Thursday, February 11, 2010

SEBAK..& TIADA KEKUATAN

Sebak....baru aku faham perasaan Kak Long kenapa dia tak nak teruskan meneraju blog ini.
x per la..aku akan cuba sedaya upaya walau susah..Kak Long terpanggil utk berkongsi kisah suka duka sepanjang dia diancam H1N1 durjana.Allah masih sayangkan Kak Long..Kak Long seolah2 dilahirkan semula...kepada doctor,staffnurse dan nurse pelatih (khususnya di Hospital Tuanku Jaafar Seremban), Kak Long bangkit semula menyahut cabaran kalian yang kejam melayan Kak Long ketika menerima rawatan di ICU.Yer..sebegitu ramai yang terkorban ketika itu..hanya Kak Long satu2nya terselamat..itupun kerana Abah kuat utk tidak membenarkan Doctor menghentikan bantuan pernafasan.Andai Abah terus bersetuju..pasti abah dan Mak, kami adik beradik dan Dania kehilangan Kak Long selamanya........aku akui..Kak Long banyak berkorban utk kami sekeluarga..sebulan sebelum sakit Kak Long sibuk menguruskan pembelian rumah baru hadiahnya utk Mak dan Abah.Dia ingin kami sekeluarga selesa hidup di rumah sendiri.Rumah berharga RM168000, berjaya dibeli hasil perkongsian Kak Long dan Angah.Kak Long dan Angah berkongsi EPF uk membeli rumah tersebut..selebihnya bayaran bulanan akan dikongsi bersama Abah dan Ateh.Pada Abah dan Mak andai Kak Long tiada lagi..hilanglah tempat bergantung..Pada Abah dan Mak juga..Kak Long anak kesayangan mereka sehingga kami adik beradik yang lain cemburu..tapi akhirnya kami faham kenapa dan mengapa Kak Long antara anak kesayangan mereka.

Akan aku ceritakan satu persatu Kronologi Kak Long di next Entry...( Ya Allah berikan aku kekuatan).




18 comments:

  1. mmg keajaiban bila ramai yg terkorban, SA terpilih untuk selamat. syukur ya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur pada Allah.. balasan untuk orang yang tawakal dan tabah

      Delete
  2. Saya sedang menyelak entry lama.. perlahan2 cuba untuk memahami kisah kaklong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih aizamia...itu la kisah akak masa koma dulu...ni adik akak yg tulis..ibu kepada si kembar.

      Delete
    2. tu lah.. baca terus dari awal macam tak fahamm.. ada sikit faham.. rupanya bukan SA yang tulis

      Delete
  3. Salam, ya Allah, bertuahnya akak..bersyukur sgt3 abah akak halang doktor matikan suis..ya Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat bertuah.. teringat arwah abah.. huhuhu.. pegawai perubatan tu boleh cakap biarkanlah dia pergi.. redhakan.. hu

      Delete
  4. Alhamdulillah.. Allah panjangkan umur akak..akak adalah antara insan terpilih..Sgt ajaib sbb penyakit ni Sgt berbahaya..

    Akak memang anak yg baik dan bertungkus lumus bahagiakan kluarga..wana nak jadikan akak sbg sumber inspirasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. penyakit sangat merbahaya.. wabak yang kecoh kat malaysia masa tu.. huhuhuhu...

      Delete
  5. baru berkesempatan baca kisah akak.. T_T

    ReplyDelete
  6. Allahuakbar...semoga Allah berikan ketabahan buat SA mengharungi setiap ujian...seorg anak yg baik inshaaAllah besar ganjarannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnn.. doa dari saya juga.. semoga ketabahan ini berterusan

      Delete
  7. Alhamdulillahhhhhh, masih diberi kesempatan, untuk lakukan kebaikan, untuk bina hidup baru, untuk membantu keluarga...alhamdulillah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah syukur.. alfatihah juga untuk mereka yang tewas dengan wabak ini

      Delete
  8. hurmmmm.. kisah kejamnya hospital ni biasa.. banyak dah mengalaminya.. saya sendiri cacat sebab kelewatan hospital merawat kecederaan saya.. masuk hospital pukul 4 pagi.. masuk wad bedah pukul 11 pagi.. sakit betul hati.. tak banyak le cacatnya cuma sebatang jari aje

    ReplyDelete
  9. baru sempat nak baca kisah SA, alhamdulillah semuanya baik baik saja

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah