Wednesday, March 13, 2013

Ini La Buah Tampoi...

Assalammualaikum  u olls,semalam rush balik Seremban after work...semata2 nak pi amik stok PMC,nasib baik dekat...kalau jauh x kuasa aku nak balik...tgok kat dapur..eh eh...macam tau2 jer aku tgh mencari buah ni nak tunjuk kat kengkawan opis...

 ni la rupa paras buah tampoi...sekarang tgh banyak di jual kat sepanjang jalan nak ke Seri Menanti
 berikat ngan tali...senang nak gantung kot...
ni la rupa paras isi di dalam....rasanya?sedap... masam2 manis..kalau dah masak sgt lagi manis...

isi dia lebih kurang sama ngan buah rambai...rasa pun lebih kurang....
aku makan buah ni malam tadi kul 10 mlm....kul 2 pagi dah berlari ke toilet...giler lawas...sedap rasa perut..
hehehehe...
Haaa..jgn ada lak kata x kenal buah Tampoi....jgn plak takut nak makan buah ni...mana tau leh terikir kalau mkn buah ni boleh masuk tampoi plak kan....hahahaha....
but utk pengetahuan korang...buah ni sedang di komersilkan tanamannya di area Kuala Pilah...
cara tanaman aku x tau..x pernah pi ladang tu...kalau ter pergi nanti aku up citer kat sini ok?
today Mak Jemah agak bz sikit..kalau sempat Mak Jemah up citer lain eh....

40 comments:

  1. eehhh mcm buah langsat versi giant lah kan Suria. :)

    ReplyDelete
  2. morning sis!owh first time dgr nama buah ni..kt area klia ni x tau mn nk cari he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat situ xde apa kata pi Kuala Pilah..sepanjang jalan ada jual buah ni

      Delete
  3. memang sedap buah ni, tapi la ni dah susah nak dapat. kalau pi pasar malam pun belum tentu jumpa..biasa orang2 kg ja yang juai. masa preggy ank 1st dulu mngidam sangat buah ni, cari merata temapat xda. last2 jumpa sorang p.cik tu juai 1KG rm2 (murah) minta 2kg...dia bg pya byk. rezeki ank, mgkin sb dia tgk sy preggy msa tu..:)

    ReplyDelete
  4. Kalau kat Sabah buah ni kami sebut buah bugi... :-)

    ReplyDelete
  5. buah ni sangat sedap dah lama tak makan..tapi kalo pergi cameron highland wajib beli...

    ReplyDelete
  6. erm... macam pernah makan..tapi masa zaman kecil2 dulu kot..skrg dah susah nak jumpa kt sini:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jer..tp betul susah nak jumpa

      Delete
    2. Oh Buah tampoi namanya...kami di Sabah pangil buah pugi



      Delete
  7. Eh, sy igt buah tampoi tu tak ley makan kak. Mcm buah-buah hutan yg bley jdk mabuk pas makan. Mmm...sape la yg war-warkan mitos ni. Adehhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang buah hutan dan rasanya sedap..next time kalau nampak beli..

      Delete
  8. suka jgk buah tampoi ni.. tp susah nk dpt kan ;)

    ReplyDelete
  9. tak pernah jumpa buah ni.. pestaim tgk

    ReplyDelete
  10. serious x pernah dengar nama buah tampoi ni...kesian kan? he he he... nanti ai buat lawatan jangan lupa jamu ek kakak manis...

    ReplyDelete
  11. Owhh...saya sangat suka buah ni.. tapi mcm susah jer nak jumpa skrg nih....

    ReplyDelete
  12. buah ni on the way to Nilai ikut jalan lama Mantin, pun byk jual tepi jalan

    ReplyDelete
  13. aah sedap buah nie
    dah lama x makan ..
    sib baik lah akak pernah makan
    kalau idok jakun jugak lah ekeke ;)

    ReplyDelete
  14. kak, nadia rasa ni first time nadia tengok buah ni. kesian kann

    ReplyDelete
  15. oh sy tau buah ni. kat N9 memang familiar kan :)

    ReplyDelete
  16. sedap buah ni... baru je duk sebut2.. masa kat cameron highland ari tu byk la

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah