Monday, July 15, 2024

Kembali Bersiaran Walau Masih Belum Sihat Sepenuhnya


pakai tudung baru hadiah dari CCL


Assalamualaikum..

SA bersiaran dari office...

Buat masa ni SA masih belum.sihat sepenuhnya, demam dh kebah alhamdulillah..cuma batuk ngan selsema ni je...

Asyik la diorang ni ckp SA x amik supplement ke vitamin ke to boost my immune...x kan la SA nak tunjuk hari2 kat diorang apa yang SA makan kan...cara diorang ni macam x pernah kena demam dan macam kebal sangat x de penyakit singgah...malas SA nak berbalah ngan orang serba serbi perfect ni..SA diam je..dh memang SA sakit dan demam teruk.kan..x kan nak buat2 sakit plak..

Apapun SA akan singgah melawat korang nanti..bagi SA settlekan tugas-tugas hakiki sebab dh lama MC..insyaallah by this week SA cuba tinggalkan jejak di rumah korang ye...


Sunday, July 14, 2024

Perkongsian Dari Planet Marikh..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah  SA dh kebah demam hari ini, cuma masih batuk dan selsema teruk, Esok dh mula kerja dh..tawakal aje la pergi kerja..memandangkan dh 3 hari SA x kerja minggu lepas...

Nanti SA sambung citer staycation SA berdua dengan Nia..

Hari ni SA terpanggil untuk copy paste satu perkongsian yang SA namakan perkongsian dari Planet Marikh...sebenarnya  x tahu nak letak tajuk apa..since makan ubat banyak ni dia jadi blurr. .amik masa la kot untuk waras seperti sediakala..SA share sebab pernah terjadi dalam hidup SA..tahun lepas ke atau 2 tahun lepas..SA ditegur sebab kongsi makanan sedap di bulan Ramadhan di mana beliau x mampu untuk makan makanan sedap...



Sekadar renungan



well said dari owner FB...

saya tadi nampak orang post makanan, lepas tu ada orang komen, " bestnya makan sedap, saya tak mampu"

saya paham ada yang tak mampu makan sedap, tapi takkan sebab dia kita kena sekat kebahagian kita.

dulu jalan-jalan cari makan, ketuk-ketuk ramadahn siarkan dekat tv, kenapa tak call suruh berhenti siarkan? 

saya rasa boleh je scroll laju-laju, tak perlu berhenti dan buang masa komen macam tu. wall orang hak orang tu, jangan buat benda memalukan suruh orang buat ape orang tak suka dekat wall orang. 

orang nak kongsi kebahagiaan dengan orang lain, perkara yang betul ialah komen semoga allah murahkan rezeki sebab allah akan bagi perkara yg sama dengan kita.

yang paling penting buatkan tu inspirasi kita untuk lebih rajin kerja untuk mampu beli makanan mahal tu,

kadang-kadang ni la sebab orang miskin kekal miskin, sebab hati yang busuk dan malas nak usaha. bukan semua, tapi segelintir memang nak kena suap aje. usaha malas. 

jangan kecil hati, saya rasa kurang senang bila tengok orang kacau orang lain atas sikap busuk hati dia. taknak usaha, dia nak rasa best dia cuba jatuhkan orang lain dengan bagi orang rasa bersalah. kesian dekat orang yg post tu 😞

nasib baik follower saya takde macam tu, ni dekat planet marikh 😂

Kredit FB yg empunya post....


Nasib baik jugak follower SA xde yg macam ni...eh dulu ada sorang..dia dh unfollow SA lama..x tau la dia dh follow semula atau sebaliknya...


Friday, July 12, 2024

Staycation At Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur

Assalamualaikum...

Hi korang..

SA dh kebah demam, cuma masih selsema dan batuk teruk..suara pun xde..SA pergi jugak la staycation dengan Dania memandangkan hotel dh bayar...rugi pulak kalau burn aje kan...sebelum pi check in hotel kami dua beranak ke TRX Exchange, saje nak explore..2 kali la salah jalan..hahaha..tapi akhirnya kami selamat sampai...cumanya x sempat nak explore semua..mana yang dan aje...bab tu SA citer entry lain ye..

Hotel Sunway Putra menjadi pilihan SA untuk kali ini..saje pilih hotel mahal skit and treat Dania sebelum dia masuk belajar semula untuk Sem 2 minggu depan.Dah lama lagipun kami berdua x pi staycation berdua..

Jom tengok hotel...

SA pilih kat sini sebab connecting dengan Sunway Putra Mall, senang nak cari makan....(gambar kredit to google.com)


Superior room twin bed..silap SA x amik deluxe yg sekali ngan breakfast..tapi xpe SA add on breakfast for 2 ..mahal la tapi...but nama pun treat untuk Dania dan staycation kan..so budget tu ada..


Rugi x baeak laptop, kalau x boleh buat entry kat sini...

Smart tv Samsung brand, siaran semua HD


Shampoo dan body wash dari Tanamera, air panas dia best....

Toilet pun bersih

Standard amenities 

Ada mini fridge

Relax jap sblom pi makan...makan tengahari at 4pm...hahaha...

Hotel ni tengah ada major renovation..so ada la sedikit ralat here and there..tapi xpe..x cacatkan itinerary kami berdua..

The happiest daughter..suka dia duk hotel mahal..


 Mama yg baru nak elok demam

Gigih SA makan ubat ikut time dan rehat betul-betul semata mata nak jayakan staycation ni..ubat bawak la...

Suara je takde ni..selsema dan batuk kuat...tapi sepanjang staycation  ni batuk jadi baik ye...jarang2 dia menyerang macam masa kat rumah...sesekali je..sangat memberi kerjasama cuma SA agak x selesa nak bernafas la..bercakap pun payah..penat rasanya sebab batuk ni...dia jenis batuk yg gatal tu ye..macam batuk kering kahak x keluar..sakit hati kalau batuk macam.ni...

Kita jumpa next entry ye..2 beranak ni explore TRX Exchange...cadangnya nak pi muzium illusion tu...tapi fee mahal giler..satu kepala RM88 kalau x salah..so Dania x nak pi...hurmm..esok lepas check out x tau nak pi mana..yg penting nak pi makan nasi kandar...hahahaha....


Wednesday, July 10, 2024

SA Berehat Seketika


 

Assalamualaikum..

SA amik keputusan untuk berehat seketika..SA demam panas..x kebah2 dari Selasa..

Tanda2 denggi xde, covid xde..influenza pun xde..tapi lebih kepada demam viral...

SA sambung MC sampai Jumaat...selalu demam kejap aje makan panadol dh surut..ni x tau demam jenis apa..badan sentiasa panas..ni dh 37.7°c. Selasa lagi panas..dh 39°c dh..

Mohon doakan kesihatan SA...

Jumaat nak staycation uiiii....hotel dh byar..rugi kalau kansel...


Tuesday, July 9, 2024

Cenderahati Yang Jauh Dari Indonesia

Assalamualaikum..

Siapa yang x suka bila dapat hadiah kan..apatah lagi dari sahabat blogger nun jauh dari Indonesia. Jauh ye datangnya hadiah ni..cenderahati dari rakan blogger yang tak asing lagi iaitu Fanny. Sayangnya SA x dapat nak berjumpa dan bertentang mata dengan Fanny yang berkunjung ke Kuala Lumpur baru- baru ini...SA sibuk dengan kerjaya dan ada hal family plak masa tu...rasa terkilan betul x dapat jumpa...

Hadiah dari Fanny ni dititipkan melalui Erna adik kepada blogger Ezna. Terima kasih buat Erna yang sudi hantar sampa ke pintu rumah SA..masa Erna sampai tu SA tengah sibuk gosok baju kerja..hahah..tudung main capai lepas tu dengan belum mandi lagi..


Masa Erna sampai SA tengah sibuk gosok baju kerja...main capai aje tudung x pakai proper...



Banyak plak barang ni..apa saja Fanny...kok banyak betul hadiahnya


Muka happy dapat hadiah 





 Tudung bawal cantik sangat..


Cantik kan..


Crochet shoulder bag navy blue


Telekung travel navy blue juga



Coffee


Keronsang comel..

Cenderahati dari Fanny ni merupakan hadiah birthday SA juga sebenarnya...terima kasih yang tak terhingga buat Fanny. Banyak betul hadiah untuk SA...buat susah- susah aje ni...Fanny ni rajin blast komen kat semua blog yang dia kenal dan ikut ye...meriaah dengan komen dari Fanny...

SA berharap sangat suatu hari nanti SA dapat bertemu dengan Fanny...luang masa chit chat bersama..seronok tengok rakan- rakan yang sempat jumpa Fanny update kat blog diorang...Semoga dipanjangkan persahabatan ini antara Blogger Malaysia dan Blogger Indonesia, Jakarta khususnya...

Korang kalau nak kenal dengan Fanny boleh ke blog dia ye.. Fanny DcatQueen

Jom renew passport, mana tau nak pergi Jakarta pula...


Siri Jelajah Pasar Saloma Di Lotus Seremban Jaya..

Assalamualaikum,..

Macam yang SA mention sebelum ni...kami anak beranak ke Siri Jelajah Pasar Saloma di Lotus, Seremban Jaya. Masa kami sampai langit dah mendung...hujan pun dah rintik- rintik tapi tak mematahkan semangat kami pun masa ni...satu persatu gerai kami jejaki...most of them jual pelbagai makanan dan minuman..ada jual tudung jugak...dan macam biasa la SA ngan Dania terjebak dengan tudung la.. SA beli Moon & Stella dan 2 jenis lagi...4 helai RM100..

Beli tudung tu masa nak balik..kami explore dulu satu- satu gerai..gerai- gerai banyak dinamakan mengikut filem- filem P Ramlee dan filem lakonan Saloma.

Hujan makin kuat dan lebat...sudahnya kami yang terperangkap dalam tu..ada la a few yang redah aje sambil membeli..SA beli begedil, popia dan ubi rebus...beli coffee gak...coffee memang best...Coffee Saloma untuk Dania dan Uncle and SA amik Coffee Latifah...sedap giler dua- dua coffee...Kami lepak makan duduk bawah payung dan meja yang disediakan walau hujan makin lebat..hahaha...basah- basah dibuatnya...

Jom tengok gambar yang sempat Dania snap.
















Beli sup urat/tetel ni untuk Pak Zain..sedap giler..








Beli coffee kat gerai ni...






Ni je makanan kami beli..sebab hujan kan..


makan ubi rebus, malam tu angin satu badan..laki bini berlawan angin


Sambil tunggu hujan reda, sambil makan, sambil pose...gambar Dania kat bawah ni SA snap guna hp Samsung SA..cantik kan? knowing Dania dia memang high expectation kalau amik gambar..kalau x kena kat mata dia..memang kena delete la gambar tu...hahaha




Ni pun candid


Candid



apehal suami buat muka cenggitu..


Pencahayaan x cantik bila tiba gambar SA dan suami..

Hujan macam xde tanda- tanda nak berhenti...kami gerak redah dan masuk Lotus dulu..lepak dalam Lotus la.. Kami plan hujan dah berhenti baru nak explore lagi...

Lepas tu yang SA ngan Dania beli tudung, sorang 4 helai...hahaha...

Sebab hujan...sekejap aje la explore..cuba kalau tak hujan..SA baru tau pasal siri jelajah Pasar Saloma ni memang dia jelajah satu Malaysia rasanya...cuma SA tak tau sebelum ni diorang kat mana..SA tau pun Dania yang tunjuk tik tok..lepas ni tak tau la diorang jelajah negeri mana plak...


Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah