjaya?

Hi korang...


Tajuk adalah sesuatu kan...sebenarnya entry hari ni SA lebih kepada nak jawab persoalan dari salah seorang followers SA. Yes SA akui SA ibu tunggal since 2006 sampai la sekarang...sepanjang SA bergelar Ibu Tunggal SA tak rasa pun SA berjaya seperti yang diperkatakan orang..banyak lagi yang SA blom capai.. setakat banyak kena hina tu dah jadi asam garam kehidupan SA sebagai ibu tunggal..sebenarnya takde apa yang menarik pun.. SA lalui kehidupan besarkan anak sambil dibantu Mak Abah sensorang takde minta simpati sesiapa pun..SA tak macam ibu tunggal yang lain..masa ni la nak dapatkan bantuan kerajaan la..badan itu ini la..No!! SA bukan macam tu..BSH pun SA tak layak dapat tau..sebab apa? Sebab SA bekerja dan ada kerjaya..Nasib baik SA bekerja kan..kalau tak..ntah apa la nasib SA masa ni...Nasib SA nyer hati kental x berhenti kerja masa sebelum bercerai dulu. Kalau la SA ikut cakap pihak satu lagi supaya berhenti kerja dan jadi surirumah sepenuh masa..pun SA x tau la apa nasib SA dua beranak ..tapi benda dah lepas kan.. sebut pun x guna jugak..


Hidup sebagai ibu tunggal bukan mudah...x semudah seperti yang orang sangka..SA ambil masa lama untuk jadi seorang ibu tunggal yang kononnya orang kata berjaya sangat tu..SA korbankan hati dan perasaan untuk mencintai dan dicintai..SA korbankan usia SA demi sebuah kehidupan yang selesa. Tipu kalau SA tak nak sebuah family yang complete..tipu SA x nak bersuami lagi. SA manusia biasa...ada hati dan perasaan..Tapi bukan sekali SA gagal..berkali-kali..then takpe la..mungkin belum ada yang sesuai untuk SA...Mungkin rasa ke arah perkahwinan tu takde sebab SA ditakdirka  menjaga kedua ibu bapa SA...Siapa x nak bahagia kan..tapi SA selalu terfikir..andai SA bertemu jodoh..ada ke yang nak terima Ibu Tunggal macam SA ni..ada ke yang boleh terima anak SA..Mak Abah SA..kan?So bab jodoh ni SA serahkan pada allah...bukan senang ye korang..13 tahun menjanda...tiba nak bersuami dan dan berkahwin semula...its not easy..nak plak SA pernah kecewa kan...perasaan serik tu masih ada..

Cakap- cakap orang? kejian dan hinaan?

Semua tu dh jadi makanan SA hari-hari..siapa je tak hina SA..Siapa je yang x caci maki SA walau SA x tau apa sebenarnya salah SA pada orang tu..SA x mintak duit diorang...tak mintak makan minum ngan diorang dan x pernah ganggu pun hidup diorang..tapi pelik..mungkin diorang rasa terancam rumahtangga diorang selagi ada SA yang bergelar janda dalam dunia ni kan..Silap la kalau diorang fikir SA sejahat tu...Kawan sendiri pun tuduh SA bukan-bukan bila SA ada  hubungan dengan seseorang tapi dia silap sebab SA bukan perempuan murahan. Siap galakkan SA bercinta dengan suami orang serta bermadu...silap la dapat kawan macam tu...bukan membantu ke arah kebaikkan tp lebih nak merosakkan. Ada yang cakap SA terlalu memilih..giler kalau x pilih..dapat yang kaki pukul? Kaki kikis dan dan paling teruk kalau dapat kaki hisap dadah....hoiiii mintak dijauhkan...Susah tau jadi SA...jangan korang ingat senang..


SA nak hidup bahagia..SA nak rasa disayangi..tapi siapa yang nak kat SA ni...kalau ada pun x tau arah tuju sebuah hubungan...SA yang korang nampak tabah..berjaya kononnya..kuat semangat..adakala jatuh terduduk juga bila sampai masa rasa rasa kecewa melanda. Korang nampak SA kuat..ye..bukan senang nak bina kekuatan...kadang SA menangis sensorang juga..Kadang orang mintak nasihat SA..ye SA ikhlas berkongsi pendapat..tapi disebaliknya korang x tau apa SA hadapi...bukan mudah tau..susah...SA tak kuat seperti yang korang sangka cuma SA bangun dari kekecewaan. Pada SA tiada siapa yang boleh bantu selain diri sendiri. Nak berjaya kena usaha sendiri. Jangan harapkan bantuan orang..Tak perlu mengadu pada badan-badan kerajaan atau sebaliknya. Ada kudrat dan badan sihat..bangkit..usaha sendiri untuk berjaya. Bukan mudah untuk sampai ke tahap ni..nampak je SA macam dh established..hutang keliling pinggang tau...Tapi demi anak..demi Mak Abah..SA usaha untuk mereka. Kerja kuat..buat apa yang SA minat...

Kalau ditakdirkan korang bercerai atau jadi ibu tunggal macam SA.. Bangkit..tunjukkan yang korang mampu berdiri atas kaki sendiri..jangan meratapi kekecewaan..Kita wanita ..kalau kita tak kuat..susah untuk kita berjaya...percaya lah..jalan untuk berjaya terbuka luas..jangan sesekali menoleh ke belakang..jangan tunjukkan kelemahan kita...

Doakan SA untuk lebih tabah...

Doakan SA untuk terus bersemangat..

Doakan SA untuk tidak dipandang hina oleh masyarakat

Doakan SA untuk terus kuat ..

Doakan SA berjaya Dunia Akhirat...

Skin Care Giveaway By Airah Syahirah...

Hi korang...

Siapa yang free tu meh la ikut SA join giveaway rakan blogger ni...mana tau ada rezeki kan...jom support at least....tekan gambar untuk joined ye....

http://www.airahsyahirah.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html


Syarat penyertaan Giveaway

1. Follow blog Airah Syahirah. (Widget followers ada dekat sidebar)
2. Follow facebook page Airah Syahirah Blogger
3. Follow instagram @shesyeeraa
4. Copy banner dan buat satu entry bertajuk "Skin Care Giveaway by Airah Syahirah"(Backlink kan banner okay)
5. Tinggalkan link entry dekat bahagian komen


Giveaway ni akan berlangsung dalam bulan Julai dan August serta akan ditutup dalam bulan August juga. Pemenang akan dipilih melalui konsep lucky draw. Jadi jum la ramai-ramai join okay. Giveaway akan terbatal sekiranya kurang dari 50 penyertaan.

Bila Rasa Stress Dan Dalam Kesedihan..SA Manjakan Muka....

A'Bloom Nourishing Avocado Mask Sheet Menyegarkan Kulit Muka


Hi korang...

Siap selalu stress? SA ada cara hilangkan stress sekaligus buatkan muka korang rasa segar dan bermaya...haaaa...SA setiap kali rasa stress akan pakai face mask atau mask sheet tak kisah la apa jenama..pakai selama 15-20 minit lepas bersihkan muka. Kenapa SA suka pakai mask sheet ni? Selain menyegarkan muka ianya membantu SA release tension sebab selepas korang letakkan ke muka mask ni korang akan lebih relax dan dalam keadaan bertenang. Nak pergi spa selalu memang tak la kan dengan keadaan ekonomi negara yang sangat teruk ni...better buat sendiri di rumah dengan hanya mask sheet. Harga pun dah murah sekarang. Kalau nak lagi murah korang boleh beli di ALTHEA . Ada banyak pilihan kat situ...SA memang selalu beli dari website Althea je...



Untuk mask sheet yang SA gunakan ni..SA pilih A'Bloom Nourishing Avocado Mask Sheet Althea 



A'Bloom Nourishing Avocado Mask Sheet


The Superfood that is Super-good

This mask is rich in antioxidants to nourish and protect skin from harmful environmental factors and prevent wrinkles

Infused with avocado extracts and hibiscus for soft supple skin that glows

Key ingredient Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.

Full-size 25g│0.88oz

Skin Type All Skin Types (great for Dry Skin)






Best sangat tau...sejuk dan menyegarkan...lepas 15-20 minit korang tanggalkan dan jangan basuh muka..terus dap dap muka tu sebab cecair dari mask sheet tu tadi masih ada kan...jangan risau sebab mask ni sesuai untuk semua jenis kulit...


Muka SA selepas pakai A'Bloom Nourishing Avocado Mask Sheet..baru la kulit muka segar dan bermaya berbanding sebelum pakai...


Apa fungsi masker muka ini? 


Untuk pengetahuan korang, mask muka ini sebenarnya berfungsi untuk membuang sel kulit mati di lapisan atas kulit dan membersihkan pori serta mask muka juga mampu menyerap ke dalam lapisan kulit dengan lebih dalam berbanding krim biasa yang korang guna hari-hari tuu..haaa tau dah kan....kulit muka sememangnya penting dan harus dijaga..

Mask muka ini sebenarnya ada banyak jenis tau! Antaranya ialah jenis "clay mask", "peel off mask", "sleeping mask", dan "sheet mask" yang macam SA suka pakai ni. Kalau "clay mask" kena cuci, "peel off mask" pula kopek sahaja, manakala bagi jenis "sleeping mask" dan "sheet mask" kebiasaannya SA pakai je 15-20 minit, lepas tu tanggalkan dan dah siap....

Tidak kira jenis mask muka yang mana satu, kesemua mask muka mempunyai khasiat tersendiri. Antara kebaikan mask muka adalah memberikan kelembapan berpanjangan, menghilangkan garis halus dan kedutan dengan penggunaan yang konsisten, menenangkan sebab terasa ala-ala spa, mudah dibawa kemana-mana dan banyak lagi.

Khasiat mask muka pun banyak sebenarnya.. ada untuk anti-penuaan, menghilangkan kulit kusam, melembabkan , mencerahkan malahan ada mask khas untuk menghilangkan "eyebag" bawah mata juga. Kurang rehat dan kurang tidur yang buat muka kita ada eyebag. Tak leh blah kalau muka ada eyebag nampak lebam tak tentu arah je kan...

Berapa kerap boleh pakai mask sheet ni?

Kekerapan pemakaian mask muka bergantung pada jenis kulit seseorang. Untuk kulit normal 2-3 kali seminggu. Untuk kulit berminyak 3-5 kali seminggu, manakala untuk kulit kering 1-2 kali seminggu. Jangan pakai hari- hari ye...hehehehe...

So..jom mula pakai mask sheet..ada banyak jer di pasaran dan harga pun lebih murah..SA memang buat stok kat rumah sebab bukan SA jer pakai sorang..tapi anak dara SA pun pakai sebab dia dah pandai jaga kecantikan muka.SA memang tekankan penjagaan muka dan badan di awal usia dia.Sebab tu dia nampak matang kot walau baru berumur 15 tahun...hehehe...

Tuesday, July 16, 2019

Lirik Lagu Señorita By Shawn Mendes, Camila Cabello

Hi korang...

SA sekarang suka betul dengan lagu Senorita by Shawn Mendes & Camilla Cabello ni..hari- hari kat radio memang putarkan lagu ni...jangan tak percaya lagu ni pun dah jadi ringtone hp SA..hahaha...cuba korang dengar..memang best rentak dia..kalau pasang masa bersenam pun memang best...asyik je melangkah ikut tempo lagu....So hari ni SA rajin skit..share lagu dan lirik sekali kat bawah ni untuk korang...



I love it when you call me señorita
I wish I could pretend I didn't need ya
But every touch is ooh-la-la-la
It's true, la-la-la

[Verse 1: Shawn Mendes]
Late in Miami
The air was hot from summer rains
Sweat drippin' off me
Before I even knew her name, la-la-la

It felt like ooh-la-la-la, yeah no
Sapphire and moonlight, we danced for hours in the sand
Tequila sunrise, her body fit right in my hands, ooh-la-la-la
It felt like ooh-la-la-la, yeah

[Chorus: Camila Cabello & Shawn Mendes]
I love it when you call me señorita

I wish I could pretend I didn't need ya
But every touch is ooh-la-la-la
It's true, la-la-la
Ooh, I should be runnin'
Ooh, you keep me coming for ya
You know I love it when you call me señorita
I wish it wasn't so damn hard to leave ya

But every touch is ooh-la-la-la
It's true, la-la-la
Ooh, I should be runnin'
Ooh, you keep me coming for ya

[Verse 2: Camila Cabello, with Shawn Mendes]
[?] in the hotel, there's just somethings that never change
You say we're just friends
But friends don't know the way you taste, la-la-la
God knows it's been a long time coming, don't ya let me fall, ooh
Hooked on your lips, undress me
Hooked on your tongue
Oh, I love your kisses [?] don't stop

[Chorus: Camila Cabello & Shawn Mendes]
I love it when you call me señorita
I wish I could pretend I didn't need ya
But every touch is ooh-la-la-la
It's true, la-la-la
Ooh, I should be runnin'
Ooh, you know I love it when you call me señorita
I wish it wasn't so damn hard to leave ya
But every touch is ooh-la-la-la
It's true, la-la-la
Ooh, I should be runnin'
Ooh, you keep me coming for ya

[Outro: Camila Cabello & Shawn Mendes]
All along I've been coming for ya (For you)
And I hope it means something to you
Call my name, I'll be coming for ya
Calling for ya
For ya

For ya
Ooh, I should be runnin'
Ooh, you keep me comin' for ya

Mudahnya Mekap Dengan Jolie Shimmer Shine

Buat Apa Susah- Susah Kalau Ada Yang Lebih Mudah?

Hi korang...

Haaaa...SA kan yang korang nampak suka sangat mekap dan nampak senang jer nak mekap kan...hakikat sebenarnya bukan lah semudah yang disangka..pagi- pagi bangun pukul 6 pagi..keletung keletang settle apa yang patut dan 6.40 pagi mula mekap...mulakan dengan pakai pelembap muka, kemudian primer..lepas tu tunggu 5 minit, sapu concealer plak, lepas concealer baru sapu foundation...ambil masa kat situ tau...tapi..haaa...tetapi bila dah jumpa Jolie Shimmer Shine ni..semua yang SA senaraikan tadi dah ada lengkap dalam compact Jolie ni...Masa mekap jadi sangat cepat...korang dap-dap aje kat muka...tak payah dah susah payah...bila ada yang mudah kenapa nak susah kan?Cukup satu compact Jolie ni dalam tas tangan korang...tak payah angkut segala mak nenek mekap dah....


Jolie ni bedak cushion buatan Malaysia dan dah ada dalam pasaran sejak bulan September tahun lepas lagi. Kelainan dan keistimewaan Jolie berbanding yang lain adalah ia disahkan HALAL oleh JAKIM dan ada effect shimmer atau berkilau pada muka korang...terus jadi flawless walau korang pakai nipis je kat muka..kalau rasa berkurang kat muka dap aje lagi...the best part tekstur Jolie Shimmer Shine ni sangat ringan.


SA suka warna dan packaging dia..nampak exclusive dan elegant sangat- sangat...korang tak perlu risau bab harga sebab  harga yang ditawarkan adalah sangat berpatutan dan mampu milik.



Kenapa Jolie Shimmer Shine Cushion Best ???

  1. Mengandungi Vitamin C dan SPF35+ yang mampu melindungi kulit dari Sinar UV dan UVB yang berbahaya.
  2. Mengekalkan kelembapan kulit
  3. Meremajakan kulit, kulit jadi halus dan glowing secara semulajadi
  4. Menutup cela pada kulit wajah dan tona tidak sekata
  5. Lightweight dan tidak berminyak
  6. Mudah dipakai dan dibersihkan ( mesra solat )
  7. Mengurangkan jeragat dan mengecilkan liang pori di wajah dengan penggunaan berterusan
  8. Ada 2 pilihan warna mengikut tona kulit kod CREAM ( NOT180806339K ) CARAMEL  ( NOT180806340K )





So..boleh ke lepas dah pakai Jolie ni nak guna bedak lain? Boleh ajer kalau korang dh biasa guna bedak compact kan..kalau nak guna loose powder pun ok untuk kesan yang lebih dramatik..haaaa..SA kalau rajin semua SA tepek..loose powder pun..kalau malas SA pakai Jolie ni aje..sama je kesannya...tertutup jugak noda- noda di muka.

Kat mana nak beli?

Headquaters : 

Facebook :

Instagram :

Harga biasa :
RM75

SA dah cuba...korang bila lagi?

Resepi Udang & Sotong Goreng Kunyit


Hi korang..

Semalam kan SA balik kerja awal...mentang-mentang bos cuti lama kan...haha..apapun semalam SA  lemau sangat..rasa tak sihat tapi badan ok je..x tau la kenapa..maybe tak cukup rehat dan tak cukup tido..biasala kalau dari Seremban kan..memang tido tak cukup sebab bangun awal pagi...So walau letih semalam SA sempat masak untuk makan malam..masak simple dan campak-campak je..SA tetap nak share resepi sebab sesuai untuk orang bujang macam SA..mudah dan x ambil masa yang lama..jom tengok resepi

Udang & Sotong Goreng Kunyit
  1. Udang 5 ekor( buang kepala dan ekor)
  2. Sotong 3 ekor( buang tulang belakang dan dakwat hitam, pas tu potong besar2 skit)
  3. Bawang kecil 2 biji 
  4. Bawang putih 2 biji
  5. Cili Api 5-6 biji, kalau nak pedas boleh tambah
  6. Sos tiram 1 sudu besar
  7. Bawang besar 1 biji hiris bulat
*bahan 3-4 tumbuk halus

Cara - Cara masak
  1. Udang dan sotong gaul dengan kunyit serbuk
  2. tumis bahan 3-4 sampai naik bau
  3. masukkan sos tiram biarkan seketika
  4. then masukkan udang dan sotong, gaul sebati
  5. masukkan bawang besar, biarkan seketika
  6. perasakan garam
  7. Siap!!!
Hidangkan dengan nasi panas...

Kalau makan bertambah bukan salah SA ye...

Selamat mencuba!!!

Monday, July 15, 2019

Misi Pencarian Durian GAGAL

Hi korang...

Semalam SA macam biasa keluar rumah pagi- pagi untuk cari durian pulak..Abah teringin nak makan durian so kita layankan abah semalam...meronda la kami anak beranak mencari durian...memang terus shoot ke Kuala Pilah sekali lagi...memang niat nak singgah Pasar Tani Tanjung Ipoh tu nak beli sayur2 kampung...masuk je simpang ke pasar tani tu eh..eh..ternampak ketam viral RM1 ni...suruh abah berhenti cepat -cepat sebab nak tengok...ingatkan ketam tu semua harga RM1..rupa- rupanya yang harga RM1 tu anak- anak ketam kecik- kecik...semua tu bukan dijual RM1 tetapi ikut size...at last SA beli yang harga RM7 seekor sebab agak besar skit...kira mahal gak la..takde la murah seperti yang disangkakan...


Ketam Viral RM1 dari 


Size ni RM7 seekor...beli 5 ekor...

Misi beli durian gagal ke?

Tak gagal...yang gagalnya adalah durian yang SA beli RM140 hanya dapat makan sebiji je..itu je yang sedap dan boleh makan...selebihnya dah masam..padahal masa beli suruh orang tu check dulu tau..so buah yang masam tu kita buat tempoyak aje la...alhamdulillah dapat la mak SA tempoyak baru 2 botol besar....


ni elok tapi pahit yarabbi


Yang ni je ok...


Vlog pencarian durian 14 July 2019

RM140 SA beli dapat dalam 12 biji durian tapi bleh makan sebiji je...memang rugi kat situ sebab tak dapat makan...takpe la takde rezeki..nanti la SA beli lagi..kali ni nak makan kat situ jugak sebab kalau rosak boleh tukar kan...Nampak sangat orang yang jual tu tak jujur kan...takpe la kalau macam tu...at least Abah SA dapat rasa jugak skit...SA plak tak leh makan banyak..takut naik darah tinggi. Dah ada penyakit ni makan semua kena jaga kan....tengok la weekend ni kalau ada rezeki bleh la cari durian lagi...

Baca Juga > http://www.suriaamanda.com/2018/05/berkunjung-ke-pasar-tani-tanjung-ipoh.html

                  > http://www.suriaamanda.com/2015/04/pasar-tani-tanjung-ipoh-kuala-pilah.html

Sarapan Roti Canai Kari Kambing Yang Viral Dan Balik Kampung

Hi korang.....

Weekend SA yang agak best...hehehe...pagi- pagi Sabtu dah gerak balik kampung dah..bukan buat apa pun..Mak Lang call kata rambutan dah masak...balik la kampung katanya...makanya kami balik kampung...sebelum tu SA pergi ambil makcik dulu. Then terus balik kampung..dalam perjalanan tu kami decide nak sarapan kat luar..so makcik yang suggest tempat ni...sebelum ni kami memang notice tempat ni memang ramai aje orang singgah..tak tau plak tempat ni sebenarnya dah viral. Every weekend katanya penuh sebab orang dari KL, Melaka dan NS datang sarapan kat sini. Tempatnya biasa je uolls, kawasan rumah kampung...tempat duduk pun tak banyak mana...services pun cepat je..makanan? Memang banyak pilihan dan SA boleh katakan memang SODAP...especially roti canai kari kambing...

Jom tengok gambar...SA sebenarnya ada buat Vlog...tapi tak leh upload kat sini sebab size besar..nanti kat last entry SA letak link youtube eh...kalau korang nak tengok boleh klik link tu...


Nampak kan..kedai biasa je...


Kari kambing dia memang cukup sedap..cukup rasa..tapi kena datang awal sebab cepat habis..


Abah yang masih tak berapa sihat..


Mak dan makcik tengah menikmati...tak pandang kiri kanan sebab sedap


Anak dara SA of course la ada...


Ada nasi goreng, bakso , mee kari, mee soto dan ayam goreng berempah


Kari kambing viral


Roti telur bawang


Rendang ayam campur daun maman..


pulut kuning..

Memandangkan kawasan kampung...makanya banyak la ayam- ayam kampung area ni...geram tengok ayam kampungnya...besar- besar dan gemuk- gemuk


Testing camera hp





Baca juga kisah Sarapan Di Kodai Serapan D'Sawah



Lepas makan kami pun gerak balik ke kampung...sampai- sampai jer memang meriah tengok keliling rumah pokok rambutan berbuah lebat dan dah mula masak buahnya...tapi sayangnya SA ada sedikit batuk so cuma makan sebiji dua je..lepas tu Pak Lang ngan abah gali ubi kayu..Makcik nak bawak balik Seremban sebab nak buat kuih dan jual..sambil- sambil tu sempat makcik buatkan talam ubi untuk Abah dan Pak Lang. SA tak leh makan sebab ubi ada banyak angin kan...so pandang aje la walaupun memang nampak sedap kuih talam ubi tu...


Makcik SA


SA merayau je kat kebun...nyamuk banyak ahaurung tapi tak peduli pun...


Pak Lang cuci ubi kayu


Ubi kayu yang dah siap cuci...


Buah manggis lebat tapi blom masak lagi


Rambutan dah mula masak


Pokok cili yang subur menghijau...


Buah pulasan baru nak mencelah


Ni pun sama..baru nak masak


Rambutan gading baru nak masak


Yang ni dah selamat masuk dalam perut SA


Geram kan tengok...


Pak Lang perkenalkan handbag rare...hehehe..sebenarnya bekas ubat nyamuk...so pakai ni takde la nyamuk hurung SA...


Selfie sekeping...


Nampak tak buah langsat tu?lebat buahnya kan..tapi belum masak lagi..

Kalau takde aral minggu ni SA balik kampung lagi....kalau rajin la...panas- panas ni SA sedikit malas nak balik kampung. Bukan sebab apa..sebabnya muka SA senang tumbuh jerawat kalau panas.Kami balik petang tu dalam pukul 2pm sebab mak SA nak cuci buah pinggang plak kan...so masa kami kat kampung agak terhad...apa jer nak buat semua kena cepat..maybe minggu ni kalau balik kami balik lepas mak cuci buah pinggang. So dapat la berlama- lama sikit..dengarnya makcik nak buat kuih bosopang dengan kuih kasui pandan..bestnya..kalau dua kuih tu SA bleh makan...tapi tak leh la makan banyak..Kalau SA rajin, SA buat live eh......

Vlog balik kampung > https://youtu.be/PFTmMuvJQTc

Facebook : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2422725497773183&id=100001072708275

Friday, July 12, 2019

SA Dah Potong Rambut...


Hi korang...

Hari ni SA bz buat travel boss, baru je dapat relax ha...so hari ni SA up citer pasal SA nekad potong rambut selepas setahun berambut panjang hampir mencecah pinggang. Rambut SA jenis cepat panjang, lebat dan tebal...kos menjaga rambut pun naik compare berambut sedikit pendek...so jimat skit shampoo..haha...walau stok shampoo SA banyak lagi tapi tidak menjejaskan niat SA nak potong rambut...SA hanya cuci dan potong...hujung bulan nanti SA nak buat Relaxing. SA x nak rebonding sebab kalau rebonding nampak fake giler rambut...dah macam rambut pelesu plak...

SA memang gunting rambut buat V shape...x suka U shape atau potong straight..x sesuai ngan bentuk muka dan kepala SA. SA baru tau kalau rambut kita kita tu panjang dan lebat ianya berat dan tak elok untuk kesihatan tengkuk..patut la..lama dh SA sakit tengkuk....

Yeahh..kepala dh ringan...rambut dah pendek skit...seronok betul...mulanya nak buat paras  bahu je...tp macam sayang plak...hehehe....hujung bulan nanti kita relaxing....kalau x buat relaxing rambut SA kembang...hehehe ...

Thursday, July 11, 2019

Dah Lama tak Mandi Jeram Jumbang Di Kampung SA

Hi Korang...

Kalau korang nak tau kat kampung SA kan ada banyak tempat daya tarikan pelancong tau...antaranya Jeram kat dalam kampung SA ni..masa SA pergi 2-3 years back jalan memang semak samun la..tapi sekarang macam dah terang sikit..Jeram ni dulu milik Nordin Selat kalau tak salah. Dulu masa kecik- kecik kalau takde air kat kampung memang pergi sini jer mandi dan basuh baju. Dulu air dia besar dan jernih sangat..sekarang dah berapa banyak air maybe sebab jarang hujan dan pernah tak di pulihara kan. Pada SA tempat macam ni perlu diberi perhatian. Orang ramai boleh berkelah dan gunakan air jeram untuk kegunaan harian. Memang dulu jadi tempat rekreasi ni sebab masih ada pondok- pondok lama yang didirikan..

Sebelum ni SA rajin je nak pi Jeram kat Ulu Bendul tapi sejak ada kes Kepala Air yang buat 3 orang budak terkorban dulu sejak tu SA tak berani bawak anak dan family berkelah ke situ. Musim hujan ni bahaya sikit kan....tapi kalau jeram kampung ni SA berani sikit sebab air tak dalam...tapi still boleh mandi la...










Sebenarnya ni gambar lama ni...beberapa tahun lepas...hahaha..aci la sebab takde gambar terbaru pi Jeram ni...sekarang pun rasanya Jeram ni masih cantik macam dalam gambar ni..dengarnya orang kampung nak bersihkan untuk jadikan tempat pelancongan which is SA setuju sangat- sangat. Jeram ni cantik sangat tau....rugi rasanya kalau biarkan aje kan....

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah