Thursday, February 11, 2010

Kak Long Part 4

5hb August 2009

Kak Long sedar akhirnya...alhamdulillah..setitis airmata mengalir dari mata kak long..abah dan mak disisi kak long..x tinggal doctor yang bertungkus lumus...Kak Long x boleh berkata2 kerana lehernya di tebuk..dia menggapai - gapai tangan cuba berinteraksi..ya allah..besar sungguh rahmatmu..berita yang menggembirakan kami sekeluarga..namun masih tiada saudara mara sebelah abah yang datang menjenguk..dari awal kak long bergelut dengan nyawa..

Boss kak long segera diberitahu dan mereka juga terus datang berkunjung..perhatian dari boss kak long amat kami banggakan..company kak long lakukan sembahyang hajat, masjid2 di sekitar seremban, Tenaga Nasional Berhad dan juga Telekom Seremban.

Alhamdulillah..Kak Long memberikan isyarat menanyakan anaknya...kamim sedih..abah terangkan kepada kak long dania x boleh masuk..dania ada kat luar dgn aku dan adik beradik yang lain.Abah tahu kak long rindu lantas meminta izin doctor utk bawa dania jumpa sekejap...doctor izinkan tapi hanya 2 minit sahaja..abah dukung dania..separuh dari mukanya bertutup dengan face mask..dania tiba2....sebaknya...oh...........dania tiba2 berdoa..ya allah..sihatkan lah mama dania, dania syg mama...semua yang ada di sekeliling mengalirkan airmata...aku turut menangis dari luar bilik ( x semua boleh masuk, hanya boleh lihat dari kaca bilik ).2 minit kemudian dania di bawa keluar diikuti mak dan doctor2 tadi..yang tinggal kak long dari kejauhan melambai...itulah kali pertama kak long tgok anaknya..hanya itulah sekali..kuman H1N1 memang membahayakan budak2 seusia dania...

Doctor melayu> pak cik jgn terlalu berharap yang anak pakcik boleh baik sepenuhnya.
Abah > x apa doc..saya yakin kebesaran allah.kita orang islam hanya padanya tempat mengadu.
Doctor melayu > saya tau pakcik tapi organ dia masih lemah.
Abah > Kami akan terus berdoa, saya tahu anak saya kuat.
Doctor cina > x per pakcik..kita semua akan bantu apa yang patut..pakcik bersabar dan banyak doa ye..
Abah > terima kasih doctor, doctor memang baik hati..saya x tahulah kenapa orang bangsa saya asyik nak melemahkan semangat orang islam sendiri.
Doctor cina > saya minta maaf pakcik...bagi pihak dia..
Abah > x apa doc ..saya faham..mungkin dia letih..

what the hell is going on?Abah beristighfar berulang kali,patut ke seorang doctor yang sepatutnya diberi tanggungjawab utk menenangkan keluarga pesakit mengeluarkan kata2 yang sebegitu kesat?tega sungguh dia melahirkan ayat kurang ajar dia pada abah!!!aku x paham manusi jenis apakah doctor tu..kalau bangsa lain aku x kisah..tapi ini bangsa sendiri,saudara sesama islam..perempuan pulak tu..mungkin dia tak rasa penderitaan keluarga pesakit sebab dia sendiri x hadapi...

Abah > x apa la kakak, diorang x rasa apa yang abah rasa..yang penting along dah sedar..kita kena berusaha utk tgok along sihat mcm dulu..
Aku > Kurang ajar doctor tu abah!!!!!!report aje kat Pengarah!
Abah > ish..biar la dia..sabar lah..ini dugaan allah turunkan buat keluarga kita, abah x kisah kakak, yang abah kisahkan adik beradik abah sorang pun x datang tgok along.

terus abah call adik beradiknya petang tu..

*bersambung part 5

17 comments:

  1. doktor melayu tu mgkn niat dia baik nak suruh family SA bersedia dgn setiap kemungkinan, cuma cara dia yg tak tunjukkan empathy tu agak salah la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm.. mereka dibayar gaji.. tak kira bangsa.. usahakanlah apa yang patut.. kalau nak suruh berserah aje.. tak payah jadi doktor.. huhuhu.. emosi nih.

      Delete
  2. mungkin cara penyampaian doc tu salah.. tak apalah.. bersangka baik jelah terhadap doc tu walau geram dengan situasi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram juga nih.. gaji besar.. sayangnya hati kecik.. usahalah.. terus aje berputus asa..

      Delete
  3. Salam...doktor mmg kebanyakannya mcm tu..cara penyampaiannya mcm kita ni dibawah kuasa dia..even sometimes doktor nk bgtau pesakit boleh hidup berapa lama pun dia cakap je gitu mcm xde pape..heartless kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyawa menjadi taruhan.. hurmmm murah sangat nyawa ni pada mereka.. tapi saya pernah kenal seorang doktor nih.. katanya jadi doktor kena hati batu.. kalau ada rasa kasihan tangan akan megeletar.. tangan doktor yang mengeletar takkan boleh pegang pisau bedah.. huhuhu

      Delete
  4. Betul cara pnyampaian doc melayu tu salah dan x pikir emosi pendengar dan bt rasa org tersinggung..

    ReplyDelete
  5. doktor cina ni memang prihatin. kalau dapat doktor cina mesti best..pengalaman sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan bangsa penentu.. ada juga doktor melayu yang ok.. tapi kebanyakkan huhuhu kelaut

      Delete
  6. Doktor tetap manusia, ade perangai mcm2 gak tuu, yg garang, mulut laser, tp selalunya doktor akan selubungi hati pesakit dan family.....

    sabar jela, kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerana manusia tak lari kesilapan.. tak salah rasa minta maaf.. tapi doktor cina pulak yang minta maaf.. huhuhu.. jangan jadi orang sombong

      Delete
  7. tahun tersebut budak-budak dilarang masuk wad.. bimbangkan jangkitan.. huhuhu.. ingat lagi tahun 2011 isteri bersalin anak kedua.. nak lawat bini pun susah.. anak tak boleh masuk.. huhuhu.. berbalah juga dengan pihak hospital waktu tu.. huhuhu 2016 baru budak dah boleh masuk wad .. dah nampak sikit longgar

    ReplyDelete
  8. lahai geram pulak tetiba dengan doktor tu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah