Wednesday, September 28, 2022

Melayan Ibu Mengandung Time Lunch

Assalamualaikum...

Entah bila la SA ni nak rajin semula bawak bekal ni...asyik la malas je...mentang- mentang minggu gaji kan...huhu..xde maknanya...SA memang nak bawak bekal..tapi takde lauk..semalam Pak Zain masak lauktumis air petola...SA x berapa suka sayur petola tu ..then xde la SA makan malam dan xde la SA bawak bekal...

Hari ni SA melayan ibu mengandung ni makan kat food court NuSentral..dia makan sizzling yee mee..SA plak amik Seafood Tomyam Noodle...ok la...so-so je..sikit nau portion...seafood cuma udang seekor dan sotong 2-3 slices nipissss sangat...serai banyak ngan bawang holand...makan aje la..dah beli kan...





Lepas makan SA ajak pi DIY jap sebab nak beli pisau dan stokin..stokin nak pakai kat opis sebab opis sejuk beku...tak tahan SA sebab dah mula start lenguh- lenguh kaki...so SA decided beli stokin dan pakai je kat opis...


Beli pisau sebab senang nak potong buah...SA kan suka snacking buah- buah...mana buah yang perlu potong tu memang perlukan pisau yang tajam...pisau kat pantry x tajam langsung...potong jari pun x luka...


Bagus sebab ada sarung


Singgah Sam Grocerries jap, nak beli apple..semalam dah makan apple so nampak la buah betik dah potong 2 macam ni...SA beli...dan potong sendiri kat pantry...potong setengah...setengah lagi simpan dalam fridge..itu esok boleh makan...


Haaa...kan cantik potongan dia....kalau pakai pisau x tajam tu..nak makan pun sakit hati tengok sebab potongan x cantik...

 

Ye..SA memang tengah cut sugar...kalau guna gula pun kat opis memang guna gula perang...and SA makan buah je untuk maintain sugar intake SA....SA takde la masalah gula pun..tapi hanya berjaga- jaga...portion nasi pun SA sangat- sanagt jaga..cukup sesenduk dan lebihkan sayur dan lauk ikut protein...bukan nak kurus tau cuma nak sihat..kalau dapat kurus tu satu bonus la buat SA...hehehe...
Sape x nak kurus uiiiii......

Main Masak Masak Di Pak John Steamboat & BBQ IOI Mall Putrajaya

Assalamualaikum...

Hi korang

Okey jom sambung citer lagi bonding mom and daughter Isnin hari tu..lepas merayau dalam IOI Mall tu kan...punya la besar mall, x dapat nak explore semua...mau kurus dibuatnya nanti...so mana yang terlarat kaki kami 2 beranak ni je..penat oiii...faktor umur ke apa..kalau faktor umur takkan Dania pun penat kan...

Mulanya nak makan kat Suki-ya...eh...anak dara tu pi check kat website apa benda Suki-ya tuh..sekali dia tengok daging premium yang dihiris nipis, cara makan kena pusing2 kat chopstick pas tu masukkan dalam sup...bukan grill...knowing anak dara SA ni makan sangat memilih dan pelik2 dia x layan de...jadinya dia x nak makan situ..Mama dia baru nak cuba..haih...sudahnya makan kat Pak John Steambot Buffet...bayar harga premium satu kepala RM65 rasanya...dapat premium set termasuk ice cream dan bleh amik gak steambot yang sedia ada...okey la..perut pun dah lapar...bersapau kami berdua kat situ main masak- masak bbq berdua..2 jam makan kat situ je...bayar mahal kan..makan je la...hahaha...



Kali ke 3 makan kat cawangan IOI Mall ni...first dulu event blogger SA bawak Dania sekali , pas tu SA ngan ex bopren and ni repeat lagi ngan Dania










Geram tengok dia sangkut facemask macam tu..nak amik gambar x cantik kan...



Set premium dapat beef slice 2, lamb slice 2, duck meat dan Abalone


Antara sauce yang ada










Duck slice..x abis pun bagi kat meja sebelah...







Ntah bila masa dia candid gambar SA pun x tau..terus dia whatsaap je...sabar jer la...buruk nau muka mama ko tengah makan kakak oiii....

Jenuh uii makan...rasa macam banyak giler makan...grill..makan...asal grill je terus makan..Dania makan Nasi Goreng gak...SA makan lauk2 tu je..x nak makan nasi kang cepat kenyang...jenuh nak menghabiskan...

Lepas tu kami pi mana?

Macam biasa la dia nak paw mama dia lagi...kali ni kena kat Cotton On..dia suka kasut sneakers simple- simple kat Cotton On tu...pas tu dapat plak membership percuma..eh..mama pun terjebak sekali...kan dah cakap mama dia cepat terjebak...takde la murah mana pun kasut tu..RM75 rasanya..ke RM79...

Kita share next entry erk...SA busy skit..laju- laju update ni...



 


Bila Hujan Je Mesti Teruk Jammed...

Assalamualaikum...

Hari ni lambat sikit..

Hujan lebat dari Seremban, SA plak set jam macam biasa kul 5am, alarm bunyi macam biasa off lepas tu sambung tido lagi...last- last gelabah puyuh SA bangun jam dah kul 5.15am...nasib malam tadi dah syampoo rambut...baju dah gosok untuk 5 hari...hujan lebat kat luar rupanya patut la sedap tido...cepat- cepat mandi...bersiap ala kadar...sambung mekap kat office je...eh...hujan satu Malaysia ke apa...sepanjang jalan hujan...SA sedap tido...Terjaga bila dah sampai KL dan dah nak masuk Jalan Istana...

Sempat SA snap gambar kat bawah ni...






 

SA masuk kerja pukul 8.30am...SA tag card tadi pukul 8.10am. Masih x lambat la sebenarnya...tapi SA dah biasa kan kat office pagi mesti sampai dalam pukul 7.30am..ni dah 2 hari tag card pukul 8 lebih...ni pun kat luar masih renyai- renyai...harap hujan kat Seremban dah berhenti la..sebabnya baru semalam ada elektrik kat tingkat atas...tiber kalau hujan lebat sangat kang trip lagi letrik kat atas tu...susah nanti...TNB pun x leh nak explain apa masalah sebab memang xde masalah katanya...nak kata ada bocor takde plak...kena cari specialist lain la plak nanti ni

Tuesday, September 27, 2022

Mama & Daughter Bonding To IOI Mall Putrajaya

Assalamualaikum...

Hi korang...

Okey jom kita citer semalam punya bonding time ngan Dania...seawal pukul 9.30am kami dah keluar rumah...ye..kami naik Komuter je..senang...memandangkan kereta kami pun lamberttt lagi sampainya so jangan susah sesiapa pun...kami dah selalu gerak sendiri...dengan minah ni mood kena jaga ye...mood dia boleh berubah- rubah,.kena pandai layan...kang tiber dia masam je plak...tapi mama nak bawak pi beli hadiah birthday kan...so takde la dia macam- macam...dah makin besar ni lain macam plak pembawakkan dia...hahahaha...

Percaya tak kami tak banyak amik gambar...kami enjoy moment bersama..knowing Dania yang x berapa suka SA amik gambar dia...tak cantik katanya...so takde la amik gambar banyak....part ni kita buat part by part la ye...tak banyak gambar berdua tapi banyak gambar candid dan banyak dia dah delete...hahahaha....



Cntik tak gambar ni....nak print la...ni pakai hp lama SA Huawei Nova


Beli ni...sampai SA terjebak sekali...dia x suka hand and body lotion..so amikkan dia shower gel ngan body mist...SA punya bau yang sama tapi body mist ngan body lotion...beli 3 percuma 1 katanya...terbang gak RM250...takpe la...sesekali kan....


Ni je gambar dia yang melepasi piawaian


Harus lah happy kan...


Dia kata amik gambar lain kali macam ni...baru cantik....hahahaha....


Kan SA dah kata...dia ada piawaian bab bergambar....sebab tu dia x suka orang lain amik gambar dia...nak amik candid xpe...dalam pada tak suka tu dia transfer gak gambar dia ke hp dia...geram je tau....

SA ajak dia makan kat Suki-ya tu...dia x nak sebab xde grill...alahaiiii....bab makan pun sama gak...dia punya high expectation tu kadang buat SA geram...dia nak makan kat Pak John Steambot...so ke situ la kita...nanti sambung next entry ye....kami habiskan masa 2 jam makan kat situ....then lepas tu kami pi shopping kat Cotton On. 


Segunung Baju Untuk Dilipat...

Assalamualaikum...

Hi korang....

Hari ni busy betul...ye la semalam kan cuti..SA nak update bonding ngan Dania semalam tapi tengah busy...so update simple- simple entry dulu la ye...Sabtu sampai Ahad hujan lebat...maha lebat...dah la letrik kat atas tu DB box dia problem..asal hujan je mesti trip..rasa nak wiring balik je..tapi tu la..asyik kena tipu je plak...jenuh dah asal hujan je mesti tingkat atas trip...terpaksa la SA ngan Dania tido kat bilik bawah...

Lepas tu kain baju memang banyak la..kat rumah tu ada baby besar yang suka tukar- tukar baju banyak kali...even pergi kebun pun pakai baju cantik...siapa? siapa lagi...Pak Zain la...hari- hari baju dia je yang banyak...

Syukur semalam panas terik kat Seremban...kering semua kain...bila dah kering jadi segunung la kan...dah la jenis x suka lipat kain...tapi takkan dibiarkan plak kan..dah tentu la kena lipat....



 
Duduk sebuah rumah 4 orang je...baju banyak betul...hehehe...

Nak hantar baju pi keringkan pun tak berbaloi sebab kat dobi layan diri tu ramai betul yang menunggu giliran..sudahnya bersabar aje la...kalau banyak baju usah la tambah basuh lagi..tapi kalau tak basuh lagi banyak plak kan...

Monday, September 26, 2022

Dinner Sempena Birthday Dania

Assalamualaikum...

Hi korang...

Ahad kan birthday Dania...dia x nak sambut birthday macam sebelum-sebelum ni..x nak potong kek, x nak panggil adik2 sepupu..zaman tu dah berlalu katanya..cukup bawa pi makan je...

So Ahad lepas..Dania balik kerja..lepas Maghrib kami pun pi makan kat luar...mulanya cari kedai yg ada jual western food, jumpa la tak jauh dari rumah..waze aje sampai la kami betul2 depan kedai...dah duduk dan pekerja dh datang bawak menu sekali tengok western food cuma burger, oblong, meat ball cheese apa ntah, nasi2 cuma ala carte..kata ada masakan thai panas..tukang masak import khas dari Thai...tapi segala apa yg kami nak order yg biasa kedai2 siam jual..NON HADO ye.....dah la Mak Pah nak makan nasi putih lauk pauk... sudahnya kami cancel order pi kedai lain....apo la kedai tu..viral macam2 tapi xde pun menu masakan panas..mee goreng, nasi goreng, goreng2 je ada ..

So kami pun ke Warung Nurmie yang dekat sikit area rumah... alhamdulillah apa yang kami cari ada...takde la lambat sangat service...dalam 20 minit je tunggu sebab orang ramai...biasa la..Ahad x banyak kedai makan buka..orang kita kan meniaga..padahal weekend la orang ramai keluar berbelanja..kalau cuti PH lagi la diorang cuti..kadang sampai seminggu x meniaga..SA pun x paham macam mana konsep diorang meniaga...

Jom tengok gambar..



Menu...SA pilih set D untuk 4 orang makan RM79 and add on fries dan sotong goreng tepung..


Menimbun menu ala carte dia


Meja kami


Swlfie setelah sekian lama x kuar sama-sama


Pakcik ni x yah ckp la..always ready dan always romantik..🙄🙄 pas tu kuat mengusik...



One more mama without facemask


Ser ni dapat air sirap limau 1 jug..tapi utk pasangan kekasih till jannah tu SA orderkan teh o panas..kang minum ais memalam macam2 hal plak...Mak Pah tu nak pi IJN hari Jumaat nanti


Fries panas2 ngan cheese


Ikan siakap masak 3 rasa yang walla!!!!sedap!!! Puas hati..kami makan sampai licin pinggan tu...sos sedap..ikan fresh...


As usual ada telur dadar



Sayur kailan ikan masin pun sedap


Nasi portion besar .nampak sikit..tapi banyak..x payah nak order nasi tambah...


Sup tulang pun sedap..isi banyak.. especially tulang pun ada banyak dagingnya...


Daging masak merah...pun meletop sedap!!!


Cuma ni je la.. expectation sotong goreng tepung biasa yg kita buat makan kat rumah tu..tapi kami dapat jenis cekodok ni...nasib sedap..

 

Alhamdulillah..sedap kami makan malam tadi..x membazir pun..puas hati...4 orang makan x habis RM100...Speechless Mak Pah makan banyak...selalu dia x selera makan kalau malam...sesenduk nasi pun susah nak habis..kali ni alhamdulillah...

Next time boleh la repeat makan kat sini lagi...boleh cuba set yang lain plak...

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah