Tuesday, March 31, 2020

Menu RMO Day 14 SA Masak

Hi korang....

Ikutkan hari ni merupakan hari terakhir kita kita  perintah kawalan pergerakkan kan? Tapi kerajaan melanjutkan lagi 2 minggu..kalau boleh biarlah 2 minggu sahaja lagi..jangan lah sampai 2 bulan bulan seperti yang dibayangkan oleh kerajaan. 2 minggu duduk rumah ni pun rasa tepu sangat otak inikan pulak 2 bulan kan. Aktiviti SA macam biasa la..kalau tak masak...makan dan buat kerja office..makanya baring dan tidur je la..lepas tu bising berat badan naik kan...pening la fikir berat badan ni..hahaha....

Semalam ada kawan office masak lauk ikan mayong masak cuka. SA x tau nak masak ikut resepi dia. Tetiba terbayang plak kari ikan mayong...uii sedapnyaaa kalau dapat..mulut ni gatal pi ckp kat Abah lama x makan ikan mayong..then abah cakap memang abah nak pi kedai hari ni...apa lagi SA bagi la duit buat beli ikan mayong dan sayur apa apa yg patut...so...masak kari la kita hari ni.....


Kari ikan mayong campur bendi...perghhh...best giler combination kari dan bendi...


Sayur goreng


Jiran sebelah bagi buah nenas sebiji..mak nak buat acar jelatah...


Tongkeng ayam goreng 

Sedap betul makan hari ni..ikan mayong tu abah amik bahagian badan dan kepala..memang sedap la makan...SA sekarang dh pandai masak kari sedap...so SA je la masak hari ni....

SA stress hari ni lambat masak..banyak benda nak kena uruskan hari ni...masa masak SA pakai wireless earphone so pasang lagu kuat2 sambil masak sambil nyanyi sorang-sorang kat dapur..style SA buat apa kerja sekali pun SA memang akan pasang lagu..baru laju buat kerja...sekali kena sound ngan mak nenek kecik si Dida..dia masuk dapur sambil bercekak pinggang dan geleng kepala

Dida : Mama!!!!ooo mama!!! mama!!
Mama : Ha...apa ...nak air ke..
Dida : Bukan da nak air la mama....(sambil tepuk dahi dan buat muka)
Mama : Dah tu nak apa...jangan kacau mama la..mama nak masak..
Dida : Uwan suruh da cakap kat mama...Mama kalau nyanyi kat dapur nanti mama kawin org tua..
Mama: alaaaaa...takpe la...kawen org tua banyak harta..
Dida : Mama jangan lawan cakap uwan tau...nanti jadi anak derhaka nanti...
Mama : Ye la...ye la...mama perlahankan lagu..
Dida : Aduyaiii...bising aje...

πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† kan dh kena marah ngan mem kecik....

SA Dan Akasia MRT Part 20

Akasia WFH part 20
2-3 hari ni kakak x update pun pasal Akasia WFH kan...bukan takde citer..ada je tapi macam x berapa nak best utk kakak share kat FB, nak plak baru ni kakak kena kecam..mula-mula decided malas nak buat dh...tp si budak Adam ngan kazen dia serta korang semua naikkan semangat kakak semula...its not easy for me untuk susun ayat ye korang....idea tu kadang-kadang tiba time masak...time dalam toilet dan satu idea ni yg kakak rasa kakak patut share dengan korang iaitu keadaan Adam yang tengah kesedihan selepas baca kisah kakak koma melalui entry tahun 2010. Kisah yang sangat menyayat hati dan kakak pun dh x baca dh sebab kakak nak move on..dah lebih 10 tahun kisah kakak koma tu...kakak pun dah sihat walaupun retrograde amnesia tu masih ada..ada certain-certain perkara yg kakak x leh ingat langsung..adakala boleh ingat sikit-sikit..
Adam call kul 12 tengahari semalam...dengar sedih je suara dia...aduhai kenapa plak kan...kakak plak kebetulan kat tingkat atas...

Adam : assalammualaikum Amanda...
SA : waalaikumsalam...ye adam...
Adam : Amanda sihat? ( as usual mesti tanya kakak sihat ke x)
SA : Alhamdulillah sihat...apesal suara lemau je ni...awak sihat ke x?
Adam : Saya sihat...cuma.....cane nak cakap erk..
SA : Cuma apa plak ni...
Adam : Saya dh baca kisah Amanda masa koma 2010
SA : Aduhhhh....pi baca buat apa...
Adam : Saya bosan...nak kacau amanda takut amanda marah..so saya baca la blog amanda kisah 2010 tu...tapi part Amanda koma tu je la
SA : Dah tu? apa jadi kat awak sampai lemau je suara..
Adam : Saya terkesan dengan penceritaan tu...
SA : Then.....apa kena mengena plak awak sedih...
Adam : Sedih la amanda...sedih family awak dlm kesedihan, awak harapan family awak, Dania masa tu umur 5 tahun, awak dh bercerai, awak koma, layanan nurse, layanan saudara mara awak...saya terkesan sebenarnya..2 tahun lepas kan adik saya meninggal..pun koma jugak sebab pneumonia...
SA : Takde apa nak sedih la adam...itu bahagian saya...pengalaman hidup saya...benda dh jadi...
Adam : Tak patut benda macam tu jadi kat u...
SA : Siapa kita nak menolak qada dan qadar allah...
Adam : betul tu..itu takdir..tp kenapa amanda x saman je nurse yg layan amanda macam xde perasaan tu..
SA : Biarlah adam...kita x tau kerjaya nurse ni stress dia macam mana...i kuat sebab anak i...u baca kan macam mana abah seludup anak i bawak masuk icu jumpa i?
Adam : i baca part tu...
SA : Masa tu la semangat i nak sembuh tu kuat...allah bagi kekuatan..ikutkan doctor dah suruh abah i tandatangan borang hentikan bantuan pernafasan..sebab pada mereka i xde harapan dh...tapi abah i kuat x nak sign...
Adam : Besar dugaan u dan family u kan amanda..no wonder you sangat utamakan family u.
SA : I bukan orang senang Adam. I hanya ada family i je untuk i kuat sampai sekarang.
Adam : Tu sebab i nak kawan dengan u amanda...
SA :Eh u jgn salah faham eh...kisah i tu i abadikan dalam blog untuk kenangan, untuk anak cucu i baca bila i dh takde nanti..i x perlukan simpati sesiapa
Adam : kenapa amanda cakap macam tu...
SA : Bila i simpan kenangan tu dan i blogkan...bukan untuk i lupa dengan dugaan besar dalam hidup i Adam..tapi itu jadi batu sempadan untuk i jadikan pengajaran sekiranya i buat silap..so i akan ingat allah pernah duga i...supaya next in the future i x tersilap langkah lagi
Adam : I kagum dengan u Amanda..u kuat...kalau i kat tempat u x tau la i boleh hadapi ke tak dugaan ni
SA : itu bahagian i...dah berlaku pun...
Adam : Macam.mana la masa u koma tu kan...family u bergantung hidup dengan u...
SA : U dah baca kan? so itulah jawapannya....
Adam : Sebab tu i x sabar nak kenal u in person
SA : Alah....x payah laa...rilex-rilex sudah...
Adam : Susahnya nak dengar u kata Yes...
SA : Ntah la adam....x tau nak jawab apa..
Adam : I berdoa moga suatu hari nanti hati u terbuka nak terima i...
SA : apa? terima u?
Adam : Tak la...terima i ajak u kuar lunch
SA : Cakap biar terang eh...

Adam : terang la tu...terima i pun x salah kan...
SA : eh..eh...dia ni....agak2 la...
Adam : Nak agak macam mana?
SA : Dah la..i nak masak...
Adam : Bukan u kata dapur u hari ni tutup ke..turn adik u yg masak. (😀😀😀)
SA : I ada benda nak buat..esok2 la borak lagi...ingat i xde keja lain nak buat ke nak layan u je ha...
Adam : Okey laa.... ( buat suara sedih)
SA : I ada benda nak settlekan....nanti2 la borak lagi..
Adam : Okey...er Amanda...
SA: apa lagi.....
Adam : abaikan orang-orang negative yang hentam you macam - macam tu...she is not in your shoe...so abaikan..
SA : kalau i amik serious, i dah deactivate FB i dh..
Adam : Eh jangan la deactivate FB, kesian follower you nanti...ramai yg sayang u tau Amanda..
SA : eh..eh..mana plak u tau ramai sayang i ni..
Adam : i baca la setiap post u...the way they comment..kata2 semangat yg diorang bagi...x kan u x nampak...
SA : Kalau i nak deactivate my FB acc lama dh i buat..tp i pilih untuk positive..orang x suka i x leh nak paksa...i manusia biasa je kot..x lari dari buat kesilapan..
Adam : Betul tu amanda...
SA : Okeylah.....bye....
Adam : Bye amanda....

Sampai situ je conversation kakak ngan Adam semalam...betul gak cakap dia...abaikan negative vibes..x penting pun...thanks korang yang komen kat post kakak dan berikan semangat buat kakak selama ni...apapun #stayathome#kitajagakita dan jangan langgar perintah PKP....dekat bawah ni gambar masa kakak dalam keadaan koma tahun 2009 yang Adam tengok kat blog dan rasa sedih sangat2 tu..ye la arwah adik dia pun meninggal dalam koma so serba sikit pasti dia tersentuh...hanya gambar ni sebagai kenangan....jaga diri korang...dah babyak redzone dan dah ada tempat yg totally lockdown....jom sama-sama doakan Malaysia dan satu dunia bebas dari virus Covid-19....





Monday, March 30, 2020

Menu RMO Day 11 Hingga Day 13

Hi korang...

Korang ok tak hari ni? SA harap semuanya sihat ye...semua kena sabar dengan dugaan ni kan..harap- harap negara kita semakin pulih dan kembali seperti sediakala. Makin sedih dengan pertambahan kes dan kematian..semoga semua yang terlibat beroleh kesembuhan. SA masih kekal berkurung, nak keluar depan rumah pun jarang2 dan boleh dikira dengan jari..perasaan takut tu sentiasa ada...kalau abah keluar pergi beli barang pun SA akan sediakan hand sanitizer, face mask dan air dettol untuk cuci kaki kat depan rumah. Lepas tu suruh dia terus pi mandi.

So hari ni SA nak update menu SA sepanjang Sabtu sampai sarapan untuk hari ni...menu lunch x sempat lagi la sebab Pak Zain tengah masak kat dapur. Tak jenguk dapur lagi pagi ni sebab SA dah bersapau depan laptop menghadap office WFH ni....jom tengok gambar. mana tau boleh membanu korang yang buntu x taau nak masak apa tu...

MENU SABTU


Ikan cencaru bakar


Kicap cili


Kacang botor goreng ikan masin


Sambal Sardine..Ayam Brand

MENU AHAD - ADIK MASAK


Ikan siakap sweet sour


Daging Bistik


Sotong Goreng tepung

BREAKFAST HARI INI - By Abah


Nasi goreng


Cekodok 


Sambal tempoyak mentah

Ini lah koleksi yang sempat SA snap gambar...memang tunggu Isnin nak update..Sabtu dan Ahad SA malas...dah hujung bulan ni dan dah sampai bulan maa malasnya..korang faham la kan...hahaha...apapun SA tetap nak ingatkan semua...#StayAtHome dan please jangan ingkar perintah PKP. Negara dah makin tenat dengan jumlah kematian dan pertambahan case. Jom sama- sama kita buat solat hajat semoga semua yang berlaku ini berakhir..Stay strong dna stay positive.. #KitaJagaKita

Masalah Hari Ini ~ Adab Dan Akhlak

Siapa Ena Jamli ni...πŸ€”πŸ€”πŸ€” macam takde je dalam friendlist kakak...ke dia dh unfriend? puas plak cari dari senarai follower kat Blog..pun tak jumpa gak...apapun sebagai seorang wanita dewasa kakak MAAFKAN awak at the first place. Mungkin salah faham sampai tak suka betul cara kakak ha...marah betul dia walau ayat-ayat dia bukan la dengan tujuan untuk mengecam.Cara menegur tu bagus cuma kakak nak jelaskan..blog dan semua social media kakak adalah personal kakak dan kalau Ena Jamli tak suka kakak x boleh buat apa. Tak perlu kakak terangkan selanjutnya memandangkan kakak tak rasa kakak buat dosa atau salah besar pun dengan siri-siri akasia atau post menu makanan. Awak dh buat keputusan yang terbaik dengan tidak mengikuti kakak dimana-mana platform. Kang sakit hati plak sampai depress..kakak jugak yang salah nanti..kakak bukan sesiapapun nak puaskan hati semua orang kan..sebagai wanita dewasa juga..kakak tak terkesan dengan email awak dan lillahitaala kakak x akan memalukan awak sebab kakak tidak pernah dididik untuk memalukan orang..terima kasih kerana awak UNFOLLOW & UNFRIEND kakak..semoga allah berikan ketenangan pada hati,jiwa dan nurani awak....wallahualam

P/S : Lepas ni jangan jilat ludah sendiri ye, pastikan jangan follow blog dan media sosial kakak sampai bila-bila..




Kepada followers SA...

SA hanya berkarya mengikut hati...blogging is my passion, kalau ada antara anda yang tak suka dengan cara SA berkarya, SA tidak mampu untuk menghalang. SA hanya insan biasa yang tidak lari dari melakukan kesilapan..dan SA tidak mampu nak puaskan hati semua pihak.

Sekiranya anda tidak suka dengan cara dan penyampaian SA. Anda boleh jer unfollow dan blocked semua media sosial SA. Tiada paksaan. Cuma tolonglah..usahlah menjadi negative. Tak suka jangan ikut..

Maafkan SA seandainya ada penulisan SA yang terlepas laku. SA maafkan anda lillahhitaala....

Saturday, March 28, 2020

Kebun Mini Pak Zain Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan

Hi korang...

Sihat ke tu? tengah buat apa? SA tengah stress betul..otak dah mula nak tepu sepanjang 11 hari berkurung ni..rasanya tahun ni paling teruk la keadaan Malaysia kan...besar dugaan kita semua atas kesilapan manusia yang pentingkan diri sendiri. Mereka yang buat masalah kita semua pun dapat tempiasnya. Korang stay cool ye...layankan aje lah moment untuk bersama keluarga...memang cuti yang paling tak best istilahnya kan. 

So hari ni SA rajin skit nak up satu dua entry untuk blog ni..semalam langsung takde satu entry pun yang SA publish sebab SA sedikit stress dengan kerja masa hari Khamis. Seharian sampai malam SA settlekan bab kerja. Nak muntah mengadap kerja...nanti next 18 hari lagi x tau la macam mana....harap- harap takde lagi la sambungan PKP ni...kalau ada sambungan...x tau nak kata apa dah...SA dah biasa bekerja..bila cuti lama ni rasa macam kematu badan dah kan..hari ni SA nak citer bab kebun mini Pak Zain yang sekarang tengah subur betul pokok-pokok tanamannya. Cili, tomato, pegaga, bendi eh jom la tengok gambar yang SA sempat snap semalam...


Pokok cili..tengah lebat berbunga..ada yang dah harvest dah sebab dh masak kan


Yang ni jenis cilu burung ke apa ntah abah cakap...pun berbunga lebat dan dah berbuah jugak


Pucuk pegaga memang besar2 dan tengah rimbun...geram je tengok..jari jemari ni laju je nak petik...


Subur kan?


ni pun sama..


Daun sup tu dah 2-3 kali petik..


Pokok kunyit


Anak pokok tomato


Pokok bendi


Pokok nenas..

sayur- sayur yang abah tanam..inipun dah beberapa kali semai dan harvest dah ni...kangkung tu jadi kurus melidi tu bukan tak cukup baja ye.sebab tak cukup tanah..kalau tanam atas batas sure gemuk2 kangkung tu..


Ini je la aktiviti abah sepanjang PKP ni...abah memang jenis tak boleh duduk diam. Sebelum ni abah rajin ke sungai memancing..ada je kerja dia buat, cari pucuk paku la..cari pucuk ubi la...sebab tu start PKP ni berlangsung dia agak tak boleh terima kenyataan tak boleh keluar...puas gak SA dan adik- adik bagi penerangan kat dia. Baru- baru ni je dia ok skit..cuma dia dah start lemah2 badan la sebab takde aktiviti sangat kat rumah kan...

Bukan abah je sakit- sakit badan..SA ni yang dah biasa bergerak kesana kesini pun dah rasa sakit- sakit badan dah...penat oi bila x banyak aktiviti nak buat, nak kemas rumah dah kemas semua dah..mop rumah pun hari- hari, kadang abah mop, kadang Dania mop...kalau la kedai hardware bukak sure bleh beli cat ke apa yang patut bleh cat rumah...rindunya nak pi shopping, rindunya nak pi jalan- jalan macam dulu....

Till then...nanti SA up lagi entry ye....nak masak jap....

S.O.P PEMBELIAN BARANGAN KEPERLUAN HARIAN



S.O.P PEMBELIAN BARANGAN KEPERLUAN HARIAN (Musim Covid19)

*Sebelum Keluar*
- Lantik 1 orang wakil tetap sahaja
- Senaraikan barang² yang hendak dibeli
- Pakai mask
- Keluar sekitar jam 10pagi-3ptg (waktu matahari dah naik)
- Bawak 1 plastik untk isi duit baki (jangan letak duit baki dalam poket/beg duit)

*Semasa Di Luar*
- Keluar tidak lebih 40minit
- Jaga jarak dengan orang lain (1 meter)
- Bersuara pada benda yang perlu sahaja
- Lihat barang dengan betul, dan ambil (Elakkan ambil, letak semula)
- Hulur plastik untuk pekerja kedai masukkan duit baki

*Balik Ke Rumah*
- Jemur barang yang tidak boleh dibasuh
- Jemur kunci kenderaan (termasuk motor)
- Basuh tangan (dengan sabun)
- Basuh barang yang boleh dibasuh termasuk duit (dengan sabun) dan keringkan
- Kumpul plastik² dan buang
- Cabut mask dan gantung/buang

*Fasa Akhir*
- Basuh kaki sebelum masuk rumah (dengan sabun)
- Mandi dan bersihkan seluruh bandan (Dengan sabun dan shampoo)
- Keringkan badan
- Minum segelas air suam panas
----------------------------------------------
Tambahan: Pakai tisu atau sarung tangan ketika isi minyak
--------------------------------------------
Sumber oleh :- KKM

Thursday, March 26, 2020

#StayAtHome With Antabax



The Prime Minister has announced that beginning March 18, 2020 and until the end of the month, the entire country will be on a movement control order to help to curtail the spread of Covid-19.

Globally, the first line of defence for communicable diseases, Covid-19 is to wash hands frequently, or sanitise with an alcohol-based hand sanitiser if hands are not visibly dirty to kill germs on hands avoid transferring these germs to the face, mouth or nose where they are more easily get into the respiratory system.


my hand sanitizer, is a must!!



“Hand washing is a crucial precaution the public have to take now.  We understand the difficulty to purchase the products at this moment, as our team is working really hard to replenish the stocks at the retailers.  We are encouraging the public to opt for bar soap, where liquid soap is not available as both product formats provide similar effect for hand wash, kills up to 99.9% of harmful germs,” said Francis Ng, Senior General Manager, Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd. 

Avoid Counterfeit and Understand the Flammable Risks  
The brand urges the public to only purchase the products from the retailers such as Caring, Guardian, Watsons, other pharmacies nationwide.  The brand has noticed counterfeit hand sanitiser with the resemble of Antabax brand, of which further action underway.        

“There was a viral post circulating on social media on danger of alcohol-based hand sanitiser.  Antabax hand sanitiser spray contains 67% alcohol, whereas the hand sanitiser gel contains 65% alcohol.” added Ng. 

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)  said that many studies that sanitisers with an alcohol concentration between 60%-95% are more effective at killing germs than those with a lower alcohol concentration or non-alcohol based hand sanitisers.  

According to World Health Organization , all alcohol-based products are potentially flammable and therefore should be stored away from high temperatures and flames.  The benefits of the alcohol in terms of infection prevention far outweigh the fire risks.


All time favourite Antibacterial Shower Gel



Shower with Soap 
Antabax encourages Malaysian to take the advice given by Ministry of Health  on taking shower with soap, and wash whole body after shopping for the essentials, and then only to have contact with family members.  Antabax shower cream comes with various variant kills up to 99.9% of harmful germs.


Be a part of the community and know more on Antabax latest campaigns and initiative by visiting Antabax official Facebook page at www.fb.com/NewAntabax or @antabax on Instagram.

Wednesday, March 25, 2020

Birthday Aleesya Qhaira Wilda 2 Minggu Lepas

Hi korang....

2 minggu lepas Birthday Dida atau nama sebenarnya Aleesya Qhaira Wilda yang ke 6 tahun..sekejap jer dah besar anak buah SA ni...dah besar panjan ni badan dah makin kurus...pelik plak..rindu ngan badan montel dia tu..tapi tu la dia dah x kuat makan sejak diserang demam panas lama tahun lepas. Kalau tak sure raami geram kat dia..ngan rambut kerinting dia dah panjang melebihi montot tu....dengan pok pek..pok pek dia...geram je...

So memandangkan masa tu blom lockdown, Covid-19 pun tak seteruk macam sekarang..so takde aktiviti besar-besaran diadakan.so sambut ala kadar je...mamalong sponsor kek dan belikan hadiah untuk dia gak..


Tak cukup corumn...tapi xpe..depa comel sangat


Bab posing serahkan je kat diorang ni


Mama ngan muka tak ready, comot pun ye gak sibuk nak mencelah


Kek Dida


Over betul siap pakai crown


Siap accessories lagi tu ha...


Blow the candle..


Cake cutting


Pose seketul nanti leh hantar kat Daddy


Mommy masak mee soto dan ayam kentucky je


Mommy potongkan kek


Jom bukak hadiah...yeayyyy


Wahh...banyaknya dapat hadiah...Aidan try to hijack hadiah kakak Dida


Bukan main kan..


Bag tu mamalong bagi...

Bab birthday celebration semestinya akan menjadi kegemaran dan kegembiraan buat kanak- kanak. kita yang dah tua- tua ni takde la nak sambut..kalau depa buatkana untuk kita punnn..depa yang tiup cake dan potong cake...memang dah agak berusia ni malas nak sambut- sambut birthday dah...feel tu takde..tapi kalau orang tersayang yang sambutkan...mesti best kan...itu takpe...hahahahha...adoiii....apapun..happy birthday Dida..semoga membesar menjadi anak yang solehah berguna dan bijak dalaam semua perkara..Mama love u so much.....

Ada yang cakap, Dida ni iras mamalong dia...ye ke? tgok la mommy dia plak..sama iras ngan mamalong kannnn...

Tuesday, March 24, 2020

Menu Dari Ahad Sampai Hari Ni.....

Hi korang...

Lupa plak nak up menu sepanjang Ahad sampai hari ni Selasa..diam tak diam hari ni dah hari ke 7, aktiviti yang paling aktif dilakukan ketika ini adalah memasak. Memang ni la rutin SA setiap hari kecuali Ahad hari tu sebab adik SA mommy si Dida yang amik turn masak sepanjang hari. Rehat sikit la SA Ahad tu. bila dah berkurung ni semua kena bekerjasama kan, tolong menolong. Bila berkurung ni hubungan adik beradik jadi rapat. Semua ambil berat.

Eh jom la kita tengok apa yang SA masak dan koleksi masakan untuk 3 hari.


Kari Ayam tanpa santan air tangan mak


Sambal udang petai...takde udang besar dapat udang kertas pun jadi la..


Sayur kangkung goreng


Sambal ikan bilis garing air tangan mommy Dida


Siakap Stim Limau


Sotong Goreng Tepung

Yang ni menu hari ni dan dari airtangan SA sendiri..walau tengah WFH aktiviti memasak tetap kena teruskan.


Ikan kembung berlada


Sup sayur


Telur dadar tomato

Inilah menu yang dapat SA up untuk hari ni..menu sepanjang hari dari Ahad sampai hari ni. Bila hari- hari memasak memang buntu kadang- kadang nak masak apa..mana yang up kat grup family tanya idea tu yang SA masak..esok x tau la nak masak apa plak....awal pagi esok la fikir..rasanya macam nak uat sambal sardin, sambal belacan dan sayur kangkung rebus....huiii sedapnyaaaa....eh..tengok la apa yang jadi esok kan?setakat ni idea ada je lagi cuma kadang- kadang macam penat plak...lepas ni sure nak kena diet balik ni..risau badan makin naik bila duduk rumah. Tekak ni kalau kat rumah sewa bukan main behave plak dia lagi

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah