Friday, December 28, 2012

Pure Marine Collagen

Sana sini orang duk citer tentang kehebatan Pure Marine Collagen kan..aku pun dah start cuba dah...so far dah bulan ke 2 aku amik...memang sgt2 berbaloi dengan kehebatan collagen nyer dan jugak harga mampu milik...sebungkus collagen rumpai laut ni berharga RM26 boleh guna untuk 4 minggu, pemakanan yang teratur dan displin menghasilkan kulit yang cantik...mulus....

Rumpai laut yang kering harus direndam semalaman selepas di cuci 5-7 kali seperti membasuh beras...lepas tu dia akan kembang mcm gambar kat bawah tu...
dah bersih masak dengan 2.5 liter air selama 15-20 minit, kacau perlahan2 tau...supaya bahagian bawah x hangus dan cantik jer...proses sama macam masak agar2...
dia jadi mcm agar...tutup api dan masukkan dalam beberapa bekas sejukkan...dahbetul2 sejuk masukkan dalam peti ais (bukan bahagian beku)
sedap diminum dengan Jus...ni aku minum campur ngan soya yg less sugar...sedap..lemak2


Cara Pengambilan 
  1. ambil 2-3 sudu besar collagen yang disimpan selepas dimasak semasa bangun tidur ( sebelum gosok gigi) atau 1/2 jam sebelum sarapan (waktu terbaik collagen diserap tubuh ketika perut kosong) dan sebelum masuk tidur ( malam)
  2. Boleh dimakan begitu sahaja atau dicampur dalam jus minuman / buah untuk memberikan perisa yang enak/lazat
  3. Boleh dibuat masker muka
  4. Elakkan pengambilan kopi, teh dan minuman yang berkafein/berkabonat dalam tempoh 3 jam. ini kerana ia boleh menyerap vitamin C, kolagen dan glutathione (agen pencerah) dalam badan kita
  5. perlu banyakkan minum air kosong (sekurang2nya 2.5 liter - 3 liter sehari bagi melancarkan pembuangan toksin dan mengoptimumkan penyerapan kolagen oleh badan.
Kebaikkan Pengambilan Kolagen Asli:
  1. Melaraskan berat badan dan menstabilkan hormon
  2. Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
  3. Memejalkan payudara, otot dan punggung
  4. Menyihatkan rambut dan kuku
  5. Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kelenjar tiroid
  6. Mengurangkan penuaan pramatang seperti kedutan dan kulit kendur
  7. Mengurangkan selulit
  8. Memberi tenaga
  9. Melancarkan peredaran darah
  10. Mengurangkan sakit bahu dan belakang
  11. Melancarkan peredaran darah
  12. Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
  13. Meningkatkan sel rawan,ligamen dan otot
  14. Merawat penyakit gout
  15. Mencegah kanser/tumor
  16. Menurunkan tekanan darah tinggi
  17. Meningkatkan fungsi penghadaman/ pencernaan
  18. Merawat gastrik
  19. Anti bakteria / kulat
  20. Merawat anemia
  21. Menurunkan tahap Kolestrol dalam badan
  22. Menyerap lebihan garam dalam tubuh
  23. Melicin, menegang dan menghaluskan kulit
  24. Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
  25. Mengstabilkan kandungan gula dalam darah ( kencing manis)
  26. Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
  27. Memberikan rasa kekenyangan ( diet)
  28. Memelihara usus kecil ( mengelakkan buasir / sembelit)
Pengambilan kolagen mentah ini secara teratur dan berterusan memberi impak yang sangat positif, menjadikan kulit keseluruhan badan licin, halus, lembut dan cerah.pori2 kulit wajah mengecil dan tampak segar bermaya.Kolagen ini juga boleh dibuat masker.
Bagi ibu hamil pengambilan kolagen membuatkan kulit bayi dilahirkan cantik, sihat dan cerah...

Korang Berminat nak cuba?
RM26 (100gram) + Postage RM6 Semenanjung / RM8 Sabah or Sarawak
email aku
suriaamanda@yahoo.com
segala urusan/pertanyaan adalah melalui email..aku x berurusan melalui telephone/ whatsaap/sms/gtalk..harap maklum.

Pengalaman aku yang dah 2 bulan teruskan pengambilan kolagen rumpai laut ni..(Pure Marine Collagen)
  1. Dah x mudah dapat selsema/ demam/batuk
  2. Rambut cantik
  3. Tone kulit dah mula baik
  4. Jerawat dah berkurangan cuma kesan degil jer amik masa
  5. Berat badan dah maintain
  6. apa yang x tegang dah kembali tegang 
  7. Lepas minum collagen ni rasa kenyang 
  8. Bertenaga, senang bangun tido cergas jer
  9. sistem pencernaan sgt lawas
  10. kuat minum air kosong...
Nak tunjuk bab kulit muka x leh...sebab belum betul2 cantik mcm princess (ayat x leh blah), sebenarnya mmg x dibenarkan camwhore kat blog ni..hahahaha...


103 comments:

  1. Replies
    1. harus cuba...Rina muda lagi elok jaga kecantikkan kulit dan badan...

      Delete
  2. adoiyaiii... ni godaan lagi nih kak... ekekeke...alamaks cam ner terminat la pulak... ada gak tengok orang2 makan mender alah ni kat FB....

    kay2...nantykan e-mel dari Farah ek... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. email me..kalau confirm nak akak akan daptkan dari supplier..hehehe...

      Delete
    2. hi kak, mcm ne sy nk dapat kn pure marine collagen ni?

      Delete
    3. Hai kak, cm ne nk dapatkan pure marine collagen ni?

      Delete
    4. EMAIL ME
      suriaamanda@yahoo.com

      Delete
  3. salam petang jumaat
    singgah ptg :)

    ReplyDelete
  4. fuyooo
    sedap ke wei??
    aku seram sket kalo part mkn2 minum2 ni
    takut x lalu telan
    tp baca list experience ko mcm best jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap..dia bila dah masak mxm agar2/ nata de coco tu la, lenyek2 dalam gelas smapai hancur then tuangkan jus ( aku prefer soya)minum...amik waktu malam pun ok..sebab masa kita tido tu la collagen tu terserap dalam badan...amik jugak waktu pagi sebelum sarapan but make sure jgn amik kopi atau tea selama 3 jam..

      Delete
    2. Mmg betul....saya ni jenis minuman ni kuranh sikit, tapi 1st time minum, bole minum. Masalah saya, kulit kering tp malas nak sapu losyen, tumit kaki merekah, rambut semakin nipis. Excited nak cuba..apa2 perkembangan nati saya bg tau ya.

      Delete
  5. PERNAH DENGAR DARI KAWAN
    TAPI TAK TAU OK KE TAK

    ReplyDelete
  6. tggu along cantik meletop pop pop baru nk beli hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer..tp x elh la nak tepek gambar along kat sini..cik abg mrh nanti..

      Delete
  7. Replies
    1. dia xde rasa..sebab tu amik ngan jus...sedap...

      Delete
  8. den pun dalam proses nak mencuba makan PMC nih...kakak den pun jual PMC nih secara kecil kecilan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi...nak nampak bertenaga muda remaja la tu kan...

      Delete
  9. Dee dah makan collagen ni seminggu..dee punya warna purple tu...direbus bersama daun pandan...selalu minum ngan sunquick or sarsi..so far muka dee better sketlah dari dulu..kusam je..mula2 ada problem kencing tak lawas..sbb dee tak minum air masak byk..skrg dh minum byk..ok dah..tak sabar nak jadi cung..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..amalkan selalu...moh ler kita sama2 jadi cung...

      Delete
  10. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ ada beli baru ni, ok nak ling blog dengan awak . follow sekali ya

    ReplyDelete
  11. Sy belikan utk mak sy tau...dan hasilnye sgt superbbbb!!! Kulit mak cantik gilerrrr...jeles hokey! Tumit kaki dulu pecah walaupun hari2 sapu losyen, makan collagen ni baru seminggu jadi lembut! Serius tak tipu...mmg jeles giler dgn mak...sbb kaki mak dah lg cantik dr sy...hahahaha...
    Kulit mak pun, hitam2 kat celah breast, ketiak, kelengkang sume semakin memudar...pastu klu org tua kan ade taik lalat tua yg bintik2 byk kat kulit, tu pun makin pudar...
    Haaaa lg satu, dulu mak bergantung kat jamu org kampung...klu tak ambil jamu, badan tak larat...tp sekarang, makan collagen, semua lenguh2 hilang...takde dah nak urut je badan tu...fuhhhh!

    Tp kan ade doc ckp, collagen ni nmpk kesan yg cepat utk org yg dah 40 ke atas sbb collgen semulajadi dlm badan dorg mmg dah takde atau hilang...yg muda pakai lambat cket effect die...huhu...patut sy pakai takde effect...kehkeh...padahal baru 2 minggu pakai...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahamdulillah...itu la..doc pun ada ckp mcm tu..x per la..lambat pun lambat la..akak yg umur 34 thn ni kesan cepat betul...kesan2 jerawat dulu hitam2 dah makin pudar..x sabar nak tgok kulit licin...

      Delete
    2. Saya 46....insyallah kita lihat kesannya nati

      Delete
  12. hi sis..klu utk ibu yg dlm tmpoh bpantang bleh mkn x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. IBU MENGANDUNG BOLEH MAKAN..BERPANTANG AKAK X PASTI DEAR..

      Delete
    2. Ibu dalam pantang x dibenarkan amik collagen ni yer..dan anak umur 2 tahun ke bawah...

      Delete
  13. hi sis..klu utk ibu yg dlm tmpoh bpantang bleh mkn x?

    ReplyDelete
  14. hi sis..klu utk ibu yg dlm tmpoh bpantang bleh mkn x?

    ReplyDelete
  15. Salam. If kita stop amik collagen ni cmne? Ada side effect? Or keadaan diri akan jadi seperti sebelum ambil collagen ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia macam makanan tambahan..xde side effect..

      Delete
  16. Kalo tengah period bole makan tak?

    ReplyDelete
  17. Kalo tngah period bole makan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau period masih boleh makan dik...xde apa effect pun..

      Delete
  18. Lelaki boleh makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki boleh makan yang gred AA ( kuning) ni aje...yang pepel x leh yer..nanti jadi auwww

      Delete
  19. Salam Sejahtera...

    Juz ingin nak tahu...pure marine collagen boleh diambil pada usia berapa and sesuai tak utk sang jejaka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki sesuai ambil yang kaler kuning ni je,
      baby umur 2 tahun ke bawah x leh makan
      wanita semua peringkat umur, kalau umur 45-keatas leh ambil yang pepel tu...

      Delete
  20. Nak simpan dalam peti sejuk tu brapa lama baru dia beku ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm masak agar2, lepas dah masak tuangkan dalam beberapa bekas dan sejukkan kat luar dulu..dah betul2 sejuk baru masukkan dalam peti ais...simpan kat ruang bawah jgn kat tempat beku..

      Delete
    2. mmmg kene smpan dlm peti sejuk ke??kalo x simpan ad effect x?

      Delete
    3. nk tye..mmg kne simpn dlm peti sjuk spnjang masa ker??
      kalo dok hostel..x da peti sjuk..kalo x letak ad effect x??

      Delete
    4. kalau xxe peti sejuk x dapat akak nak tolong dik sebab mmg kena simpan dalam peti sejuk...mcm agar2 jugak..kalau kita x simpan dalam peti sejuk dalam tempoh yg lama akak rosak terus...kan?

      Delete
  21. Kak...pmc ni ok ke?? Sy duk sabah pun jarang ambik benda ni...rasa was2 pun ade...lg pun leceh nak buat. Lebih suka beli terus yg dh siap...

    ReplyDelete
  22. berapa harga ni kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 packet RM26
      2 packet RM50
      3 packet RM75

      Stock tinggal 3 packet jer ni...sepeket utk kegunaan sebulan..email me kalau berminat..

      Delete
  23. salam, pmc yg da siap dimasak mmg kne simpn dlm fridge ke?lau kite da gne, pastu x simpn dlm fridge utk beberapa hari bole x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x leh...mesti kena simpan dalam peti ais di bahagian bawah...bukan tempat beku...

      Delete
  24. Replies
    1. sedap minum dengan jus...makan mcm tu tawar jer..

      Delete
  25. FYI tadi kul 6:30pm kat tv3 ada tunjuk segmen pasal perusahaan rumpai laut ni dalam rancangan Apa Khabar Orang Kampung. Dato Shafie Apdal ada beri komen juga pasal bagus rumpai laut ni.

    ReplyDelete
  26. bole x lau yg da jd jelly ni kite masak blik n letak perasa pape?mcm strawberry ke, anggur ke..

    ReplyDelete
  27. bole ke yg da masak/yg da jd jelly tu, kite masak balik, then die cair kan, then nak letak ape2 perisa?mcm strawberry ke, anggur ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapannya x boleh, sekali masak tu ajer yer sebab kalau masak lagi sekali nutrien dia dah hilang dah...better sekali masak dan terus simpan dalam frifge bahagian bawah,bukan bahagian sejuk beku...PMC ni bukan semestinya makan masa dia cair, dia x keras macam agar2..

      Delete
  28. Sis,yg mana lg elok eh?yg purple ke yg yellow..org kata yg purple gred aaa,yg yellow gred aa..acane tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang pepel tu sesuai utk umur 45 tahun ke atas jer..tp org muda nak makan pun boleh xde masalah, depend on badan jer..so far dua2 sama cuma yg pepel tu nutrien dia lagi tinggi, masa proses tu yg pepel ada bau kuat sikit sebab tu x ramai yg nak..so xde permintaan akak x jual yang tu,org lelaki jgn makan yang pepel tau...yg kuning tu xper..kang lelaki makan yang pepel tu akan effect kelakian dia...pada akak kuning ke pepel ke ikut penerimaan badan orang tu..ok?

      Delete
  29. Apa beza color purple dgn kuning?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang pepel tu sesuai utk umur 45 tahun ke atas jer..tp org muda nak makan pun boleh xde masalah, depend on badan jer..so far dua2 sama cuma yg pepel tu nutrien dia lagi tinggi, masa proses tu yg pepel ada bau kuat sikit sebab tu x ramai yg nak..so xde permintaan akak x jual yang tu,org lelaki jgn makan yang pepel tau...yg kuning tu xper..kang lelaki makan yang pepel tu akan effect kelakian dia...pada akak kuning ke pepel ke ikut penerimaan badan orang tu..ok?

      Delete
  30. Apa beza yg color purple dgn kuning?

    ReplyDelete
  31. sedap tu.. berkhasiat lagi..

    ReplyDelete
  32. salam,
    satu paket tu brape gram ye?
    knpe org muda lbh elok amik yg kaler kuning?
    saye berumur 25..

    tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah memang itu kebaikkanya dik..mcm mana akak nak explain details lagi,sepeket RM26 + Postage RM6, berminat just email to me..suriaamanda@yahoo.com

      Delete
  33. Saya ibu yg sdg Xmenyusahkan ank..
    Bole minom ke??
    Ade effect tuk baby x??

    ReplyDelete
  34. Saya ibu yg sdg menyusukan bby..Boleke saya ambil pure collegen nih??
    Ade effect tuk baby x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu menyusukan anak adalah digalakkan amik collagen ni..akan merangsang pertambahan susu dane lok utk bayi jugak..kulit bayi cantik nanti...cuma budak berumur 2 tahun ke bawah x boleh ambil collagen ni..kalau menyusu xper..sebab ibu yang makan dan anak minum susu..wanita preggy 1-3 bulan x leh amik yer..kalau 4 bulan ke atas ok...

      Delete
  35. Saya ibu yg sdg Xmenyusahkan ank..
    Bole minom ke??
    Ade effect tuk baby x??

    ReplyDelete
  36. adakah koligen warne kuning ni untuk remaje? dan warne purple untuk org dewase yg bnyk penyaki?

    ReplyDelete
  37. adakah koligen warna kuning untk remaje dan warne purple untuk org dewase yg banyak penyakit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Ika, cuma dewasa umur 45 tahun ke atas jer boleh ambil kaler pepel..selainnya sesuai ambil yang kaler kuning kecuali ibu mengandung, baru bersalin dan kanak2 umur 2 tahun ke bawah x boleh yer..ibu menyusukan anak boleh jer ambil

      Delete
  38. sy makan kolagen ni sbulan je kak. kulit rasa lembab je 1 badan. pastu x disiplin kejap makan kejap x... hihi. pasni kena rajin slalu la sebab nak cantik

    ReplyDelete
  39. umur saya baru 16 thun.adakah saya patut amik collagen ni?saya lebih sesuai makan yg kuning ke yg purple?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..adik elok mkn yg kuning..kalau nk yg pepel auntie x jual sbb
      Xde sambutan..lgpun baunya agak hanyir..so org x suka..kalau nk cuba amik yg kuning..

      Delete
  40. Salam sis...saya preggy 5 bulan...boleh x ambik PMC nie? waktu berpantang x boleh ek ambik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam dear..
      preggy boleh amik kalau dah lebih 4 bulan..elok ambil utk baby..insyaallah baby nyer kulit cantik jer nanti..waktu pantang x leh amik ye..lepas pantang boleh sebab dia menggalakkan pengeluaran susu badan..kalau nak cuba boleh email akak..suriaamanda@yahoo.com..sms/whatsaap 0123319641

      Delete
  41. bunda dah 3 bulan makan yg wane purple...

    ReplyDelete
  42. lepas masak knp tak sama warna mcm dlm gambar kat atas? sy masak warnanya tetap jernih

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik..kenapa plak x sama? adik beli kat sapa?

      Delete
  43. Kak Suria, kenapa ya bila sy masak rumpai laut tu. Then bila dah masuk dalam peti ais. Dia tak jadi jelly?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebabnya terlebih air tu...ikut x direction?if ikut sure jadi..air kena 5 liter which is kalau nak tau sukatan dia 5 x botol mineral kecik tuh....

      Delete
  44. 5 LITER bkn btl mineral kecik... itu br 2.5 liter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna la 2 botol mineral kecik tu..sama la 5 liter..akak sukat mcm tu je..sebotol mmg la 2.5 liter..

      Delete
  45. so mmg betul lah terlebih air

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  47. x bau hanyir ka...sy dh cuba..x p ada bau hanyir..x lalu lak pulak..trpksa x bnafas..telan jgak la dgn jus ribena,mcm nk hilangkn bau hanyir tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bau hanyir maknanya basuh x betul2 bersih tu...so far saya masak xde bau...rendam semalaman x? kena rendam semalaman..dah rendam tu basuh lagi 5-6 kali,lepas tu baru masak...kalau nak hilang hanyir boleh masukkan daun pandan masa masak....

      Delete
  48. salam dear...berminat tak utk beli borong 1kg rumpai laut gred AAAA dgn hrga RM110 termasuk postage....jika berminat, boleh la contact number ni 0195509742 (siti)http://www.ciksiti.com/2013/04/pmc-rumpai-laut-gred-aaaa-hijau.html

    ReplyDelete
  49. salam..tumpang tanya..bole ke kite makn rumpai laut ni + aura white? before this saya mmg amik rumpai laut..tp da stop sebb try aura white pulak... macam kompius sebb ada yg kata bole,,ade yg kate tak boleh..mintak bantuan ye.. hehe ;))

    singgah ke blog saya -- > feezaxis.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumpai laut ni sebenarnya makanan tambahan..just jgn ambil sekali dgn aura white...
      Gap kan pengambilan...maybe u boleh mkn rumpai laut waktu mlm...
      I rasa xde masalah....

      Delete
  50. Masa ni pernah cuba tapi takdelah beria2 sebab saya tak tertelan.. hehehe..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah