Monday, May 23, 2022

Life Is Better With Cookies...

Assalamualaikum...

Hi korang...

Hari ni SA sedikit Monday Blues...hahaha...lama x rasa macam ni...maybe sebab dah sedap2 hari duk rumah makan tido sepanjang masa kan..pagi tadi SA sarapan berat...Nasi goreng Pak Zain masak dengan ikan talapia goreng berlada...so kenyang sampai ke petang...tengahari SA x keluar makan pun..SA cuma makan sebiji buah orange Navel dan makan la kuih2 raya tu ha...xde rasa nak makan nasi ke atau apa...macam SA cakap la...pelik kan...ntah bila la nak berakhir rasa macam ni agaknya....kalau tak kurus banyak x tau la...risau gak kalau tetiba jadi macam ni..ada penyakit ke..baru je buat check up..SA sihat kata doktor..nak kata kencing manis mustahil sebab bacaan gula dalam darah 4.9. Sejak masalah tonsil hari tu SA jadi macam ni....pelik tul...doktor plak cakap takde apa yang pelik kat SA...



OOTD hari ni pakai light blue..oranaag lain nampak grey...sebab seluar SA pakai pun kaler grey+light blue...


mengunyah rempeyek je kerja SA sambil buat kerja...mula lepas rambut..lepas tu dah rimas terus ikat rambut


Habis jugak ni kang kalau x berhenti mengunyah

 

Bak tagline tu kan...Live is better with cookies...haaa ye la better...kalau x manis macam ni ok la...kalau manis masalah tu...

Macam mana nak buat ni ye....perut tak lapar pun ni....kang balik rumah pun sama tak makan gak...air pun dah 2 kali top up ni...penat pi bilik air....

Skodeng Sama Diaa.......

Assalammualaikum...

Hi korang...

Petang Sabtu lepas beria Pak Zain ajak skodeng cucu dia tengah kerja..dari hari tu lagi Pak Zain ajak pi skodeng..SA malas la nak kacau dia kat tempat kerja kan...Dania cepat betul dapat adapt kerja sebagai cashier. Dia dah boleh handle machine cashier tu sorang tanpa pantauan..apa yang SA nampak la..takde yang standby sebelah dia dan takde yang tolong pun...lately ni pun dia rajin overtime sebab takde orang..ramai berhenti..laaa...patut la Zemart tu cari pekerja baru...

So petang Sabtu tu saje la pergi zemart setelah hampir 3 minggu SA x pi. Bukan x nak pergi cuma takde keperluan nak pergi..kebetulan Dania balik kerja pukul 7pm. Overtime lagi...then sambil tunggu dia selesai SA pun shopping la kejap beli apa yang patut..tapi takde la pi bayar kat kaunter dia..kaunter dia panjang betul orang beratur...




Sempat SA snap gambar dia dari kejauhan...pecah skit gambar sebab zoom in kan...

 

SA perasan dia rajin betul kerja...bagus la macam tu..sementara nak tunggu result dan sementara nak sambung belajar...dia risau tu takut x dapat sambung belajar...risau result dia...banyak lagi solution lain SA cakap kat dia..sementara tu kerja la dulu...at least boleh simpan- simpan duit untuk keperluan masa depan...Nanti SA nak bawak dia pi buka akaun ASB...belajar simpan duit...bila lagi nak belajar kan..asyik memenuhkan tabung je...itupun x kira lagi duit dalam tabung tu....at least boleh simpan duit nanti...

Hari ni dia off day..apa la yang dibuat kat rumah tu...bila fikirkan balik kan...sejak dia kerja ni kami x dapat nak buat apa- apa aktiviti...dia kata pergi jer la jalan...x yah la tunggu dia...erm...susah la kalau dia takde..x sampai hati plak nak tinggalkan...ye tak?

Seketika Di Freeport A' Famosa Outlet


Assalamualaikum...

Hi korang..

Tak ada apa yang menarik kat sini...tak macam GPO dan JPO...tak banyak jenama terkenal pun...so apa yang SA cari tak ada kat sini...dengan cuaca yang panas..dengan kawasan yang luas...jenama- jenama kecik yang ada di shopping mall ada la...cuma SA x round semua...kalau round semua mau rasanya turun berat badan 10kg...Luas dan memanjang MPO ni....

Melaka apa je yang x panas...terik betul cuaca..lepas tu ngan jammed lagi...apap pun x boleh..Dah la SA ni jenis cepat rimas..

Jom tengok gambar yang sempat SA snap kat sana...


Antara jenama yang ada


Asyik la kena candid...Dania cakap gambar candid la cantik sebab aksi dalam gambar tu jujur tak berpura- pura


Alaaa...terlelap plak


Okey yang ni lawa...sebenarnya nak suruh amik bagi nampak tinggi...sudahnya...x jadi...cane ntah nak buat...ke..kena hp lagi canggih baru jadi?


SA beli apa tu? hahaha...masuk Sorella dan Triumph so...korang paham- paham la apa yang SA beli...


Pose lagi...walau muka dah berminyak dah


Last but not least..gambar ni set kat atas sekali...tapi dia tetap berubah ke bawah...lantak la...malas nak betulkan...



Freeport A'Famosa Outlet, menawarkan pelbagai jenama terkenal antarabangsa dan tempatan. Lebih 80 jenama terdapat sini dan menawarkan harga yang berpatutan. Lebih menumpukan kepada golongan pertengahan tetapi harga yang ditawarkan tidaklah terlalu murah walaupun tawaran sehingga ke 80%.
Pembukaan outlet ini adalah antara usaha kerajaan Melaka bagi menarik kemasukan lebih ramai pelancong.

Kalau korang mencari jenama- jenama barangan sukan atau jenama yang tersenarai kat dalam gambar tu boleh la terjah Freeport A' Famosa Outlet ni...atau dipanggil juga Melaka Premium Outlet. Barangan pun okey jugak tidak menghampakan...SA sendiri terjebak beli handbag jenama Carlo Rino...nanti la SA tunjuk di entry yang lain....sebab apa SA beli? sebab baru ni SA berkenan handbag yang sama kat KLCC, Harga RM500++. Lepas potongan berapa peratus ntah harga masih mahal RM399. Tapi!!kat sini SA dapat RM199. Giler tak beli? Terus je sambar....tak tunggu lagi dah...jauh dah murahnya tu kan....

Jumpa lagi next entry...


Sunday, May 22, 2022

Resepi Mee Rebus Campak Campak Je By Mak Pah

Assalamualaikum...

Hari ni kelakar betul...masing2 x tau nak makan apa....elok puasa je kata Pak Zain ..aduyaiii...last2 Mak Pah cakap jom la buat mee rebus biasa mak buat tu..SA okey je..bahan semua ada...rasanya sebab musim panas ni kot kan...selera semua kelaut dalam...mood nak masak pun xde...

Mee rebus a.k.a mee sup version Mak Pah ni memang biasa masak kalau kami dh buntu x tau nak makan apa...kadang-kadang masak bila ada yang x sihat...berpeluh-peluh oiii makan mee rebus ni sebab bahan utama adalah lada hitam...

Jom tengok gambar..



Bahan-bahan 3 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah kecil dan lada hitam 2 sudu..tiga bahan ni ditumbuk lumat ye..nak tumbuk sekali pun boleh tapi SA prefer asingkan


Sayur sawi kena banyak...x banyak sayur x sedap dan memang sesuai sayur sawi aje...


Guna seafood aje ye..udang kertas yang kecik2 tu dan sotong..best sotong beli kali ni sebab penuh telur...mahal wey..sotong sekilo RM37



Mee kuning sekilo di celur


Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau...


Masukkan lada hitam yg dh ditumbuk tadi..x perlu tumbuk halus..asal pecah cukup


Masukkan airdan biar sampai mendidih


Masukkan sayur dulu...kemudian baru seafood semua..kalau masuk awal2 sotong tu akan jadi getah basikal sebab liat..perasakan garam...


Dah siapppppppp......


Mangkuk SA...nampak x telur sotong tu?sedap uiiiii...puas makan...

 

Itu aje la menu lunch kami hari ni ...lepas makan tadi SA bertapa kat atas...anak kerja ni mama jadi mati akal x tau nak buat apa...baca novel lepas tu novel baca SA...

Petang baru SA turun lepak bawah...hahaa....anak dara tu call bagi tau balik pukul 10 malam...dia overtime...orang xde...dh berapa hari dah dia overtime ni...seronok betul dia kerja....hehehe....

Dah Bayar Domain NetKL

Assalamualaikum...

Hi korang ...

SA memang renew domain setiap bulan 5...sebab domain SA akan expired 1 June setiap tahun...harga dh naik sikit dari sebelum ni RM45 now dah jadi RM50 lebih skit...takpe la still bleh manage kan...mulanya SA pelik apesal xde email untuk review...nampak NetKL lalu lalang kat timeline FB terus SA tanya...bagus diorang response cepat. Tak sampai 1/2 jam dh settle dh SA bayar domain .



 

Korang dh bayar domain ke? Nanti kalau rezeki lebih SA nak bayar domain 2-3 tahun la...senang skit...kalau setahun ni kadang-kadang bleh lupa ..

Jumpa lagi next entry...jangan lupa bayar domain ye...


Lauk Semalam...Ikan Talapia Masak Lemak Cili Api Campur Daun Kunyit

Assalamualaikum...

Kalau korang nak tau...kami satu family ni dh buntu x tau nak masak apa dh ..Pak Zain pun dh hilang idea apatah lagi Mak Pah...freezer tu penuh je ngan makanan tapi x tau nak masak macam mana...

Pak Zain plak...sejak cucu dia kerja kat Zemart ni rajin nau plak pi skodeng cucu tu kerja..sambil2 tu dia beli la apa yg patut nak beli...so semalam dia beli 2 ekor ikan talapia hitam...padahal ikan tu dia mancing je sebelum ni...sudahnya SA masakkan la macam tu ha....bagi selera makan...



Sedap...wangi je...sebab letak daun kunyit kan...

 

Resepi? 

Alaaa nak ke?

Mmandangkan SA rajin...SA letak la resepi ..korang kena cuba tau..masak macam ni memang SA khaskan ikannya...antara ikan Talapia hitam, merah atau Ikan Siakap..memang sedap masak macam ni...moh tengok resepi

Ikan Talapia Masak Lemak Cili Api Campur Daun Kunyit

Bahan-bahan


  1. Ikan Talapia 1 ekor (potong 2 atau 3)
  2. Cili Api 15 biji ( boleh lebihkan kalau suka pedas)
  3. Kunyit hidup sebesar ibu jari
  4. Daun kunyit sehelai di belah 2 dan simpulkan
  5. Santan 1/2 kilo ( SA guna santan kotak je)

Cara-cara

  1. Masukkan ikan Talapia dlm kuali ( SA suka guna kuali)
  2. Masukkan cili api dan kunyit hidup yang telah ditumbuk tadi, biarkan seketika sampai air ikan kering sedikit..
  3. Masukkan santan..kacau selalu agar tidak terbit minyak..tambah air jika perlu
  4. Biarkan kuah agak pekat
  5. Masukkan daun kunyit
  6. Perasakan garam
  7. Siap

Senang kan?

Selamat mencuba ..untuk masak lemak yg campur daun kunyit SA memang guna 3 jenis ikan tu..Ikan Talapia Hitam, Ikan Talapia Merah dan Ikan Kerapu...sedap......


Masalah Selera Belum Pulih Sepenuhnya

Assalamualaikum....

Alhamdulillah selera SA dh pulih sedikit...ada penambahbaikan la dengan masalah selera ni walau x pulih sepenuhnya...SA cuba je makan bila perut betul-betul lapar ..SA notice sejak kena tonsil 3 minggu berturut-turut tu yg selera SA jadi problem...part selera ni memang xde ubat la kata doctor...dia akan baik sendiri katanya...selain cuba makan supplement naikkan selera..memang x la nak tambah supplement lagi...dh banyak dh rasanya makan...

Baru-baru ni SA amalkan minum barli panas...so rasa okey berbanding sebelum ni ..banyak kebaikkan barli ni sebenarnya..selain menyejukkan badan ianya juga sihat. Mengawal dan menurunkan darah tinggi serta menghapuskan kolestrol..Korang kalau ada masalah ni boleh la amalkan minum barli..SA minum tiap2 hari beli kat food court area office. Kadang kalau makan kat Paparich SA tetap pesan barli panas...cumanya kat sini barli panas dia pekat...di blend butiran barli nyer....



Barli panas Paparich NuSentral


Mee goreng mamak + ayam goreng Paparich


Sarapan pagi Jumaat 20hb...beli kat medan selera

SA plan esok kerja nak bawak bekal la...SA notice sekarang harga makanan memang melampau naik...setakat SA beli sarapan okey lagi...makan tengahari tu yg problem... SA kalau dh heavy breakfast, tengahari SA x makan tau ..masa problem selera ni la...memang SA x makan...balik rumah je baru SA makan..itupun depends on selera .kalau tetap x berselera SA hanya akan makan buah je...thats it...bila ada problem ni berat badan turun sikit la kalau korang perasan...Pak Zain memang risau la tengok SA kurang makan...x tau la SA nak buat macam mana dh...harap-harap masalah ni tidak berpanjangan...dapat kembali selera sikit pun jadi la kan....


Saturday, May 21, 2022

Meriahnya Syawal KLHQ & Malakoff Long Term Service Award

Assalamualaikum....

Hi korang..

Semalam seperti yang SA war-warkan sebelum ni...so semalam la majlisnya.... alhamdulillah majlis berjalan ngan lancar...cuma semalam cuaca sangat panas..majlis buat kat Anjung Sentral Menara SSM..panas dia x tau la nak cakap..roof top kan...memang berlengas la kami semua...nasib SA x pilih untuk melawa semalam sebab SA dh tau memang akan panas...nasib SA pilih baju yang kain nipis...kalau SA bersiap beria semalam... confirm x selesa langsung kan...

SA x makan banyak sebab x selesa ..yang sempat SA rasa semalam satay daging yang sedap...lembut...siap ada lemak2 kat daging satay tu...pandai orang tu buat...silap plak x amik contact number..pas tu 2 ketul lemang dan rendang cuma lupa amik gambar dan kambing panggang...lepas tu SA banyak minum air je...panas...

Korang tengok gambar ye..nasib ada gambar SA amik award tu... alhamdulillah untuk 10 tahun services SA dapat Plaque dan cash RM2000...rezeki anak...syukur...




















Sebenarnya banyak lagi gambar....

Cukup la kot SA share yang ada ni je ..blom dapat gambar dari official photographer lagi...nanti kalau ada SA share lagi ye...

Hari ni SA lepak aje kat rumah...penat semalam x hilang lagi padahal x buat apa pun...maybe sebab cuaca yang terlampau panas kot ...semua jadi x selesa ..lepas SA masak tadi...baring jap...nak lelap...nasib masak awal...... 

Friday, May 20, 2022

Lunch Di Grobok Salai Mencari Lauk Siput Sedut Tapi...Siput Sedut Takde....

Assalamualaikum...

Hi korang...

Haaaa...nak citer la part result check up semalam...semuanya okey rupanya kecuali bacaan Kolestrol jahat 5.1, doktor cakap takpe saya faham hari raya kan...tapi lepas ni kena control semula ye...haaaa....lepas jer dapat ubat apa segala...terus SA ke Gerobok Salai yang terletak di Pedas NS. Takde la jauh sangat dari Seremban..teringin nak makan best sikit untuk tengahari kan...tak jauh pun...naik hihway and korang keluar susur keluar Pedas Linggi, after tol tu korang ambil sebelah kanan dan jalan je terus...tak sampai 5 minit korang dah jumpa dah Grobok Salai.

Grobok Salai ni memang terkenal dan sentiasa mendapat tumpuan masyarakat dari NS dan merata lagi tak kira bangsa dan umur. SA first time makan kat sini...dengan cuaca panas lagi...gigih tau...Dania takde plak...so SA jer la..layan lunch masakan salai...sebenarnya SA punya high expectation kat sini mengharapkan lauk siput sedut...entah kenapa teringin sangat..bukan tak boleh masak sendiri tapi malas nak menyiang siput sedut tu...tapi....hampa....cari lauk siput sedut tapi siput sedut takdo....bukan takde untuk hari tu ye...memang tak pernah ada kata pekerja kat situ...terus harapan tinggal harapan...ko makan je la apa yang ada SA oiii....

Sebenarnya ada udang galah dan sotong bakar jugak...tapi SA x rasa nak makan dua lauk tu sebab baru je makan last week...yang sedikit mahal kat sini Udang Galah dan Sotong Bakar...nasib takde rasa nak makan..



Pintu masuk

Source from google



mereka- mera dalam grup besar yang dah sampai pasti akan share logo club diorang kat sini...


Lauk daging salai..


Ayam kampung salai


SA amik ayam kampung salai..


Ada ikan goreng dan telur itik


ulam dan sambal belacan...


Lunch kami


Dapat table tepi sungai


Candid always better


Sedap...juicy...cukup semua bahan


Environment dalam kedai


Senarai harga


Ada grup band/buskers yang perform gak kat sini

 

Alhamdulillah...

Lunch kami semalam tak mahal pun...tak sampai pun RM30. SA x makan sangat pun...nasi je sikit dan lauk ayam kampung tu...itupun lauk je habis..Selera SA masih belum pulih sepenuhnya kan...bertabahlah...nanti nak cari atau nak beli gak la siput sedut..nak masak dan makan puas- puas..mahal pun mahal la...janji keinginan di tunaikan...

Korang yang dari luar NS kalau nak terjah makan kat sini...boleh la waze alamat kat bawah ni...

Gerobok Salai,
Kampung Dato Abdul Samad, 
71400 Pedas, Negeri Sembilan

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah