Friday, December 30, 2011

Selamat Bercuti

To all of you...
Selamat bercuti...selamat menguruskan anak2 daftar sekolah...
Selamat Berumahtangga pada yang nak kahwin
Selamat Merisik
Selamat Bertunang
Selamat menimang cahayamata
Selamat segala -galanya..
pada yang emmandu balik kampung..berhati2 di jalanraya..
Blog dan tuan blog bercuti sampai Rabu..
Jumpa lagi khamis nanti...
Kalau ada update tu..memang miracle la...
hahahahaha..
Love u all

Tgok Wayang Kat Rumah..


Akhirnya..confirm aku leh tgok dah...hari tuh xde kesempatan..being jelous dgn sapa2 yang pergi tgok kat pawagam kan..
jadi ler Riz...tgok kat umah bleh feeling 2-3 kali...tgok sampai muntah..
ada gak la aktiviti aku di ambang tahun baru ni...
eh korang dah ada pasang azam utk tahun baru?aku?
hurmmm...entah la..azam tinggal azam jer la...nak ada suami baru???/sapa la nak kat aku..hahahaha
xde azam2 de..apa yang nak dicapai usaha jer..kalau berjaya tuh..tercapai la azam aku..


Burukkkk!!!!!


Ada kawan aku forward kan gambar si Apek ni...
aku gelak x hengat...udah macam artist K-Pop dah...dah rupa mcm Korean...buat lak photoshoot rambut mcm haremmmm....OMG....sgt x ok...
Kelakar la wei...sapa la yang telah mem makeover kan si Apek hero Malaysia ni sampai buruk sgt mcm tuh..
adoiyaiii...

Lelaki Ucap Maaf Boleh Membuat Jantung Wanita Sihat


Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan dua kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi anda perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah anda bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan ikhlas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sang...at susah dilafazkan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat ‘bekerja’. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan anda. Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf

Thursday, December 29, 2011

SEGMEN :JOM SERTAI SENARAI BLOG TERHEBAT 2012 !

Huh kena tag plak ...masak nak buat..PAPA PUSS ni nak kena ni...dia ingat hakak dia ni
wanita paling rajin agaknya..

korang nak join KLIK SINI
sungguh aku tak tau la nak tag kat sapa




sapa yang kena tag ni jangan nak malas2 eh..sila buat...aku dah x reti nak buat entry tag dah..muahahaha..

Proses Pertukaran Dania Ke Sekolah Baru

Last Week kalau x salah Khamis kot..aku amik MC semata2 nak uruskan Dania nyer pertukaran sekolah ..dari sekolah lama ke sekolah baru kat taman aku duduk tuh..Sekolah Keb Warisan Puteri..Memang betul2 baru..semua serba serbi...

 Pejabat Pelajaran Daerah Seremban
 Guna sistem no giliran tapi sewenang2 org duk potong Q..Sesuka jer..dah la ramai org kan..yang heran pegawai eh layan kan aje plak...ada sorang minah menlayu tuh..dari awal sampai ke sudah speaking london jer walau dengan makcik tua..bangang...
 ni la mamat yang potong Q tuh...sengal..tau la anak ko dapat banyak A..tp ikut la giliran..x lari sekolah tu de..
 aku x tau la kat jabatan kerajaan yang lain sama jugak situasi mcm kat sini..
apapun ..aku senyum jer la..walau orang2 belakang dah start bising kan..
heheheh....aku xde mood nak sound2 orang masa tuh..aku hanya nak settlekan masalah pertukaran sekolah Dania jer...lepas jer giliran aku aku blah dan x amik tau apa masalah selepas tuh..
berdesup pi sekolah baru Dania utk hantar surat pertukaran tuh..
Settle one thing...

The Hantaran dari pihak lelaki

Hantaran dari pihak lelaki kaler kuning..dari perempuan kaler biru...x banyak aku ambil gambar...
hehehe..bukan nak kutuk eh..its not me la kalau nak kutuk2...
eh..kenapa lak ni kan..xde apa2 la..zip mulut...

 so..ini gambar kesemua hantaran
 set minyak wangi ngan product mekap Simply Siti
 kasut charles and keith.
 handbag Charles and Keith & purse
 Al Quran
Telekung
Ni hantaran dari pihak perempuan..kaler biru..semua sentuhan aku ..sentuh jer jadik..hahahaha
xde la..ini la hasil tangan aku..
penat woii buat hantaran tuh semua..sebulan ulang alik Seremban ke kampung...
dan settle dah..tapi nak jugak kena hadap satu lagi wedding next year...adik aku sendiri lak..
again..kena peras ugut dah...kalau hantaran x cantik..aku kena bunuh..
boleh?

Update Dania For The Last 2011

Gigih aku nak habiskan entry untuk 2011 and buat welcoming entry for 2012..2 hari jer lagi..kena la buat kan..nanti ketinggalan plak...jom update pasal anak dara aku ni...
She is growing up..rasa mcm baru jer semalam lahirkan dia...ramai cakap Dania adalahjelmaan aku masa kecik2 dulu...of cos la kan..anak omak..tp aku x nampak sebarang persamaan antara aku ngan Dania..
I Love Music..but she loves movies..banyak2 benda yang sama cuma dia jugak suka books samam mcm mama dia ni..bab berjalan memang dia suka..especially makan kat luar..even keluar kejap pun memang kena makan kat luar coz she love the environment..dia pandai melukis tp aku tangan kayu..

 2012 Dania akan bersekolah masuk darjah 2...
 Kamu dah besar sayang...mama senang besarkan kamu walaupun sendiri sampai kini...
 sometimes kamu nakal..mama x kisah..
 sometimes kamu manja..lagi mama suka..cuma sometimes..kita x boleh berdekatan ..pasti akan bergaduh...
kamu harus sedar..itu je satu cara untuk kita rapat..we can be  a very close friends..but kamu tau membezakan antara mama dan kawan..as a friend we can share everything..as a mom u always referred everything to me...
Dania..
Apa yang mama harapkan adalah kamu membesar menjadi anak yang baik..Tanpa kamu takde makna semua ni dalam hidup mama..untuk 2012..belajar baik2..tekun..concentrate di tempat baru..
bukan mama sengaja nak tukarkan kamu ke sekolah baru..tapi untuk kebaikkan kita satu keluarga..
mama nak kamu menjadi antara yang terbaik..setanding semasa di sekolah lama dulu..
i know u can do it..
as for now..tiada apa akan merubah kasih sayang mama terhadap kamu..
you are my angel..
I love you more than everything in my life..


Wednesday, December 28, 2011

Durian Murah2 buat Tempoyak...

Dua minggu sudah asyik membelasah durian sampai aku demam, sakit tekak dan terus selsema...serik nak belasah buah2an lagi dah..lately ni abah memang banyak beli durian..ada yang untuk makan dan ada yang beli semata2 nak buat tempoyak..maklumlah bulan 3 tahun depan rumah kami nak buat kenduri lagi kan..so..menu utama adalah tempoyak daun kayu..malas plak aku nak godek entry lama dak Lisa pasal tempoyak daun kayu ni..

 bab kopek durian pass ajer kat abah..aku?xreti aku de..makan pandai la...
 berlonggok2 mcm ni...RM50 hengget..
 durian sekarang dah murah..nak2 durian kampung..jatuh RM1.50sekilo..korang bayangkan..baper banyak bleh beli..
mana yang boleh makan tuh dor sure makan la puas2 kan..mana yang x berapa elok dimakan..
kita buat tempoyak jer la..x kan nak buang kan...
isi durian yang dikeluarkan dan letak dalam bekas..biarkan semalaman..esoknya
bar kuarkan isi dari bijinya..kalau time2 tuh jugak asingkan isinya..memang susah nak tertanggal..biarkan semalaman..lama sikit pun x per...
sejak musim durian ni..dalam rumah, dalam keta..kain baju..semua bau2 durian..sakit hidung aku...
tapi lama kelamaan hilang la kan...

Selamat Hari Lahir Bonda Tercinta

Selamat Hari Lahir buat Mak tersayang...


Semoga dilimpahkan rezeki dan kebahagiaan berpanjangan di samping kami anak2 yang nakal..
di samping cucu2 yang sedang membesar dan disamping suami yang tercinta..
Kami semua sayang bangat kat Mak..
Love you so much
Happy Birthday...Mmmmuahhh!!!!!!!!

Tuesday, December 27, 2011

Agak2..korang geram x?

Diorang ni la pengubat hati aku dikala lara....cewah....sajer nak kongsi ngan korang the moment yang sangat membahagiakan bila dikelilingi anak2 membesar mcm ni...rasa mcm sekejap jer si kembar ni lahir dan dah besar..dah genap 7 bulan dah...tp x pandai2 merangkak lagi...nakal ya rabbi...

 senyuman Aressa yang menawan kalbu
 renungan mata yang sayu menambah syahdu..sapa yang tengok sure akan meluru..x sbar2 nak mendakapmu..
 si kakak Adeliya yang sangat nakal..suka kacau adiknya..sgt lincah..sapa pandang pasti bertanya..adik ke kakak ni...nampak kecik..tp sangat panjang akalnya..
 Aressa memikat hati sesiapa sahaja..
 tapi dialah yang sangat sensitif
oh...mereka semua kesayangan mama...
semua buah hatiku...
belum apa2 dah start miss them so much...xper..this week cuti lama lagi...
holla!!!!!

Generasi Baru Pelapis Keturunan Kami...

Haaa..x tau dah nak update apa..citer dan gambar sangat banyak...aku buat skit2 dulu la eh...
sambil2 dengar lagu kisah hati ni...sambil2 aku fikir ayat nak masukkan dalam blog ni...ari ni takde langsung kerja..bos still cuti...so..sexyteri xde kerja..

 inilah..generasi baru pelapis keturunan kami akan datang..mereka2 ini lah yang akan menyambung keturunan..terasa diri ini makin tua...
paling suka gambar ni sebab anak dara i nampak dah jadi gadis sunti..padahal baru 7 tahun usianya..
Dania baju biru..baju merah Intan, sebelah dania tuh Nabila anak paksu which is my kazen..
Baju hitam dan kuning  kazen.. mereka kembar..Afif dan Arif..sumpah x tau yang mana satu empunya nama..dan yang tengah2..Aiman..anak buah aku..heehehehe...si kembar tuh baru jer sampai dari Langkawi..dah berbelas tahun x jumpa..balik kampung jer dah besor panjang...yang lain2 ada jer kat NS ni...Sesekali berkumpul..yess..aku mempunyai family yang besar..sekali berkumpul x muat nak tido satu rumah kampung tuh...
Next March nanti sekali lagi family kami berkumpul..kat rumah aku plak..wedding my sister..oh cant wait for that moment..

Samsung Galaxy Y Token of Appreciation for myself

Salam selasa u olls...penat menyapu sawang kat blog ni ha...tuan rumah demam teruk...demam sebab terlalu banyak makan durian..demam dapat beli hp bru pun yer jugak..hahahaha...
yessssss!!!walaupun x mahal dan x canggih mana pun..( ikut kemampuan)..akhirnya Samsung Galxy Y menjadi milikku...appreciation for myself..dah lama x beli pape untuk diri sendiri kan..at least sumthing..

 Sangat2 cool..for myself yang tak terlalu nak bergantung pada internet..ok la..leh FB, leh update blog thru HP..youtube..
 kecik dan comel..
 Free cover 5 colour..Shocking Pink, Orange, White, Siver and Black..

Alhamdulillah...hopefully xde la yang kutuk aku pakai hp zaman batu kan...masa aku beli hp ni abah ngan mak pun ikut sekali..diorang pun beli hp baru...amboi2 ....patutnya abah ajer..tapi memandangkan itu durian untuk abah dah luruh..makanya...abah belikan mak sekali Nokia X2...
godek nyer godek..sim card abah dah rejected..tersalah masuk pincode..haaa...merasa hp kena blocked..x tau la dah ok ker belum..
kita sambung next entry eh..banyak citer..kisah kenduri kahwin sepupu aku  pun x settle lagi kan...adehh...panjang lagi rupanya...

Tuesday, December 20, 2011

Si Kembar dan Gadjet

Petang jumaat tu jugak la si kembar ni sangat nakal..x nak duk diam..kejap2 behave..kejap2 nangis..last2..si kakak tgh tengok youtube..bawakkan sekali join..terus mama ngan ibunya boleh buat kerja..suka betul diorang..mesra gadjet gitu..bukan apa..ada jer mainan diorang..tp di buang..x nak main..nak
tgok laptop dengan kakak Dania jugak...huh..budak2 zaman sekarang sgt demand ok...

 tgok la khusyuknyeeee...apa kakak nak buat..dia pun nak..
 masa ni tgok youtube lagu Oh My Darling I Love You> lagu Hindustan tuh la...
 alamak..shame2 la mike2 bertiga ni...nampak sepentot...kaler orange lagi tuh...
 tgok la tuh..sibuk berebut nak tekan2
 masa ni lagu chipmunk..muka buku...
 alololo...harus Ibu ngan ayah beli laptop sekali 2 utk diorang
 Dania dengan gadjet memang sgt alert..

Adeliya..muka tak puas hati kena angkat sebab diorang dah start berebut
kecik2 dah pandai eh..
tak tau la kalau dah besar nanti mcm mana..


Persiapan Majlis Perkahwinan My Cousin

Jumaat hari tuh aku pulang sekeluarga ke kampung ( giler skema ayat ni),sanak saudara dan orang2 kampung dah ramai berkumpul..suasana yang aman tenang dulu dah bertukar menjadi hiruk pikuk...aku lak macam buntu tak tahu nak buat apa..
at last settlekan hantaran, bilik perantin dan segala kelengkapan termasuk goodies bag..

 baju dark pepel tuh la perantin eh..kena dera bungkus telur..telur merupakan tradisi untuk perkahwinan..
ada nenek tuh ckp..elok bagi telur..semoga pengantin nanti beranak pinak..mak aii..statement nenek tuh..
Kelaaassss nenek oiii..
 Tuan blog ngan adiknya pun tak ketinggalan..
 budak baju merah ni sibuk jerk..tapi dia la org kuat majlis
 hadiah untuk para tetamu
 dah siap..ikut kaler tema ..
cantik kan?simple,murah dan berbaloi..
semoga pengantin cepat dikurniakan anak..bukan sorang dua..tapi beranak pinak...hehehehe
takyah la ramai2..6 orang cukup eh...

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah