Thursday, December 6, 2012

Hina Ke Title Janda...????

Hati aku tengah terguris luka ni...
Alkisah hari ni makan2 kat Level 8 opis aku ni mcm biasa..pot luck hari2 makan ramai2...
Bila dah berkumpul ramai2 tuh..macam2 citer la keluar...dalam group ni aku sorang jer Miss J ( berhias tau)
yang lain semua mak2 org dan ada 2 org lom kahwin...
Aku citer dalam dialog la senang korang faham.

A : Eh...bila Masterchef 2 Final eh? aku terlepas
B: Sabtu Lepas la...tp sekali ngan bola Malaysia vs Indonesia tu
C : Nasib baik Izyan menang
A : Oh yer ker...ada sorang yg lawa tuh..x masuk final eh?
C : Cik Lah x masuk
B : Dia kalau masuk boleh jer menang tanpa bertanding
A : Eh kenapa plak?
B : Kesayangan semua chef tuh...meliuk lentuk...
A : I ada gak tgok dia..tp ok jer...
C : Dia ok...cuma gaya dia dan percakapan dia je...
B : OK? mata ko kat mana masa tgok...dia gedik...JANDA...mana ada janda x miang? mana ada janda x gedik...?cuba korang citer kat aku...

AKU : x semua janda miang and gedik la..ingat yang dapat title JANDA tu suka ke ngan title tu..korang x pernah rasa jadi janda pas tu duk canang2 keburukkan JANDA, korang ingat korang yang bukan JANDA ni baik sgt ke?sorry to say la..sebelum kutuk org yg title JANDA ni...tengok keliling dulu..x sedar ke org yang ada dalam pantry ni pegang title JANDA....( aku x abih makan lagi masa tu...terus bangun basuh tangan tinggalkan pantry...), sebelum aku keluar..aku just nak mention kat korang...x semua ppuan suka jadi janda...x semua ppuan suka untuk diceraikan..cuba korang duduk kat tempat JANDA tu apa yang korang rasa, aku ckp mcm ni...sebab aku JANDA..korang hina golongan janda bermakna korang hina aku sekali...

Terus aku keluar dari pantry, x habis pun apa aku makan...ya allah...hanya allah jer tau mcm mana perasaan aku tadi...aku memang x boleh terima the way si B duk canang2 kutuk golongan janda mcm aku...
mcm la aku mintak dapat title ni...aku x tau knp aku terlalu emosi...kenapa la diorang ni x tau nak hormat sensitiviti org lain...org tua kata..."Cakap siang pandang2, cakap malam dengar2"....

Ya allah....panasnya hati aku....





68 comments:

  1. ushhhh... tadi baru je berbincang pasal sensitiviti ngan rakan opis

    ReplyDelete
  2. amboi2..manusia nie memang sis suka je mengata kan

    ReplyDelete
  3. Kak zan boleh bayangkan perasaan SA ketika ini..sabarlah ya...manusia ni memang ramai yg suka bercakap ikut sedap mulut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA x kisah kalau dia nak mengata..tp tgok la kiri kanan...

      Delete
  4. mulut takde insurans betul...cili je mulut dorang tu...

    ReplyDelete
  5. amboi kan main lagi shedap mulut diaorg..
    ingat org yg dpt title janda tu , nak sgt ke title tu..mana ada org saja2 nak pegang title tu..hanya yg tau je tau..yg tak tau..semua mengutuk..

    sabar tau along..buat tak tau je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x per la atty, along ok...just terasa jer tadi...

      Delete
  6. biasalah akak.. manusia mmg suka menghina sesama manusia..
    org yg selalu rasa diri mereka sempurna tu slalu mencari dan menghina org lain.. kain sendiri busuk sibuk jaga kain org lain...
    sabar eak akak.. title J mmg kuat dugaan dulu mama cheida pon mcm akak la.. mcm2 kena

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Cheida, thanks...sib baik ada yg fhm...

      Delete
  7. Aikk? sesedap hati aje kutuk-kutuk orang.
    Padahal baru je semalam kat HotFM up tentang topik orang dah kahwin mencurangi pasangan.
    Means that bini orang/ anak dara pun boleh miang kalau iman tak cukup di dada.
    Bukan janda aje.
    Sabar ya, kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..padahal kitorang hari2 makan sesama..tiba hari ni lak dia leh ngata mcm tu...

      Delete
  8. ishh kalau saya pun bengang..yelah tak patut nak kata janda macam2, esok lusa kalau kena batang sendiri kan payah..janda pun manusia jugak ada perasaan kan..

    ReplyDelete
  9. amboi2..mulot mmg nk kena cili boh tu long.. tp bgs along sound dia cam tu..kuajaq!! esok2 sendiri jadi janda baru tau rasa!! haihh emo jugak ni.. huhu..ini la dia, krn nila setitik habis rosak sebelanga..sabo ye long...

    ReplyDelete
  10. sis anggap itu dugaan dan ujian..
    lg plak sooner sis akan pegang title puan kan..I'Allah
    mmg bg org tidak berada dlm group J ni mmg mudah berkata2..
    truly speaking my mom pn Miss J jg..
    as my mom said ' as long as she happy ..it's fine with her..org lain tahu ckp tp hati luka diri sendiri je tahu..'

    be strong sis..cheer ur life always..mudahan mereka dpt kesedaran dari ape yg mereka ungkapkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear...thanks for your concern..insyaallah..im ok..

      Delete
  11. EIII,JAHATNYA MULUT MEREKA2 ITU..SABAR K,WHAT GOES AROUND COMES AROUND..

    ReplyDelete
  12. gedik ke tak, depends kat orang tu jugak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Anis, dorang ingat miss J ni semua jahat..

      Delete
  13. sabar la nok...aku faham perasaan ko...mak aku pun sama mcm ko...tohmahan apa yg dia tak pernah dgr...lagi teruk drp ni pun ada tau...aku sbg anak ni pun menyirap dgr...

    sabar la nok...aku tau ko kuat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nok...really appreciate..aku dah ok dah..dah cool

      Delete
  14. amboiiii cakap tak pandang kiri kanan lgsung...cili mulut tu baru tau kan..agak2 lah kan..aishhh tetiba jekk sy pun jadi bengang jgak..

    tak reti nk hormat org langsung kan..hmmm sabar jelah ye..

    ReplyDelete
  15. hmmm..sabr ye sis
    diorng xkena..boleh la ckp mcm2

    ReplyDelete
  16. aduh.. jum kita mkn eskrem sis.. bg sejuk sket..
    huhu~ sabar2.. be strong sis..

    hugs n kisses~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah akak kuat..td je emosi sket..now dah ok dah...

      Delete
  17. sabar tau. haih dorg ni benda cmni please la jaga hati org sikit :(

    ReplyDelete
  18. tu lah klu jenis suka mengata..
    mmg duk lah tak sedar org keliling
    along sabar tau..
    hug ketat2

    ReplyDelete
  19. bersabarlah...sesungguhnya sabar itu separuh dari iman...

    ReplyDelete
  20. mulut org kak
    biase lah abaikan jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah puas abaikan angah..pasal semalam dah melampau sgt kan...nak ngata org lain tp x sedar kawan sendiri miss J

      Delete
  21. Tak pikir langsung perasaan orang kan...laju je nak mengata tu. Ape daaa...
    Bila u blah tu harap2 dia sedarla..ke dia tak perasan?
    I tak tau pun cik lah tu janda..u cite ni barulah tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer la Gee, nak buat cane kan..mulut org..kalau boleh tutup dah lama i tutup

      Delete
  22. xtau nak ckp camne. tapi yg penting berani betol dorang ni bila berckap. tahukah kita sampai mana jodoh kita? tahu kah kita apa takdir kita? melampau konfident diri org yg tau sound2 org tuh. seolah2 dia tentukan penghujung hidup dia. isk. x berani betol kat benda2 macam ni. mtk2 jauh dgn mulot2 yg suka mrendah2 kan org. J ke x J ke gedik tuh sifat manusia. bini org ramai je yg mengeletekkkkkkkkkkk! heh.

    mmg dasar mulot! *emo gue nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, point u pun betul sbb kebanyakkan dorang kat opis ni mcm tu...eeeee

      Delete
  23. Sabar ye kak.. Nur tahu akak seorang yang tabah. Memang pelik dengan orang2 yang suka mengata ni.. Kalaulah kena pada diri mereka sendiri, baru mereka tahu.

    ReplyDelete
  24. salam...

    tq sudi follow blog sy...

    sabar je... org lbh mudah menghukum... tp, bg sy Che Lah dlm masterchf mmg biasa je... klu org tk suka dia, nape masa dia terkeluar, komen yg sedih dia terkeluar berderet2 kat page kat facebook... calon yg lain tkde pun mcm tu...

    erm, klu free jom join contest di blog sy :

    http://ibnunaeem.blogspot.com/2012/11/jom-join-contest-fotografi-ceriakan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Areef, insyaallah akak drop by kat sana..

      Delete
  25. Org Melayu..
    Mmg macam ni...bukan semua, tapi ramai..
    Islam pada Mykad aja..
    Tapi perangai kalah non Muslim..

    Sangat cliche Mak Jan kena kutuk..
    Di buat generalization..
    Se akan akan si Duda tak pernah buat silap..

    Sabar ajalah..
    Ada sebab tuhan takdirkan awak makan di pantry masa tu..
    Ujian macam ni utk naikkan darjat kita, utk hapuskan dosa..
    Peringatan utk diri saya juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks DZ, actually i dah ok dah...i pun anggap ini peringatan utk diri i...

      Delete
  26. salam dikk
    sabar lah dik
    mulut manusia memang begitu ..
    kadang2 x sedar apa yg mereka cakap
    x perlah harap2 lepas nie mereka sedar ...
    skrg nie bukan pasal J aje jadi buah mulut
    x der anak lagi , x kawin layiee .. punnnnnnnnn jadi bahan !
    urghh bosan ngan org macam nie !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslam kak ieda,
      thanks akak, really appreciated. i dah ok dah...

      Delete
  27. salam kak , sabar ye . Mulut kalau puaka mmg mcm tu *sy pun sakit hati baca.
    semoga satu hari ada sesuatu yang akan menyedarkan si B tu. Fiza bangga dgn ibu - ibu tunggal yang boleh besarkan anak , berdikari sendiri . respect sgt . semoga Allah terus beri kekuatan utk akk melalui hari2 mendatang yang mmg kita tak duga apa yg akan berlaku , jadi depan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslam Fiza,
      thanks..really appreciated, akak anggap semua ni dugaan akak dalam menempuh ranjau sebagai Ibu tunggal...alhamdulillah akak dah ok..

      Delete
  28. wow.

    mulut dia.

    along sabar ok. dia belum merasa.

    ReplyDelete
  29. erkkkk..senang je dorang cakap kn, tak ambik kira sensitiviti kaum sendiri typicall malay kak, usah dilayan...dorang tak rasa boleh la cakap...saba ye kak

    ReplyDelete
  30. mmm, ckp tanpa berfikir camnilah jadinya.banyakkan bersabar ya.

    ReplyDelete
  31. manusia kakk, selagi tak habis air liur, selagi tu la takkan berhenti bercakap. jangan kata akak, nadia yang belum beranak ni pon dah selalu kena kak. ntah pape la dorg ni. dorg tak rasa. bercakap je tahu!

    ReplyDelete
  32. Saya peminat setia Che lah.... suke sgt dgn dia... tak lah over mana pun che lah tue... dia ok jer.... mmg berseri masterchef tue bila Che lah ada... tapi bila dia dah terkeluar... terus tak der mood nak nengok masterchef.....

    Apa2 pun... byk2 bersabar yer...saya tahu, bukan senang nak berhadapan dgn manusia2 yg spesis "mulut lebih laju dr otak nie...."




    ReplyDelete
  33. Salam...semua boleh komen...tp bak kata pepatah...siapa makan cili dia rasa pedas...renung renungkan...wassallam...

    ReplyDelete
  34. Sabarlah SA.. moga lepas tu dia akan lebih berhati2 bila bercakap agar xde yang tersinggung..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah