Tuesday, December 31, 2019

Pengumuman Pemenang Top Komentator December 2019

Hi korang....

Akhirnyaaaa.....yea akhirnya SA jumpa pemenang terbaru untuk top komentator terakhir untuk tahun 2019 blog SA... Alhamdulillah setelah sekian lama beliau mencuba kan ..akhirnya dapat jugak dia jadi top komentator yang terakhir. 

Jom tengok siapa pemenangnya....


Haaa nampak?

Nampak tak siapa pemenangnya? tak lain dan dan tak bukan pemenang adalah Norhidana. Alhamdulillah..tahniah buat Dana..

So Dana kena email details di Suriaamanda@yahoo.com . Email alamat dan no hp ye.. lepas 10hb nanti SA akan poskan hadiah.

Ini merupakan contest terakhir dari SA...untuk tahun 2020 nanti SA nak relax sekejap. insha'Allah kalau ada rezeki SA buat lagi. Mungkin untuk tahun 2020 SA akan masukkan link top komentator kat bloglist dan review blog pemenang dalam satu entry dan ping entry di group FB..SA akan start January nanti. SA stop sekejap bagi hadiah sampai kewangan SA stabil semula. Almaklumlah..SA dh xde overtime sebab boss dh retired kan..hehehe..doakan rezeki SA murah untuk tahun 2020 ni..

Selamat tahun baru 2020....



Lunch Terakhir Di Tahun 2019, Cibiuk Seremban Gateaway

Hi korang...

Lepas selesai daftar form 4 kat sekolah Dania tadi SA balik rumah..terus suruh Mak ngan Abah siap...nak bawak makan kat luar..malas nak masak..mula2 call adik ipar tanya kat mana makan sedap kat bandar Seremban. Kalau boleh nak lauk2 simple. Adik ipar pun bagi tau la kedai biasa dia pi..sampai situ parking takde. then call adik plak...dia suruh pi Ampangan tengok apa yg ada..hari dh l panas kan..erm mak cakap nak makan kat Cibiuk la...maknanya apa? haaaa maknanya selera dia nak makan kat Cibiuk lagi sekali...SA call adik sekali lgi bagi tau x jadi pi Ampangan...nak pi Cibiuk..eh..eh..dia nak join plak...amboiiii...pusing balik pi jemput dia dulu...


Sampai-sampai je terus order...tunggu pun x lama


tengok tu....ni maksudnya memang Mak suka makan kat sini..SA mmg ikutkan aje asalkan mak nak makan...dan ternyata dia makan agak banyak dari biasa


Ayam Bakakak Bakar


Sambal Udang Petei (petai)


Udang goreng crispy


Ikan Talapia goreng


Sup ekor fav abah


Nasi sedap  diorang


Untuk Set 6 orang ni SA dikenakan RM161.95 termasuk service charge. Alhamdulillah kami kenyang sampai ke malam..sampai sekarang ha time update entry ni SA kenyang lagi..betul2 sedap makan..yang penting pada SA bukan harga tau...tapi Mak berselera makan. Badan mak dah lemah..nak jalan pun kena berpimpin. Kalau korang pun sure risau kan...semalam SA bawak Mak pi klinik. Doktor kami pun terkejut tengok mak pucat dan agak lemah nak berjalan. So lama gak Doc bagi nasihat kat mak suruh makan kerap tak boleh ikutkan selera sangat. Takut nanti masalah lain plak..dah la 13hb nanti nak pi IJN untuk next check up kan...Lega gak la hati ni sebab agak banyak jugak la mak makan td...semoga mak terus berselera...ni malam ni dh siap makan dh..dia mintak lauk telur goreng je...nak alas perut sebab nak makan ubat..

Hari Terakhir 2019

Hi korang...

Hari terakhir 2019 SA berada di sekolah kakak Dania..last minute terpaksa uruskan  pendaftaran form 4 Dania. Ada urusan yang perlu diselesaikan bab pilihan aliran..semalam Dania call bagi tau cikgu masukka  dia kelas pertama which is kelas sains tulen. Dia tak leh bawak dan nak mintak tukar aliran ikut pelajaran yang dia suka..itu yang SA nak uruskan pagi ni..sebenarnya dah la takde cuti..





Serba salah tau..sebab apa? sebab hari ni hari last boss SA kerja..lepas ni dia bercuti sebulan sampai tarikh dia pencen..dh la dia last day mesti banyak benda nak kena buat kan..tapi nak buat macam mana SA tersepit antara anak dan boss. SA terpaksa pilih anak sebab ini melibatkan masa depan dia..kalau teruska  redha dengan apa yang cikgu dah tentukan mmg niaya kat dia la kan..apa yabg SA tahu tahun 2020 aliran sains dan sastera dah di mansuhkan so murid boleh pilih aliran ikut apa yang dia minat. Ini yang SA nak pastikan betul2. Memang dia kelas pertama rasanya tapi bila matapelajaran elektif masing2 masuk kelas matapelajaran pilihan ikut jadual macam yg telah di terapkan dulu.

Hey pening bila macam-macam perubahan ni..bukan cikgu je pening, anak murid dan ibu bapa pun pening kan..ada je perubahan...

Updated : Tak boleh tentukan subject yang nak dipilih sekarang sampai habis orientasi, lepas orientasi nanti kalau masih x nak masuk ikut kelas yang ditetapkan dan dan tukar kelas ibu bapa kena buat surat dan jumpa GPK1, itupun tertakluk pada kekosongan kelas yang kita nak..kalau kelas penuh, takde pilihan kena stay kat kelas yang dah ditentukan otherwise kena tukar sekolah.. omg...senang je cakap tukar sekolah ...ingat sekolah lain kosong? takde masalah macam ni? rata-rata murid2 dan ibu bapa nak tukar aliran tadi terkedu..ingat proses tukar sekolah senang? amenda la cakap tak fikir logik akal...ikut suka je bercakap..

Terus kakak sakit kepala...skrg memang tak boleh buat apa keputusan lagi....pening..pening...kita kalau boleh x nak la beban kat anak kan?

pening oiiiii

Monday, December 30, 2019

Apa Yang Perlu Anda Tahu Bila Masuk Tahun 2020



1) Kompaun, denda jika merokok di premis makanan bermula.
Tindakan penguatkuasaan undang-undang terhadap perokok yang ingkar akan larangan merokok di semua premis makanan

2) Program Sarapan Percuma (PSP) 2020 untuk semua pelajar sekolah rendah.
Program ini akan bermula seawal jam 7 pagi hingga 8.30 pagi (sekolah sesi pagi) dan di antara jam 12 tengah hari hingga 4 petang bagi sekolah sesi petang

3) RON95 naik 1 atau 2 sen setiap minggu.
Harga di Sabah, Sarawak, Labuan Kekal. Mereka yang layak akan diberikan subsidi petrol sebanyak RM30 sebulan untuk pemilik kereta atau RM12 sebulan untuk pemilik motosikal

4) Penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) diwajibkan.
Tiada saman akan dikenakan sekurang-kurangnya untuk enam bulan pertama bagi penguatkuasaan pengunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (Child Restraint System atau CRS)

5) Pekerja asing wajib didaftarkan dengan Perkeso.
Majikan di negara ini diwajibkan untuk mendaftarkan pekerja asing di bawah Skim Bencana Kerja Pekerja Asing (SBKPA) yang diperkenalkan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso)

6) Gaji minimum RM1,200 sebulan di 57 bandar utama.
Kadar gaji minimum dinaikkan kepada RM1,200 sebulan di bandar utama di bawah pentadbiran 57 majlis bandar raya dan majlis perbandaran, manakala kadar gaji minimum kekal pada RM1,100 sebulan di kawasan selain wilayah bandar utama

7) Sistem cukai petak di Kuala Lumpur.
Pelaksanaan sistem cukai petak mulai 1 Jan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur akan menyaksikan pemilik terutama golongan B40 menikmati kadar tetap RM15 setahun bagi hak milik pajakan dan RM20 setahun bagi pegangan hak milik kekal

😎 Cukai perkhidmatan digital 6% dikenakan kepada penyedia perkhidmatan digital asing.
Pelaksanaan cukai perkhidmatan ke atas perkhidmatan digital asing – termasuk perisian, muzik, video dan pengiklanan digital

9) Aliran Sains Dan Sastera Dimansuhkan (Tingkatan 4).
Pelajar Tingkatan Empat tidak lagi dibahagikan atau dibezakan mengikut aliran sastera dan sains, tetapi mereka akan dibenarkan memilih subjek mengikut minat mereka

10) Rakyat Sarawak nikmati air percuma.
 Setiap isi rumah di Sarawak akan menikmati air percuma bagi RM5 pertama bil air domestik yang bersamaan dengan kira-kira 11,300 liter air percuma, menurut Kementerian Utiliti

11) RFID di plaza tol, lebuh raya sistem tol terbuka.
Pelaksanaan kutipan tol menggunakan teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) akan dilaksanakan di 62 plaza tol, lebuh raya sistem tol terbuka bagi kenderaan kelas 1

12) Suntikan Pneumococcal secara percuma buat semua bayi yang lahir.
Kerajaan memperuntukkan RM30.6 bilion kepada KKM dengan RM60 juta sebagai permulaan untuk menyediakan vaksin pneumococcal kepada semua bayi yang lahir

13) Larangan penggunaan straw minuman plastik untuk peniaga dan pengusaha kedai makan.
Larangan penggunaan straw plastik konvensional tidak membabitkan orang ramai sebaliknya dikuatkuasa kepada peniaga dan pengusaha kedai yang mempunyai lesen perniagaan

14) Pahang kuat kuasa tulisan jawi di semua premis.
Tulisan jawi pada papan tanda dan iklan di semua premis perniagaan di Pahang dikuatkuasakan

15) Pulau Pangkor sebagai pulau bebas cukai.
Pulau Pangkor dijadikan zon destinasi pulau bebas cukai kecuali minuman keras

16) Kadar tol kereta di Jambatan Kedua Pulau Pinang dikurangkan.
Kadar tol untuk kategori kereta persendirian di Jambatan Kedua Pulau Pinang akan dikurangkan daripada RM8.50 kepada RM7.00

17) Kenaikan elaun RM2 sejam untuk anggota RELA.
Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan menikmati kenaikan elaun sebanyak RM2 sejam dengan jumlah peruntukan tambahan sebanyak RM26 juta

18) Program Subsidi Petrol (PSP) bersasar.
Kerajaan akan menyalurkan bantuan tunai yang akan dikreditkan terus ke akaun penerima setiap 4 bulan sekali. Kadar subsidi adalah sebanyak RM30 sebulan bagi kereta dan RM12 sebulan bagi motosikal

19) Penggiat seni bakal nikmati manfaat KWSP, Perkeso.
Golongan karyawan merangkumi pelakon, jurusolek, krew produksi dan sebagainya berpeluang menikmati manfaat KWSP dan Perkeso bergantung pada gaji dan polisi insurans mereka

20) Levi pelbagai peringkat untuk pekerja asing meliputi semua sektor.
Pelaksanaan itu mengambil kira aspek integrasi data serta kesediaan pihak kerajaan dan majikan di bawah sektor formal, khususnya pertanian dan pembuatan

21) Hanya isi rumah bawah RM4,000 layak nikmati air percuma di Selangor.
Hanya penduduk dengan pendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah layak menikmati Skim Pemberian Air Percuma ditawarkan kerajaan Selangor bermula 1 Mac 2020.


Masak Lemak Cili Api Daging Salai Campur Terung Telunjuk

Hi korang...

Sabtu lepas kan birthday mak SA, sebelum ni Mak Abah ada la balik kampung sekejap untuk salai daging. Laaa salai daging sampai balik kampung kan..hahaha..xde la..sebenarnya kalau salai daging kami memang suka salai dengan sabut kelapa sebab aroma salai tu yang akan menyedapkan bau daging tu selepas dijadikan masakan. Biasa kalau kat NS ni daging salai memang dimasak masak lemak cili api. Lepas tu di campur dengan sayur- sayur segar yang ada contohnya pucuk ubi, terung telunjuk dan sebagainya. Kali ni SA campurkan dengan terung telunjuk. Sedap...

Sebenarnya lauk ni permintaan birthday girl kan...so kita layankan aje....


Salai daging guna sabut kelapa..kena make sure tak melibatkan api ye..nanti hangus x sedap


Terung telunjuk..


renehkan daging dengan cili api dan serai...reneh lama sikit agar daging tak liat


masukkan santan dan make sure kacau selalu agar tak terbit minyak


Masak dah

tadaaa dah siap..

Korang nak jugak masak macam ni? Nasib baik SA rajin nak bagi resepi....

Masak Lemak Cili Api Daging  Salai

Bahan-bahan
1kg daging ( disalai guna sabut kelapa)
Cili api segenggam & kunyit hidup ditumbuk halus
3 batang serai- dititik
1 kg Santan
Terung telunjuk 7 biji belah 2
Garam

Cara-cara
Masukkan santan + cili api + serai dlm periuk..kacau selalu agar tidak bertahi minyak..tambah air jika perlu, biar mendidih dan agak pekat santan tu
Masukkan daging salai yang dah dihiris
Perasa kan garam
Masukkan terung telunjuk, biar seketika sambil di kacau selalu
Tutup api
Siap

Selain dari dari terung telunjuk biasa SA masukkan pucuk ubi, apa yang sedap dicampurkan dalam masakan daging salai? Ada orang suka campur buah bacang , mangga muda, daun gelugor atau campur buah belimbing buluh..semua ni memang sesuai dicampur dengan Masak Lemak Cili Api Daging Salai...sedap sangat...korang cuba la..

Sunday, December 29, 2019

Tukar Alas Meja Makan Baru...

Hi korang....

Orang kan...hujung tahun ni la beli macam-macam kan..beli baju, kasut, handbag, perfume apa je la segala mak nenek benda keperluan nak masuk tahun baru bagai..tapi SA x la korang...SA masih macam ni..pakai je apa yang ada dulu..bila perlu baru la beli...sekarang ni tengah utamakan keperluan sekolah Dania..alas meja ni plak memang perlu beli since alas meja lama dh x boleh guna...dah buruk sangat..kebetulan plak nak sambut birthday mak SA...so tanpa berlengah SA terus je pi Pasaraya Zemart  dekat ngan rumah SA so beli la alas meja 2 meter sekali ngan plastic transparent tu 2 meter...alas meja tu RM12.90 semeter, plastic tu RM5.90 semeter...ada gak corak-vorak lain tapi sedikit mahal la...nanti nak raya boleh la beli... 


SA pilih corak yang tu...tapi......


Nampak yang ni plak cantik...

Alas meja pun boleh rambang mata kan..hahaha..mengalahkan pilih kain nak buat baju plak...cantik tak corak alas meja tu? giler x cantik...dh letak kat meja...eh..eh..cantik plak..kat umah SA ada 2 buah meja makan...ingat nak tukar untuk satu meja lagi..eh..over plak bajet..lagipun alas meja yang yang satu lagi meja tu ok lagi..so jangan membazir ok..nak raya nanti baru tukar ..

Perihal Manusia...Sabar La..Dunia Ini Memang Tidak Pernah Adil

Manusia,
Dia nampak kamu masuk lambat,
Tapi dia tak nampak kamu balik lambat.

Manusia,
Dia nampak masa kamu berehat,
Tapi dia tak nampak masa kamu buat kerja macam esok dunia kiamat.

Manusia,
Dia marah kamu apabila kamu buat salah,
Tapi dia tak puji kamu apabila kamu cemerlang.

Manusia,
Dia sayang kamu masa kamu diperlukan,
Tapi dia tak pedulikan kamu apabila dia dah ada pengganti.

Manusia,
Dia diam senyum dalam hati apabila organisasi cemerlang ,
Tapi dia merungut kepada kamu apabila prestasi merudum.

Manusia,
Dia bergembira dengan keluarganya apabila banyak cuti,
Tapi dia berkongsi duka dengan kita apabila tugasan bertimpa-timpa.

Manusia, dia tetap Manusia.
Kita, tetap kita.
Bekerjalah untuk diri kamu, bukan untuk orang lain.
Cukup masa, baliklah jenguk keluargamu.
Jangan dikejar kerja yang tak pernah habis.
Kamu diperlukan hanya apabila kamu ada kekuatan.
Apabila kekuatan kamu hilang, manusia tak perlukan kamu, TAPI keluargamu masih perlukan kamu.

Bekerjalah pada masa kerja kamu,
Bergembiralah dengan keluarga pada masa kamu dengan keluarga.
Hal kerja dengan hal keluarga,
Jangan  dicampuradukkan.

#salintampal

Friday, December 27, 2019

Makan Sorang- Sorang Kat Pantry Office

Hi korang....

Hari ni Jumaat terakhir untuk tahun 2019 kan...hari ni  SA masih bekerja...hahahaha..kerja dengan aman damai sebab semua orang takde..aman ke? sebenarnya rimas tau..kita sensorang jer kat opis..ada la orang lain kat level SA ni tapi tak sama department la..so 2 hari ni SA berulang KL- Seremban, Seremban -KL so bertuah la dapat bawak bekal..abah masak lebih so sempat la SA menapau untuk bekal SA..semalam pun SA bawak bekal tau..siap bawak bekal sarapan dengan tengahari lagi..giler betul gigih SA masak breakfast pukul 5 pagi. Haaa...x leh nak predict kerajinan kan..Hari ni plak SA bawak bekal untuk makan tengahari je..next week duduk rumah sewa semula confirm bertukar jadi pemalas..

So hari ni SA makan tengahari awal pukul 12 tengahari...makan sensorang kat pantry...dah sensorang tu sempat la selfie....



SA makan dengan tangan kanan ye...tapi sebab selfie..memang nampak macam guna tangan kiri...


Malas nak pindahkan nasi tu dalam pinggan..makan cenggitu je senang



Hari ni SA makan nasi basmati dengan lauk ayam kari...the best part mak yang masak ayam kari tu..haaaa....memang best la SA makan..masa panaskan lauk tadi ada yang tanya sape masak kari ni erk..sedapnya bau..hahaha..SA lepas je makan nak pergi department SA semula terus cakap..iolls yang panaskan lauk tadi..sorry la kalau ganggu korang..hahaha..confirm diorang lapar tu kan...

Tengahari ni SA tak kemana- mana pun..lepak kat opis jer sebab takde geng nak berjalan..kang kul 6pm nak balik dah...

Bina Rumah Banglo Ala Resort Di Tepi Pantai

Hi korang.....

Bercerita tentang hasrat untuk membina , membeli atau mengubahsuai rumah bukan la perkara yang boleh dianggap mudah. Dengan keadaan ekonomi negara kita yang tidak stabil dan semuanya serba serbi mahal sekarang, tak ramai dapat menunaikan hasrat untuk memiliki kediaman yang diidamkan.Harga rumah zaman sekarang sangat - sangat tidak boleh diterima akal. Terlampau mahal kan.Bila SA duduk- duduk santai kat office terdengar kawan- kawan bercerita tentang hasrat mereka untuk memiliki sebuah rumah. Walau tak besar mana asalkan cukup untuk mereka sekeluarga berteduh. Tapi masing- masing mengeluh bila bercerita tentang harga. Untungnya kalau ada tanah sendiri kan. Boleh jer bina rumah ikut konsep dan citarasa sendiri. Sayangnya tak semua ada tanah sendiri..ye tak? Hari ni SA bukan nak bercerita tentang nak beli rumah tetapi lebih kepada berkongsi tentang rumah idaman SA. 

Entry kali ni sememangnya ada kaitan dengan impian masa SA kecik- kecik dulu.Masa kecik-kecik..masa berbual dengan mak abah, biasa la masa kecik- kecik akan ditanya dah besar nanti cita- cita nak jadi apa kan?..pernah SA suarakan hasrat di hati nak bina rumah banglo 8 tingkat..wakakakaa...imaginasi dan impian masa kecik-kecik dulu bukan main kan..sampai 8 tingkat tu ha nak buat utk mak abah dan family..eh x mustahil kan...mana tau kalau ada rezeki tapi hakikatnya hanya mampu beli rumah 2 tingkat je untuk mak abah dan satu family berkumpul...walaupun SA dah ada rumah sendiri tapi SA masih mempunyai impian untuk memiliki sebuah rumah banglo ala resort. Alaaa macam rumah banglo ala resort di tepi pantai. Mana la tau kan...



Contoh rumah ala resort yang menjadi impian SA


Kenapa Saya Suka Design Rumah Banglo Ala Resort?



Sebab apa SA suka rumah banglo ala resort? Sebenarnya family SA ni agak besar dan kalau boleh masa berkumpul bila tiba hari istimewa tu biarlah semuanya selesa kan. Al Maklumlah anak- anak buah dah bertambah. Kami 5 beradik jer pun dan kalau boleh biarlah setiap satu family ada bilik untuk beristirehat dengan selesa. Contoh macam banglo kat atas tu...sebuah banglo yang sangat cantik dengan 7-8 bilik. SA sukakan rumah yang luas dan kalau boleh ada laman yang luas dan  dihiasi dengan landskap yang simple untuk view yang lebih indah. Bila waktu petang boleh duduk rehat di luar rumah dan semestinya ada gazebo dan kolam renang so boleh duduk- duduk santai petang- petang hirup udara segar. Dapat tak korang bayangkan ketenangannya...Pada pendapat peribadi SA design rumah banglo ala resort ni sangat unik dan tidak lapuk ditelan dek zaman.

SA juga suka rumah yang ada bilik dan bilik air yang banyak sebab memikirkan family SA yang besar, so sesekali berkumpul jadi mereka tak perlu keluar dari bilik untuk mandi. Semestinya ini akan memberikan keselesaan kepada tetamu untuk menjaga aurat mereka kan? Apabila rumah besar dan mempunyai design ala resort juga pasti menjadi perhatian. Seni bina dan lokasi yang strategik mampu menarik perhatian sekiranya ingin dijadikan Homestay atau pelaburan untuk masa depan.

Kenapa Best Buat Rumah Style Resort Di tanah Tinggi Dan Tepi Pantai?


Memang menjadi impian semua orang inginkan rumah yang besar ala resort dan kalau diberi pilihan SA memang nak sangat rumah di tepi pantai atau di tanah tinggi. Sebab apa? sebab utama dah tentunya SA sukakan keindahan alam. Keluar rumah jr kita dihidangkan dengan pemandangan yang indah, aman dan tenang.




Sebab- sebab  kenapa SA pilih rumah style resort di tanah tinggi dan tepi pantai.

  1. Privasi keluarga - Suka dengan kawasan rumah yang luas dan suka dengan keindahan atau pemandangan sekeliling rumah. Bagi yang cintakan ketenangan pasti ingin lari dari kesibukkan bandar dengan membina rumah di kawasan yang tinggi atau tepi pantai.
  2. Lokasi untuk Weekend Retreat- Bila family besar, banyak aktiviti gathering yang boleh diadakan. So dengan rumah yang cukup selesa ni rasanya takde masalah nak berkumpul ramai- ramai pada hari istimewa atau perayaan. Masa ni la seronok berkumpul dengan sahabat handai dan saudara mara.
  3. Homestay Dan Jana Pendapatan? - Selain itu, boleh juga dijadikan homestay dan sekaligus mampu menjana pendapatan dengan menampilkan Rumah Percutian. Untuk adakan majlis perkahwinan pun sesuai kan..
  4. Investment Jangka Panjang - Rumah semestinya pelaburan untuk jangka panjang. Bagi SA, membeli rumah adalah pelaburan jangka panjang yang bagus dan setiap orang perlu memiliki walaupun hanya sebuah rumah kerana nilainya sentiasa meningkat. Dewasa ini, pelaburan hartanah adalah instrumen paling popular dan kebanyakan pelabur hartanah menggunakan metode beli dan sewa atau beli dan jual selepas kawasan tersebut dikomersilkan.

Jom tengok contoh pelan untuk rumah impian SA..sila klik link ini untuk lebih banyak contoh pelan rumah sebagai rujukan..

https://www.dawaibesi.com/2018/08/pelan-banglo-3-tingkat-5-bilik-tidur-air.html



Banglo 2 tingkat yang mempunyai 6 bilik dan 5 bilik air

Contoh pelan di tingkat bawah

contoh pelan di tingkat atas


Konsep interior design / rekaan dalaman impian SA.

Untuk  hiasan dalam atau interior design SA lebih mementingkan konsep,disamping pilihan dan penggunaan warna yang tenang serta sesuai untuk keluarga yang ramai.Bagi SA , konsep (gaya) hiasan dalaman setiap rumah itu sebenarnya mencerminkan personaliti seseorang. Dan SA gemar memilih hiasan dalaman rumah yang berkonsepkan Moden Kontemporari dimana SA menganggap konsep ini ‘tidak lapuk dek hujan, tidak lekang telan dek zaman’.

Di bawah ni adalah contoh hiasan dalaman yang menjadi idaman SA. Lagi best kalau dapat buat rumah ala resort ni di atas tanah sendiri kan?



Ruang tamu dan ruang makan


Ruang dapur


Bilik tidur

Pulau Langkawi Memang Sesuai Jadi Lokasi Buat Banglo Style Resort. Boleh Jadi Alternatif Hotel Di Langkawi Untuk Pelancong.


Korang setuju tak Langkawi sebenarnya sesuai menjadi lokasi untuk banglo style resort? Kebanyakkan banglo style resort ni sememangnya banyak didirikan di Langkawi?Selain dijadikan rumah persendirian, sekarang dah ramai yang buat rumah banglo style resort untuk investment ataupun menjana pendapatan dengan menjadikan alternatif hotel untuk  tujuan pelancongan. Pulangan adalah sangat lumayan. Korang boleh lihat sendiri betapa majunya Langkawi sebagai lokasi pelancongan yang terkenal.

Baca ini juga > https://sukamakanjalan.blogspot.com/2019/12/hotel-di-langkawi-murah-terbaik.html

Kenapa tinggal di homestay di tepi pantai lagi berbaloi berbanding tinggal di hotel sekitar langkawi menurut pendapat SA sendiri.

Pada pendapat SA, sekiranya diberi pilihan antara hotel dan homestay SA lebih prefer homestay kerana orang pergi bercuti adalah untuk berehat dalam suasana yang tenang dan damai. Kalau tinggal di homestay pelbagai aktiviti keluarga boleh dilakukan seperti majlis keramaian dan BBQ di mana kita tidak dapat aktiviti ni di hotel. Sekiranya memilih hotel banyak kemudahan yang mungkin kita tidak dapat untuk percutian keluarga yang besar. Semestinya homestay di tepi pantai dikelilingi oleh alam semula jadi dan pemandangan pantai yang dapat memperbaharui segenap tubuh anda dengan oksigen yang bersih lagi menyegarkan. Selain itu dapat menambahkan sensasi kepuasan bersama alam semulajadi dan lari dari hiruk pikuk kota yang sesak. Lagipun SA memang akan bercuti dengan keluarga SA. Sebab tu homestay menjadi pilihan untuk sebuah keluarga yang besar.

Kenapa pilih Nas Nuri Construction untuk bina rumah banglo idaman hati?




Untuk merealisasikan impian rumah banglo ala resort yang SA idamkan, perkara pertama yang amat penting selain dari budget adalah kontraktor.Antara kontraktor yang telah direkomenkan adalah Nas Nuri Construction. Nas Nuri Construction adalah antara Kontraktor yang banyak terlibat dalam pembinaan rumah terutama di kawasan Selangor dan Negeri Sembilan. Dan hasil carian SA di FB Nas Nuri Construction, banyak review hebat dari pelanggan telah diberikan. Ini terutama kredit diatas pembinaan rumah banglo. Dan memang SA kagum melihat design pada rumah yang telah siap dibina. Sangat cantik dan bahan material untuk 'finishing' sangat berkualiti. Boleh rambang mata tau tengok hasil kerja Nas Nuri Construction yang kini mendapat tempat di hati ramai pelanggan. Review komen dari owner rumah yang pernah mendapatkan khidmat Nas Nuri Construction pun sangat menarik. Semua memberi review yang positif.






Nas Nuri Construction menyediakan khidmat arkitek, pelukis pelan dan sebagainya. Jadinya sangat mudah! Kita hanya berurusan dengan satu syarikat sahaja tanpa melibatkan banyak pihak (syarikat luar yang lain).

Selain itu melihat pada hasil kerja pembinaan Nas Nuri Construction, bukan hanya 1 projek tetapi begitu banyak kejayaan yang dilaksanakan menjadikan SA cukup positif dengan reputasi syarikat ini. Ini merupakan antara faktor yang penting sebelum kita ambil keputusan untuk membina rumah. Kita  juga boleh melihat kepada contoh-contoh projek rumah yang siap dibina untuk dijadikan sebagai  rujukan dalam pembinaan rumah idaman.

Korang boleh melihat sendiri contoh-contoh pembinaan rumah dan projek renovasi yang telah mereka jalankan di laman FB - https://www.facebook.com/NAS-Nuri-Construction-Sdn-Bhd-298134537338/ 


Kesimpulan

Memegang pepatah ‘Rumah Ku, Syurga Ku’, SA sanggup berhabis duit untuk membeli barang bagi menghias dekorasi tanpa rasa sedikit menyesal atau menganggap ia satu pembaziran. Bagi SA, biarlah sedap mata memandang dan keluarga selesa bersama ketika di rumah. 

Pendapat SA membina rumah perlu ada bajet,perancangan dan pengetahuan yang tinggi agar tidak salah membuat keputusan. Sebaiknya kita perlu mencari rujukan dari mereka yang dipercayai sebelum membuat keputusan. Contohnya rujukan dari pihak bank sekiranya perlu membuat pinjaman. Ini penting sebelum kelulusan pembinaan rumah diperolehi dan mula dijalankan. Tidak dinafikan kita juga perlu melantik peguam terbaik dan boleh dipercayai untuk menguruskan segala urusan berkaitan dengan Pejabat Tanah dan Majlis Perbandaran atau semua yang berkaitan. Sememangnya proses membina rumah tidak mudah tetapi melantik peguam sekurang- kurangnya memudahkan urusan kita

Membeli rumah adalah pelaburan jangka panjang yang bagus dan setiap orang perlu memiliki walaupun hanya sebuah rumah kerana nilainya sentiasa meningkat akan datang. Orang ramai khususnya bakal pembeli semestinya  mengetahui perkembangan semasa berhubung aliran jual beli rumah terkini dan  mendapatkan maklumat diperlukan agar kita tidak membuat keputusan yang salah sebelum membina atau membeli rumah.

So bakal- bakal pemilik rumah banglo ala resort tepi pantai, sekiranya korang berminat hendak mendapatkan keterangan lebih lanjut tentang pembinaan rumah banglo, bolehlah hubungi pihak N.A.S Nuri Construction Sdn Bhd ya!


NAS NURI CONSTRUCTION SDN BHD
No. 26-2F (2nd floor),
Jalan Setia Perdana AY U13/AY,
40170 Shah Alam, Malaysia

sales.nasnuri@gmail.com

Atau boleh juga layari laman web dibawah :-

Laman web: www.nasnuri.com
Blog rasmi: www.dawaibesi.com

Semoga SA ada rezeki membina rumah yang SA Idam-idamkan..Ameen.......

Thursday, December 26, 2019

Akibat Bosan Berambut Pendek...

Hi korang..

Ini la masalah nya kalau jadi seorang SA yang cepat bosan..elok rambut panjang pergi potong rambut..lepas tu menyesal potong..then bila dah potong rambut asal SA sebenarnya curly..tebal dan mengembang..dekat 2 bulan lebih macam tu dan SA rasa bosan sangat..hari- hari pergi kerja ikat rambut. kalau lepaskan pun bila shampoo jer la..lepas tu dia jadi buruk sangat..Geram punya pasal SA pergi buat Relaxing dan treatment..3 jam setengah SA menadah kepala kat salon. Hambek ko...terbang RM400 untuk rambut sahaja. Mahal? Memang mahal la sebab SA pilih ubat yang mahal serta kualiti. Buat relaxing ni tahan 2 tahun cuma 3 bulan sekali kalau rajin dan ada bajet boleh buat treatment. Takde makna la 3 bulan sekali nak buat treatment. Banyak plak maintenance rambut dari keperluan untuk hidup..SA buat rambut ni pun sebab dah terpaksa. Kerja sebagai secretary penampilan kena jaga. Kita bawak image syarikat kan. Dah tau kena jaga penampilan dah kenapa gatal pi potong rambut hari tu kan...haaa...padankan la muka sendiri....


Sessi letak ubat pertama


tunggu 30 minit


Jenuh menunggu


Dh cantik....belum lagi yeee....ini sessi pertama, lepas letak ubat dan cuci serta iron rambut..


Ni sessi kedua dimana ubat ni kena tunggu 10-15 minit. lepas tu kepala tak leh gerak- gerak dan kena statik je...


Tadaaaaaa....dah siap....nampak okey dah kan? baru puas hati...

Puas hati?

Of course puas hati...takde la rambut macam hape jer...SA pernah buat rebonding sekali, lepas tu pernah digital perm jugak..nak jaga digital perm lagi seksa dari jaga rambut rebonding. Sekali tu je la SA rebonding dan lepas tu terus buat relaxing je sebab relaxing lagi nampak natural compare rebonding. Rebonding nampak macam pakai rambut palsu je...dah iron rambut SA tadi nampak panjang balik rambut SA kan....bila iron, stylist tu cakap dia akan tarik rambut kita..so nampak x..sebenarnya rambut SA yang asal adalah curly...hehehe...lepas ni tak nak dah gunting rambut paras bahu..x tahan mata ni sakit tengok rambut kembang macam hape..stylist td tu pun cakap SA x sesuai rambut pendek...apa2 aje la..masa tu dah rimas sebab tu gunting..tak sangka plak dia jadi kembang macam tu...nasib ada simpan duit lebih...boleh la buat relaxing..kalau takde simpan duit..x tau la apa jadi rambut ni...so sekarang dah puas hati..tahun baru nanti dengan semangat baru...yeayyy....kira rambut tahun baru la ni walaupun orangnya dah lama..hahaha...

Cuti Dah Habis...So Kerja La Kerja.....


Hi korang....

Makin menjadi-jadi vitamin M SA ni kan..giler pemalas nak update blog..konon target sebulan nak 50 entry...takde makna semua tu...dah hujung tahun ni rentak jadi slow sebab sensorang kat opis..boss cuti dan kengkawan semua cuti..so diri sendiri yang cuti dah hbis ni sila la sedar diri...giler la cuti tahun 19 hari habis begitu sahaja ..habis pun sebab mak selalu tak sihat kan...memang banyak habis untuk mak je...tahun ni sekali lagi tak dapat kemana-mana compare tahun lepas..kesian Dania ..ni hal sekolah dia pun terpaksa la SA lepaskan kat dia sendiri. I mean urusan pendaftaran dan beli buku nanti. SA dh siapkan dh segala kewangan untuk Dania masuk form 4 ni..cuma SA x dapat la nak cuti masa hari pendaftaran nanti. rasanya x pe kot sebab dia pun dah besar kan...
So hari ni SA kerja ..office memang senyap sunyi je...2 hari ni pun SA x balik rumah sewa..berulang Seremban -KL. Malas nak balik rumah sewa ntah kenapa ntah sekarang ni..lagi prefer berulang plak..in case la kalau dania ada rezeki masuk asrama, SA rasa memang SA start berulang la kot..jimat skit kat situ kan sebab dh x bayar rumah sewa. lagipun kalau Dania takde kat rumah nanti sape plak nak tengokkan mak abah SA. Diorang pun bukan kuat lagi kan..sekarang terasa agak penat sebab rumah sewa jauh..maunya x penat waktu kerja SA 9am-6pm..adakala perlu kerja lebih masa..so balik rumah sewa dh penat kan..tapi kalau berulang lagi penat kot sebab SA kena bangun awal pagi..seksrang tgh manage masa perjalanan sebab SA kan masuk kerja pukul 9am..so maybe lepas ni boleh keluar lambat sikit kot..pagi tadi SA sempat tau buat sarapan pagi untuk bekal..hahaha..lauk untuk bekal buat malam semalam..so lepas ni kena manage lagi time biar betul2 ngam dengan time masuk kerja..

So sape kerja hari


Wednesday, December 25, 2019

Kadangkala 'oldschool' itu lebih baik.

Jaga anak tak perlu moden sangat lah kawan.

Seorang sahabat guru berkongsi apa yang isterinya tulis. Isterinya juga seorang guru di sebuah sekolah rendah.

Sebelum ini, di sekolah sama seorang murid tahun 6 dikesan 'pregnant' hasil hubungan seks dengan teman lelakinya. Ya, murid yang baru lepas UPSR berumur 12 tahun dah mengandung.

Tak menang tangan nak handle isu murid tahun 6 tersebut, lepas tu murid tahun 4 pula dikesan melakukan seks dengan beberapa orang murid lelaki tahun 6. Dengan BEBERAPA orang lelaki beb.

Bab jaga anak ni, tak perlu moden sangatlah beb. Tak payah tiru gaya orang Eropah didik anak. Bagi kebebasan melampau hingga anak langsung tak hormat mak ayah. Gejala sosial yang teruk dan seks bebas itu biasa.

Kita ada budaya kita. Budaya ketimuran. Kita ada agama kita. Agama Islam.

Kenapa perlu ditiru budaya yang kononnya moden tapi sahsiahnya teruk. Terus saja mendidik anak gaya 'oldschool'.

Waktu maghrib anak wajib berada atas rumah. Lambat naik, melawan, rotan saja. Anak kita tu kan?

Biar dia menangis hari ini kena rotan dari kita yang menangis kemudian hari sebab anak memalukan.

Selongkar sahaja segala barangan mereka. Beg mereka. Telefon mereka. Malah, diari mereka kalau perlu dan ada sangsi. Jika ada benda tak patut, terus bimbing sebelum mereka bertambah teruk.

Tak perlu ikut budaya barat yang kononnya menjaga hak 'privacy' anak mereka.

Siasat betul-betul dengan siapa mereka berkawan, dengan siapa mereka keluar. Apa pula latar belakang budak tu. Mak ayah mereka macam mana orangnya. Semua kena selidik dan ambil tahu.

Janganlah nak tunjuk moden sangat bagi anak kecil dah bercinta dan benarkan keluar dengan pakwe. Cinta monyet kata orang, padahal ibu bapa yang membenarkan cinta monyet itu yang monyet sebenarnya.

Konon 'sporting'. Pakwe anak tingkatan 2 minta izin kita bawa anak pergi tengok wayang kita benarkan. Siap bagi duit poket lagi. Sekali mereka 'check in' hotel, sekali kena tangkap khalwat, sekali anak pulang bawa perut makin membesar baru kita yang menyesal tak sudah.

Tektik belajar rumah kawan pun tektik lapok. Tapi masih ramai ibu bapa yang kena tipu. Anak kata nak pergi belajar rumah kawan, kemain gembira mak ayah anak mereka rajin belajar.

Siap hantar ke depan rumah lagi. Lepas tu kita pulang, mereka pun keluar bersama teman lelaki masing-masing dan buat perkara tak bermoral.

Nak benarkan anak belajar rumah kawan boleh, tapi pastikan kawan itu kawan sejantina. Kenal juga mak ayah kawan anak kita. Telefon mak ayah kawan anak kita untuk pastikan anak kita betul ada belajar disitu. Balik rumah, check pula buku dia. Benarkah dia belajar hari itu. Biar jelas dan kita puas hati.

Telefon ni yang paling payah. Ia bagai kewajipan dah bagi budak-budak sekarang punya telefon. Kena ajar anak guna telefon dengan betul. Dalam tu segala neraka yang bakal menjahanamkan mereka ada.

Bagi dia guna dirumah dengan pengawasan kau sahaja. Bagi dia guna masa tertentu sahaja. Sebelum masuk tidur, kau ambil telefon tu simpan.

Dibiar budak tu bawa ke bilik tidur, entah-entah web lucah yang dia layan. Entah dengan siapa dia berborak. Malah, banyak sangat zaman la ni budak sekolah buat video call dan berbogel depan kamera. Teman lelaki hasut, terus buat.

Teman lelaki tu siap rekod, lepas tu sebarkan. Dapat video tu kat kau, tengok anak sendiri berbogel dalam video call dengan gaya mengghairahkan, tidakkah kau malu?

Telefon inilah punca paling banyak gejala sosial makin merebak dan tak terkawal. Budak sekolah rendah pun ramai yang tahu tentang seks melalui telefon.

Lagi satu tak payah la benarkan anak keluar malam. Tambah-tambah anak perempuan. Tak payah benarkan walau alasan dia nak beli topup ke, beli pensel ke, beli buku ke.

Kat taman dekat rumah aku berlambak budak perempuan keluar malam lepak dengan budak lelaki di taman permainan. Budak baru umur 13-15 tahun je pun.

Pakaian kemain seksi. Sendat. Nak menggoda teman lelaki katakan.

Yang aku heran tu, mak ayah dia tak marah pula anak dia setiap malam keluar macam tu. Agaknya bila anak dia ditangkap basah, anak dah bunting baru nak menyesal.

Ada benda kita boleh tiru gaya barat. Namun banyak benda kita kena tolak. Jangan diikut terutamanya bab jaga anak.

Aku pesan ini untuk diri sendiri dan keluarga aku dahulu. Itu yang utama dan pertamanya.

Selebihnya aku berpesan pada anak-anak didik aku dan sahabat handai. Usahlah ditiru budaya barat. Kita ikut cara kita.

Cara datuk nenek kita dulu lebih bagus dalam mendidik sahsiah anak-anak. Sungguh!

#MFS

Copy paste

Tuesday, December 24, 2019

Murahnya Novel Di KL Sentral


Hi korang...

As usual la bab membazir bagi kat SA ni...beli lagi novel..giler la kalau x terjebak kan..sure terjebak jugak memandangkan SA ni memang hantu novel..padahal novel sikit punya banyak kat rumah Seremban tu ntah bila nak habis baca kan..semalam masa balik kerja SA ternampak jualan buku ni...sementara nak pi MRT tu singgah kejap la tengok apa yang menarik ..malay novel diorang jual sebuah RM5 dan 3 buah RM10... kalau korang kat tempat SA korang terjebak x? Sure terjebak kan..so korang yang berada di sekitar KL Sentral sila la terjah dan  beli..tengah murah ni kan..esok2 mahal balik sape tau..SA plak x sure berapa lama diorang buat jualan murah ni..rasanya semalam baru buka ni..

So korang jangan lupa terjah tau..jangan cakap SA x payung plak..hehehe...

Monday, December 23, 2019

Bosannya Bila Takde Idea Nak Update Blog

Hi korang...

Dah pukul 12 tengahari kan..SA kat opis ni tengah sendu dan tengah diserang batu yang maha hebat..dari malam tadi sebenarnya sebab tu SA tak layan GV6 Final semalam.Telan ubat batuk terus weng..pukul 10 SA dah masuk tido dan pengsan tak sedar diri dah...hari ni bangun tido masih lagi weng tapi memandangkan cuti dah habis dah yillek kosong, makanya jom la ber huhuhu kita pi opis erk..kenalah kerja..sedangkan boss yang sepatutnya cuti hari ni tapi cancel cuti dan masuk kerja..inikan pula SA yang cuti dah habis dan tinggal MC je masih banyak..dah hujung tahun ni dah malas nak MC walau hakikatnya patut kena MC je..

So..SA sedikit takde mood nak up entry, tapi tak nak biarkan blog ni sepi tak berupdate..tak fair la kat korang kan...dah la SA ni tak aktif dunia blogging dah..dah tak pi event..domain renew setiap tahun..tapi malas update..haaa..sedikit tak patut kat situ kan...untuk itu...SA up jugak la entry untuk korang...tapi as usual la kan...entry berkenaan menu yang SA masak la...itu je bahan yang ada dalam draft...

Sabtu lepas SA masak lauk ikut permintaan mak yang tengah tak sedap tekak...


Kerang masak lemak cili api ( mak mintak masak macam ni)


Sotong goreng tepung permintaan dania


Sayur sawi goreng..( sawi petik je kat depan rumah)


Ikan masin bulu ayam SA goreng 5 ekor je untuk tambah selera


Ulam timun Jepun tapi SA buang kulit dia..


Pemanis mulut buah Dragon fruit merah...

Sebenarnya petang sabtu tu SA pi jogging ngan Dania...itu pun sebenarnya SA malas nak pi joging...tapi dania kuat ajak sebab berat badan dia dah naik dan dah hampir sama ngan berat badan SA..58kg..hahahha...duduk rumah kerjanya makan..makan..dan makan jer...nak buat cane lagi kan...nanti bukak sekolah kena la aktif bersukan semula. So lepas pergi jogging tu SA siapkan bahan nak buat mee sup fav mak SA...risau sebenarnya dia tak selera nak makan..badan pun dah tak kuat macam sebelum ni..jalan sikit dia dah mengah...macam mana nak kuat badan kan kalau dah hari- hari makan ubat entah berapa puluh biji...tekak pahit..selera hilang..puas tanya dia nak makan apa dan apa yang dia teringin nak makan..jadi susah jugak SA dan abah SA..kami jadi buntu tak tau nak masak apa..dalam masa sama risau juga..maunya tak risau..kadang dia makan 2-3 suap je..banyak mana la makanan masuk dalam perut kan...kalau korang jadi SA pun sure korang risau...

Friday, December 20, 2019

Hilangkan Kulit Kusam Serta Tona Tidak Sekata Dalam Masa 2 Minggu Dengan Orgga Malaysia

Sentuhan Ajaib Orgga Malaysia Menggunakan Bahan- Bahan Natural Dan Organik Untuk Kulit Yang Sihat, Cantik Dan Berseri Secara Semulajadi.


Hi korang....

Memang sangat merisaukan hati sekiranya kulit muka kita mengalami masalah seperti jerawat, jeragat, tona tidak sekata dan sebagainya. Begitu juga SA..sejak kebelakangan ini kulit muka SA mengalami masalah berminyak, berjerawat dan macam- macam lagi. SA dah pergi jumpa doktor pakar pun masih tidak menyelesaikan masalah sebab katanya ianya akibat cuaca, suhu persekitaran dan masalah hormon badan akibat peningkatan usia. Sedih tau..jerawat menyerang x kira tempat di muka..

Memandangkan masalah kulit berminyak dan berjerawat ini tidak selesai, baru- baru ini SA diperkenalkan dengan set skincare yang menggunakan bahan semulajadi iaitu Orgga Malaysia. Sememangnya SA mencari skincare yang hanya  mengandungi bahan semulajadi dan organik. Mana tau kulit muka SA x sesuai dengan bahan yang mengandungi chemical kan. Bahaya chemcical pada kulit juga memandangkan kulit muka adalah bahagian sensitif pada tubuh badan kita.

Apa yang bagusnya dengan produk ORGGA ni? 

  • Natural & Organik
  • Safe & Effective
  • Vegan & Cruelty Free
  • FREE Alcohol, Hydroquinone, Mercury, SLS, Paraben, Synthetic Preservative, Sulfates, Pewarna & Pewangi Sintetik
  • Made in Malaysia





Ok, produk ORGGA ini mempunyai banyak jenis mengikut kesesuaian dan masalah kulit muka korang. Pastikan korang check betul- betul masalah kulit muka korang agar tidak tersalah memilih skincare. Produk Orgga Malaysia yang diperkenalkan  antaranya Bacca Bliss, French Rose, Le Neroli, Rose Otto, Libra, Olivia, Lindo, Rose Quartz dan Jade Stone.. Kulit SA jenis berminyak dan mudah diserang jerawat. So, SA pilih set yang sesuai dengan kulit SA iaitu 

  • Bacca Bliss Daily Cleansing Powder
  • Rose Otto Nourishing Face Mist
  • Lindo Luxe Beauty Oil
  • Jade Stone Detox

Step By Step Penggunaan ORGGA Natural Skincare


Step 1 : Orgga Bacca Daily Cleansing Powder 
( Untuk kulit normal, kombinasi, berminyak dan berjerawat)

Ianya digunakan sebagai pencuci muka, scrub dan juga mask. Ianya juga mempunyai tekstur yang amat lembut.Orgga Bacca Bliss Daily Cleansing Powder bukan sahaja mencuci muka, tetapi ia juga menanggalkan sel- sel kulit mati tanpa mengeringkan kulit. Pada masa yang sama, ia juga merawat kulit dengan kandungan bahan- bahan semulajadi terpilih seperti tanah liat, bijirin, bunga- bungaan dan ekstrak buah-buahan.

Jenis Kulit : Normal, Kombinasi, Berminyak, Berjerawat



Kelebihan Bacca Bliss Daily Cleansing Powder

  • Mengandungi Vitamin, anti oksidan dan anti Penuaan
  • Mencuci, merawat dan melembabkan kulit
  • Menghilangkan , mencegah jerawat dan bintik hitam
  • Merawat kulit muka tidak sekata dan kusam
  • Menganjalkan kulit
  • Melambatkan kesan- kesan penuaan
  • Menyihatkan dan Melembutkan Kulit
  • Mencerahkan, Menaikkan seri wajah secara semulajadi
  • Membantu aplikasi mekap agar nampak natural dan sekata

Tips : Urut di muka secara membulat, nikmati bauan dan tekstur yang lembut , biarkan selama 2-3 minit kemudian bilas.
Saiz : 50gm (100% Natural, 56% Organik, No preservative)
Harga : RM80

Step 2 : Orgga Rose Otto Nourishing Face Mist


Rose Otto Nourishing Face Mist ni diperbuat daripada bahan-bahan asli dan semulajadi yang berkualiti dan terpilih. Kombinasi Hydrosols, ekstrak buah-buahan, essential oils yang mewah, vegetable glycerin dan juga aloe vera yang bukan sahaja akan menyegar dan melembabkan kulit tetapi juga merawat kulit muka dengan membekalkan nutrisi dan anti-oksida. Selain itu terdapat beberapa kebaikan yang lain pada face mist ini.




Kelebihan Rose Otto Nourishing Face Mist

  • Menyegarkan dan menghidrat kulit
  • Menjadikan kulit berseri secara semulajadi
  • Menghidrat kulit kering dan kulit kasar
  • Mengurangkan masalah kulit berminyak
  • Anti-penuaan, anti-radang, antiseptik dan anti-banteria
  • Melembutkan dan mencerahkan kulit yang kusam
  • Menjadikan hasil makeup yang tampak lebih natural, sekata dan tidak mengelupas

Tips: Spray face mist untuk melembabkan kulit, diikuti dengan luxe beauty oil untuk mengunci kelembaban kulit
Saiz : 60ml (100% Natural, No synthetic preservative)
Harga : RM60

Step 3: Orgga Lindo Luxe Beauty Oil


Orgga Luxe Beauty Oil  ni SA suka sangat tau, ianya sangat melembabkan dan sekaligus merawat kulit. Diperbuat 100% dari bahan aktif asli semulajadi. Bahan- bahan yang digunakan pula di import dari UK, US, Eropah, Timur Tengah & China bagi memastikan kualiti yang terbaik dan terjamin. Luxe Beauty Oil diformulasi menggunakan 10 jenis botanical oils dan 6 jenis essentials oil yang terpilih, berkualiti, kaya dengan mineral dan nutrisi seperti essential fatty acid ( Omega 3,6,7 dan 9) serta Vitamin A,C,D,E dan K.

Orgga Lindo Luxe Beauty Oil sangat sesuai untuk kulit berminyak dan mudah diserang jerawat seperti kulit SA.




Jenis Kulit : Berminyak & Berjerawat
Saiz : 20ml,100% Natural & pure cold-pressed oil
Harga: RM110


Kelebihan Orgga Lindo Luxe Beauty Oil

  • Mudah meresap, tidak berminyak dan melekit
  • Melindungi kulit dari pencemaran persekitaran (skin barrier)
  • Membekalkan nutrisi untuk membantu regenerasi sel kulit baru
  • Mengurangkan tanda- tanda penuaan
  • Memelihara, melembabkan dan mengunci kelembaban kulit
  • Merawat kulit secara intensif
  • Tidak menyumbatkan pori-pori kulit
  • Boleh dijadikan primer untuk menghasilkan mekap yang lebih natural dan glowing



Step 4: Jade Stone Detox

Jade Stone Detox Face Roller ni diperbuat daripada Batu Jade..Jade adalah kuarza yang berharga dan dianggap sebagai simbol keamanan, kebijaksanaan, keseimbangan, keindahan, rahmat dan panjang umur dalam masyarakat Cina.. Ianya digunakan oleh wanita kaya di China pada waktu purba untuk membersihkan kesan cecair dan meratakan kedutan di muka. Jade face roller ni juga terbukti membantu :-

  • Merangsang penghasilan kolagen
  • Mengurangkan kedutan dan garis halus 
  • Membantu mengecilkan liang pori
  • Meningkatkan keanjalan kulit 
  • Meningkatkan tahap oksigen ke aliran darah
  • Detox : menggalakkan saliran limfa dan meningkatan peredaran darah
  • Membersihkan toksin dari kulit dan mengurangkan keradangan
  • Mengurangkan bengkak dan kedutan di sekeliling mata
  • Membantu penyerapan produk skincare pada kulit
  • Mencerahkan kulit dan menjadikan kulit anda berseri secara semulajadi

Harga : Jade > RM90
            Rose Quartz > RM120


Berita baik untuk korang di luar sana..masih belum terlewat untuk dapatkan skincare organik dan semulajadi yang benar-benar berkualiti dan terbukti berkesan tanpa membebankan kewangan anda, kannnn?

Kini anda boleh memiliki produk skincare idaman anda pada harga yang jauh lebih murah dengan Year End Sale (YES) kami. Dapatkan kulit glowing yang berseri secara semulajadi, dan dalam masa yang sama anda boleh berjimat sehingga RM40.00

Bukan itu sahaja... 30 pelanggan pertama akan turut menerima hadiah istimewa dari kami iaitu pen edisi terhad eksklusif dari ORGGA MALAYSIA

So apa tunggu lagi....jom cepat....jangan kata kakak tak payung ye.... #YESORGGA



Unboxing video Orgga Malaysia




Menarik tau...SA dah jatuh cinta sekali lagi dengan produk Orgga Malaysia. Kulit muka SA dah nampak sedikit perubahan. SA yakin dengan penggunaan berterusan pasti kulit muka SA pulih sepenuhnya. Siapa tau kan dengan product ni kulit muka SA lebih sihat, cantik dan berseri secara semulajadi. So kepada korang yang mempunyai masalah kulit muka seperti SA jom la kita consume product dari Orgga Malaysia ini. Selain selamat dan terjamin, harga pun berpatutan untuk kita miliki..

Untuk info lanjut, boleh layari :-

~Website : https://www.orgga.my/
~Facebook : https://www.facebook.com/orggamalaysia
~Instagram : https://www.instagram.com/orggamalaysia/
~Whatsapp : https://wasap.my/60182827793

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah