Friday, November 22, 2019

Balik Awal..Dinner Pun Awal Di Pasta Zanmai NuSentral

Hi korang...

Petang semalam dapat la SA balik awal dari kebiasaan..dah balik awal tu kena la pi cari dinner awal- awal..SA pun dah jarang makan malam kan..semalam SA teringin nak makan pasta. Tapi SA teringin pasta kat Pasta Zanmai. lama tak lepak makan kat sini..Sorang ke? laaaa...sorang la...sape lagi plak nak teman..kawan- kawan lain sibuk ngan project..so temankan diri sendiri la nampaknya..SA ok jer makan sensorang..xde hal....dah biasa dah pun..

Lepas makan jer semalam SA terus balik...setelah 2 minggu bz..baru la dapat bertenang sikit...harap- harap next week tak bz..


Sirloin Spicy Pasta


Ika Geso Karaage ( kepala/janggut sotong goreng tepung kot)


Ice Lemon Tea


Happy me...

2 minggu kebelakangan ni memang tak masak..balik kerja lambat so dinner je kat opis..adakala dinner kul 5pm. Beli buah buat stok kalau lapar malam- malam...kadang balik rumah kepala pening apa segala, rasa nak demam kan..sebelum makan panadol..makan buah dulu...alas perut..Kenapa SA suka makan buah...senang nak digest..bangun tido jer subuh2 tu dah detox dah...so SA memang takde la masalah penghadaman lately ni...

Sekolah dah last hari ni dan cuti panjang kan...bestnya kalau jadi budak sekolah kan..lama tu cuti...so mak- mak bekerja ni jangan berangan nak cuti macam budak sekolah melainkan ko ada cuti tahun banyak lagi..masalahnya cuti ada 4 hari je ni ha....ini la nak guna nak amik keputusan PT3 nanti, nak buka sekolah...kalau nak cuti pun 2 hari je la...so far belum ada plan lagi...nanti la fikir..hahaha....fulus pun x berapa nak cantik ni..SA lebih fikirkan persiapan persekolahan anak jer ni...tapi...haaaa ada tapi ...SA ada aktiviti dengan Dania, Si kembar dan ibu si kembar esok...esok kami nak pi tengok Frozen 2.....tiket dah beli dah semalam..

Training & Terperangkap Dalam Lift

Hi korang...

2 hari tak update...kui..kui..kui...ada yang rindu tak? ececece......SA training 2 hari la korang...tahun ni takde langsung training untuk KPI...makanya attend jer mana- mana training yang boleh join..sebab tu la blog ni sunyi sepi jer..bukan la sengaja ye...hehehe...Apa tajuk training?Problem Solving & Decision Making. Haaaaa...nak settlekan problem dan buat keputusan pun kena ada cara, tips dan macam- macam lagi...bukan sewenang- wenang nak buat keputusan atau nak selesaikan masalah...ada langkah- langkah..kalau nak citer panjang lebar plak nanti entry ni...so far SA suka training ni..banyak benda boleh share...




Masa hari pertama tu SA dapat join half day jer training sebab SA ada event department melibatkan bankers dan top management. so agak rugi kat situ..

Hari kedua SA join iaitu semalam, pagi ada plak event lain dan training hanya start selepas event tu. So agak tak banyak la knowledge yang SA cover..tapi ada material yang Dr Kamril bekalkan...boleh la rujuk kat situ nanti....ada satu kejadian misteri melanda SA...lepas je makan tengahari SA naik office sekejap nak settlekan minuman petang untuk bos SA dan settlekan apa yang patut..lepas dah settle...SA nak turun ke tempat training semula..naik lift macam biasa tapi agak luar biasa...laju semacam je lift turun dan bump kuat bila dah sampai level G. uik.....dia tak terbuka plak...puas tekan butang buka pintu...tak boleh...its stuck!!allah....nasib lampu tak padam...whatsapp kawan opis..SA tekan loceng...takde paper plak..2-3 minit lepas tu tetiba lift tu naik ke atas sampai level 13...pun masih pintu tak terbuka..allah...apa plak kali ni....rasa cuak tu cuma sendiri dan allah jer la yang tau...stop kat level 13 tapi pintu tak buka adalah satu misteri...ada yang nak main- main kan SA ke kan...masa tu SA teringat citer Final Destination...siap mengucap bagi SA...peluh cemas jangan cakap la...tetiba lift gerak berhenti kat level 6 plak...kali ni pintu buka dan SA keluar cepat2 dan cuba tekan lift lain plak...tak ada pulak lift lain terbuka..sebab apa? sebab lift yang tadi tak turun lagi dan masih terbuka...SA dah rasa lain macam dah...nak nangis takde air mata keluar..level 6 tu floor kosong..takde company lain rasanya...nak tak nak SA kena naik semula lift tu no matter what...lift gerak tapi berhenti kat Level 5 pula...nasib ada indian lady yang masuk...then terus lift gerak ke G....alhamdulillah allah permudahkan...10 minit terperangkap dalam tu memang cuak giler..SA tak pasti la ianya kesilapan teknikal atau memang ada "sesuatu"..malas nak fikir dah masa tu..sebab yang nyatanya SA sedikit lewat masuk training lepas waktu rehat..


Trainer untuk 2 hari Dr Kamril Abd Karim



Hari pertama...khusyuk la sangat...

Semalam ada aktiviti...okey la bila lepas perbincangan yang serius kita selitkan dengan games...kan? seumur hidup tak pernah lagi main benda alah ni...anak - anak jer selalu main...permainan ni kena betul- betul focus supaya block tu tak tumbang....





Dah hujung tahun dah kan....harap- harap ada la satu lagi training untuk kami yang tak cukup training ni...ikutkan seorang kena ada at least 2 training dalam setahun untuk memenuhi KPI...tapi tahun ni takde plak training lain...sebulan je lagi tempoh kan..haha..awal- awal tahun dulu pun takde training...lebih banyak training untuk technical staff..support staff macam SA tak banyak pilihan...harap- harap next year SA boleh attend lagi training dan harap- harap ada banyak training next year...

Wednesday, November 20, 2019

Pemakanan Kanak-Kanak Malaysia Mungkin Kurang Nutrisi....

Kajian baharu untuk terus mendapatkan maklumat lanjut dalam usaha menangani kekurangan zat makanan di rantau ini


Penyelidik utama bagi Kajian Nutrisi Asia Tenggara I (SEANUTS I) di Malaysia, Profesor Dr. Poh Bee Koon dari Fakulti Sains Kesihatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) percaya bahawa kanak-kanak di rantau ini, terutama kanak-kanak Malaysia, masih terkesan dengan tabiat pemakanan yang kurang nutrisi.

Walaupun kajian SEANUTS I telah selesai pada tahun 2011, Profesor Poh ketika berucap di majlis tandatangan kerjasama antara syarikat induk Dutch Lady Milk Industries Berhad (DLMI) FrieslandCampina dan UKM bagi merasmikan permulaan SEANUTS II berkata, bahawa kanak-kanak tempatan dan di rantau ini masih belum mendapat nutrisi yang cukup dalam diet mereka.




Menurutnya lagi, tinjauan di Malaysia menunjukkan satu daripada lima orang kanak-kanak mempunyai berat badan berlebihan atau obes, hampir satu daripada 10 kanak-kanak terbantut untuk usia mereka dan satu dalam 20 kanak-kanak mempunyai masalah kurang berat badan,3 hampir separuh daripada kanak-kanak tidak mendapat Vitamin D dan kalsium yang mencukupi dan sebahagian besar kanak-kanak berumur antara 7 hingga 12 tahun adalah tidak aktif secara fizikal.

"Lebih membimbangkan lagi ialah penemuan yang menunjukkan bahawa, secara purata kanak-kanak Malaysia hanya minum setengah hidangan susu setiap hari, dan hanya 5% kanak-kanak sebenarnya meminum dua hidangan susu setiap hari,6 iaitu jumlah yang disarankan untuk membantu mereka mendapatkan keperluan harian kalsium dan vitamin D," tambah Profesor Poh.



Profesor Poh menekankan kepentingan sarapan untuk semua. "Sarapan perlu menyediakan 20% hingga 25% daripada keperluan pemakanan harian kita.7 Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dan remaja yang biasa makan sarapan lebih cenderung untuk memiliki pengambilan mikro dan makronutrien yang lebih baik, kurang kemungkinan mempunyai berat badan berlebihan atau obes, dan lebih cenderung mempunyai tahap aktiviti fizikal yang lebih tinggi,8" katanya.

Profesor Poh juga menyarankan supaya tabiat minum susu sebagai sebahagian daripada amalan sarapan pagi sebagai salah satu cara untuk meningkatkan tahap nutrisi kanak-kanak Malaysia.




SEANUTS I merupakan satu kajian penting yang membantu membentuk fokus DLMI di Malaysia. Pengarah Urusan DLMI, Tarang Gupta berkata tinjauan yang diperoleh daripada penyelidikan ini membawa banyak pembaharuan dalam produk tenusu untuk menangani jurang nutrisi yang terdapat di kalangan kanak-kanak Malaysia. Ini termasuk peningkatan dalam tahap Vitamin D yang diperkayakan dan mengurang atau tidak menggunakan sukrosa atau gula tambahan.

"Hasil kajian SEANUTS I juga berjaya diterjemahkan ke dalam program pemakanan dan gaya hidup sihat untuk kanak-kanak sekolah seperti DrinkMoveBeStrong, yang menggalakkan pengambilan dua gelas susu dan satu jam aktiviti fizikal sehari di bawah program anugerah sekolah kerajaan," katanya.
Tarang berkata kesedaran akan jurang nutrisi juga menggalakkan DLMI menganjurkan kempen sarapan setiap tahun sejak 2016. Ini dilakukan untuk menggalakkan keluarga Malaysia mengambil lebih banyak susu.

"Sarapan adalah makanan pertama yang diambil selepas 8 hingga 12 jam berpuasa dari makanan terakhir. Sarapan memberi tenaga kepada badan dan otak kita dengan menyediakan nutrisi yang kita perlukan untuk menjalankan kehidupan harian kita. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) juga mengiktiraf susu sebagai sumber makanan lestari atau makanan lengkap, membantu mengelakkan penyakit tidak berjangkit di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak."

"Inilah sebabnya sebagai syarikat tenusu terkemuka di Malaysia, kami terus menggalakkan pengguna untuk mengambil sarapan pagi kegemaran warga Malaysia, misalnya nasi goreng, sandwic atau nasi lemak bersama susu untuk sarapan pagi yang lengkap."

Memandangkan susu mengandungi beberapa mikronutrien termasuk kalsium dan Vitamin D, makan sarapan bernutrisi yang merangkumi susu membantu orang dewasa dan kanak-kanak memenuhi keperluan mikronutrien harian mereka," katanya.

Menyentuh tentang sarapan pagi untuk kanak-kanak sekolah, Tarang berkata: "Dutch Lady Milk Industries Berhad membekalkan susu kepada kanak-kanak di Terengganu dan Kelantan di bawah Program Susu Sekolah Kementerian Pendidikan dari tahun 2010 hingga 2017; dan kami ingin terus membekalkan susu kepada kanak-kanak yang masih bersekolah menerusi Program Sarapan Pagi yang dijadualkan bermula tahun depan."

"Sarapan pagi yang sihat yang merangkumi susu bukan sahaja membantu menangani tiga masalah kekurangan zat seperti yang dilaporkan dalam SEANUTS I, ia juga akan membekalkan nutrisi penting lain yang mana ramai kanak-kanak Malaysia tidak mendapatkannya dengan cukup daripada pengambilan makanan mereka," katanya.

Tinjauan yang didapati daripada SEANUTS I amat penting dalam mengenal pasti jurang nutrisi yang wujud di rantau ini. Walau bagaimanapun, lebih banyak data diperlukan untuk membantu semua pihak berkepentingan dalam merangka strategi untuk menangani isu-isu ini. Oleh itu, FrieslandCampina dan UKM hari ini menandatangani perjanjian yang membuka jalan bagi kajian kedua yang akan dijalankan, iaitu SEANUTS II.

Selain daripada Tarang dan Profesor Poh, majlis Memorandum Persefahaman tersebut turut dihadiri oleh Profesor Dr. Suzana Shahar, Dekan, Fakulti Sains Kesihatan, UKM, Profesor Dr. Hidayatul Fathi Othman, Timbalan Dekan (Jaringan & Penjanaan), UKM, dan Professor Dr Siti Balkis Budin, Timbalan Dekan (Kajian and Inovasi), UKM, serta Panam Parikh, Pakar Utama, Pembangunan Nutrisi Global, FrieslandCampina & Koordinator Program, SEANUTS I & II.




Menurut Panam, SEANUTS I sudah menjadi kajian nutrisi dan kesihatan yang terbesar dan paling menyeluruh yang pernah dijalankan di Asia Tenggara, di mana sejumlah 16,744 kanak-kanak berumur antara enam bulan hingga 12 tahun dikaji. Panam berkata FrieslandCampina bekerja rapat dengan institut dan universiti terkemuka di Indonesia, Thailand, dan Vietnam, dan dengan UKM di Malaysia untuk menyelesaikan kajian tersebut pada tahun 2011.

"Kami gembira untuk bekerjasama dengan UKM sekali lagi bagi SEANUTS II Malaysia. Edisi kedua kajian serantau ini akan melibatkan kira-kira 18,000 kanak-kanak termasuk 4,000 kanak-kanak dari Malaysia," katanya.

Panam berkata pemahaman tentang nutrisi yang baik adalah faktor penting dalam pertumbuhan, kesihatan dan perkembangan kanak-kanak. "FrieslandCampina telah bekerjasama dengan kerajaan, NGO dan pakar pemakanan dan profesional penjagaan kesihatan untuk mendidik dan memberi inspirasi kepada keluarga tentang nutrisi yang baik dan gaya hidup yang sihat untuk menyokong perkembangan kanak-kanak. Kami berharap dapat meneruskan dialog ini dan melanjutkan kerjasama dengan SEANUTS II," katanya.




"Kajian ini akan memberi kita lebih pengetahuan mengenai jurang nutris kanak-kanak di rantau ini dan membantu kami untuk terus mengembangkan produk tenusu dan gaya hidup yang memenuhi keperluan mereka," tambah Panam.

Bagi SEANUTS II, maklumat yang akan dikumpulkan adalah berkaitan dengan status nutrisi, pertumbuhan, pengambilan makanan, aktiviti fizikal dan parameter biokimia kanak-kanak berusia enam bulan hingga 12 tahun. Oleh kerana masalah kekurangan zat makanan yang teruk di rantau ini, kaji selidik tersebut akan memberi tumpuan tambahan untuk mendapatkan pemahaman mengenai penggunaan protein dan khasiat, kerana protein adalah zat asas yang kritikal untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Keputusan dijangka akan diperoleh pada tahun 2021 dan akan digunakan untuk membangunkan kaedah campur tangan khusus sesebuah negara, memperkukuhkan pengetahuan saintifik dan menyokong dasar kerajaan.

Tuesday, November 19, 2019

Bila Stress Potong Rambut.....

Hi korang...

SA kalau stress ni la jadinya...rambut yang panjang jadi mangsa..haha..xde la..SA mmg nak potong pendek rambut ni ..rimas dh rambut panjang and maintenance nak jaga rambut panjang sangat tinggi...bila rambut pendek selesa skit dan x banyak maintenance..ini pun nak kena buat relaxing sebab sebelum ni rambut SA rebonding..rambut asal dah panjang dan start wavy dah...Rambut SA jenis ikal dan ada curly skit so payah nak jaga...semalam SA suarakan rasa hati nak berambut pendek.. hairstylist tu cakap jangan potong pendek sebab x sesuai...so ikut la cakap dia since dia tau mana yang terbaik kan...


SA gunting kat NuSentral je...


SA buat layered trim dan hairstylist tu kerjakan rambut SA sampai shoulder length..at least boleh ikat katanya dan boleh buat pelbagai gaya..kalau rambut pendek x sesuai dan satu gaya je sampai bila-bila...haihhh...kempunan nak berambut pendek..SA pernah pendekkan rambut macam boy cut masa frust bercinta dulu..hahaha..perempuan sangat sinonim putus cinta potong rambut pendek kan..dulu la masa zaman 20an dulu ..bila dh berambut sedikit pendek ni SA rasa ringan kepala...geram je hairstylist tu dengan rambut SA sebab lebat katanya..siap dia tanya nak bawak balik x rambut tu...eh...x kuasa la..mana plak SA nak tanam...lepas tu dia gelak x hengat punya...ciss..bahan SA la tu kan...dia kata ada je yang gunting rambut and minta bungkus balik rambut yang di gunting..sayang katanya...eh memang x la..bungkus kalau boleh masak rambut tu makan x pe la jugak...so pagi ni bangun tido SA x perlu cuci rambut dah..semalam sebelum gunting dah cuci dah rambut..ringan je kepala pagi ni...so Stress please go away....

Monday, November 18, 2019

Kurang Selera Makan Tapi Masak Rajin

Hi korang...

Dah petang baru nak update...lately ni SA kurang selera makan..tapi SA masak jugak masa weekend..tak tau la apa tekak ni nak makan ntah...sebenarnya SA dalam kesedihan..ada la perkara personal yang SA x leh nak share kat sini tapi SA pendam je la...siyesly SA tak happy lately ni...kalau ada entry2 happy tu hanya nak memujuk hati sendiri je..hakikatnya SA tak happy..takpe kita biarkan bab tak happy tu..jom tengok apa yang SA masak untuk tengahari Ahad...sorry kalau entry ni buat korang terliur..SA takde entry terbaru atau cerita terbaru...buntu sebenarnya x tau nak update apa dah..sesekali memang blogger akan mengalami masalah macam ni kan...macam mental blocked plak..tak ada idea..

Okey la jom la tengok masakan SA Ahad semalam...masak biasa2 je..dah lama teringin nak makan jantung pisang rebus cicah sambal belacan..semalam abah balik dari memancing hulur 4 biji jantung pisang..lebar senyum...hahaha...sedap betul makan semalam sebab yang diidam dah dapat..SA makan lauk jantung pisang rebus cicah sambal belacan ngan ikan goreng dan sayur goreng je..lauk ikan masak lemak cili api tu tak makan..x tau la macam tak lalu nak makan..padahal fav tu ikan keli..ke sebab sendiri yang masak..sebab tu tak lalu...


Jantung pisang rebus..cara nak rebus untuk tak nak hitam, didihkan air masukkan 2-3 keping asam keping dan garam kasar sesudu, jangan belah jantung tu..masukkan bulat2 dan pastikan air mendidih masa masukkan. belah masa nak hidangkan...


Sambal Belacan


Ikan Keli Masak Lemak Cili Api campur Peria


Sayur kobis goreng


Ikan sungai goreng garing

Itu je lauk pauk SA masak semalam...abah dari pagi ke sungai memancing...so SA kat rumah mereput tak kemana..layan tengok cerita Korea Goblins...best gak jalan cerita dia...Mak SA plak tak berapa sihat..Abah balik SA bawak ikan sungai yang kecik2 tu..ada ikan tilapia segala..goreng je..pas tu terus buat sambal belacan sebab ada jantung pisang...Nasib la anak dara SA tu makan tak susah..kalau lauk dia tak berkenan, dia sendiri pergi goreng telur..tak pun pandai dia la nak buat lauk apa...dah besar kan...

Itu je la cerita SA nak up hari ni...takde apa yang menarik pun..nak keluar malas..hujan je 2 hari..plan nak Briswalk tak jadi..hujan sepanjang hari...

Sunday, November 17, 2019

Ikan Keli Bakar Abah Request

Hi korang...

Ni la masalah kalau weekend..masalahnya SA akan masak dan makan...macam-macam masak..memandangkan tengahari Sabtu SA repeat menu so x yah la SA up gambar kan..itu menu biasa SA masak..tapi untuk dinner..abah request ikan keli bakar since SA dh lama tak buat ..bukan x nak buat tapi ikan keli xde..kebetulan abah SA mancing petang sabtu dapat ikan keli banyak so kita bakar la ikan keli tu..kali ni SA guna oven dari kuali ajaib sebab SA malas nak masak guna dapur gas..petang sabtu SA dh kemas dan bersihkan dapur..so x nak renyah-renyah...

Guna oven suhu 180° api atas bawah..SA masak 30 minit dan dan extra 15 minit sebab abah nak effect bakar garing-garing kulit ikan keli tu...ok la..apa saja untukmu Abah..


Masa mula-mula masuk oven..panas kot..so ekor terjungkit skit..haha..


Ni dh hampir masak dh....


Dah siap....

Kuah kicap

Bahan perap
1. Kunyit serbuk
2. garam
3. sos ikan
4. minyak bijan
5. lada hitam
6. serbuk paprika
7. mixed herbs

Bahan kuah cicah

1. Bawang merah 2 ulas hiris halus
2. Cili api 5-6 biji - racik halus juga
3. Limau kasturi -3 biji
4. Kicap kipas udang

Simple je kan..SA masak memang simple-simple..x suka masak menu complicated sangat..susah korang nak ikut nanti kan..ni hari ni SA masak ikan keli keli jugak..tapi hari ni menu banyak skit...abah mancing dapat jantung pisang karuk..so..kita buat ulam la....nanti menu hari ini SA up petang-petang skit ye...baru sudah masak dan kejap lagi nak makan...

Friday, November 15, 2019

Comeback Giveaway by Farah Farhana

Hi korang...

Jom join GA....terima kasih HAMKA ROSLI tag SA..


Giveaway ni adalah sempena Farah Farhana buat comeback ke alam blogging setelah berbulan-bulan beliau menghilangkan diri. Untuk sesiapa yang berminat untuk join giveaway by Farah Farhana nie, korang boleh klik banner dekat atas tu. Syarat yang mudah dan hadiah yang menarik menanti pemenang giveaway ini nanti. SA nak tag FIEZA SANI, ADDA dan KHATY AIMAN ,  selaku rakan blogger SA untuk bersama memeriahkan lagi segment ini.

Syarat-syarat Penyertaan:-
  1. Warganegara Malaysia.
  2. Mestilah menjadi follower blog Farah Farhana 
  3. Klik mana-mana iklan dalam blog *optional*


Cara-cara Menyertai:-
  1. Buat satu post yang bertajuk Comeback Giveaway by Farah Farhana.
  2. Tampal Banner di atas dalam post tersebut dan backlink kan ke post ini.
  3. Tag 3 rakan blogger anda dan make sure mereka tahu mereka di-tag.
  4. Copy dan paste link post tersebut ke dalam ruangan komen post ini.
Korang kalau nak join GA ni boleh klik banner dan ikut syarat- syarat diatas. jom la kita support rakan blogger kita..

Bila Victoria Secrets Ada Sales Terus Bertukar Jadi Personal Shopper

Hi korang...

Nasib la bila office dekat dengan shopping mall kan..bila ada sales aje sure adik SA akan meroyan mintak tolong belikan something. Selalunya untuk product Victoria Secret dan Bath Body & Works. Mula la memasing meroyan merayu suruh belikan sebab murah kan...haaaa...kakak dia ni la yang kena akhirnya...lepas tu bukan kiriman untuk dia sorang...ada la selit gak untuk kawan- kawan dia gak..sabar jer la..SA bukan berkira pun..tapi nak kirim sila bagi duit kan...hahahaha..kirim air liur dapat la air liur...so last week SA beli dalam 12 botol jugak fragrance mist pelbagai bau ikut yang diorang order dna SA pun terjebak sebotol beli Amber Romance ni...Suka sangat bau dia...sweet dan romantik je...sebenarnya sesuai untuk wanita yang lembut- lembut bau dia ni...tapi SA peduli apa..walau SA kasar di luar tapi lembut di dalam..eh...hahaha..SA guna je..tak kisah..peduli la setiap jenis melambangkan jenis- jenis wanita ke apa ke..


Ni bukan gaya power rangers ye..ntah x tau la nak namakan gaya apa...


Bertambah lagi sebotol fragrance mist..


Ni pun tak tau la bila bleh habis...

Fragrance Mist ni kena sembur kat kulit ye...bukan sembur kat baju..kalau sembur katbaju bau sekejap je...so sembut kat badan..kat leher..kat area dada..eh..suka korang la kat area mana nak sembur asalkan pada kulit korang...bau akan kekal beberapa jam..lepas tu kalau hilang sembur la lagi..fragrance mist ni bukan Eau De Parfum yang tahan lama bau dia...

Lepas ni cukup cukup la tu membeli...walau murah RM39 masih perangai macam hape kan sikit- sikit terjebak..yang lama beberapa bulan lepas masih banyak lagi tak luak pun...next kalau ada sales Bath Body & Works sure depa ni meroyan lagi..harap- harap nanti tak terjebak la...lepas ni kena behave..kena dahulukan keperluan dari kehendak...bahaya kalau sikit- sikit terjebak..


First Try Dania Masak Bihun Singapore

Hi korang...

Pagi semalam Dania whatsapp SA tanya macam mana nak masak bihun Singapore. Ekceli SA tak pernah buat pun bihun ni kat rumah Seremban. Tapi pernah la buat kalau bawa bekal pergi kerja..well SA bagi tau la macam yang kat dalam screenshot tu..nampak anak dara dah ada effort nak masak sendiri. Ni mesti kes atuk ngan uwan takde kat rumah kan..dia memang tak suka dah ikut atuk dia pi memana. mesti semalam atuk balik kampung tengok kebun.Rupanya semalam dia tak sekolah sebab exam SPM. Macam banyak kali pulak cuti diorang ni..seronok betul jadi budak sekolah.


Conversation SA dan Dania


Hasilnya...

Hasilnya Dania tunjukkan semalam....amboi siap goreng keropok lagi...ni la kerja dia kalau sorang- sorang kat rumah. SA memang suka dia independent macam ni..ada effort..senang kalau duduk asrama nanti kan..cuma satu je la..takde sayur. lepas tu tanya la kenapa potong-potong bihun tu halus sangat..dia kata..laaaa mama cakap masak macam biasa macam masak nasi goreng...haaaa kan ada rupa nasi goreng tu...allah anak oiiii.....itu dah halus betul bihun nya...lepas tu tanya lagi...sedap tak?
eh..eh...riak plak...siap cakap tengok la siapa yang masak....ikut perangai atuk sangat...sabar jer la...

So menjadi la tu cubaan dia tu...so dah boleh la masak sendiri...nasi goreng dah pandai buat...bihun dah pandai...lepas ni nak ajar masak benda lain plak la....

Thursday, November 14, 2019

Lunch Laksa Kedah...

Hi korang...

Dah nama pencinta laksa..apapun terjadi tetap la akan order laksa. Kebetulan kawan opis buka order laksa...SA order jer la...sebelum ni dia buat laksa letak telur puyuh..semalam takde plak telur puyuh...SA peduli apa..SA makan je..janji sedap..so lunch SA semalam adalah laksa..cili tu memanggil- manggil tapi SA tak nak tanggung risiko SA buang je cili tu...kang sakit balik perut satu hal kan...awak tu dah la sensitif x kena tempat...


SA suka sebab banyak timun..bawang tu suka gak...dan dia letak daun selom


Kuah dia kalau pekat lagi sikit sure lagi best...eh..rasa nak buat laksa lagi plak weekend ni...


Alhamdulillah...lunch SA settle tengahari semalam..tapi kenyang sekejap je..SA lapar semula pukul 5 petang. Kebetulan ada buah pear..so makan la buah pear tu...pun kenyang kejap je...SA semalam sibuk dan balik dalam pukul 8 keluar office. Penat tak leh bawak bincang..lapar pun ye jugak..tapi beli je roti krim..makan roti krim..balik umah cuci kain..on kan machine pagi subuh baru SA sidai..tapi tengah malam perut berbunyi...bangun minum air segelas pas tu tido sampai pagi...malas nak layan perut lapar..hahaha...sebab kan tu jugak hari ni SA tak cargas....padan muka..dengan sakit kepala..dengan rasa nak demam..haihh......sabar jer la..

Menu Sedap Kenduri Arwah Dan Kenduri Akikah...

Hi korang...

Cerita ni merupakan cerita 2-3 minggu lepas..ampunn tak up citer ni..terlupa..tengah delete gambar kat handphone..eh..eh...ada lagi citer tak up rupanya...bukan la satu kemestian nak up..ikut pilihan la kan..tapi sebagai kenangan elok je simpan dalam diary alam maya ni ha...SA berkesempatan memenuhi undangan ke kenduri arwah dan akikah rumah mak saudara SA...tak jauh pun..area rumah SA jugak..mulanya malas nak pergi...tapi Mak Saudara tu datang menjemput sampai datang rumah kan...so abah cakap tak elok kalau x pergi..orang dah jemput..ye la..ye la...pergi jer la...

So sempat la SA jalankan tugas sebagai blogger kat sini...muahahaha...blogger nampak jer apa yang boleh jadikan bahan untuk blog terus amik gambar kan...jom korang sama- sama terliur ngan gambar- gambar kat bawah....


Sambal udang petai...SA x makan sebab pantang sebelum next check up...


Labu masak lemak putih...SA x makan gak sebab tak suka


Kari kambing..yang ni SA amik 2-3 ketul je ngan kuah


Ayam goreng..SA makan yang ni amik bahagian dada je..


Ada pulut 


Sambal tumis makan ngan pulut


Kuih kacang rasanya ni


Kek batik sarawak sebab kazen SA tu all the way balik dari Sarawak


Kuih Kaswi


Kuih sagu mata ikan


Ikan masin bulu ayam


Karipap pusing


Buah orange


Buah dokong


Siap ada katering aiskrim lagi...

Alhamdulillah majlis berjalan lancar...sedap kari kambing tu..tapi tak leh makan banyak so makan ikut mana yang boleh je..aiskrim tu sedap..SA makan gak..ingat nak perisa keladi..tapi ada 2 je perisa..chocolate dan vanilla...boleh la...bagus sebenarnya ada yang meniaga macam ni and amik katering. Sesuai untuk apa- apa majlis especially birthday dan kenduri kahwin kan....nanti nak survey la Aiskrim Amina Colek Colek ni..nak tanya harga kalau kita nak cater dia kan...mana tau nak buat kenduri apa2 boleh panggil...

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah