Sunday, August 7, 2022

Breakfast Di Tokmatt Antique & Kopitiam Jalan Jelebu

Assalamualaikum....

Sakit gigi nyer pasal lambat SA up pasal sarapan pagi semalam. Selama ni tengok je kedai ni..adakala buka..adakala sepi je...tapi dh 2 minggu kebelakangan ni tengok kedai ni penuh je terus rasa m nak cuba..nak lak Dania cakap semalam dia masuk kerja petang..masuk kul 1 tengahari...SA amik puang la bawak diorang makan kat kedai ni...

First time bawak Pak Zain, Mak Pah dan Dania sarapan kat Tokmatt Antique & Kopitiam, mula sampai tadi xde orang, dh 10 minit tiba-tiba tempat ni kena serbu...siap beratur panjang...warga Seremban kalau nak cari tempat sarapan best bleh try test kat sini... recommended sebab makanan sedap.. environment best...dan yg best ada satay pagi dah macam sarapan kat Muar dan lempeng panas2...

Jom tengok gambar


SA suka konsep yg diketengahkan..banyak barangan antik dan suasana very the instagrammable...



Antara menu yg ada


Pak Zain and Mak Pah..jadi model untuk blog as usual


Macam jenama dipaparkan..jenama yg popular satu ketika dulu dan sampai kini pun masih ada..


No meja kami..


Antara props dalam kedai..


SA kan peminat karipap...sedap karipap ni..x rugi beli..


Inti kentang dan ayam


Rindu nak sarap ngan dia...rezeki mama hari ni


Selfie sekeping...


Keadaan dalam kedai...menarik kan?konsep kopitiam


SA dan Pak Zain


Pak Zain dan Mak Pah


Korang tengok..cawan I pun old school siap ada sumbing2 lagi...


Ada orang jual kek dari meja ke meja...dania beli biscoff cheese cake..masa ni elok lagi la..sampaj dlm kereta ntah kenapa cheese cake tu cair....


Nasi Lemak paru SA punya


Nasi lemak ayam berempah untuk Dania


Nasi lemak kambing untuk Pak Zain


Nasi lemak tekur mata untuk Mak Pah


Satay ayam 5 cucuk dan satay daging 5 cucuk..satau sedap..very the juicy


Kuah kacang...


Sempat la SA snap sana sini...


Dulang di gantung macam ni...


Kat luar ni memang banyak barangan antik yang di jual..ye la..ada ramai je peminat barangan antik kan


SA kat depan kedai


One more pose


Kecik2 dah mata ko nak oiiii...panas masa ni..abaikan badanku yg tembun akibat steroid..


Puas hati dapat sarapan dengan dia..kalau tak..susah nak makan sama and jarang jumpa


Total damage untuk sarapan kat sini RM56 untuk makanan di kopitiam tu..dan RM12.50 untuk set satay panas2..berbaloi la..yg mahal nasi lemak kambing yang Pak Zain makan...tapi!!! Puas hati sebab sedap...makan tempat yang viral memang la mahal skit kan...kami suka..sedap dan kami enjoy the food...nescafe sedap, teh tarik sedap cuma x cukup sebab cawan kecik kata Pak Zain...pokcik tu semua nak besar2... Tapi elok je habis semua kat dia...

Korang yang dari Seremban dan kawasan berdekatan kalau nak cuba boleh la datang kedai ni...jadi tumpuan ni..dan SA rasa pernah viral kot..

Waze je.. SA memang tau la kedai ni sebab dekat je ngan rumah..

Tokmatt Antique & Kopitiam
Lot 653 KM2 Jalan Pantai, 70400 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia

Saturday, August 6, 2022

Pak Zain Bikin Panas.....

Assalamualaikum..

Hi korang....

Minah ni sakit gigi dari pagi td ...sakit memang x leh bawak discuss la....dah 2 kali makan pain killer..ntah camne td amik air segelas bg kat Pak Zain..mintak dia tolong tawarkan..kita cakap, abah tolong la tawarkan kot2 hilang bisa sakit gigi ni...korang tau x... kecik besor kecik besor je kita pandang dia...geram betul!!!



Dia tawar macam ni tau... 

"KUT TAKA BALIK PINTU ..ORG NAKAL MEMANG GITU"

Lepas tu dia gelak...hek eleh....sakit ati kita wak...kita dh la menahan sakit.....terus kita diam je...malas kita nak layan...🙄🙄🙄


Dua Cerita Satu Entry

Assalamualaikum...

Hari ni Sabtu yang best la...best sebab buat pertama kalinya dapat sarapan complete dengan anak dara tu...malam semalam balik kerja dia cakap esok ma Nia kerja masuk tengahari kul 1pm...ya allah rasa macam menang loteri (mcm la pernah main loteri) terus SA cakap kita sarapan kat luar la....dia okey je...Pak Zain terus tanya nak sarapan mana...eh..sabar..sabar....

Malam semalam dalam kereta masa Pak Zain jemput balik kerja dia kata xde lauk kat rumah..abah masak lauk ikan keli je..tapi abah dah siapkan sayur dan bahan2 untuk goreng...kalau nak tambah lauk boleh la masak lauk lain lagi... SA sebenarnya sakit gigi...tapi tengok Dania xde lauk nanti terus je la masak....



Ikan keli masak lemak cili api campur buah mangga..korang kalau nak tau..ikan sungai mmg gandingkan ngan yg masam2 bagi xde bau...selalunya mmg x bau pun sebab Pak Zain pandai cuci...


SA buat udang kertas goreng berlada cincai2 je...


Alamak..ni x ingat plak sayur sawi apa...nanti la tengok balik and update..biasa sayur ni cina suka makan



Kita combine menu hari ni la erk....2 menu je sebab sarapan pagi dah makan berat...SA baru jumpa tempat sarapan best kat Jalan Pantai..selalu lalu je x singgah..kali ni memang purposely sarapan kat situ...itu nanti SA up kat entry lain...

So memandangkan masing2 dah kenyang..SA masak ni je...sambal udang malam td ada lagi balance so x yah la masak banyak2..bukan ramai pun makan..Dania kang sure malam balik kerja x makan apa dh


Bendi goreng je...ingat nak pecah telur tp risau plak takut berlendir...


Ikan pelaling goreng 4 ekor je buat sambal merah...malas nak tumbuk2 bahan..kita hiris2 je...janji jafi sambal kan..kita buat dia apa ada hal..


Lepas ni SA nak rilex ...

Nak marathon tengok Masterchef yang SA dah rakam....

Rajin kang SA up entry sarapan pagi tadi ye....ni kang confirm tv tengok SA....

Friday, August 5, 2022

Tabung Dah Penuh...

Assalamualaikum...

Hi korang...

SA memang jenis suka menabung...semua duit syiling ke duit kerta seringgit atau 5 ringgit memang SA masukkan dalam tabung...tabung ni memang SA simpan kat office dalam drawer. tengah kemas- kemas...tempat kerja SA macam dah semak betul...terus SA tengok...eh.,.eh...dah penuh ye...hahahaha..Ini tabungan dari hujung tahun lepas ye...simpan skit lagi la kasi penuh betul- betul 2 bekas ni...hujung tahun bleh tukar dan masuk ASB.

Sekarang dah kena rajain menyimpan...Dania nak sambung belajar nak banyak guna duit...so kena start dari awal...




 

Kat rumah ada lagi 2 bekas dah penuh

Syiling campur- campur...

Jenuh nak mengira...nak hantar bank, bank x nak plak...apesal ntah...dulu ok je....

Kari Ayam By Pak Zain

Assalamualaikum...

Hi korang..

Yeay today is Friyaayy!!!!

Isnin ngan Selasa next week SA ada 2 hari online course...kat office jer...ye la..dah nak hujung- hujung tahun ni kena pi training untuk submit KPI nanti kan...kang tak complete plak...

Well balik kerja semalam...SA memang penat giler...ngan period painnya, dengan sakit kepalanya...dengan overthinking macam- macam...sampai rumah je Pak Zain cakap dia nak masak kari ayam...tapi ayam tu dia dah potong- potong macam nak buat sup ayam plak...so dia tanya pendapat SA...saje dia nak buat kari sebab dia ada beli roti pratha..so sarapan hari ni dia nak buat roti pratha cicah kari la....

SA cakap boleh aje la...buat kari...terus dia nak masak...erm..SA layankan aje...SA cuma tambah masak sayur goreng dan jugak goreng ikan masin tenggiri jeruk...makan kari memang best ada ikan masin kan...



Kari Ayam air tangan Pak Zain


Sayur goreng


Ikan masin tenggiri jeruk goreng


Ulam timun jepun...

 So...

Bekal hari ni SA bawak lauk kari ayam dan jugak sayur goreng...

Buah plak SA ada buah orange...

Nanti SA update tengahari nanti ye....ikutkan x nak bawak bekal..tapi lauk ada kan...bawak jer la....

Thursday, August 4, 2022

Sarapan Dan Lunch Khamis 4 Ogos 2022

Assalamualaikum...

Hi korang...

Dah petnag baru nak up citer breakfast dan lunch...pagi ni SA beli sarapan bihun goreng kat Pasar Seni..tengok dulu tekstur bihun tu...haaa...cantik kejadiannya, x terpotong pendek-pendek...macam ni baru best...SA up sambal paru dna telur goreng...asyik makan tolo je la SA ni...

Bihun goreng macam ni baru puas makan kan...


RM7 ye...dia bungkus kertas and plastik tp SA transfer ke dalam bekas bekal extra kat opis


Secawan white coffee

Tengahari plak SA bawak bekal macam biasa...

SA malam tadi masak sambal sardin untuk bekal SA dan anak dara bertuah tu....macma biasa la sardin ayam brand...beli tin besar RM9.90...tudiaaa...kayangan betul harganya...kalau beli kat zemart rasanya baru RM8.50. Semalam beli kat kedai simpang kat rumah tu....cekik leher betul...


Sambal sardin + sayur sawi goreng


Nasi 1.5 senduk...


Buah pear mini 2 biji....


Alhamdulillah rezeki hari ni.....
 


Salah Ke Pakai Baju Beli Kat Shopee?

Assalamualaikum...

SA nak gelak hari ni..ada yang perasan baju yang SA pakai ni ada di jual kat Shopee...pas tu tu tegur SA...beli baju kat shopee erk..selalu nampak lalu lalang gambar baju ni kat Shopee. Nasib tak beli katanya..kalau beli sure sama...pas tu dia gelak...lorrr......

Amenda la...salah ke beli baju kat Shopee ke Lazada ke waima online shopping lain?

SA akan beli bila SA rasa berbaloi dengan fabric dan harga. Macam baju blouse SA pakai ni..SA suka material dia...tebal dan licin, sebenarnya tak perlu gosok pun tapi SA gosok je sebab dah biasa baju bergosok. SA suka turtle neck dia mencengkam sebab kelilingnya bergetah and dia grip kat leher. 

Kenapa SA selalu pakai baju atau blouse yang menutup leher SA? Sebab SA ada kesan tebuk kat leher. Masa SA koma dulu kan leher ni di tebuk...sebab tu SA tutup leher dan dah umur- umur ni leher kita takde la cantik sangat macam masa kita muda. Dah ada garisan dan dah ada double chin jugak. 

Ye SA masih belum bertudung...tapi x salah kot SA slowly ubah penampilan SA kan...ada je mulut2 puaka tegur SA ni dah 44 tahun tapi belum tutup aurat sepenuhnya...insyaallah masa tu akan tiba...dan SA akan buat seikhlas hati SA. X perlu keji x perlu mengata...dosa tau...bagi peluang kat SA ni berubah dari hati. Bukan la SA xde hati nak berubah..insyaallah masa tu akan tiba...

Macam kisah SA dengan sorang blogger ni dulu (nama dirahsiakan)...dia baik ngan SA..dulu selalu datang blog SA tinggalkan komen segala..Satu hari dia tegur SA dan bagi nasihat macam2, SA bertikam lidah dengan dia dan  sejak tu dia x datang bertandang dah kat blog mahu pun kat media sosial. Even SA teruskan sokong dia di blog dan media sosial dia tetap nafikan kewujudan SA...SA okey je..x amik hati pun....x nak tegur takpe...x nak komen takpe...SA pun x rugi...



 

SA pakai je baju jual kat online, x kisah baju apa..baju kurung pun SA order dan tempah online...xde masalah...x mestinya dari online takde kualiti...x mestinya x cantik...kita kena pandai la pilih yang mana sesuai untuk ke pejabat dan mana yang sesuai untuk kasual..

Baju mahal ok...baju murah pun ok...SA xde masalah....sekarang ni SA lebih utamakan keselesaan.

Baju mahal berjenama kalau x selesa tak guna gak kan...

But for me takde masalah pun baju beli kat mana...kalau sama pun..lalu lalang diorang tengok pun apa masalah...bukan duit diorang yang beli kan...

Pelik- pelik je perangai memasing...ke sebenarnya jeles sebab x leh pakai...

ok done bebel...hahaha..lega dapat luah kat sini...

Hanya Pak Zain Yang Pandai.....

Assalamualaikum...

Hi korang...

Pernah makan telur itik? suka? i mean telur itik yang real bukan yang telur masin tu...a few of my friends x pernah makan...selalu makan yang telur masin je...boleh ke katanya...laaaaa...boleh aje la...kat Indonesia telur itik tu diorang buat telur dadar lagi...sedap dan diorang tau la cara x nak bagi hanyir. Ye telur itik ni kuat sikit bau dia dari telur ayam...itu pendapat SA la...

Kat rumah SA...yang pandai masak telur itik dengan tekstur dia cantik menarik ko memang debomb molek kejadiannya hanya Pak Zain sorang...SA kalau masak selalunya akan terkeras bahagian kuning...kami satu family suka makan kalau bahagian kuning tu half cooked...itu memang berebut la kami adik beradik..kuning tu cair2 lagi...sedap....macam mana cara nak masak tu SA x tau...hehehe...memang failed kalau SA yang masak...



tengok kejadiannya...cantik je...kuning telur itik tu bahagian dalam cair tau...cair yang sedap bukan cair tak masak...


Selalunya bahan yang digandingkan dengan telur itik masak lemak ni adalah pucuk ubi atau buah mangga muda. Tak pun buah bacang...atau sesetengah tempat panggil macang...

Sekarang telur itik pun dah mahal..Pak Zain cakap kat pasar tani harganya sebiji RM1.50. Dulu dapat la 70sen ke 80 sen sebiji. Itupun tengok nasib. Kalau nasib baik dapat yang isi elok...kalau xde nasib dapat yang dah masuk angin...bila masak tak cantik kejadiannya. Kalau yang x elok masuk angin tu kita makan akan sakit perut...

Berapa harga sebiji telur itik yang dah siap masak macam ni?

Boleh sampai RM2.00 sebiji ke RM3.50 sebiji dah siap masak....seram kan dengar...itulah hakikat bila semua benda dah naik harga ni.....

7.20am Selepas Tol Sg Besi

Assalamualaikum...

Pemandangan biasa setiap hari selepas tol Sg Besi...ni la yag hari- hari SA hadap walau bukan SA yang memandu...SA ada driver korang hado? . SA atas bas pun rasa semak dengan jammed macam ni...nak rasa tak jammed kena tunggu cuti sekolah...itupun tetap jammed jugak...

Biasa nyer SA akan terjaga dari tido...bila buka mata tengok kat tol Sg Besi...erm...sambung tido lagi la...sapae nak bagi masa tido best kan...selalunya jammed dari Sg Besi ni sampai ke Besraya, bas ikut jalan situ untuk shortcut masuk ke Jalan Istana..sama jer jammednya...especially nak masuk Jalan Istana tu...sebab tu 7.45am SA blom sampai lagi Pasar Seni...




Bila tempuh jammed macam ni rasa sakit hati tau...masa tu la timbul rasa nak pindah balik KL, nak sewa bilik semula..semua la..tapi bila fikir balik cost bertambah dan x leh jaga Mak Pah ngan Pak Zain terus rasa x yah la...biar la berulang...duit hanya habis kat tambang je RM400 sebulan dari sewa bilik dah tentu2 RM700 ke atas....kan...

Tabah betul diorang yang naik kereta pepagi subuh gerak ke KL ni...kalau SA agaknya...mau hari- hari nangis...
 


Goodbye Hilmi Hasni....

Assalamualaikum...

Hi korang...

Seorang lagi pergi tinggalkan kami demi masa depan yang cerah. Good for him actually. Dalam keadaan krisis ekonomi sekarang..dia dapat best offer untuk meneruskan career dia..Hilmi Hasni ni SA dah kenal lama dan dia dah 12 tahun kerja kat Malakoff ni. SA sendiri dah 13 tahun kerja...sampai masa dia tinggalkan Malakoff. Dulu kami sama satu department iaitu Green Technoly Initiative. dalam department tu SA sorang je perempuan dan sorang demi sorang dah berhenti. Hilmi antara yang terakhir la...so tinggal la SA sorang je ha...sedih oiii...geng- geng dulu dah xde sorang dah pun..tinggal yang baru- baru je la silih berganti...terusnya kita ni la yang jadi senior dan pioneer...

Semalam merupakan hari terakhir Hilmi..so sebelum balik kerja semalam sempat la amik gambar ngan dia....












Buat Hilmi...

Tahniah, all the best di tempat baru...jangan lupa kami di Malakoff...keep in touch...semoga lebih success di tempat baru ye..


Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah