Friday, August 28, 2015

Meracik Bunga Rampai...



Hi korang....

Sapa nak tolong kitorang racik bunga rampai...penat oiiiii.....penat yang x terhingga sapai nak pijak kaki x terasa...kqlau la dapat orang urut kaki ni mesti best kan...
Aduhai penatnyaaaaa......
Ini baru petang sehari sebelum Nikah....kalau masa majlis berlangsung nanti x tau la macam mana penatnya nanti...

Meh sapa nak tolong...aku bagi hadiah bunga telur.. sapa volunteer.... 

Kemeriahan Kini Terasa..

Kenduri Kahwin Adik-Persiapan 

Hi korang....aku baru dapat duduk...sangat-sangat sibuk dari malam tadi sampai la sekarang..dari pergi amik baju yang ditempah..ke pasar..bersihkan dapur sampai sekarangsedara mara dah datang dan dah mula buat kerja..walau tak ramai tapi tetap seronok..sebab kemeriahan dah makin terasa..



Makcik-makcik sedang merebus telur


Bab ni biasanya orang2 perempuan punya keja kan...hahaha sekarang org lelaki yg buat...


Keseronokkan kenduri secara gotong royong yang memang menjadi amalan family aku..kami memang x buat katering sebab abah memang suka cara macam ni..masa ni la kami nak mengeratkan silaturrahim..

Aku up citer awal permulaan kenduri je..ada kesempatan nanti aku up entry lagi..rasanya memang x dan agaknya...hehehe...takpe la slowly eh...

Dah jadi mak pengantin ni sibuk kalahkan menteri..

Doakan kenduri adik aku ni berlangsung dengan jayanya ye...

See u next entry....


Thursday, August 27, 2015

Throwback Event Mamee Chef Lontong

Kegembiraan Di Majlis Pelancaran Mamee Chef Lontong

Hi korang..event ni dah lama lepas..sebelum raya ari tu kot..haaa dan 2 bulan lebih dah...baru nak up kemeriahan kat sana..sebelum ni enty Mamee Lontong je kan..sebab sponsored post by Nuffnang..so macam x best plak la kalau tak share kat sini...

Jom la tengok sekitar majlis...gambar menimbun so aku masukkan dalam bentuk collage macam ni...asalkan boleh tgok gambar kan...alaaa korang nak tgok gambar Nora Danish jer kan.....


antara sajian yang dihidangkan untuk majlis berbuka puaa selain dari menu mamee lontong 


posing-posning ngan Dato' Chef Ismail dan rakan-rakan blogger...


kemeriahan majlis...

Akhirnya berjaya gak aku up entry ni sebab aku nak clearkan gambar yang beribu dalam hp ni...banyak sangat..nanti mana nak amik sekitar majlis adik aku kawen kan....dah la xde banyak gambar...

thanks to Nuffnang sebab sudi invite..jangan serik invite lagi...ni entry pertama dan event pertama dengan Nuffnang...ada next sponsored entry dari Nuffnang jugak...tunggu approval je nak up...

menghitung hari ni...lagi 3 hari je ni....risau btul...padahal adik yang nak kawen..tapi akak plak terlebih risau

doakan majlis adik aku berjalan lancar ye kawan-kawan...nanti aku buat live update kat FB....
itupu kalau ada kesempatan...risau bz je nanti ni...

AKU MEMANG CUKUP PANTANG!!!

Kredit to kak Anajingga

  1. Aku memang cukup pantang kalau ada orang cakap belakang, tak puas hati cakap depan-depan
  2. Orang abaikan tanggungjawab pada keluarga, isteri atau Mak Ayah....boleh naik darah tinggi oiii
  3. Benda yang aku tak buat orang kata aku buat...nak makan lempang la tuh
  4. Menunggu lama...memang x suka..
  5. Kalau nak pi mana-mana lambat bersiap....
  6. Orang berlagak dan sombong bodoh...
  7. Orang caka besar tapi habuk pun takde..
  8. Biar bodoh tapi jangan buat2 pandai...
  9. oranag cakap kuat-kuat semata-mata nak orang tau dia hebat
  10. Budak muda x hormat orang lagi tua...
korang plak macam mana?



MESMERIZE EAU DE PARFUM & LIPSTICK

SOPHIE PARIS MALAYSIA

Mungkin mana yang dah kenal dan ikut blog aku ni tau yang aku salah seorang dealer Product Sophie Paris. Dan ada jugak blogger- blogger yang dah daftar jadi dealer bawah aku sebelum ni cuma aku dah terputus hubungan dengan diorang. Barangan Sophie Paris ni merangkumi handbag, bag duit, pakaian dan jugak barangpenjagaan diri. Bulan lepas sempena Lebaran barangan berupa handbag sold out.Sampai perlu di pre order. Dah pre order pun sold out jugak xde stock langsung.

Sama jugak dengan bulan  ni...silap aku sebab lambat pi amik katalog..pun barangan dah sold out sebab merdeka sales. Yang dapat aku beli utk diri sendiri cuma perfume ni dan 2 batang lipstick..ini untuk diri sendiri tau...yang orang order memang takde stock.So 1hb nanti aku kena cepat-cepat amik katalog dan up kat blog dan FB utk target jualan..nanti aku share kat blog apa yang murah dan cantik.
so far aku banyak up tentang handbag dan wallet la...mana tau ada antara korang minat kan.



wangi giler...sedap bau dia..abaikan semak atas meja workstation tuh..orang menumpang macam ni la...


RM 68.00

Lipstick Sophie Paris..RM 12 sebatang cantik kaler dia...

Nampaknya product ni dah mendapat sambutan ramai. Dengan ekonomi negara yang x tentu ni ramai je yang beli product dari katalog untuk kegunaan harian. Aku tunggu katalog terbaru nanti aku up kat sini gambar-gambar product ye..jangan risau harga adalah berpatutan.. Yang penting diorang tak kenakan GST atas setiap product.

Kalau ada yang nak jadi ahli bawah aku pun boleh je aku tolong daftarkan...yuran keahlian pun untuk seumur hidup. Barangan Sophie korang boleh beli online jugak...ye la semua pun di hujung jari kan...
sekarang semuanya dah mudah....

Mee Udang Banjir & Bandung Soda..

LEGAKAN TEKAK DIKALA CUACA PANAS

Sabtu lepas - lepas dan lepas cuaca adalah sangat panas ...sangat-sangat terik sampai terasa perit kat kulit..bertambah panas masa aku balik ke Seremban..jerawat muka jangan cakap la..makin banyak sebab panas ni..sementara tu isi dulu perut yang lapar..so makan la kat kedai From Taiping With Love Kota Damansara. tak tahu la betul ke tak nama kedai ni sebab aku lupa nama kedai...hehehe...macam mana tak lupa sebab gambar makanan je amik...yang aku ingat makan kat Kota Damansara.

Meh la aku tunjuk apa yang aku makan


Mee Udang Banjir - ok la so- so je..boleh la makan


Bandung Soda....mantopp!!!


saja aku zoom gambar dari atas nak bagi korang terliur sama...hehehehe..

ok la makanan banyak je variety..yang aku ingat from Taiping...kedai besar..berdekatan atau opposite Kota Damansara Uptown.silap x amik details...panas nyer pasal kan...
Kalau korang nak cuba boleh la cari kat area Uptown Kota Damansara tu...terpampang besar yang from Taiping tu...macam- macam ada..western ada..cuma aku x explore lebih la...lagipun singgah kejap je kan...

Total Damage RM16.00

Murah pun murah.

Wednesday, August 26, 2015

Selamat Pengantin Baru Aliff Ridzuan & Intan Zarina

Majlis Perkahwinan Teman Sekerja

Alhamdulillah selelsai sudah majlis rakan sekerja dan 'geng mental' aku Aliff Ridzuan dan pasangan..nikah sudah..majlis bersanding sudah...semuanya berjalan lancar . Yang tak lancar aku yang tak dapat datang sebab anak dara aku demam panas di samping aku sibuk dengan majlis adik aku minggu ni nanti...segala persiapan nak kena buat kan....cepat la settle majlis..bukan apa penat dah...belum langsung lagi tu kan...

Semua sumber gambar-gambar ni dari wassap kawan-kawan...credit to kawan2 opis yang pergi majlis Aliff..




Selamat pengantin baru Aliff...cantik wifenya...comel...moga bahagia hingga ke jannah..dikurniakan putra dn puteri yang soleh dan solehah..amin...

psst...Hensem kacak bergaya dia setelah berjaya kuruskan badan dalam masa 3 bulan sebelum majlis perkahwinan..tahniah buat Aliff atas usaha gigih beliau..

Nanti akak bagi hadiah ye Aliff!!!!

Penyanyi Stacy Akhirnya Peluk Islam..

Alhamdulillah...bertambah lagi umat Islam. Tahniah buat Stacy atau nama islamnya Ummu Shaikhah Stacy Abdullah..masa aku tengok video dia melafazkan syahadah terus rasa sebak dan sayu je...sebak mendengar kelancaran dia melafazkannya..walau ada kesalahan dia tetap melafazkan semula dengan yakin...

Video tu macam dah di padamkan pulak..dah tak boleh tgok dah....


PETALING JAYA: Setelah sekian lama meluahkan rasa cinta terhadap Islam penyanyi kelahiran program Akademi Fantasia 6 (AF 6) Stacy akhirnya bergelar seorang muslim.
Majlis lafaz syahadah dilakukan pada pagi Isnin.

Stacy atau nama sebenarnya Stracie Angie Anam, 25, dilaporkan hadir ke pejabat Jabatan Agama Islam ditemani Akim dan ibu serta bapa kekasihnya itu bagi tujuan berkenaan di Johor Bahru.

Stacy yang berasal dari Sabah sebelum ini beragama Kristian.

Sehubungan itu pihak Astro akan mengadakan satu sidang media pada petang Selasa bersama Stacy bagi berkongsi berita baik berkenaan.

Sumber Mstar

You Cam Make Up Apps...

Google Apps Adroid

Haih mama agak kepelikkan plak bila dapat wassap dari Ibu Si kembar.. mula-mula x perasan..apa ke hal plak budak-budak ni pi shopping mall siap di mekapkan anak dara den...tgok balik betul-betul..ooo ini edit ni...sabar jer la..dah takde keja agaknya...sekarang kan dah macam-macam apps ada untuk android...bukan main lagi la diorang ni melayan apps...haih..mama dah umur-umur macam ni x kuasa la haih nak melayan menda-menda macam ni....mula-mula dapat gambar Qhaira..pas tu gambar kakak Dania...


kakak Dania

Qhaira bam -bam


Gambar Qhaira tu nampak cute..hahahahaha...eh seronok plak..ekceli ada banyak lagi tau gambar yang Ibu si kembar hantar..malas aku nak tepek..malas aku nak donload...abih data aku je kang...baru je renew data...lagipun macam fake jer kan...hehehehehe....

Korang kalau nak cuba main- main ngan apps ni sila lah install kat google apps....

Sambal Janda Mengamuk..????

SAMBAL JANDA MENGAMUK HANYA TERDAPAT DI INDONESIA

Aku tak tau nak gelak ke..nak nangis ke...atau nak kecik hati ke..37 tahun aku hidup di muka bumi Allah ni baru hari ni aku tau ada Sambal Janda Mengamuk...sejarahnya di ceritakan oleh kakak cleaner opis ni...seorang janda terlalu marah kepada seorang lelaki yang tidak disukainya lalu membuat sambal belacan yang nauzubillah pedasnya dimana sejarah di sebalik gelaran sambal ini tidak di sahkan oleh sesiapa tetapi hanya terdapat di Indonesia.Aduhaiiii....sabar jer la kan...sambal belacan dapat gelaran macam ni...kata kakak cleaner ni sekali kita makan memang segalanya berapi..minum setempayan air pun x hilang pedasnya tp sambal ini sangat-sangat popular especially di Medan Indonesia.

gambar source dari google

Selalunya aku kat opis akan makan sambal belacan yang kawan opis buat...kitorang gelarkan Sambal Neraka Jahanam..ingat kan itu je yang paling pedas..rupanya ada lagi sambal yang terpaling killer....kakak cleaner tu cakap bahan-bahanya cuma Belacan, mangga muda, cili padi dan asam limau..dia pun x sure sangat...takpe la...nanti la aku explore lagi...td google semua dalam bahasa Indonesia so guwe ngak ngerti dong..kena pi Medan la macam ni dan explore sendiri..ye tak????

aku just tak puas hati kenapa plak diorang namakan Sambal Janda Mengamuk?....( terasa ni...terasa..)

haih..banyak nama lain nak letak ye tak?

Wordless Wednesday - Jangan Menghina..


Truly Indeed..
Kawan ketawa ada dimana-mana..Kawan menangis terlalu payah untuk di temui..


Tuesday, August 25, 2015

Sup Kaki Ayam Favourite..

DINNER RINGKAS DAN SEDAP

Hi korang...
Ada penggemar sup kaki ayam?Takde? alahai ruginyaaa laa...Sup Kaki ayam banyak kolagen tau..awet muda bak hang...hahahahaha...ekceli ini dinner aku malam tadi...cukup sekadar sup kaki ayam dan sedikit isi ayam...boleh la asalkan ada...masak pun dah lambat...hidup2 sup..nasi setengah senduk untuk alas perut..then terasa la kenikmatannya...makan sorang je? dah tu aku masak sensorang takkan nak makan ramai-ramai gak kan..sedap ke sup kaki ayam?

sodap tekau....hanya yang pandai je tau kenikmatannya...selain buat sup kaki ayam leh buat kari, masak elmak cili api dan jugak kerabu kan?sapa selalu makan kat kedai-kedai Thai tu memang tau la kerabu kaki ayam...



Lawan plak dengan sambal kicap simple ni ha....huiiiii...memang terangkat..panas sup ngan pedas sambal kicap ni...erm....boleh membuatkan makan nasi bertambah ni...tp aku makan sikit untuk alas perut sebab perlu makan ubat lepas tu....

Sekian laporan dinner malam tadi...jumpa lagi next time...

Resepi?

Alaaa...takkan korang tak reti masak sup kottttt.......

Pengumuman Top Komentator Di Lanjutkan

PENGUMUMAN TOP KOMENTATOR AUGUST


DENGAN SEGALA HORMATNYA SAYA PEMILIK BLOG SURIAAMANDA MENGUMUMKAN BAHAWA 
PENGUMUMAN TOP KOMENTATOR AUGUST 2015 AKAN DITANGGUHKAN DAN AKAN DITERUSKAN SEHINGGA 31HB MEMANDANGKAN TUAN BLOG SANGAT SIBUK DENGAN MAJLIS PERKAHWINAN ADIK BONGSU
OLEH YANG DEMIKIAN PARA PESERTA MASIH BOLEH MENERUSKAN LAGI USAHA ANDA UNTUK MENJADI TOP KOMENTATOR DAN PENGUMUMAN PEMENANG BAGI BULAN AUGUST AKAN DIUMUMKAN PADA 

1HB SEPTEMBER 2015 

HARAP MAKLUM

( Sebarang complaint tidak akan dilayan)

bermula 1 September 2015 sehingga December 2015
komen akan dikira dari 1hb sehingga 30 atau 31 hb setiap bulan. memandangkan terlalu banyak complaint kurang berpuas hati maka tahun ini merupakan tahun terakhir saya mewujudkan Top Komentator bagi blog saya ini.
Nampaknya usaha saya untuk memupuk silaturrahim antara blogger tidak mendapat sokongan padu dimana saya sering dikatakan tidak jujur dalam mencari pemenang setiap bulan.oleh itu keputusan ini telah dibuat sebulat suara agar tiada lagi kata - kata keji dilemparkan kepada saya walau hakikatnya segala perbelanjaan untuk hadiah di tanggung sepenuhnya oleh diri saya sendiri.

Sekian Terima Kasih.

Cerita Seks Melayu Kat Blog Aku?

KEYWORDS

Tadi belek-belek keywords tadi...sekali aku tengok ramai plak cari infor pasal perfume RCW tu ha....alahaii...ada yang komen pasal agent kan..aku tak dapat jadi agent sebab pengambilan dah ditutup..rupanya sebab ada agent yang x amanah pi jual perfume tu lagi mahal dari harga yang RCW tetapkan..macam macam hal kan...so secara rasminya aku bukan lah AGENT untuk RCW ye..harap korang faham..semoga pemberitahuan ini menjawab segala pertanyaan ye..sesapa nak beli perfume tu boleh rujuk pada instagram diorang. Korang search je kat instagram.


Sehubungan dengan itu...kaki-kaki citer seks yang mencari cerita seks melayu dalam blog aku tu harap-harap hentukan la pencarian anda ye..sebabnya blog aku ni suci murni seperti embun pagi dan xde pernah aku masukkan citer2 berunsur seks kat sini..lupakan la hasrat dan keinginan anda tu eh walau ada jer yang approach aku bab-bab ni...dah selamat aku blocked korang dah...

Macam-macam hal la...dah xde benda lain nak search agaknya kan...

Minggu Akhir Lunch Sebagai Orang Bujang...

Bachelor Celebration For Amira Nadia

Semalam sempat menyibukkan diri lunch bersama T4 team kat Waroeng Ayam Penyet NuSentral. Ladies je...yang guys ramai takde..so semalam sempat la sambut sesi lunch terakhir sebagai orang bujang..Amira Nadia nak nikah dah minggu ni..sama date ngan adik bongsu aku...so aku x dapat la sama-sama meraikan Mira nyer wedding..semoga majlis Mira berjalan dengan lancar dan Meriah..


Mira yang sebelah kanan aku


bahagian aku


amik ayam..semua pun order yang sama


ice lemon tea...

Haih lepas sorang..sorang menamatkan zaman bujang. Next my turn plak tahun depan..tarikh pun x dapat lagi.Rasanya bukan masa terdekat sebab takut mak abah penat kan..baru je lepas kenduri adik bongsu plak tu..takpe la..lagipun ada masa nak buat persiapan..tak nak la kelam kabut plak nanti.

Selamat pengantin baru buat Amira Nadia...

Monday, August 24, 2015

Am I The Next Insta-Star??

LETS VOTE FOR ADIK ANIS INSYIRAH

Hi korang...aku perlukan jasa baik korang untuk tolong votes adik Anis ni..mana tau ada rezeki kan adik ni menang and jadi next insta star kan...jasa baik korang di dahului dengan ucapan terima kasih yang tak terhingga...siapa adik anis ni? Anak dara kepada Mommy Irra iaitu pengetua EFGKBBA....

Jom kawan2 vote untuk Anis Insyirah. Pergi insta mommy Anis ya @irrayyandotcom

Repost from @irrayyandotcom Yeay, Anis pun salah seorang finalist @mysale_ insta-star competition

Jom uncle aunty abang kakak semua like gambar Anis. Terima kasih .

Follow sekali @mysale_ ya

๐ŸŒบ@mysale_๐ŸŒบ

๐ŸŒบ@mysale_๐ŸŒบ

๐ŸŒบ@mysale_๐ŸŒบ

#astarisbornMY #mysaleloves #love #cute #kid #instakid #instastar #igers #likes #blogger #kelabbloggerbenashaari #irrayyandotcom #contest #voteme #thankyou #thanksforlikethispicture #insta2post #alhamdulillah #competition #vote #astarisborn #saleloves


LETS VOTE FOR ADIK ANIS









Terlerai Rindu Di Hati

Begini Nasib Weekend Mama

Tak semua orang boleh bertahan macam apa yg aku alami selama 6 tahun berkerja di KL. Kadang-kadang ada je yang pertikai sebab bukan jauh mana pu KL ngan Seremban..boleh je berulang tp mulut2 puaka yang bercakap tu tak tau susah senang orang kan...kalau gaji 10k ke atas boleh la hari2 berulang naik kereta..ye tak so aku xde la masalah dengan perasaan rindu kat anak ke apa kan...ahhh..persetankanlah cakap-cakap orang yang hanya menuding jari..diorang tak rasa apa aku rasa so diorang boleh bercakap je kan..

So takmo sedih-sedih hari ni...takmo Monday blues..jom tgok gambar aku ngan anak2 kat Nilai 3 last week..balik dari Nilai 3 tu kakak Dania demam panas yang hamat....risau giler mama dibuatnya..tetapi lepas di pantau alhamdulillah kakak ok je...hari ni nak pergi kerja pun kakak x demam dah..so mama pergi kerja and kakak pergi sekolah ye...


Kakak Dania dan Qhaira..


Kakak terpaksa peluk Qhaira sebab x leh duduk diam..


Cubaan Qhaira melepaskan diri..


Terubat rindu mama kat Kakak Dania...abaikan jerawat gatal bahagian dagu mama tuh...


Macam ni la nasib aku kalau korang nak tau..kalau takde keja luar maka boleh la balik tgok anak setiap hujung minggu.. kalau kena kerja luar memang postpone sentiasa la.. tak dapat bayangkan kalau dh kawen tahun depan...harap2 dapat jadi complete family macam orang lain...itu doa aku di setiap penghujung solat..moga allah makbulkan impian aku yang satu ni...aku tak perlukan harta benda melainkan sebuah keluarga yang lengkap dengan kasih sayang...


Nota hati Suriaamanda:-
Percaya saja...Tuhan menggenggam semua doa..Lalu di lepaskannya satu persatu di saat yang paling tepat....




Sunday, August 23, 2015

Bakal Suami Neelofa

SIAPA BAKAL SUAMI NEELOFA?



Memang gelak besar la aku baca komik ni kat newspaper..mana tak gelaknya korang tgok la..sampai mak dia pun leh gelak guling-guling macam tu...berangan sungguh..dah ramai yang di gossipkan suami Neelofa tp sampai sekarang masih tiada perkhabaran gumbira dari Neelofa sendiri...kejap ngan Sultan..kejap ngan omputih..ngan mamat itu ini la..last2 masih macam tu je..dia ok je..tapi orang yang lebih-lebih kan...

Memang macam -macam la sekarang ni.....

Petua Tradisi Rawat Mahkota Wanita

PETUA TRADISI MERAWAT RAMBUT


  1. Ramas daun bunga raya, kemudian sapukan pada kulit kepala. Selain dapat menyejukkan kulit kepala, lendir daun bunga raya juga membantu melebatkan rambut dan mengatasi masalah rambut bercabang serta kering.
  2. Bagi yang berdepan dnegan masalah kelemumur dan rambut berbau, gosokkan kulit kepala dan rambut dengan buah limau purut ketika mandi. Ia membersihkan kepasal dan membuatkan kepala berbau harum.
  3. Sapukan pati santan pada seluruh rambut dan kulit kepala. Balut kepala dengan tuala dan perap selama 20 minit. Lakukan setiap minggu, rambut akan menjadi lembab, sihat, lebat dan bersinar.

TIPS PENJAGAAN RAMBUT

  1. Potong hujung rambut sekurang-kurangnya dua bulan sekali
  2. Ketika mencuci rambut, gosok secara perlahan-lahan bagi mengelakkan kulit kepala cedera
  3. sapu pelembap di bahagian bawah rambut, jangan sapu di akar rambut.Ia akan menyebabkan kulut kepala berminyak.
  4. bagi anda yang mempunyai masalah rambut kering, sapukan serum khas
  5. jangan mengikat rambut terlalu kuat
  6. memastikan rambut benar-benar kering sebelum mengenakan hijab atu mengikat.


NOTA HATI SURIAAMANDA

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,fikirkan seseorang yang berada  pada keadaan terburuk di dalam hidupnya.

Saturday, August 22, 2015

Ziana Zain Terlepas Mic di KLFW2015

KESILAPAN BIASA BAGI ARTIS



Terlepas microphone ketika membuat persembahan adalah sesuatu yang memalukan tapi Ziana Zain menganggap itu perkara biasa dan tidak mustahil akan berlaku kepada mana-mana artis. Walaupun malu tetapi Ziana Zain professional kerana mengambil semula mic tersebut dan menamatkan nyanyiannya..ramai  yang berdiri hormat dan bertepuk tangan tanda kagum dengan sikap professional Ziana Zain ketika itu..kalau artis lain mampu ke?atau kalau kita sendiri sure dah lari ke belakang pentas.

Menurut Ziana walau apa keadaan sekalipun artis perlu bijak mengawal keadaan nasib baik masa tu dia memang dah hampir habiskan nyanyiannya.

Moral mof the story jangan apply apa-apa losyen ketika membuat persembahan..

Makin Berusia Makin Jaga Muka

CONCEALER THE FACE SHOP

Lingkar hitam mata dan bekas jerawat memanglah sangat mengganggu terutama bagi kita yang ingin tampil dengan wajah bersih dan mulus. Kenapa perlu gunakan concealer? Concealer adalah sebagai agen menutup cela-cela di muka...maknanya gunakan selepas sapu foundation untuk menutup bekas-bekas jerawat kemudia boleh lah di teruskan dengan sapuan bedak compact..

Baru-baru ni aku terbeli concealer...hehehe..terbeli katanya..tetapi in memang perlu sebab aku tgh ada masalah jerawat banyak keluar ni..jerawat besar-besar so kalau ada majlis atau nak pi kerja macam segan sikit...x cukup tutup dengan foundation.


zoom skit..duo bermakna 2 cara penggunaan, bahagian bawah macam liquid ada berus dan tutup putih tu dalam dia jenis stick dah macam lipstik


Concelaer Duo

Real Nature Mask Rice The Face Shop


NOTA HATI SURIAAMANDA

Dalam hidup ini adakalanya kita perlu menangis agar sedar hidup ini bukan hanya untuk bergembira.Adakalanya kita perlu untuk ketawa agar tahu menghargai nilai setitis air mata. Sesekali kita perlu derita untuk untuk mengenal erti bahagia. Sesekali kita perlu kecewa untuk kenal erti kejayaan. Sesekali kita perlu menangis untuk syukuri nikmat yang diberi dan sesekali kita peru terhiris untuk kita kenal diri sendiri.

Selamat berhujung minggu kawan-kawan..

Hati-Hati Wanita Palsu..

MEKAP CANTIK KENA SAMAN



Macam- macam penipuan zaman sekarang kan..baru- baru ni kita di gemparkan dengan berita lelaki dari Algeria telan menyaman isterinya kerana penipuan, trauma dan penderitaan psikologi yang dialaminya selepas melihat isteri yang dikahwininya tanpa sebarang mekap ketika bangun dari tidur.
pada mulanya isteri yang dikahwininya itu kelihatan sangat cantik dan mempersonakan sbelum majlis perkahwinan mereka  sebaliknya ketika bangun dari tidur dia sangat -sangat terkejut  dan ketakutan.
serta menyangka isterinya adalah pencuri.

Haih....senang-senang je nak dapat duit segera...masa kahwin x selidik betul-betul..takkan tgok muka je..keadaan tubuh badan x tengok ke...amenda ntah diorang ni....

Friday, August 21, 2015

KANSER PROSTAT LELAKI JANGAN LEKA

PUNCA PUNCA KANSER PROSTAT


Pengambilan lemak yang tinggi dikatakan menjadi punca kepada kanser prosta bagi kaum lelaki. Jadi para isteri yang bertanggungjawab dalam hal pemakanan di rumah hendaklah memainkan peranan terutama dalam mengawasi menu suami.

Tips berikut bukan sahaja membantu mengelakkan risiko kanser prostat tetapi juga mampu mengelakkan dari penyakit lain seperti penyakit jantung dan masalah obesiti.


  1. Sungguh pun suami suka dengan masakan anda namun demi kesihatannya elakkan dari menghidangkan makanan dari jenis yang sama setiap hari. Santan bermakna kalori dan mengandungi lemak yang tinggi.
  2. Pada waktu petang, elakkan dari menyediakan kuih muih berasaskan santan dan juga penggunaan gula yang banyak
  3. Hadkan hidangan telur namun hal ini jarang diperhatikan oleh wanita.
  4. Hindari dari membakar ayam atau ikan sehingga menjadi kehitaman kerana ia mungkin mengandungi karsinogen penyebab kanser
  5. Hindari penggunaan minyak atau marjerin secara berulang. Memang menjimatkan tetapi kalori yang tertinggal didalamnya cukup tinggi.


sumber google



Sama seperti wanita yang menghadapi pelbagai risiko penyakit, kaum lelaki pada usia tersebut turut tidak terlepas daripada mengalami masalah sama.

Kanser prostat terjadi apabila sel-sel prostat mengalami mutasi dan bertambah tanpa terkawal. Risiko menghidapi kanser prostat juga bertambah apabila umur melebihi 45 tahun.

Purata umur penghidap pada masa mula didiagnosis adalah 70 tahun. Di Amerika Syarikat, ia telah kerap terjadi di kalangan lelaki berketurunan Afrika.

Antara orang terkemuka yang meninggal dunia akibat kanser prostat termasuk bekas presiden Perancis, Francois Mitterand, presiden Zaire, Mobuto dan pelakon Bill Bixby.

Pada peringkat awal, kanser prostat tidak menyebabkan apa-apa tanda yang ketara berbanding BPH.

Biasanya ia dikesan melalui ujian saringan PSA (prostate specific antigen). Apabila saiz prostat bertambah, ia akan menyebabkan tanda-tanda yang serupa dengan BPH seperti kesusahan keluar air kencing, aliran kencing yang lemah, kencing kerap serta nokturia.

Selain itu, mungkin akan terdapat darah yang keluar bersama air kencing pesakit. Pada ketika ini, kanser prostat boleh dikesan secara pemeriksaan dubur kerana ciri-ciri strukturnya yang berbiji-biji kasar serta keras.

Pada peringkat lewat, sel-sel kanser prostat boleh merebak melalui aliran darah ke organ-organ lain seperti tulang, terutamanya tulang paha, serta ke paru-paru.

Seseorang pesakit akan mengalami sakit pada tulang serta masalah bernafas. Sekiranya tulang belakang juga terlibat, tekanan terhadap saraf tunjang akan menyebabkan seseorang itu lumpuh pada kedua-dua kaki.

Mengesan dan merawat

Seperti yang dinyatakan tadi, kanser prostat dikesan melalui pemeriksaan dubur serta ujian saringan PSA.

Ujian biopsi prostat melalui dubur berpandukan ultrasound (transrectal ultrasonic biopsy) juga perlu dilakukan untuk mengesahkan seseorang itu menghidapi kanser prostat.

Kanser prostate boleh dirawat secara pembedahan dengan mengeluarkan seluruh kelenjar tersebut (radical prostatectomy). Di sesetengah pusat pakar urologi, prosedur ini turut dijalankan dengan bantuan robot.

Radioterapi (sinaran X) juga boleh digunakan untuk merawat kanser prostat dengan memusnahkan sel-sel kanser.

Ia amat berfaedah terutamanya jika pembedahan tidak dapat dijalankan pada sesetengah pesakit yang berisiko tinggi.

Radioterapi juga digunakan untuk merawat mereka yang mempunyai sel-sel kanser yang telah merebak ke tulang paha dan tulang belakang.

Kaedah rawatan lain termasuk kaedah hormon iaitu penggunaan ubat untuk menghentikan sel-sel kanser prostat daripada dirangsang oleh hormon dihydrotestosterone.

Kaedah ini menghalang hormon dihydrotestosterone daripada dihasilkan dan ini akan menyebabkan sel-sel kanser prostat berhenti membahagi serta membesar.

Paras dihidrotestoterone boleh diturunkan juga melalui pembedahan dengan mengeluarkan kedua-dua buah zakar.

Ini kerana buah zakar berfungsi menghasilkan testosterone yang boleh merangsang kelenjar prostat menghasilkan dihydrotestosterone.

Kaedah rawatan hormon biasanya digunakan apabila kanser prostat telah sampai ke peringkat lewat.

Walaupun dapat mengurangkan bilangan sel-sel kanser, ia tidak dapat menyembuhkan pesakit, dan lagipun, ia cuma berkesan untuk satu hingga dua tahun sahaja.

Fungsi utama pada peringkat ini adalah untuk melegakan tanda-tanda sakit pada pesakit yang sudah tenat.

Salah satu ciri kanser prostat adalah sel-sel kansernya kebanyakannya membiak dengan perlahan berbanding kanser yang timbul pada organ lain seperti usus dan perut.

Kajian melalui pembedahan mayat (autopsi) pada lelaki yang meninggal dunia akibat punca-punca lain mendapati 30 peratus daripada mereka yang berumur 50 tahun sudah mempunyai kanser prostat dan angka ini meningkat kepada 80 peratus di kalangan mereka yang berumur 70 tahu ke atas!

Ini bermakna kebanyakan lelaki tidak akan sedar bahawa mereka sudahpun mempunyai kanser prostat serta tidak mengalami apa-apa gejala dan tanda akibat kehadiran kanser tersebut dan akan meninggal dunia akibat punca lain seperti sakit jantung bukannya kerana kanser prostat.

Akhirnya, masalah kelenjar prostat boleh diatasi sekiranya dapat dirawat pada peringkat awal. Lelaki yang berumur 50 tahun ke atas dinasihatkan berjumpa doktor untuk menjalani ujian saringan melalui borang soal jawab IPSS, pemeriksaan dan ujian darah supaya gejala ini dapat dikesan serta dirawat pada peringkat awal.

Sumber Utusan Malaysia Online

Kenapa Lelaki Cerewet Bab Shopping..

JUALAN MURAH PAKAIAN LELAKI DI 1 UTAMA SHOPPING COMPLEX

Selalunya wanita yang sangat-sangat cerewet bab pakaian kan bila time sales memang lama kat sesuatu bahagian. Kalau lelaki pun lebih kurang sama la..sangat cerewet. Orang perempuan asal cantik jer dia rembat..grab sana sini terus banyak shopping bag. Kalau orang lelaki di belek..letak...belek..letak..last-last tak ambil terus ke tempat lain plak...kita yang tak beli apa-apa ni ikut jer la..dari satu tempat ke satu tempat..

Tapi aku respect orang lelaki bila membeli belah..walau cerewet dia amat memerhatikan kualiti sesuatu barangan dan fikir lama sebelum membeli..kalau aku as orang perempuan ni asal cantik..asal berbaloi..grab je..x pernah nak check betul-betul..tu la pasal kadang-kadang sampai rumah baru perasan ada yang koyak, jahitan x ok..besar or terlalu kecil baju tu..shame on me la...hahahahah....

Jom tgok baju-baju kerja lelaki yang cantik2 kat Bonia 1Utama ni...









Macam-macam kaler dan corak....

selalu up pasal baju-baju perempuan je kan..baju-baju lelaki pun x kurang hebatnya...ada yang kasual ada yang betul-betul formal.Sekarang pun tengah sale kan sana-sini...

so yang lelaki boleh la shopping baju-baju kerja sebab ada banyak sales sekarang ni sempena Merdeka kan....tetapi berbelanja dengan bijak ok?

Sebelum tu nak tanya Kenapa lelaki cerewet bab shopping erk?

Lunch Mee Udang Kuah Cair @ NuSentral

LUNCH DI QUIZINN BY RASA NUSENTRAL

Selalunya Jumaat aku malas nak ikut keluar pi jalan-jalan kan, tapi ari ni ntah kenapa tersampuk nak ikut plak..bosan kot...so menapak la ke NuSentral yang sekangkang Gajah tuh...x jauh dari Office. Seramai-ramai manusia yang makan kat food court. Kalau pi restaurant memang x merasa la nak dapat tempat kosong even kat foodcourt ni pun sama.tapi berkat sabar maka dapat lah tempat duduk untuk 3 orang.

Dah sampai dah duduk tak reti plak nak makan apa...ni apa masalahnya ko ni SA...tadi sibuk nak ikut...aku lepak dulu bagi orang lain pi beli makanan dulu. Ingat nak trjah Thai Food tp ramai sangat plak...makanya pi kat Noodle by Rasa ni...

SEDAP KE?

Boleh la...xde la sedap sebab kuahnya cair...sayur selalunya orang guna kangkung kan...udang pun korang tgok la...tp takpe la...dah rezeki hari ni...jangan banyak bunyik.....


Mee Udang Kuah Cair


penyeri majlis


total damage

Alhamdulillah janji dah kenyang...x minum air ke...so far aku kalau makan sup2 ni xde nak minum air sangat...so balik opis baru minum...asal Jumaat je ramai orang...letih aku jalan kat tempat ramai-ramai orang ni....

Korang Lunch makan apa?

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah