Tuesday, March 26, 2019

Permulaan Lebih Kuat Dengan Dutch Lady +Protein

Dutch Lady +Protein baharu dengan protein berkualiti dan kandungan kalsium yang tinggi untuk otot dan tulang yang lebih kuat1,8




Kini, kebanyakan keluarga di bandar dengan gaya hidup yang sibuk sukar untuk meluangkan masa untuk menyediakan dan menikmati sarapan yang bernutrisi pada waktu pagi. Jangan risau – susu Dutch Lady +Protein BAHARU yang penuh dengan nutrisi lagi lazat dapat memberikan keluarga anda permulaan pagi yang lebih kuat dengan protein berkualiti tinggi dan kandungan kalsium yang tinggi!

Protein merupakan asas pembentukan badan manusia, bagi menghasilkan rambut, kulit, mata, otot dan organ kita2. Nutrien tersebut bertindak seperti kru pembaikan dan pembinaan untuk tisu badan kita, membantu membina otot yang kuat yang kita perlukan untuk setiap aktiviti rutin dalam kehidupan seharian kita. Oleh itu, pengambilan protein yang mencukupi dalam setiap hidangan adalah penting untuk memastikan badan kita berfungsi dengan optimum untuk prestasi terbaik sama ada ketika berada di sekolah atau di tempat kerja.

"Minum Dutch Lady +Protein pada waktu pagi merupakan cara yang mudah untuk membekalkan tenaga dan nutrisi untuk sepanjang hari. Yang paling penting, ia kaya dengan protein berkualiti tinggi, berkalsium tinggi, dan penuh dengan nutrien penting, untuk membantu membina otot dan tulang yang kuat," kata Pengarah Pemasaran Dutch Lady, Ramjeet Kaur Virik.

Ramjeet menekankan hanya dengan dua gelas Dutch Lady +Protein, ia dapat membantu memenuhi 40% keperluan protein untuk membantu anda dan keluarga3 menjalankan aktiviti seharian. 

Pakar Perunding Pemakanan dari Indra Balaratnam Nutrition – The Food Expert Clinic, Indra Balaratnam menyatakan, bukan semua protein itu sama. Walaupun makanan harian seperti daging, ayam, telur, kacang kuda dan kekacang mengandungi protein, terdapat sesetengah protein mempunyai profil asid amino yang lebih lengkap berbanding yang lain, menjadikannya lebih bernilai untuk diet kita.

"Sumber protein haiwan seperti daging, makanan laut dan telur dianggap lebih lengkap secara biologi, atau lebih berkualiti tinggi berbanding protein daripada tumbuhan4. Akan tetapi, makanan tersebut memerlukan masa untuk disediakan atau dimakan pada waktu pagi yang sibuk. Daging dan ikan yang terlebih masak boleh memusnahkan nutrien penting sekaligus menghalang penyerapan nutrien untuk badan4,” kata Indra.


Indra juga berkongsi bahawa susu sedia diminum adalah pilihan sumber protein yang amat baik kerana tidak memerlukan persediaan yang sukar. Indra menambah: “Ramai tidak menyedari bahawa susu juga mengandungi protein berkualiti tinggi seperti daging di mana kedua-duanya kaya dengan 9 asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita."

“Protein daripada susu mudah dihadam, bermakna badan dapat menggunakan nutrien dengan efisien untuk meningkatkan kesihatan kita,” nasihat Indra.

Garis Panduan Pemakanan Malaysia mengesyorkan dua hingga tiga hidangan susu dan tenusu dalam sehari; satu hidangan susu bersamaan dengan 250 ml segelas5.

Malah, pengambilan protein yang tidak mencukupi, bukan sahaja boleh membantutkan peningkatan berat badan dan ketinggian malah kita boleh mengalami kehilangan berat dan jisim badan tanpa lemak yang tidak sihat6.

Indra mengesyorkan keluarga untuk merujuk kepada “Pinggan Sihat Saya” yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai panduan semasa menyediakan makanan.

"Isikan satu perempat daripada pinggan sarapan anda dengan karbohidrat, satu perempat pinggan dengan makanan kaya dengan protein, dan separuh pinggan dengan sayur-sayuran dan buah-buahan7. Terdapat pelbagai jenis makanan yang kaya dengan protein, seperti daging tanpa lemak, ayam, makanan laut, kekacang, kacang dal, tauhu, tempe, dan telur, atau anda boleh memilih alternatif yang lebih mudah iaitu dengan hanya menambah segelas susu untuk sarapan bernutrisi anda," kata Indra.


“Susu Dutch Lady +Protein mengandungi protein berkualiti tinggi untuk pembinaan otot. Ia juga mengandungi kalsium yang tinggi, yang penting untuk tumbesaran tulang yang kuat untuk kanak-kanak di samping membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang8 yang sihat untuk menyokong gaya hidup yang sibuk dan aktif. Selain itu, susu juga mengandungi nutrien penting seperti Vitamin A, Vitamin B2, dan Vitamin D yang penting untuk menjaga badan kita berfungsi dalam keadaan yang terbaik,” kata Ramjeet.


Oleh itu,  tingkatkan pengambilan protein dan kalsium keluarga anda semasa sarapan untuk otot dan tulang yang kuat dengan susu Dutch Lady +protein mulai hari ini untuk permulaan hari yang lebih kuat!  Dutch Lady +Protein UHT 1L dan susu dipasteur 1L kini boleh didapati di pasar raya besar, pasar raya, pasar mini dan kedai runcit terpilih di seluruh negara.

Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau http://www.dutchlady.com.my/plusprotein


Monday, March 25, 2019

Percutian Family Ke Perlis Part 6 - Dinner Di Mat Rock Der

Hi korang

Dah sampai part 6 erk....lepas pergi Padang Besar kami keluar dinner lepas maghrib...silap patut terus je pergi ke sini sebab kedai ni betul-betul tepi pantai..kalau siang sure cantik pemandangan...takpe la next time la pi area ni lagi...sampai-sampai je orang tak ramai lagi...so senang je nak dapat tempat duduk untuk 12 orang ..

Apa yang menarik kat sini? makanan more on seafood dan diterjah JJCM..nampak macam menarik..katanya popular dengan Mee Udang dan Mee Ketam


Kedai simple je...


menu yg sempat SA snap..harga pun reasonable


Murah kan?


ikan-ikan segar


ikan sembilang laut


Sotong



masing-masing muka penat


Family SA..abah dan mak


Family Dida


pemandangan dalam kedai..ala-ala hipster


chicken fingers


Family Lisa


Si kembar


Mee ketam biasa untuk Dida


Nasi goreng sotong Dania...yg ni sedap..




mee sotong


mee udang special


mee udang biasa


Mee udang SA..pun special


Ikan jenahak bakar


Kailan ikan masin


ulam dan sambal belacan


Udang besar2 ada dalam 7-8 ekor...jenuh habiskan..

So macam mana rasanya? review jujur dari SA...okey la...SA bagi 6/10. Ada lagi tempat yg lagi sedap SA pernah makan...memandangkan first time sampai sini kan...alhamdulillah semua kenyang...bole makan la...bukan x leh makan langsung cuma next time kalau datang better amik menu nasi dan lauk2 seafood tu..ikan jenahak tu sebenarnya kami mintak buat 3 rasa ..tapi sampai2 je dpt yang bakar..malas nak tukar so makan je la..part ni diorang kena alert...kadang-kadang citarasa orang lain kan...nasib kami jenis tak kisah

Total bill untuk 12 orang makan RM170++

Makan-Makan Di Muar...

Hi korang...

Biasanya kan...kalau pi Muar ni sure aktiviti makan-makan menjadi aktiviti utama..kebetulan SA ada beli kupang kat area Sg Mati..beli dalam 2kg sebab SA dh lama l makan kupang dan anak-anak buah SA yg 2 orang tu memang suka makan kupang. Then tengahari tu adik ipar SA masak ikan bawal putih masak lemak cili api..pas tu ada la lauk sampingan...eh...jom la tengok gambar...


Kupang rebus


Kambas/peria pecah telur

Petang plak lepas pergi melawat mak mertua adik SA yang x sihat di Jalan Bakri, SA bawak mak abah pi makan kat Faris Kitchen. asalnya adik SA si Lisa ni la asyik pi makan kat sini...pas tu update kat ig..mak plak dh ternampak so mak nak merasa makan kat sini so SA bawak la...kedainya biasyer biasyer je ye...dont expect kedai yang besar or gah...bagusnya anak-anak muda yang meniaga sampai dh jadi viral...adik SA cakap kedai ni takde la sedap mana..just viral kat FB je dan orang yang datang makan kat sini kebanyakkan orang luar..


Nasi Lemak Sotong Gergasi


Roti John


Air Jagung Jakarta


total bill RM32.80

Sebenarnya semua kenyang lagi..so order menu yang betul-betul viral je...Nasi Lemak Sotong Gergasi tu makan share2 begitu jugak roti john...next time boleh la repeat lagi dan order menu lain...ada kuewtiaw lobster jugak tau...minuman yang viral dan jadi tarikan ramai adalah air jagung Jakarta..SA x rasa pun sebab SA x sedap badan...angin gastrik menyerang. Next time la SA repeat semula dan rasa apa yg menarik...mmg spoil tau bila kita nak mencuba tetiba tak sihat...letih dh dengan masalah angin dalam badan yang x sudah-sudah ni....korang ada idea nak hilangkan angin dalam badan? ikut geram SA nak check in kat hospital je....

Sunday, March 24, 2019

Seafood Segar Di Pasar Parit Jawa Muar

Hi korang...

Selamat berhujung minggu...SA bersiaran dari Muar..semalam SA sampai sini berkunjung ke rumah adik lelaki SA. Pergi melawat mak mertua dia yang tak sihat dan melawat dia satu family juga...gerak dari Seremban dalam pukul 9 pagi dan sampai pukul 11am. Perjalanan lancar cuma banyak kereta...selalunya kalau datang ke Muar ni memang tak sah kalau tak pergi Pasar Parit Jawa..rasanya dah banyak kali SA share kat blog pasal ni...SA suka pi sini cari ikan yang fresh...walau harga ikan yang baru naik ni agak mahal tapi sangat-sangat berbaloi sebab fresh ..jangan tak tau ramai Singaporean beli ikan fresh kat sini...sekali beli sampai beberapa box diorang bawak balik..compare currency kita ngan diorang for sure murah bagi diorang kan....

Eh jom la tengok gambar yang sempat SA snap...


Aktiviti peraih ..memang kat mana-mana pasar di tepi kuala memang macam ni situasinya..ikan-ikan di lambak atas lantai dan dipilih serta ditimbang...lepas setuju dengan harga..peniaga akan ambil ikan bawa ke gerai mereka untuk di jual..so jangan fikir bukan-bukan kalau nampak ikan tu semua di lambak atas simen


sayur-sayur fresh


Ikan pari besar


Ikan mayong & ikan duri


ikan yg di jual sepiring2


Ikan bawal putih seekor RM58


sotong kecik2


Ikan sebelah atau ikan sisa nabi..


Udang fresh


Sotong besar

Best kan...

Untuk kaki masak macam SA ni..bila tengok semua seafood fresh mcam ni sure teruja..kalau pergi sini memang kena bawak duit banyak-banyak...paling best tgok orang Singapore borong seafood...berkepuk2 bawak duit ..rupanya kat sini memang jadi tumpuan orang Singapore...aebab tu harga boleh tahan mahal..setakat ikan2 biasa yang kita selalu tengok kat pasar besar tu murah la kat sini...Udang, Sotong or Ketam memang mahal...tapi kalau dh teringin...pejam mata je la beli....

Percutian Family Ke Perlis Part 5 - Padang Besar

Hi korang...

Panjang lagi cerita percutian family ni..SA cuba schedule hari2 sebab SA sekarang sibuk dengan kerja...takde masa langsung nak tengok blog..entry schedule pun SA buat dlm MRT, dalam Komuter nak balik rumah..penat? kerja apa je yang tak penat..semua kerja penat kot...cuma kena pandai manage la...SA nak blogwalking pun tak dapat sangat...

Okey jom kita sambung lagi kisah percutian family SA ke Perlis..lepas je settle mak dialysis...SA dan keluarga semua bertolak ke Padang Besar. Sebenarnya takde apa benda pun nak beli..pernah 2 kali pergi sini..so far takde apa yang menarik kecuali makanan..haha..SA dengan makanan memang x leh berpisah la...dah macam food review plak...


Sampaindh Padang Besar



Mak abah...


terasa kerdil disitu


jom semua kita serangggg....


Mat saleh pun shopping kat sini



posing dulu ye sebelum masuk


Masuk je dh nampak kekacang


lambakkan keronsang


buah-buah potong RM10


syurga mainan kanak-kanak


anak dara SA mencari apa yg dia suka dan nak beli


selfie berlatar belakang kan mainan


gambar ni cantik tp gegar


SA beli sebungkus..semua buah mangga...tapi masam



Dania suka sangat teh ais...x tau la kenapa


teh ais Hatyai RM2.50


snap dari tingkat atas

Then SA terus ke bazaar kat luar..adik SA cakap dia lepak kat luar sambil makan aiskrim kelapa yg awesome..lagipun SA xde apa nak cari..diorang pun melayan kerenah anak-anak yang nak beli mainan..


Aiskrim kelapa yg awesome


SA up tomyam seafood....memang best giler...puas hati makan sebab banyak udang dan dan sotongnya


Mak dengan Dania


Kerabu maggi...pun sedap gak


cucuk2 pun ada


pelbagai jenis cucuk-cucuk


nampak sedap...tp SA x beli yg ni


Fish cake kot ni


Anak dara i yg manis...haha


gambar dia je snap banyak kali


Mak Yang photo bomb


one more pose


mama pun amik peluang


Ala-ala candid


okey one more..sorry la mama mmg x pandai bergaya


photobomb lagi kat blkg tu..


satu lagi....


Dania dan Pak Teh..ayah Dida


Amik gambar ngan anak-anak dara


Padang Besar...


Memang takde beli pape yg pun kat sini..takde apa yang menarik..eh SA beli pes tomyam je 2 botol...haha...jadi la..itupun amik yg expired date dia 2021...jadi la dari  takde..lepas lepak sini kami balik homestay semula..lepas tu kami keluar ke Kuala Perlis plak pergi makan malam..nanti SA citer part makan plak erk...kita sambung next entry....

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah