Saturday, January 31, 2015

Sarapan Si Bujang Suriaamanda...

Eh...bujang je nko Suriaamanda...bujang la kiranya ni kan...dh minggu ni x balik Seremban....kiratungang la ni kan...hahaha....poyo...well ni la sarapan aku pagi tadi sebelum menghambakan diri kat Ridzokumura saloon ni ha....eh buat apa plak...review product ke?
Adala skit makeover nak buat...nanti aku share...

Haaaaa...buat yg mudah je korang.....


Cekodok udang


Sos cili


Keropok keping ikan tamban...ermmm sedap....

Sekarang ni aku ada kat salon...
Sambil2 aku update je la...bukan apa boring lama kan...
kat The Strand Kota DAmansara...its a fine dining..kita makan Spanish food mlm ni...ok?

Tunggu review nanti eh....


Buah Cherry Dari Big Boss


Big boss belanja buah Cherry ni....sedap manis...sekotak besar dia bagi kat kitorang...wahhh...ada yang x pernah makan...ada yang dah selalu makan...aku la tu...first time aku makan kat Guangzhou...aku beli masa tu setengah kilo dalam RM20 duit Malaysia...well memang sedap..memang manis...memang x puas makan...memandangkan bos bagi untuk kongsi ngan kawan2 satu department...makan memang x puas la makan...kat MBG mahal weh Cherry ni....sekotak RM80 macam tu...ada pack kecik2 pun mahal gak...tp kalau dah teringin apa nak kira...beli jer la kan....aku sorang je kejap2 pi amik ngap...sampai la sakit perut ko....bergulung perut aku sakit....xpernah2 makan buah sakit perut...hahahaha...maybe sebab aku tak makan nasi kot tengahari tu...Apapun memang buah Cherry ni kaya dengan khasiat dan vitamin especially untuk perawatan kulit...korang nak kulit cantik makan la buah Cherry.....cuma mahal sikit la..kat China je murah buah ni...so far puas la makan kat opis...lagi puas makan kat Guangzhou sebab banyak..pas tu kawan sebilik x suka..apa lagi...makan sorang la.....hahahaha....

Friday, January 30, 2015

Sarapan Pulut dan Rendang Daging

Ya allah dah petang baru nak citer pasal sarapan pagi...ko dah kenapa Suriaamanda?...hahahahha...hari ni aku sibuk giler kalau korang nak tau...dengan bos suruh cari tempat makan...dengan nak amik kerja2 yang kawan depan aku ni bagi sebab ari ni dia last day...dia cuti bersalin 2 bulan...semua kerja2 dia aku kena take over...aduhai...memang x dapat nak tgok blog...rehat pun sekejap je...

So..sarapan pagi hari ni di taja oleh Siti Elyna...dia bawak sebab pas ni dia nak cuti 2 bulan kan..cuti bersalin...macam aku ni x makan pulut..ada plak yang terpaksa bagi bantuan kecemasan kang...x pun takut plak ambulan yang jemput aku kang...hahahaha...tp aku amik jugak then makan rendang tu dengan roti..haaa...ko mampu makan rendang ngan roti?


muka2 happy dapat makan pulut ngan rendang


Ni plak pinggan aku...nampak roti potato aku tu?


ni si Nazril la ni nyer idea...Hj Burn nak try makan pulut ngan susu...sebab sebelum tu Nazril makan macam tu...saje dia nak test makan mcm tu...ermmm...pelik....


Alhamdulillah rezeki hari ni....

Special thanks to Siti...selamat berjuang...selamat berpantang...semoga Siti selamat melahirkan baby yang comel...

Kita jumpa lagi pertengahan Bulan 4 Insyaallah...

Pengumuman Khas Next Top Komentator Contest Blog Suriaamanda

Pengumuman untuk Followers dan Readers blog Suriaamanda. ..

Next from February onwards...Contest top komentator blog aku akan dikira dari 1hb -25hb setiap bulan...so keputusan akan diumumkan pada 26hb tiap2 bulan..contest ni remain unchanged until further notice. ..so..from 1hb Feb jom kita cari siapa top komentator yang baru...3 pemenang utama masih kekal untuk merebut hadiah dari aku eh..so start 1hb nanti meh la meramai2kan komen kat blog aku....

Thursday, January 29, 2015

Shopping Barang2 Hantaran Di Nilai 3

Hepp!!ini semua bukan untuk aku eh...haaa...no..no..no...belum lagi...i bertunang bulan 6 insyaallah...my wedding will be Next Year January Insyaallah....semua orang tua2 kedua2 belah pihak yang tentukan nanti...belum ada confirm date...tp nak lepaskan dulu si bongsu tu haa....semua yang di beli ni adalah untuk majlis pertunangan adik aku Si Kudut...dalam blog ni ramai yang kenal dia dengan nama Si Kudut kan....Kudut bakal bertunang dengan orang Perlis a.k.a kawan satu Unimas dulu pada 21 February akan datang ni....sekarang sedang bertungkus lumus siapkan hantaran dia...mana gambar hantaran....eh lepas majlis nanti la aku update...kang dah basi plak...mentang2 contract aku seumur hidup gubah hantaran adik beradik kawen kan...turn aku nanti sapa nak gubah?ada volunteer tak?hahahaha....

Well Sabtu lepas aku ikut dia pi Nilai 3...dalam cuaca hujan plak tu...memang ramai orang...amboi ramainya nak kawen...macam2 ada ha....u just name it...hulur duit je...semua duit je sekarang ni....tp kena pandai pilih...kena pandai budget..ada satu family tuh mintak pihak kedai buatkan hiasan gubahan hantaran tuh....memang nampak eksklusif tapi....macam membazir je...9 bakul hantaran diorang charge RM1500..see mahal kan...aku rasa kalau buat sendiri lagi murah dan jimat kot...alhamdulillah selama aku menguruskan hantaran adik beradik aku...memang banyak boleh jimat...buat sendiri baru puas hati...

Meh tgok gambar yang sempat aku snap kat THANK Q outlet...



macam2 jenis bunga..macam2 kaler..


untuk bunga dip...tgok harganya


dulu aku beli bunga2 kecik ni murah je..sekarang...RM17.90 sebungkus...dalam gambar nampak besar sebenarnya ciput je...


kaler pepel


ini if x salah macam goodies la...pun mahal..RM4.90 sebiji....beli banyak diorang bagi less 


sweet jer kaler..aku nyer nanti ingat nak buat kaler ni...tp x jadi kot sebab dulu masa 1st marriage buat kaler ni...


pink pun cantik kan...


Hasil shoppingan....

Si kudut tgh pening kepala...haaaa...baru ko tau betapa susah nak kawen...ni baru tunang kan...satu troli tu pun dah makan ratus2....


So Ahad ari tu aku ngan Lisa mengerjakan hantaran si Kudut ni...buat tapak dulu dan mana yang dah ada barang terus buat je...senang..aku plak bukan ada masa tetap nak balik macam selalu....sejak dah berjinak2 ngan blogging ni kadang2 ada je tugasan nak kena buat...tambah plak ada je part time job aku kan...ye la cari duit lebih...esok2 turn aku plak...takkan nak buat kenduri nak harap mak abah lagi kan...kesian diorang...aku memang x kan susahkan la diorang...aku susah x pe...okeh ni aku nak citer ni ada kisah lawak masa aku dah siapkan satu hantaran si Kudut...berebut2 si kembar...meh aku kongsi dialog..

Mama : Okey dah siap...Ibu letak yang dah siap ni atas meja tu...
Aressa : Mama buat apa?
Mama : Mama buat hantaran Acu....Acu nak kawen...
Aressa : eh ini Iecha punyer....bukan Acu punya...
Mama : ini untuk Acu la...
Aressa : Ini Iecha punya...Iecha nak Kawen mama...
Mama : Pergi tanya Ibu boleh tak Iecha kawen... ( semua dah gelak dah time ni)
Aressa : Ibu...Ibu...Iecha nak kawen bu...boleh kan Iecha Kawen...
Ibu      : Iecha nak kawen ..mana boleh...sekolah dulu la...
Aressa : Iecha nak kawen...Iecha syuker mama buat mcm ni...ni Iecha punya..
Ibu       : Ha...ye la...nanti Ibu kawenkan...x yah sekolah de..kawen la...
Aressa   : Iecha boleh kawen mama...Ibu Kasi...
Mama   : Ha...ye la...nanti Iecha nak kawen mama buatkan ..okeh...jangan kacau mama...pergi main sana...

tapi kan...selang bape minit dia datang semula...dia bisik kat telinga aku " mama nanti buat untuk Iecha ye...Iecha nak kawen tau " 

Aku jawab sambil buat kerja, Ye...nanti mama  buatkan....pergi la sana jangan kacau...

Hurm...bertuah punya anak...kejap2 datang...kejap2 datang tanya soklan yang sama sampai aku stress...

Abah siap cakap...ko pun satu hal...dia main cakap je tu...bukan dia faham pun kawen tu apa...

Hahahaha...betul jugak erk....budak2...dah eksaited itu jer la dia ulang2...tapi tu la...bab dia bisik2 kat telinga tuh yang but lawak tu....

Rasa nak ku picit2 je.....

Sepetang Bersama Blogger 2015????


Kenangan jumpa Mya dari http://blogmaya.com



Teringat kenangan semasa menghadiri majlis Sepetang Bersama Blogger anjuran Denaihati.com last year...seronok...first time dapat gathering dengan blogger2 terkenal dan kenal dengan blogger2 baru...memang satu pengalaman yang sangat berharga bagi aku yang selama ni berkecimpung secara suam2 suku je dalam dunia blogging....
Tahun ni dengar khabarnya aku tanya apa khabar ada lagi majlis Sepetang Bersama Blogger 2015. Tarikh x tau lagi la bila..diorang tengah tunggu anak bulan muncul..tunggu masa untuk umumkan...x sabar nak havoc semeja ngan blogger2 yang kami agak rapat dalam alam maya...x jumpa semuka je lagi...harap2 bukan February ye...bulan 2 nanti aku sibuk dengan adik aku nak bertunang...haaa...prepareration tgh buat...aku di beri tanggungjawab untuk siapkan barangan habtaran as usual...contract sign seumur hidup tu...dah ramai yang booking termasuk anak buah aku si kembar...hahaha...itu memang kelakar dan aku akan citer next entry...
Ish x sabar nak tunggu ketua kampung umumkan date untuk Majlis ni...lambat plak...nampak nau gelojoh ko ni Suriaamanda oiii...tp betul..ada la beberapa orang yang kami dah havoc nak jumpa2 laga2 pipi and montot...eh....hahahaha...no spekulasi lagi ok....ni gang mak2...apapun tunggu la pengisytiharan dari Penyimpan Mohor Besar SBB2015 a.k.a Ketua Kampung Denaihati.com.

'Makhluk' setinggi 8 kaki cetus tanda tanya




LONDON, (MLP) - Kerana sekeping gambar yang diambil di sebuah pub di dalam sebuah hotel, satu keluarga dilanda ketakutan dan masih dalam tanda tanya.

Beberapa minggu yang lalu, seorang guru, Debbie Monteforte, mengunjungi Hotel Kings Arm, bersama suaminya Alex dan anaknya Raphael.

Dalam sekeping gambar yang diambilnya, kelibat seorang wanita berbaju hitam dapat dilihat dengan jelas.

Biarpun wajah wanita itu tidak nampak jelas, tetapi Debbie yakin ia adalah makhluk halus kerana kata Debbie, tiada sesiapa berada di situ ketika dia mengambil gambar, kecuali suami dan anaknya.

Lebih menakutkan, setelah dianalis, ramai berpendapat, dengan jarak di mana makhluk itu berada dan saiz ia kelihatan dalam gambar, makhluk misteri itu berketinggian kira-kira 8 kaki.

Hotel Kings Arm adalah antara yang tertua di London, malah cukup terkenal dengan kisah-kisah seramnya.

'Urban legend' mengatakan, pada kurun ke 19, seorang budak lelaki menemui ibunya mati tergantung, sebelum dia sendiri membunuh diri dengan terjun daripada tingkap hotel itu

Sumber Mylaunchpad.com.my

Kalau Nak Tau......

Perkongsian...

Kalau kawan kawan yang suka minum air tin hopefully hentikanlah tabiat tuh mulai hari nih sebab 1 tin minuman berkarbonat tuh bersamaan dengan 14 gelas teh tarik manis.

70% penyakit kanser payudara adalah berpunca dari sikap pemarah penghidap tuh sendiri. Kalau bukan masa tua, mungkin masa muda…Dia cakap kalau dah pulih dari kanser, kena jaga emosi jika tak dalam tempoh enam bulan kanser tuh akan datang semula…

Dalam badan wanita ada hormon progesteron dan estrogen kan? Hormon progesteroi ada pada ovary dan estrogen pada tulang.

Wanita yang berat melebihi 60 kg, sebanyak 85% wanita berisiko ada ketumbuhan      

Wanita tidak boleh makan tiga jenis ikan iaitu ikan pari, ikan bawal hitam dan ikan terubok. Ikan pari tuh sebenarnya mengandungi toksik yang banyak kerana hidup di dasar laut dan boleh menyebabkan berlakunya kanser sebanyak 70%. Ikan bawal hitam dan terubok pulak ikan yang difahamkan mempunyai bias yang menyebabkan penyakit. Kalau nak makan ikan bawal makan ikan bawal putih.

Jika ada keputihan dan keputihan berwarna hijau, 99% tanda itu menunjukkan wanita itu menhadapai kanser ovari. Jika berwarna putih kekuningan pulak kanser serviks. Serviks yang terkeluar (Tombong/prolapsed) selalunya berlaku kepada wanita yang melahirkan anak lebih dari 5 orang.

Orang yang menghidapi buasir TIDAK BOLEH makan makanan atau minuman yang berkaitan limau nipis, tomyam dan cili padi..

Sakit gout seperti 7x ganda sakit gigi.

Sebenarnya makanan yang kita suka makan itulah merupakan punca penyakit kita.

Orang yang sakit tulang dan mengambil ubat untuk cair darah TIDAK BOLEH makan sebarang makanan yang berasaskan kacang seperti kicap, air soya, tempe, kacang panjang dan segala jenis kacang yang ada di dunia nih.

Kanser paru paru adalah 95% terdiri daripada perokok.

95% kanser berlaku kerana stress.

Tapak tangan kanan mempunyai 18 enzim dan tapak tangan kiri 81 enzim yang mampu membunuh bakteria.

Kalau nak kurus, senang aje. Makan ikut sunnah Rasulullah iaitu 40-100 kunyahan….

Nak mandi kenalah mula dari kaki (elak kena gout),kemudian lutut (elak sakit lutut),tempat sulit (elak cyst),pinggang( tak sakit pinggang, serviks sihat),perut (elak buasir, gastriks, ulser,sembelit),dada (sakit jantung,paru-paru etc) dan akhirnya kepala(elak migraine). Lepas tuh, baru mandi macam biasa. Lepas tuh satu cara lagi nak kurus, mandi di waktu pagi…Air yang sejuk kejung tuh lah. Sebabnya menyingkirkan segala lemak dalam badan.

Tidur mesti mengiring ke kanan di mana sebelah kiri ke atas. Cara tidur ini takkan kena sakit jantung.

Untuk mengelakkan migraine sujud waktu solat Subuh tuh sujud lama lama.

Tahu tak korang yang orang lelaki nih tidak sekuat wanita kerana lelaki mudah diserang jantung jika dibandingkan wanita yang jarang terkena serangan jantung. Ini kerana, wanita mempunyai hormon estrogen yang melindungi jantung. Orang lelaki tidak ada hormon estrogen yang melindungi jantung sebab tuh lelaki mudah terkena.

Kalau nak jaga jantung suami supaya sihat banyakkan bawang putih dalam masakan ye kaum wanita semua.

Nak mengubati kanser payudara cari kulat susu harimau.

Kepada peminat petai, lepas nih kalau nak makan, cukup sekadar 7@8 biji saja kerana petai nih mengandungi kolesterol yang tinggi.

Untuk para suami, kalau hormon isteri tak stabil bagi isteri mkn kacang botor.

Ibu ibu mengandung sila amalkan makan buah delima bila usia kandungan mencecah 5 bulan ye..

Kepada peminat buah epal hijau, makan sebiji sehari ye jangan makan banyak kali sebab epal hijau menyebabkan kita menjadi pelupa.

Epal merah untuk ibu ibu mengandung dan pesakit asma. Makan 2 biji sehari ye…

Jika ada sakit kencing tak lawas, blend lobak putih minum air lobak putih tuh ye. Amalkan minum 2x seminggu.

Kepada penghidap kolesterol tinggi ambik akar pokok semalu dan rebus. Amalkan minum air rebusan tuh ye.


* Free to share.....share from forwarded Wassap
Baca boleh...percaya jangan sebab ada yang x betul tu..telah di betulkan oleh Doc Daddy Ziyyad di bahagian komen.

Wednesday, January 28, 2015

Andai Hatiku Bersuara...


Andai Hatiku Bersuara > Chomel

Oh tuhan berikanlah aku
Kekuatan menempuhi dugaanmu
Aku percaya ada hikmatnya
Disetiap dugaan yang ku terima

Andainya hatiku bersuara
Pastinya ia akan berkata
Cukuplah sayang aku tidak berdaya
Mengharungi segala sengsara

Berapa kali harus aku terluka
Barulah kan ku sedar
Cintaku tidak layak Untuk dirinya
Mengapa masih aku setia di sisinya

Tidakku mengerti Tidakku fahami
Seperti insan biasa aku ingin bahagia
Menyintai dan dicintai tiada duanya
Andai terlampau permintaanku ini

Maafkanlah kasih
Berapa kali harus aku terluka
Barulah kan ku sedar

Cintaku tidak layak untuk dirinya
Mengapa masih aku setia di sisinya


Tidakku mengerti tidak ku fahami
Seperti insan biasa aku ingin bahagia
Menyintai dan di cintai tiada duanya

Andai terlampau permintaanku ini
Maafkanlah kasih
Andai terlampau permintaanku ini
Maafkanlah kasih

Oh tuhan berikanlah aku
Kekuatan menempuhi dugaanmu
Aku percaya ada hikmatnya
Disetiap dugaan yang ku terima


Terjumpa video ni kat Youtube...Chomel..salah seorang artist Youtube..
Sedap suara dia...Sebak dengar lagu ni bila hayati betul2 bait senikata lagu...hoh dh kenapa dengar lagu sedih2 ni erk...xde apa la aku just suka the way this girl perform..
Aku suka kelunakkan suara dia...yup I loves music...aku membesar dengan lagu2 danmuzik...pernah bercita2 nak jadi penyanyi...pernah ada peluang tp kena tipu...sejak tu impian aku terkubur..dah malas dh...sekarang nyanyi sendiri untuk diri sendiri..haha...dah2 x nak la kenang balik memori lama aku...biarlah berkubur...
So korang...dengar lagu dari Chomel tu ye...best sgt2....

Mengintai Pucuk Muda.....

Heppp...jangan macam2...pucuk muda apa plak ni kan...ahaks...ni nak bg tau ..pokok yg aku letak kat opis yang dh mati tu kembali hidup...nampak tak...nampak tak? Sebelah dahan mati tu tumbuh dahan baru...dah tumbuh pucuk2 muda...pas tu ku intai cinta pucuk muda yg baby pun dah tumbuh....haaaa...cukup jagaan cukup baja dan air...sure yg mati tumbuh kembali kan...


Nampak x pucuk muda tu..


Gigih aku snap guna Note 2 buruk tu...


Haaa...no kontroversi2 eh ..tajuk je bikin panas..ahaks...

Sekarang aku dh x banyak entry kan...ada beberapa entry advertorial yg blom boleh up 

Lagi...no..no...no....blom sampai waktu lg nak up....alhamdulillah rezeki...

If ada yg nak hire aku buat product review or advertorial post boleh la email ke 

Suriaamanda@yahoo.com

Lets deal....harga boleh runding....

Yang Mana Pernah Hinggap Kat Badan Korang?


Haaaa...kecoh kan pasal ni hukuman akan dikenakan andai Ibu bapa merotan anak..dan dh di klasifikasikan sebagai Jenayah..
For me payah la kalau hukuman terhadap anak2 dengan niat nak mengajar tu di katakan salah satu jenayah..macam x adil je..menghukum untuk mengajar x pe kot...tp bukan la sampai patah riuk kan...sampai cedera parah...
So..lets us discuss about this..antara 4-4 barang tu yang mana dah hinggap kat badan korang...Aku?Semua pun aku dh rasa...kalau x rasa sure aku x jadi orang sekarang ni...aku x berjaya sampai ke tahap ni..betul x?Abah aku ngan mak aku garang..ikutkan aku pun garang tp sejak dh ada anak dan dah ada ramai anak buah..kurang la garang tu..lebih kepada tegas .tapi kan pesal Atuk ngan cucu x garang erk? Silap haribulan kitorang balik kena sound...ko pukul cucu abah abah pukul ko balik...haaaa gitew....dulu bukan main sebat aku kan....x paham betul....

Tuesday, January 27, 2015

Sambal Kupang Suriaamanda


Sapa suka makan Kupang?tak tau apa kupang? haaa sila la google eh....Kupang adalah antara makanan kegemaran aku...Kalau dulu masa duduk PD abah yang rajin carikan...sebeb kebetulan quarters kami tinggal dekat ngan kampung nelayan...then abah memang rajin ke laut...dulu senang nak dapat sebab kupang hidup liar di celah2 batu laut...pernah la aku dan adik beradik ikut abah pi cari kupang / Kepah..biasanaya abah yang akan menjala kat laut...kami adik beradik akan mencari Kepah or Kupang...best giler time tu...
So...sekarang dah susah nak makan kupang2 segar...kalau nak sangat biasanya pi cari kat Muar...beli dalam 3-4 kg then rebus...biasa makan begitu aje...tp kalau ada balance x abih makan buat sambal je...sedap...makan plak ngan nasi goreng ataupun nasi lemak....next adik aku dari Muar nak balik aku dah siap suruh dia beli bawak balik...ada je jual yang jenis kering atau yang dah siap kopek kat mall..tp macam dah x best kan...kalau fresh lagi best....

Nak resepi?

Alaaaa...sama je macam korang buat sambal udang or kerang...campak2 je jadi dah...malas plak aku nak type..( mood pemalas lipas memang sedang menjadi2)

Wahdah Delight Choco Rice Memang Sedap!!!!

Hi Korang...

Pernah cuba keenakkan Choco Rice? haaa...ini antara kudapan terbaru yang baru diketengahkan dan semakin hari semakin popular di kalangan kita...mula2 product ni sampai aku macam blur...macam mana nak makan ni...ni first time nak cuba ni...then baca balik info yang ada kat FB...ohooo baru tau....mula2 cari kat botol x jumpa direction..hahaha...excited sangat...padan muka aku terkial2...

Jom kita tengok apa keistimewaan Choco Rice ni....


KEISTIMEWAAN PRODUK WAHDAH DELIGHT (CHOCO RICE) 
  1. Produk baru yang menggegarkan pasaran online
  2. Keenakan yang tiada tandingan
  3. Pembelian berulang
  4. Permintaan tinggi



Cara-cara penyediaan choco rice: 
  1. Masukkan air panas di dalam bekas
  2. Rendam Choco Rice Di dalam Air Panas
  3. Biarkan selama 5 minit sehingga choc cair
  4. Sedia untuk dimakan!!!

Jom kita cuba....


First rendam dalam air panas sehingga choc jadi cair..gaul2kan menjadi mesra choco rice tersebut


suapan pertama....erm....sedap la....


Kemudian......

Suapan demi suapan tanpa henti sampai kawan depan aku tanya...eh..sedap bau...mcm choc...akak makan apa...

aku pun jawab  Wahdah Choco Rice!!!!!sodap...nak rasa?

siyesly kawan2 aku cakap memang sedap...



WAHDAH Delight sedang mencari Rakan Niaga di seluruh Malaysia bagi penjualan Choco Rice

 “KEISTIMEWAAN MENJADI RAKAN NIAGA WAHDAH DELIGHT” :
  1. Setiap rakan niaga akan diberikan no. id tersendiri
  2. PERCUMA bahan promosi bagi Rakan Niaga yang AKTIF
  3. Maklumat anda akan disiarkan di majalah, media dan setiap medium pemasaran kami
  4. Mendapat hadiah bulanan / tahunan yang menarik bagi Rakan Niaga yang PALING TINGGI JUALAN
  5. Akan dibimbing cara-cara pemasaran dan bagaimana untuk melariskan produk
  6. Pertanyaan tanpa had 
Wowwww!!!!!banyaknya keistimewaan if korang jadi salah seorang rakan niaga...menarik kan....kepada yang berminat nak menambahkan pendapatan boleh la hubungi pihak pengurusan WahDah Delight...kata orang rezeki x datang bergolek kalau kita sendiri x cari kan...ahaks..pandai2 je aku ni....

Lagi satu berita yang best...ni aku amik info from FB WahDah Choco Rice..mereka sedang melancarkan promosi best untuk korang...



PROMOSI SET COMBO CHOCO RICE
Dengan harga RM28 / 3 jar (berlainan saiz). 
Harga telah termasuk dengan penghantaran.
Promosi sah pada 17 Jan - 31 Jan 2015.

Offer macam ni x datang selalu tau...sekali sekala je...so..jangan tunggu lagi...
better grab cepat...
Harga Super Duper Murah!!!Free Postage!!!


Info selanjutnya sila layari media social mereka..

No. Hotline : 016 – 772 4594

Monday, January 26, 2015

Rahsia Kurus Suriaamanda...

Hi korang....
Aku sebenarnya nak share rahsia kurus aku selama ni selain mengamalkan diet sendirian berhad kan...bantuan product? yes..memang dengan bantuan product selain mengamalkan diet yang agak ketat...kalau x takde la turun secara mendadak...dalam sebulan turun 6kg kan....hey bukan nak mendabik dada...tp aku antara testimonial yang berjaya...now dah maintain 50kg dah...9 kg terbuang dalam masa 3 bulan...kena kawal pemakanan je lagi...

Slimrich Botanical Slimming ni sangat2 berkesan..tapi nak kena sabar dan nak kena disiplin...x disiplin x dapek de...aku pun x mampu nak tolong....puas jugak aku kawal pemakanan...kadang2 rasa macam dah x sanggup kan sebab dah biasa makan nasi...tp x per la...nak kurus punya pasal...punca aku nak kurus hanya kerana semua baju2 aku sebelum ni x leh pakai...x leh butang...nampak macam balut nangka je...sendat dan ketat..seluar lagi la...walau 59kg sebelum ni...tp seluar x leh nak masuk...hips macam lebar kan...ahaks...makan x hengat mcm ni la jadinya....semua tak suka dengan perut buncit kan...masalah aku perut buncit kerana air...bukan lemak ye...bila perut buncit maka itu lah tanda2 awal kita akan diserang pelbagai penyakit. SSalah satu sebab perut kita buncit adalah kandungan KERAK USUS ( Najis yang tersekat). Bayangkan di dalam usus kita yang sepanjang 24cm ni ada kerak najis yang tersekat dan kemungkinan berat hingga 2-3 kilo...ngeri kan...

So korang dah x yah  nak tanya apa rahsia aku lagi....memang aku diet dan di bantu dengan Slimrich Botanical Slimming ni...sangat2 berkesan seawal 5 hari...tiada kesan sampingan yang ketara...cuma kena ambil sebiji sehari sebelum sarapan pagi dan make sure kena makan kerap...minum air kosong dengan banyak...nak result cepat buat macam aku...weekdays x ambil nasi...dan weekend makan nasi sesenduk sahaja...korang kalau dah consume ubat ni confirm xde selera makan macambela hantu raya dah...trust me...

Harga Sebotol RM110

If nak order dengan aku pun boleh ye....setakat ni dah ada beberapa rakan blogger yang aku kongsi dah...cuma semangat nak kena tinggi...tp kalau ada sebarang penyakit yang berbahaya korang hidapi...better jangan ambil..aku x nak tanggung risiko...hehehe...nak tgok aku masa debab x?kena la letak bukti kan...xde bukti x kan korang nak percaya


Masa ni berat 59kg hampir 60kg


Ni masa first month consume tinggal 53kg


Sekarang maintain 50kg selepas 3 bulan

Korang kalau berminat nak order boleh je email aku kat Suriaamanda@yahoo.com ( nanti aku bagi no utk wassap aku)...

Kenapa buat aku terpanggil nak kongsi ngan semua readers aku? Sebab utama ialah....aku dah boleh pakai baju size S dan seluar jeans sekarang size masa aku anak dara dulu Size 26....Haaa....cukup puas hati...

Friday, January 23, 2015

Cadang berkahwin bapa kandung?



AMERIKA SYARIKAT, (MLP) - Seorang remaja yang merancang untuk berkahwin bapa kandungnya sendiri berharap ibunya akan merestu hubungan mereka.

Menurut Science of Us, remaja berusia 18 tahun yang tidak dinyatakan identitinya itu mendedahkan secara terperinci mengenai hubungan dengan bapanya yang terjalin dua tahun lepas, bermula dari detik mereka jatuh cinta hinggalah rancangan masa depan mereka.

Difahamkan, remaja itu bertemu semula bapanya pada usia 16 tahun, iaitu selepas 12 tahun berpisah.

Dia dibesarkan oleh ibunya kerana hubungan ibu bapanya tidak sampai ke pelamin. 

Bapanya berjaya mengesan dia menerusi Facebook ketika dia masih bersekolah dan selepas bertemu buat pertama kali, dia dilaporkan tinggal bersama bapanya selama seminggu.

Hubungan mereka dikatakan bertambah erat dan intim. 

Namun, perkara ini tidak disembunyikan daripada pengetahuan ahli keluarga dan rakan – rakan mereka. 

“Keluarga sebelah ibu saya melihat kami sebagai bapa dan anak. Mereka mengetahui dia bapa saya dan tahu kami sudah bertunang, termasuklah datuk dan nenek saya," katanya.

Media melaporkan, majlis perkahwinan mereka sudah dirancang dan gadis berkenaan bercadang memberitahu ibunya selepas mereka berpindah ke New Jersey.

Pasangan ini merancang untuk berpindah ke New Jersey kerana di sana tiada undang-undang melarang perkahwinan hubungan anak dan bapa.

Kredit Gambar: Metro

Suriaamanda Kata : Allahuakbar..nasib baik bukan di negara kita...kalau x memang dah lama kena kecam dengan keyboard2 warrior ni....tp memang x mustahil antara masalah remaja di luar negara jatuh cinta pada bapa kandung sendiri...kalau dalam islam seharusnya HARAM la kan...kalau orang2 bukan islam ni aku x pasti plak...x pernah dengar lagi kat negara kita rasanya...atau ada kes terpencil yang x dihebahkan...

Apa kata korang?

The Largest Frozen Kids Gathering @ Karnival Karangkraf


Jom sertai "The Largest Frozen Kids Gathering@Karnival Karangkraf" pada 1 Februari 2015 (Ahad) bertempat di Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf Seksyen 15, Shah Alam yang akan bermula jam 11.00 pagi - 1.00 petang.

Syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:
  • Pendaftaran bermula jam 10.00 pagi
  • Terbuka kepada kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas
  • Goodies bags istimewa untuk 300 penyertaan pertama
  • Berpakaian gaya Elsa dan Anna
  • Masuk adalah percuma.

Suriaamanda Kata : Hey ramailah kanak2 yang memang teruja dengan Frozen ni datang ke Karnival ni...confirm punya sebabnya anak buah aku si kembar tu memang betul2 gilakan Frozen..ni Ibu diorang dah teruja bagai dah ni...memang havoc la nanti tu..bayangkan kanak2 perempuan berbaju ala2 Anna and Elsa....aduhaiii...aku dapat bayangkan macam mana meriahnya.....

Thursday, January 22, 2015

Menang Gillete Mach3 Turbo

Aku sebenarnya dah lupa pasal ni...tp semalam aku dapat 2 parcel...satu yang Nail Polish tu la satu lagi aku macam kepelikkan sekejap..sapa plak yang bagi hadiah ke...aku ada beli barang online ke...ermmm pelik betul ni....pas tu bukak2 je tgok isinya sebatang Shaver untuk lelaki...baru aku ingat aku dapat dari segmen mana....hehehe....Aku menang dari SINI...ekceli dah 2 kali menang ni...satu untuk Gillette..satu lagi GA Marie France ke apa ntah...orang tuh gigih ajak aku pi outlet Kepong...tp aku blom buat appointment lagi...nanti la....

Closer Shave Zero Redness Guaranteed..

Dah tentu2 shaver ni untuk lelaki la kan...x kan untuk perempuan...tang mana plak nak di shave...opps...ayat kong ajaq dari aku....so..aku buat apa ngan shaver ni...a

well thanks team Gillette...thanks to my dear CIKLILYPUTIH....

Jom Fikir2kan.....


Agak2 ada tak yang buat macam ni?
any comment?
Pada aku based on true story memang ada kisah ni....ada je sekeliling aku especially orang2 terdekat...tp tu la sapa la aku nak jadi tukang nasihat...aku pun tk perfect...kekadang kesian....mak ayah ko x hantar duit pun ke kampung...tp duit ko abih kat awek je...kalau betul awek tu suka kat ko...ok la..leh je jadikan bini...ini x...awek tu pun mcm x serius...time jumpa dia je memang manja giler...belakang dia....allah nauzubillah....moga allah buka pintu hati dia untuk melihat kebenaran...


Tuesday, January 20, 2015

Rojak Pasembur Penang Kelana Jaya

Petang Ahad lepas aku sempat makan kat area LRT Kelana Jaya...selalu nampak lori jual rojak ni...x pernah singgah ...tunggu turn duduk pun xde lama mana...tp orang silih berganti datang...sbb tu nak tau apa yg bestnya kan...



Gerai cuma ditepi jalan je...


Bahagian cendol


Rojak Pasembur..sedap mmg sedap...cukup semuanya..


Gelas rare...hihi..x pnh berpeluang minum guna gelas ni.
Biasa tgok orang2 india je guna gelas


Korang kalau nak cuba bole je ke area LRT  kelana Jaya...terletak di area taman betul2 kat situ..x nampak plak signboard taman apa...dan x pasti Sabtu Ahad aje uncle tu meniaga or hari2...rata2 aku tgok regular customer dia yg datang makan kat situ...
Siyesly mmg sedap....

Selamat mencuba bagi yg nak mencuba...

Dugaan 2015..Doakan Ibuku..

Aku sekarang ada kat Seremban...emergency leave bila dapat tau mak  mengalami Jantung Bengkak..
Menggigil2 satu badan semalam bila dapat tau..aku menangis macam orang giler..nasib baik kawan2 tenangkan...dengan keadaan aku yg tgh mengalami hypertension..memang aku x boleh kawal perasaan pun semalam...jadi blur kejap..x boleh buat keputusan...aku cuba tenang pada mulanya..tp ternyata aku x mampu..badan makin menggeletar..dalam fikiran cuma ingat mak...ya allah..aku tak pernah mengalami situasi ni...tp aku kawal diri aku..aku berharap sangat2 mak dalam keadaan ok..x membimbangkan...
Semoga mak aku ok...sekarang sedang berehat..aku akan kembali bekerja seperti biasa esok...kalian..aku mohon doakan ibuku...semoga tiada apa2 yang membimbangkan...
Amin....

Monday, January 19, 2015

Pre Loved Jubah Sara Ann to Let Go...

Aku ada beberapa pre loved item nak let go, nak clearkan almari..ada banyak preloved item yg x pakai..jangan risau aku jual murah2 je...korang ada yang suka dan minat jubah?ok...aku nak let go Jubah aku beli ni sebab aku tak pakai Jubah...bukan x nak pakai...cuma dah kurus melidi ni x leh pakai dah...nampak  macam baju pinjam je..dan ini memang jubah baru ye..aku pakai untuk test je semalam...kain pun sedap sejuk je....manik2 tu memang berat..ada sesapa suka kaler pepel x...kaler dia sangat sweet...


Yang ni corak kat lengan...memang cantik...


Bukti siap tag lagi...


Ni bahagian atas...dari leher....


Kain jenis jatuh dan sangat2 selesa


Ni gambaran penuh Jubah Sara Ann ni...


Cantik tau....orang tinggi sesuai pakai..

Aku beli jubah ni duu sebab nak sesuaikan dengan occasion kat opis...ni terpaksa beli lain..nak bagi kat adik2 diorang dah ada jubah kegemaran diorang..Bella Amara la...apa2 jer la...lagi mahal dari jubah ni....


Harga aku beli RM179.00
Size > 38 ( size S-L)

Harga nak let go RM150 ( Negotiate)

Postage FREE!!

If ada yang nak beli sila la email aku kat suriaamanda@yahoo.com

Ada 2 lagi skirt labuh ala2 duyung nak let go...nanti aku dah amik gambar aku up kat entry eh...skirt tu cantik...aku beli kat online adik Dato'CT jual...hehehe....

Romancinta -Mojo ft Caliph Busker AJL The Best Ever...

Aku x tengok pun AJL malam td...sibuk shopping kat Sogo..sebenarnya mencari barang utk bakal ibu mertua...ikutkan mmg ingat tentang AJL 29...tp tu la...terlupa...balik pun lambat...
Tau2 pagi ni kecoh kat opis pasal AJL29...ada yg x puas hati..aku pun tgok la kat you tube apa yg diorg ckp pasal mojo...jumpa video ni....omg...ya allah...x tau plak mojo ft dgn Caliph Busker ni.. aku mati2 ingat Aweera masuk balik untuk AJL...


Source from youtube

Speechless...
Sangat2 speechless...belum diorg nyanyi lg aku dh naik bulu roma....seram kat tengkuk aku...mati2 Ingat Aweera yg nyanyi...suara akan2 kot...tabik spring la kat penyanyi ni...Edry mmg buat keputusan yg betul2 membanggakan...see satu dalam sejuta kan orang2 OKU yg ada suara yg sgt2 bagus..mmg aku sokong Edry utk jadikan mereka artis bawah naungan KRU...walau rupa kurang tp mereka ada bakat..ada aset uang boleh membantu mereka untuk berjaya dalam kehidupan...mmg vokalist ni nyanyi seolah2 takde perasaan
Tp dia mempunyai vocal yg mantap...

Sepanjang aku hidup di dunia ni...ini pertama kali aku tengok dan dengar yang ada penyanyi yg boleh nyanyi sampai buat aku menangis secara tiba2...
Tapi syg kan Mojo kalah....hanya mampu meraih persembahan terbaik...tp kita semua tahusiapa pemenang sebenarnya....kan?


Kementerian Mengharamkan Penjualan Epal di Malaysia...



BERA, (MLP) – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia telah mengeluarkan larangan kemasukkan epal Gala dan Granny Smith dari Amerika Syarikat selepas mendapati buah-buahan berkenaan mengandungi bakteria Listeriosis.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan larangan itu telah dikenakan oleh Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) selepas kementerian menerima notis pencemaran dua hari lalu.

“Kami menerima notis dari Food and Drug Administration (FDA) Amerika Syarikat (AS) yang memaklumkan mengenai pencemaran tersebut. Kontaminasi itu telah menyebabkan tiga kematian dan banyak kes kesihatan di AS dan Kanada,” ujar Ismail.

Walaubagaimanapun kementerian tidak mempunyai bidang kuasa untuk menarik balik epal yang sudah dipasarkan di Malaysia, kerana ia melibatkan nutrisi pemakanan di bawah Kementerian Kesihatan

Isu yang berkaitan dengan pengharaman epal telah tersebar meluas menerusi media sosial sejak beberapa hari lalu.

Malah portal media popular turut melaporkan penyebaran bakteria itu setelah dikesan di sebuah pusat pemprosesan epal di Bidart Bros berhampiran Bakersfield, California.

Kredit gambar: homeschoolfitnesscoach

SUMBER

Suriamanda > Aduhai...dah la epal royal kegemaran aku...baru lepas makan epal jepun beli RM8 sebiji...bapak giler besar...tp sebab nak rasa beli la jugak...sedap pun sedap...dah lama x makan epal royal ni...selalu makan betik or strawberry or epal jepun je....epal royal x jumpa yang betul2 sedap...lepas ni x yah la beli epal royal sampai semua kembali ok....kan?

Keenakkan Ikan Bakar Bellamy Terjejas Sebab Hati Panas...

Assalammualaikum  korang...
Selamat berhari Isnin....no Monday blues please...okey lah aku nak citer pasal lunch tengahri Sabtu  kat Ikan Bakar Jalan Bellamy...ada citer panas pasal ni...dari rumah aku di Kepong nak ke Jalan Bellamy takde la jauh mana..yang heran tu traffic sangat2 congested dengan perangai setiap diorang bawak kereta macam esok dah x leh bawak keta dah...sakit hati tul dengan ntah berapa kali nak tersondol kereta orang...dengan semalam cuaca panas...ngan aku x berapa nak sihat...
Sampai2 je kat Jalan Bellamy dah kul 2.30pm...orang memang ramai...
Panas hati x berhenti kat situ je tau....dengan orang x sabar2 nak makan, halang laluan dan dah cakap excuse me pun dia duk x nak berganjak....ko dah kenapa..aku tau la ko lapar...agak2 la kan...then pergi ke kedai no 2 yang biasa kitorng makan...sebab situ je sedap compare denga kedai2 lain...sampai2 je tgok hanya ada ikan keli dan ikan tilapia je yang tinggal...ikan lain semua dah abih dan i was expected for sotong bakar earlier...takde rezki...so amik je la ikan keli bakar....x pe la...makan je la...lauk2 lain memang dah abih la...so makan nasi half scoop dengan ikan keli bakar jer....rezeki hari tu kan...mengeluh pun x guna...tak abih bab tu lagi tau...ada satu family ni...laki bini anak 2 orang amik meja panjang untuk 6 orang...diorang 4 orang la kan..ada extra 2 kerusi...what u expect when kat situ ramai dan xde tempat duduk so kaedah share table la kan...eh...yang lakinyer marah2...aku dengar dia ckp "kita penat2 dapat table pehal nak bagi orang, suh la dia cari lain" ..kot dengar ada yang bertumbuk kat situ...aku tgh panas hati ni..then bersiri la dulu tunggu orang lain makan...makcik tokey kedai cakap kenapa x duduk situ dik...aku jawab x per makcik...diorang tu nak makan penuh satu meja kang x cukup tempat...ish...memang aku geram smlm tu....x lama tu dapat tempat duduk..siap leh share lagi ngan orang lain...xde masalah pun....typical melayu macam tu la...

Jom tengok gambar...dua keping ni je sebab mood dah tersentap


rupa paras ikan keli yang sempat aku snap sebelum makan...xde mood nak snap elok2


kicap cili dan air asam yang superb...bab ni aku satiesfied..ikan keli pun best...

Lapar balik perut aku bila tengok gambar ni,...tp tu la xde rezki makan sotong bakar...next time la nampaknya...aku bukan selalu ada kat KL ari Sabtu Ahad kan...Ahad tempat ni tutup....tp memang kalau korang pi sini ari biasa waktu kerja memang kena pi awal2 sebab ramai....especially yang keja2 gov kat area berdekatan...aku ingat tempat ni dah tutup dah...ada lagi rupanya walau dah pindah istana kat Jalan Duta..

Korang if nak makan ikan bakar best boleh la cuba kat Jalan Bellamy ni...lokasi kat belakang istana lama...

4 ekor ikan keli ngan nasi half scoop 2 serta sirap limau 

total semua sekali RM38 

Murah ke mahal....for me murah sebab seekor ikan keli besar RM7...ok la tu standard price KL..

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah