Tuesday, September 28, 2021

Menu Hari Ini

Assalamualaikum...

Hi korang..

Dah makan ke? SA dh makan dan tgh rehat ni sampai kul 2..so far td masa online training selamba je SA pakai blanket tebal depan diorang...pelik diorang..lantak la dh SA demam dan sejuk gigil2...boss plak macam hilang ingatan sebab SA training kan...so mmg xde kat opis la..time tu la dia cari...nak printing bagai...nasib ada solution...dia x tau sexyteri dia ni demam dh macam hape kat rumah ni....badan SA x rasa panas tapi SA demam...tapak kaki memang panas giler ...luaran x panas maybe panas dalaman. Lucky SA x batuk atau selsema cuma sakit kepala je ..

Esok kena masuk office sebab kerja dh menimbun atas meja...harap2 demam ni elok la menjelang esok...kang x pi kerja dan kerja dari rumah marah plak orang kan..padahal dh ada schedule. Takpe la...since dh 2 hari WFH so SA akan kerja la direct sampai Jumaat nanti..

Jom tengok lauk Pak Zain masak



Ikan Baung Masak Lemak Cili Api campur peria



Sayur campur


Sup kepala ikan jenahak left over malam tadi

 


Alhamdulillah SA dh boleh makan...walau ada rasa loya...tetap SA cuba tahan..ye effect kali ni SA x boleh makan...SA rasa mual...sehari beberapa kali muntah...lain macam plak penangan dose ke 2...memang SA lembik sangat-sangat...Ntah bila la semua ni akan berakhir...badan masih sakit-sakit dan kepala masih pening..bertabah la SA...kata nak sihat dan nak badan lawan Covid 19 tu kan walau x bleh musnahkan dia sepenuhnya...kena sabar la sikit hari lagi...tinggal 12 days to go.....


Online Training 2 hari...

Assalamualaikum

Hi korang..

A quick update...SA takde 2 hari ni sebab online training..sebab tu sunyi sepi jer blog. Nak pulak SA tengah demam effect dari 2nd dose vaksin....tak bleh tahan demam and sakit2 badan...tapi dah kena training untuk fullfill KPI SA tahun ni maka kena la attend juga..nasib online training..dan SA hari ni dapat kot join sepenuhnya training berbanding semalam. Semalam memang teruk habis SA demam...memang mintak excuse...hari ni demam dah takde cumanya SA sakit- sakit badan. Tangan nak angkat sakit, sendi- sendi sakit...we see how la today...kalau boleh tahan..kita tahan la..kalau x boleh...kena la mintak excuse macam semalam..




 

Jumpa nanti ye korang....

Ada kesempatan SA update blog...

Bukan senang ye training online, bukan dengar je...macam-macam aktiviti berkumpulan ko kena buat...break ito seperate room, discuss and present. Now baru la tau perasaan x best belajar online. Baru tau perasaan anak-anak kita bila PDPR...dh kena kat batang hidung sendiri baru la faham...padan muka SA....hahaha.....ada satu lagi training 4&5 Oktober nanti...itu online training jugak..bab worldwide secretary. 


Sunday, September 26, 2021

Menu Lunch Ahad 26 September 2021

Assalamualaikum...

Hi korang...

Macam SA ceritakan di awal entry..lepas balik dari UM pagi tadi SA terus pergi pasar...beli daging kambing dan masak...syukur alhamdulillah rezeki hari ni...sedap betul makan...lepas 2nd dose ni jadi selera macam- macam plak...ini yang masalah nanti ni...jadi cepat lapar..jadi gemuk semula nanti ni...setakat ni SA belum mengalami apa- apa simptom cumanya SA nyer lengan sebelah kiri lenguh sangat-sangat dan kepala pening...so far belum erasa nak demam sebaliknya sakit-sakit badan je...SA dah bawak tido petang tadi dan rasa ok skit...esok lusa x tau la...

Jom tengok menu masakan hari ni...kari kambing tu adik SA yang buat...



Pucuk keledek goreng belacan


Masak lemak keladi ni lauk mak...masa balik tadi tengok- tengok dia dah masak


Kari kambing


Ikan masin bulu ayam dan ikan masin tnggiri jeruk


Tumis air sayur bayam lauk Pak Zain

Syukur alhamdulillah rezeki hari ini

Hari ni makan berselera sebab adik yang masak kari kambing tu...sesekali makan lauk dari airtangan orang lain memang sedap kan....sesekali keluar dari kebiasaan....asyik makan masakan sendiri je bosan....

Jumpa lagi korang di next entry...banyak benda nak share....

Giveaway Cipta Sajak Sempena Ulangtahun Kelahiran Ainnul Dania Huda

Assalamualaikum..

Hi korang...

September datang lagi..25 September 2021 merupakan ulangtahun kelahiran satu- satunya harta SA dunia dan akhirat. Ulangtahun genap ke 17 tahun usia Dania. Sekejap aje masa berlalu kan..untuk itu sempena ulangtahun Dania ni SA nak organise Giveaway dan pemenangnya nanti akan dipilih sendiri oleh Dania. Rasanya tak pernah lagi ada yang buat giveaway cipta sajak ni kan...idea ni datang dari Dania sendiri. 

Jom tengok syarat- syarat yang disediakan..


 
Syarat-syarat penyertaan :

  1. Follow blog Suriaamanda 
  2. Follow Instagram SA ( Klik Sini)
  3. Follow Facebook SA ( Klik Sini
  4. Copy and paste banner di atas. Buat entri "Giveaway Cipta Sajak Sempena Ulangtahun Kelahiran Ainnul Dania Huda"
  5. Komen link penyertaan di komen di bawah.
  6. Pemenang akan dipilih oleh Dania berdasarkan sajak yang berjaya memikat hatinya
  7. Sajak perlulah berkaitan tentang Dania dan dunia pembelajaran dia
  8. 3 orang Pemenang di cari untuk giveaway ini
  9. 10  penyertaan SA akan masukkan dalam Bloglist Ahli- Ahli Mesyuarat Tingkap di sidebar (Guna Random.org)
  10. Tarikh penyertaan :  5 September 2021 - 30 September 2021 (Pengumuman pada 1 Oktober 2021)
3 Hadiah yang bakal disediakan adalah dari Shein Malaysia.

All The Best Buat Semua!!!!

Resepi Pucuk Keledek Goreng Belacan

Assalamualaikum...

Hi korang...

Hari ni SA nak share lauk sayur pucuk keledek goreng belacan...balik dari amik 2nd dose tadi SA sempat singgah Pasar Besar Seremban beli daging kambing. Terasa nak makan kari kambing plak. Lepas tu adik SA nak makan pucuk keledek goreng belacan. SA buat je sedap katanya. Dia buat x pernah jadi. Ye la..SA x guna bawang merah...SA belajar ngan aunty cina kat Pasar Besar tu...tumis kering dan hanya guna bawang putih, cili padi, cili besar, belacan dan segenggam ikan bilis...selalunya SA guna udang kering..tapi takde dah plak udang kering..

Eh jom la tengok resepi mana tau kalau korang nak buat plak..kalau x suka pucuk keledek boleh tukar dengan sayur kangkung...




PUCUK KELEDEK GORENG BELACAN

Bahan- bahan
2 ikat pucuk keledek

Bahan tumbuk:
10 cili padi 
1 biji cili merah besar
3 ulas bawang putih
1 inch belacan
Segenggam ikan bilis ( biasa guna udang kering tapi takde)

Perasa
1/2 sudu secukup rasa 

1. Bersihkan pucuk keledek dan potong
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau
4. Masukkan pucuk keledek 
5. Masukkan secukup rasa
6. Masukkan sedikit air kalau perlu ( SA letak sikit je air sebab nak buat jenis kering)

Kacau dan pastikan bahan tumis mesra dengan pucuk keledek...biarkan seketika dan tutup api...

Selamat Mencuba!!!


SA dah Lengkap 2 Dose...Yeay!!!

Assalamualaikum..

Hi korang...

Hari ni SA dah lengkap 2nd Dose...yeayyy....biasa la AstraZeneca Clans memang lambat kan...jenuh menunggu dose ni...Dah pandang- pandang jeling2 Pfizer dan Sinovac clans yang dah lepas bebas kemana- mana dah. Masing- masing dah pi bercuti sama- sama family dah...SA je yang hanya lepas pi kerja balik kerja je...sabar je la kan....

Sawal pagi pukul 8.30am SA dan adik SA dah gerak pi UM...sampai jer tengok eh..apesal kena beratur panjang dan ramai giler ni...siap ada gaduh2 lagi kat dalam area nak masuk PPV tu...sekali tengok ada 2 lane, satu untuk remaja dan satu untuk 2nd dose...legaaa...kalau tak jenuh la nak tunggu lama kan...proses untuk 2nd dose berjalan lancar...tepat pukul 10 lebih dah settle....siap dah mintaka tolong ada akak tu amik gambar. Dah settle so kena tunggu 24hr untuk dapatkan digital certicate.






Yeay!!!

Dah complete dose...kena tunggu 14 hari jer lagi...then bleh berjimba...yeayyy....

Plan SA nak pi bercuti di PD...ye la...itu je yang dapat pun kan....bukan boleh merentas negeri lagi....ingat nak amik homestay dan ajak adik2 bercuti...tengok la nanti lepas 14 hari....tak sabar...hehehe....

Saturday, September 25, 2021

Happy 17th Birthday Ainnul Dania Huda

Assalamualaikum...

Hi korang...

Hari ni genap usia Dania 17 tahun....dan hari ninada sedikit sambutan sempena birthday. Sambutan kecil -kecilan je memandangkan x boleh berkumpul ramai-ramai. Cuma adik2 sepupu yang kat sini je ada...

Malam tadi dh buat majlis khatam Al-Quran...Dania mengaji ngan atuk je...dan khatam guru malam tadi ditemani mama dan Uwan....diakhir part Uwan drama...menangis plak...SA part menangis-menangis ni memang x pandang la ..kang join menangis jugak..

Bab khatam Al-Quran ada kisahnya....patut buat hari ni...tapi atuk takut Dania datang bulan hari ni...prihatin betul atuk pada cucu kesayangan dia tu...ye la..kang uzur plak apapun x boleh...





Selamat hari lahir buat satu-satunya princes kesayangan SA....tidak ada perkara yang paling membahagiakan selain adanya kamu di dalam hidup mama...mama will love you forever till jannah....teruskan menimba ilmu dunia dan akhirat dan terus menjadi kesayangan ramai...diberi kesihatan yang baik, akhlak dan sifat yang terpuji dan diteranglan hati oleh allah swt....

You are always apple of my eyes...


Friday, September 24, 2021

Ikan Jepun Atau Ikan Sulig Goreng Tiga Rasa

Assalamualaikum...

Hi korang...

Selamat tengahari...happy lunch...masak apa hari ni? Hari ni Pak Zain masak ikan lampam which is SA and dania x makan...dia dh tau org x makan dia buat untuk dia je ..ntah la...dari ikan lampam baik ikan talapia..hehe..SA x suka ikan lampam sebab banyak tulang dan rasa lumpur...Pak Zain je suka ikan-ikan macam ni...bila masak cenggitu so SA kena la masak lauk lain untuk kami ni ..so  SA masak ikan jepun atau ikan sulig bak kata Kak Amie...goreng tiga rasa je....simple...campur celery, timun jepun dan bunga kobis..letak la cili akar yg di racik kecik2...




Dua lauk tu je hari ni....petang nanti x tau la nak masak lauk apa...kuah 3 rasa tu banyak lagi ..goreng ikan kembung pun ok gak kan...lepas tu masukkan aje dalam kuah 3 rasa tu..xde bazir..ye tak? Ikan jepun tu tadi ada seekor je yang SA beli hari tu...sedang elok besarnya untuk buat goreng 3 rasa.

Ikan jepun ni boleh tahan mahal ye korang...sebab tu ikan ni sedap..masa SA beli kat Zemart tu harga dia RM13 sekilo. Beli 2 ekor RM16 lebih..


Tetamu Pagi Milik Jiran...

Assalamualaikum...

Hi korang...

Salam Jumaat yang Barakah....semalam seharian tak bersiaran...tapi masih ramai yang sudi berkunjung diteratak SA yang usang ni....hehehe...well semalam sibuk seharian, jeling blog pun x sempat. Lepas tu bila balik rumah dah penat giler..lepas solat and makan terus lelap sampai ke pagi...

Pagi ni turun bawah on laptop..x sempat sarapan settlekan kerja dulu...lepas tu mandi and sarapan...pagi ni makan nasi goreng ngan minum kopi 434 macam biasa...petang nanti dah sibuk nak prepare nak buat pulut kuning esok. Esok birthday Dania dan SA nak sedekah pulut kat jiran- jiran sekali ngan rendang ayam. Ada la sambutan birthday Dania petang esok..SA cadang nak buat laksa..and maybe tambah cucur udang special SA...will see how...

Pagi ni tengah2 buat kerja tiba- tiba kucing ni masuk dalam umah....mulanya SA x perasan...lepas tu dia mengiau...mana pulak datangnya kan...makin lama makin dekat..tetiba ada depan SA je...terus dia naik ke badan...korang kalau ikut blog SA sblom ni mesti tau SA jenis suka kucing tapi takut kucing tau...gelabah SA dibuatnya sebab SA sorang je kat bawah...Mak Pah dan Pak Zain pergi dating. SA cuba cool...amik kamera and nak amik gambar ngan dia...eh...dia lari plak...x sempat nak snap...SA ikut dia keluar...pandai erk....lepak tepi dinding tu plak...gigih SA snap gambar dia....



Geram tak? cantik kan bersih je kan....mesti kucing jiran ni...


Alala...dia posing....bila panggil Oyennnn...pandang mama sini....


Eh..eh....tgok dia mengada


Macam- macam aksi dia buat


Alooo....geram je...

Rasanya milik jiran ni...x tau milik jiran yang mana satu...biarlah dia kat depan tu...sejuk lagipun simen tu...maybe dia tengah panas...nanti pandai la dia balik kan...

SA nak sangat bela kucing...especially jenis BSH...cumanya masalah SA, Mak dialysis...so memang x leh ada kucing dalam rumah bila mak buat CAPD. Kebersihan dari segi habuk dan bulu- bulu kucing memang perlu dijaga. Takut nanti mak kena infection plak...cuci air buah pinggang ni memang sensitif.

Tak tau la bila bleh merasa bela kucing....nak bela...tapi takut kucing...hapooo..SA....


Wednesday, September 22, 2021

Vaksin PFizer Untuk Dania

Assalammualaikum...

Hi korang...

Citer pagi tadi...bayangkan dari kul 11.30am sampai 2.00 petang...menuggu kat sekolah. Jadi lambat sebab ramai anak- anak student ni x bawak ibu bapa. Kebanyakkan ibu bapa ramai yang bekerja. Sebab tu jadi lambat sebab sampai kat tempat jumpa doktor tu stuck kat situ lama...doktor call ibu bapa untuk daptkan consent..dan patutnya anak- anak datang dengan salah seorang ibu atau bapa...kesian budak- budak tu...ada yang kena balik untuk dapatkan tandatangan ibu bapa...ada yang xde borang...aduhaii....sabar aje la...

Sudahnya dari cepat terus jadi lambat...apapun kat bawah ni gambar yang sempat SA snap.....



Borang yang perlu diisi


Anak- anak yang terlibat


Masa ni la baru nak keluarkan IC...


Cikgu bagi penerangan


tunggu giliran


My princess


Bila dah jumpa kawan- kawan...




Mama yang tgh kepanasan...berdiri tepi tiang





Sampai giliran


Dah lepak kat isolation area 10 minit


Dapat kad terus balik...

Settle satu perkara..

Tapi tu la...kepala mama yang sakit...panas...terus migrain sekejap...tu yang balik...mandi...basahkan rambut...solat makan dan tido kejap...dapat tido kejap pun jadi la kan...esok dah masuk kerja semula...malam ni makan ubat and tido terus...slowly nanti SA jengah rumah korang eh...tak larat dibuatnya...

Next lagi 3 minggu untuk dose ke 2....

WW ~ Sarapan Pagi Dan Lunch Hari Ini

Assalamualaikum...

Hi korang.

Malam tadi SA makan ubat batuk dan ubat selsema...aduhai...lalok punya pasal terlajak tido dah dekat nak pukul 7am...kelam kabut bangun solat subuh...then lepak- lepak dan golek- golek lagi..kesan ubat tu kekal sampai sekarang ha...tapi nak update dulu la blog..Selepas 3 jam bersapau kat sekolah Dania...Hari ni kan dia cucuk vaksin..alhamdulillah dapat Pfizer. Dania takde pape tapi mama dia yang loya tekak lepas tu pening...ehhhh...dah kenapa plak kan....elok je sarapan pagi tadi...but cuaca memang panas la..nak plak tadi SA berdiri...dah lama skit baru dapat kerusi....Okey lah bab vaksin kita citer lain...

Ni SA nak publish sarapan pagi tadi dulu dengan menu lunch tengahari...Lunch Mak Pah yang masak ngan Pak Zain...sarapan SA yang masak....bubur jagung tu ilham Pak Zain....nak tau kenapa SA sebut ilham...kejap eh....korang baca caption nanti....


Sambal sardine utk cicah cekodok bilis..


Nugget ayam Dania request..


Bubur nasi....ada jagung plak...inilah ilham Pak Zain...tetiba buat bubur nasi campur jagung


Cekodok bilis...pun ada butiran jagung...


Secawan kopi 434

Lunch plak ada 2 lauk je....Mak Pah masak...while Pak Zain tolong...x tau la macam mana depa berdua tinggal kat rumah...bukan boleh dekat tu berdua tu....


Ayam Masak Lemak Cili Api...


Sayur Bok Choy Sos Tiram..

 

Syukur alhamdulillah....

Settle makan tengahari....SA x on laptop tengok kerja office...bukan malas...SA bercuti kan..malas nak tengok email...kang semua duk cari...hehehe...esok jer la tengok kat office....Dah sudah makan...lepak...dah update bloq...erm...nak tido la...aci tak?

Tuesday, September 21, 2021

Cuti Esok Lulus....Yeay!!!

Assalamualaikum...

Hi korang...



Masuk Kerja pagi tadi SA on laptop terus apply cuti. Malam tadi dapat info dari pihak sekolah esok Rabu Dania kena amik vaccine kat sekolah...tak boleh plak Atuk temankan nak jugak Mama. Itu memang salah satu syarat la...aduhai...mama baru je nak kerja...nasib baik boss x banyak tanya...so mama nyer cuti dah approved. Syukur....So hari ni SA kena focus siapkan mana- mana kerja...dah la nak kena arrange virtual farewell lagi sekali...contributions pun blom settle lagi ni...hadiah pun x beli lagi...agak- agak hadiah kemudian boleh x agaknya..x reti la nak beli hadiah untuk orang lelaki ni....

Korang ada idea?


10 Sebab Hiking Menjadi Kegilaan

Assalamualaikum..

Hi korang...

Ada antara korang followers dan readers SA yang ada hobi atau minat sama macam SA? Ye SA minat hiking...minat ni timbul semula selepas SA diserapkan ke group hikers ex school dulu. Alumni pertama kami hiking Gunung Angsi tahun lepas. Ikutkan sebelum- seelum tu zaman belajar SA memang suka hiking..Lepas dah masuk alam pekerjaan SA dah semakin melupakan hobi SA yang satu ni. Tapi SA tetap cintakan alam semulajadi.

Hari ni SA nak share 10 sebab kenapa hiking menjadi kegilaan ramai sekarang...

Hiking menjadi pilihan ramai kini untuk mengisi masa lapang. Apa yang membuatkan aktiviti ini menjadi kegilaan sekarang?




1) HIKING BUAT ANDA GEMBIRA

Menurut kajian Universiti Stanford pada tahun 2014, hiking boleh meningkatkan mood gembira dan mengurangkan keresahan anda.


2) HIKING BOLEH MEMBANTU ORANG YANG DEPRESI

Sembilan puluh minit melakukan aktiviti panjat bukit ataupun gunung dan berada di sisi alam semulajadi boleh mengurangkan rasa depresi pada otak, kata kajian di dalam LA Times.


3) HIKING BOLEH MENGURANGKAN STRESS

Berjalan jauh, menolong rakan-rakan dan mendaki bukit boleh menjadi punca positif pada kepala dan hati yang stress akibat pelbagai masalah.


4) HIKING MEMBANTU ANDA MENYELESAIKAN MASALAH

Menghabiskan masa mendaki bukit boleh meningkat kemahiran menyelesaikan masalah anda sebanyak 50%, kata kajian di dalam Huffington Post.


5) HIKING BANTU TINGKATKAN MEMORI

Dengan hanya satu jam menghabiskan masa bersama alam sekitar, prestasi memori anda akan meningkat 20%, menurut satu kajian di Universiti Michigan.


6) HIKING MEMBANTU ANDA LEBIH KREATIF

Apabila anda mendaki bukit bersama teman-teman, mendaki hingga ke puncak, ia membantu anda untuk menjana idea-idea baru yang lebih kreatif.


7) HIKING MENINGKATKAN STAMINA

Terutamanya anda yang suka mendaki di bukit dan gunung yang mencabar, kesannya sama seperti anda melakukan senaman kardio. Hiking menjadikan anda lebih fit dan membantu menbakar kalori sehingga 500 kalori dalam masa satu jam.


8) HIKING BAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG

Dengan melakukan aktiviti mendaki, ia merendahkan tekanan darah sekaligus mengurangkan risiko diabetes dan juga obesiti. Mendaki pada ketinggian yang lebih tinggi pula bagus untuk jantung anda.



9) HIKING DI TEPI LAUT BAGUS UNTUK ANDA

Kajian pada tahun 2012 menyatakan, mendaki di kawasan yang berdekatan laut biru boleh membantu anda kurang berfikir tentang masalah. Warna biru laut sememangnya menjadi penenang jika anda dilanda pelbagai dugaan.


10) HIKING MENJANJIKAN KESERONOKAN BERSAMA KELUARGA DAN TEMAN

Jika ada ahli keluarga dan teman-teman anda yang berkongsi hobi yang sama iaitu mendaki, ajaklah mereka bersama kerana sememangnya ia memberikan kegembiraan dan kepuasan yang maksima apabila anda sampai ke puncak dengan orang tersayang.


Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah