Wednesday, January 26, 2022

Happy Birthday Muhammad Yang Ke 10 Tahun

Assalamualaikum...

Hi korang...

Semalam merupakan birthday Muhammad yang ke 10 tahun...siapa Muhammad ni? Muhammad merupakan salah seorang adik Dania...mereka dari Ayah yang sama tapi berlainan ibu...semalam diorang datang rumah setelah sekian lama x datang jenguk kakak Dania...Kekangan masa, dengan PKP MCO apa segala...so semalam dapat lah kakak Dania berjumpa dengan adik beradik dia dan jumpa Umi Ayah dia..

SA terkejut sebab ingatkan diorang dah balik dah petang tu, masa Pak Zain amik SA kat KTM tengok ada budak lelaki...ooo x balik lagi diorang...then Pak Zain cakap semalam birthday Muhammad. SA pun tanya la Muhammad nak sambut kat mana...pergi jalan- jalan ke..tapi jawapan dia buat SA sebak... " tak la mama, Umi cakap Umi belum cukup duit, nanti baru sambut" Alahaiiii...kesian SA dengar...terus SA suruh Pak Zain berhenti kat Bakers Cottage kat area rumah SA tu..SA belikan sebiji kek...lagipun Pak Zain dah masak banyak kat rumah katanya...



Diorang tiup belon...just a simple celebration je..


Ini  Awad, adik Dania no 3, rambut panjang lurus...cantik rambut dia...tapi dia Boboy...bukan gegel...muka macam gegel kan..


Mama belikan dia kek tiramisu...ingat kek choc...sebab kebanyakkan kek kaler choc kat BC tu...


Sekejap je umur dah 10 tahun..dah besar dh...


The cake


Muhammad ni pemalu...susah nak senyum...tapi kalu senyum manis je...




Ni Adik Dania..yang sulung la kiranya..Syamimi...


Ini plak Puteri Tunggal SA...hahaha...Ainnul Dania Huda


Tiga orang adik Dania....semoga mereka membesar dengan penuh kasih sayang...alahai takde plak gambar diorang 4 beradik


Alhamdulillah mereka rapat...Dania pun boleh layan adik- adik dia..mesra je...

Ada yang tanya SA okey ke ngan keluarga baru bekas suami..

Alhamdulillah SA okey....diorang pun panggil SA mama...Umi diorang pun panggil SA mama gak...so far kami okey je...ada sesetengah orang tak okey kan...for me..what passed is passed. Itu sejarah SA dan bekas suami..x perlu nak benci membenci...elok je SA dan keluarga layan diorang...since mereka tetamu dan ahli keluarga so memang kita layan elok- elok. Masak, minum petang apa segala la...make them comfortable bila ada kat rumah....

Semoga hubungan kekeluargaan ni kekal hingga ke jannah...aminnn...

Nasi Ayam Sedap, Ayam Steam & Itik Goreng

Assalamualaikum...

Hi korang..

SA masih terngiang- ngiang kejadian pagi tadi...masih misteri..tapi takpe la,.what passed is passed..benda dah hilang memang x dapat balik la...lama dia aimed kot...

So ni adalah gambar last week...ada dalam hp sampai SA lupa nak share...SA makan nasi ayam dan selain lauk ayam ada lauk itik...macam biasa SA akan makan ayam steam. Memamg all time fav...kawan SA makan ayam steam jugak tapi kami up lauk itik...

Restaurant ni biasa je...bukan restaurant mewah ke apa..memang cikai je kedainya pun...but memang sedap...memang ramai orang and masakan chinese muslim...of course its halal..kang ada plak tanya halal ke tak kan...



Texture nasi best, x keras dan tak lembik sangat


Bahagian paha is always my fav


We shared yang itik...SA agak sceptical bab itik ni sebab tak pernah makan ngan nasi ayam...tell you what...sedap...lembut..juicy...u just name it...


SA x minum ais so SA order barli suam...


Kawan SA cakap jangan share location nanti viral dia x leh pi makan kat situ lagi......hahahaha....

But its somewhere in Nilai...x ingat nama kedai...shoplot biasa je...lepas tu pukul 4pm je dah abis dah...laku keras...

Sape duk Nilai tau la kot...

Seluar & Baju Dalam Di Curi!!!

Assalamualaikum...

Hi korang..

Kalau baca tajuk memang kelakar kan? Itulah yang terjadi kat rumah SA sendiri...aduhai...korang tau kan ampai bulat untuk sidai seluar dalam dan baju dalam? Ampai tu kena curik uolls!!! ..penuh dengan baju dalam serta seluar dalam semua yg dalam rumah ni...huwaaaaaa....ada yg baru-baru plak tu...tapi apehal nak amik benda tu semua?

Kerja sape la ni kan...sex maniac? pedo?tapi rumah kami takde budak- budak....


SA memang syak ada sex maniac datang curi la...sebab kalau pencuri biasa sure dia amik basikal SA ke atau motor abah SA ke kan?

Masih rasa scary ni...kalau sex maniac lantak ko la kan..kalau kaki mandrem?

Macam mana?

Arghhhh Ghisau ni...ghisau...

Kesian Pak Zain...boxer baru dan  mahal dia hilang...



Tuesday, January 25, 2022

Superhost Giveaway By BTS

Assalamualaikum...

Hi korang...

Giveaway pertama SA join...mana tau kalau- kalau ada rezeki sempena tahun baru kan...lagi satu saje nak support kawan- kawan blogger...


SA kalau nak join GA memang akan tengok syarat- syarat..kalau susah sangat lambat la SA nak join atau x join langsung...tapi yang ni teruja ngan hadiah terus rasa nak join...

Syarat-syarat nya :-


1. Follow blog ni dan tulis link/komen apa-apa saja yg murni dlm posting ni..

2. Subscribe channel youtube:  # Family Factor

3. Buat simple entry kat blog anda,  tampalkan banner kat blog anda dan link kan ke posting ni.

4. Optional (tak buat tak apa) Teka aku asal dari negeri mana


Untuk teka teki penulis berasal dari mana..SA nak jawab KEDAH


Tarikh tutup: 28 February 2022.


Korang kalau nak join boleh tekan banner


Soto Bergedil Che Ta For Lunch Today

Assalamualaikum...

Hi korang...

Dah makan ke tu.....

SA hari ni tak bawak bekal...ya allah...berjaya akhirnya tak bawak bekal...hehehe...mentang- mentang ahri ni gaji kan...eh tak la korang...sebenarnya SA ada order Soto Bergedil...saje la support business orang kita...Eh..mulanya terkejut..Soto Bergedil by Che Ta....uikkk......Che Ta artis tu ke...hehehe...tak la ...x tau la Che Ta mana....

So...sedap ke?

Sedap uolls...memang sedap..SA bukanlah penggemar soto tapi SA boleh makan habis...hehehe...giler ko tak habis..semangkuk tu RM8...cuma!!hanya masalah supnya sikit sangat...kalau banyak should be berbaloi....



Condiments dia ada kat dalam tu...malas plak nak gaul..ada fish cake dan ada fish ball ke chicken ball gak...ada kacang dan hirisan ayam


Ada dibekalkan cili kicap yang sedap dan pedas...


Semalam dapat limau mandarin...ingatkan manis...mak oiii masam laa....terus x habis makan...


Alhamdulillah rezeki hari ni...sedap makan...

Syukur rezeki hari ni...



Birthday Nur Tiara Safiyya Ke 3 Tahun - Hadiah

Assalamualaikum...

Hi korang...

Apalah maknanya birthday celebration tanpa hadiah kan? banyak jugak Tiara dapat hadiah..ni birthday celebration ngan family sendiri je..kalau buat macam dulu birthday celebration siap panggil jiran dan sedara mara confirm lagi banyak dapat hadiah kan...

Tiara ni very the princess, sangat cermat bab barang mainan. Dia pandai jaga. Dia pun sangat pembersih. Makan apa pun memang teliti, jangan kuah kena kat baju atau mulut. Kalau kena dia akan cepat- cepat amik tisu lap mulut. Kalau terkena baju dia akan cepat- cepat tukar baju...muahahaha...paling dia suka kalau ornag puji- puji dia cantik macam princess...biasa la budak perempuan kan...

Jom tengok sessi buka hadiah...


Ni hadiah dari Ayah Ibu...


Yeay Tia dapat dressing table


Suka sangat...


Okey buka lagi....


Sebelum tu bagi peace dulu untuk readers mamalong


Yeay...dapat little mermaid...


Hadiah dari mamalong...aik..sign 3 tu untuk apa? nak hadiah lagi 3 ke?


Aydan pun dapat hadiah


Opick dapat Tarantula...

Settle dah sambutan birthday Tiara....

Next birthday Opick plak...adoiii...kena beli hadiah lagi 3 la nampaknya.....ooo patut Tiara buat sign finger 3 tu..hahahaha....Bulan depan rasanya birthday Opick....

See ya next entry....

Monday, January 24, 2022

Birthday Nur Tiara Safiyya Ke 3 Tahun

Assalamualaikum...

Hi korang..

Sekali lagi gambar terbalik susunan...aduhai...penat la nak betulkan...takpe la kan...gambar memang banyak...untuk birthday celebration Tiara ni je 100++ gambar...semua gambar dia cantik- cantik and rasa rugi plak kalau tak share..tapi malas la nak memenuhkan kat blog mamalong dia ni...SA dah masukkan dalam album kat FB...

Korang tengok gambar la ye...dulu masa si kembar kecik every year birthday orang memang birthday dia...kali ni kasi tukar...yang 3 orang kekecik ni ha...semua orang punya birthday dia la yang duk depan sekali...hehehe...birthday kan...budak- budak la paling suka...























Semua muka sepesen je...ye la sama keturunannya....hehehe...

Bnyak la Tiara dapat hadiah....pandai plak tu bila buka hadiah...dia jerit princessss laaa....dia paling suka hadiah yang SA bagi....handbag kecik...nani SA tunjuk ka entry satu lagi...

Sekarang ni kesian dengan Aydan je...atuk sebelah ayah dia kan baru jer meninggal 2-3 minggu yang lalu...Aydan rapat ngan arwah...kesian sekarang dia merindu...memang sedih tengok dia tercari- cari arwah atuknya...dia tau atuk dia dah meninggal tapi dia tak faham..hari- hari akan tanya Ibunya...bila Tok Din nak balik ni...bila Tok Din nak elok and keluar dari tanah...paling x boleh tahan bila dia suruh call Allah pulangkan Tok Din dia..SA risau kalau Aydan demam je...part ni nanti SA akan buat 1 entry...untuk simpan kat blog..mana tau nanti diorang dah besar diornag boleh baca balik kan...

SA tak leh la baca msg kalau bab Aydan ni...kesian...tiap kali baca apa ibu dia update kat group whatsaap SAa pasti menangis...paling x tahan tengok video dia...memang sedih....

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah