Monday, July 26, 2021

Bnature Prebiotics & Probiotics Capsule Untuk Masalah Perut Pak Zain

Assalamualaikum...

Hi korang..

Korang dah sedia maklum kan, SA selalu cerita yang Pak Zain selalu ada masalah sakit perut kan..selalu sangat amik injection  kat klinik dan sakitnya tu tak pernah berkurang. Aadakala siap boleh asal makan jer muntah, asal masuk jer makanan muntah. Masalah Pak Zain ni dah bertahun dan dari badan gemuk terus jadi kurus sebab selalu muntah kan. Tapi pergi check kat klinik, siap buat scan dalam perut semua la..takde plak masalah..sampai dai yakin dia kena buatan orang. SA plak bukan la jenis tak percaya bab sakit- sakit buatan orang ni..tapi Pak Zain ni sihat je..elok jer aktif. Kalau sakit sebab buatan orang tu dah tentu- tentu dia akan terbaring je kan..malas nak fikir bab sakit- sakit mistik ni...terus hari tu SA decided belikan dia suplement Prebiotics ni atas saranan doktor. 

Mulanya dia masalah gastrik, x elok- elok...sampai makin kurus sebab pantau pemakanan. berurusan dengan orang tua- tua ni memang menduga kesabaran kan. Sebab diorang degil. makan tak nak jaga..elok sikit terus makan belasah aje.. itulah selalu SA hadap masalah dengan kedegilan Pak Zain.. SAa bukan nak cerita aib Pak Zain ye...lebih kepada nak share ngan korang. Pemakanan dia memang susah dia nak jaga, Ikut sedap tekak aje la bak kata orang. Lepas tu Pak Zain ni jenis kalau sakit..time tu makan ubat dan time tu jugak nak elok. Itu yang pening...


Last- last beli supplement ni...elok dia makan seminggu...dah takde sakit perut. Dah takde muntah- muntah dah...and SA rasa lega sangat...tapi kejap je la...lepas tu dia bantai makan ikut sedap tekak dia semula..ni SA tengah pantau lagi pemakanan dia...no more air coffee..minum air teh o pun ikutkan x boleh tapi SA buatkan tak pekat la...Teh o kan angin kan...apatah lagi coffee...tapi kadang- kadang dia curi- curi jugak minum coffee....haihhh....susah tau nak jaga orang tua. Mencabar dan menduga kesabaran.. Yang tak bagi minum atau makan tu la yang dia nak buat. 


Sebotol supplement ni RM92 harganya dan ada 90 biji capsules yang berasaskan sayur- sayuran dan mengandungi bakteria baik yang sesuai untuk perut...mahal memang mahal la..tapi nak tengok dia sihat kan. Letih dah dengar dia asyik merungut sakait perut...letih gak tengok dia asyik muntah- muntah.. Dah selalu pergi check dalam perut tapi takde masalah apa pun...elok je segalanya sihat. Itu yang buat kami semua pelik. 



Then belikan jugak Hot/Cold Pack ni untuk tuam perut dia...rendamkan hot pack ni dalam air panas...then balut dengan kain dan tuam kat perut dia...nampak la sedikit perubahan...tapi biasa la...bila dah elok...takde la buat...sakit balik baru buat balik...

Itu lah pengalaman SA menjaga Pak Zain kat rumah ni...sebab tu la SA pernah cakap SA ni macam menjaga baby kat rumah...macam ada anak kecik...setiap masa memang kena pantau Pak Zain tu...kalau dia curi- curi minum atau makan benda yang dia tak boleh minum / makan...dia tak akan mengaku punya...tapi kita takkan la nak marah dia macam marah budak- budak kan...just perli aje la...kadang SA cakap...ni kalau dah sakit balik ni...mesti ada buat benda x betul belakang- belakang ni...mesti minum air coffee, mesti makan pedas...eh...x mengaku plak tu...tetap menafikan...dah memang macam tu kan..kita kalau salah makan memang la kita menghidap..sebagai anak mampu tahan je la...ikut hati nak marah...tapi tak boleh marah kan...

Korang ada tak hadapi masalah macam SA especially dugaan menjaga ibu bapa yang dah tua?

Jom share...share pengalaman bukan share bukak aib kan...apa yang SA share ni lebih kepada pengalaman menjaga orang tua...memang sangat- sangat mencabar...nak plak dalam dunia serba moden dan canggih ni...masih ada ibu bapa yang percaya dengan sakit- sakit mistik...korang bayangkan la macam mana SA nak hadap semua ni....stress bab ni tak perlu cakap la...tapi telan je la...tak boleh nak buat apa...as long as mereka dibawah jagaan kita so kena la pentingkan penjagaan kesihatan mereka.. memangitu yang utama kan....


6 comments:

  1. Semoga Pak Zain segera sembuh seperti sedia kala..

    ReplyDelete
  2. tq sharing kak, nt nk cr vitamin tu utk suami. gastrik juga asalnya

    ReplyDelete
  3. Aemoga pak zain kembali sihat dan ceria ye SA :)

    ReplyDelete
  4. Semoga Pak Zain dikurniakan kesembuhan olehNya...

    ReplyDelete
  5. biasalah org tua kak SA..sama je dgn ayah saya ^^

    ReplyDelete
  6. Semoga ayah akak cepat sembuh. Harap ubat ubatan boleh bantu legakan sakit..Aaminnn...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah