Monday, April 8, 2024

Menu Berbuka Ramadhan Ke Dua Puluh Tujuh

Assalamualaikum...

Semalam berbuka meriah betul..semua ada kecuali adik yang lelaki tu la, berbuka ramai- ramai ni memang best..tapi semalam dah pukul 6.40pm adik jerit dari bawah cakap nasi x masak lagi alonggggg......SA mati- mati ingat diorang dah masak nasi..kelam kabut SA yang tengah tak sihat masak nasi..sudahnya sampai time berbuka nasi blom kering...Pak Zain gelakkan aje kami..si Aydan siap perli- perli SA lagi..sabar jer la...suka tau cari gaduh ngan mamalong...tak payah la perli kan..masing- masing teruja masak lauk berbuka...padahal masak x banyak pun sebenarnya...Sup Gearbox aje...lepas tu ada la tambahan lauk...risau kalau x cukup lauk untuk sampai ke sahur...

Jom tengok gambar...



Ayam goreng kicap Khairul Aming


Telur dadar


Sambal belacan suami request, katanya makan sup dengan sambal belacan lagi power..padahal kami selalu makan dengan kuah kicap 


Condiment untuk sup


Kuih muih yang SA beli kat Bazar Ramadhan Paroi


Sambal kentang, bilis dan tempe


Sup tulang..ni bahagian tulang selangka rasanya


Gearbox


SA ngan suami makan ni...adik beradik SA memang suka...sebab sikit la masa nak makan sebab arwah Mak Pah paling suka ni especially bahagian tetel..


Daging dan tetel banyak kan...


Suami tak pandai makan...ada citer kelakar bab sup gearbox ni...nanti SA citer...hahahaha


Member tengah kepedasan sebab makan dengan sambal belacan


Pedas- pedas pun lajuuuuu...berpeluh- peluh dia makan


Adik ipar SA ni x makan daging...so makan la lauk sambal tu...dan telur dadar...ye dalam ramai- ramai dia je x makan daging and ayam...ikan pun ada certain ikan je dia makan...

 

okeh..citer kelakar tu kan...rupanya selama ni suami SA ingat sup gearbox tu adalah sup tooottttt lembu...itu bukan gearbox..itu sup "torpedo" lembu...kitorang pun tak makan....aduyaiiiii laki den...sabar je la...so far semalam makan sup gearbox dia okey la...cuma part sum sum tulang tu dia x makan la..sama ngan SA x makan sum sum tulang...x tau la kenapa tekak x leh terima padahal part tu yang jadi rebutan...

Semalam SA memang betul- betul x sihat, demam panas, batuk melampau...pagi masa pi Rantau jalan- jalan tengok pesta mantai tu SA muntah dalam kereta sampai terpaksa basuh kereta...kat rumah pun SA muntah lagi 2 kali...semalam memang SA korbankan puasa SA dan makan ubat ikut time...semua dah senyum- senyum..pas tu tanya..ko mengandung ke long...eh..eh....jangan machiam- machiam ye...agenda mengandung tu takde dalam perancangan...hahaha....dah 46 tahun umur tahun ni..bukan masanya untuk SA tambah anak...x sanggup fikirkan nak back to routine ada anak kecik...bukan menolak rezeki tapi untuk kebaikkan..lagipun SA ada masalah kesihatan walau doktor kata boleh...

13 comments:

  1. Laaaaa.. boleh dia tataw ya. Tak biasa makan la agaknya.

    ReplyDelete
  2. linda walaupun tak pernah makan gearbox...tp taw lah gearbox tu mcm mana...kikiki

    ReplyDelete
  3. ala siannya kak SA..harap2 cepat la sihat kan..nak raya ni
    sup tu mengancam sungguh tu

    ReplyDelete
  4. tuuu diaaa gearbox!
    hahaha
    adoiii mcm mn boleh terkompius ni?
    tp 2x sedap kot hahaha

    ReplyDelete
  5. Aduh, boleh pulak nasi tak masak. Nasib baik sedar awal. Kalau dah nak berbuka lagilah haruuu...Alamak, husband akak dah melanggar hukum orang Johor ni. Sambal belacan tu memang sedap tapi kalau sup, sambal kicap tu lagi Johor. hihi...
    Mungkin tak biasa makan sup, tu yang tak tahu kot.
    Kalau ada rezeki, terima seadanya. Semoga cepat baik kak. Aamiin...

    ReplyDelete
  6. Next level tu makan sup dengan sambal belacan😁
    Biasa kita makan dengan sambal kicap je.

    ReplyDelete
  7. sambal belacan tu memang sedap.. kalau ada sambal belacan, lauk apepun boleh menambah2..

    ReplyDelete
  8. Suka tetel, sum-sum semua.
    Selamat berehat supaya sihat masa raya.

    ReplyDelete
  9. byk isi daging gearbox tu..sum2 tu fav nk2 kalo guna straw sedut

    ReplyDelete
  10. Tetel sedap. Gearbox yang dapat hari tu....ambik straw hirup kat tengah tu.

    ReplyDelete
  11. Hahahaha, padahal sumsum tulang tuh paling sedap kak πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„. Memang selalu rebutan kalo di rumah saya.

    Eh torpedo sapi saya pun blm pernah coba. Biasanya tak dijual. Tapi torpedo kambing banyak di sini. Biasa untuk SOP kaki kambing. Sedaap 🀣🀣. Dulu awal2 nak makan torpedo macam geli.. tapi suami yg paksa utk coba. Saya coba, eh kok enak, jadilah suka πŸ˜„

    ReplyDelete
  12. SA ada periuk Noxxa tu kan? ammi kalau dah lambat mmg masak nasi dalam tu je. lebih kurang 7-8 minit dah siap

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah