Friday, April 9, 2021

Rebusan Daging Hampir Hangus Akibat Terlelap

Hi korang...

Semalam kan SA balik Seremban, SA masih mengantuk..masih rasa jalan tu berbayang- bayang...sampai je rumah Seremban lepak depan tv, Abah masak kat dapur while mak SA plak tengah dialysis..lambat masak sebab abah pergi ziarah Paksu kat rumah dia pagi tu and terus ambik SA kat KTM. 

Kisahnya daging ni abah nak rebus dulu bagi lembut. rebus dengan akar daun pandan dan ada la akar apa ntah lagi...kebiasaan memang rebus lama...Abah nak beli kentang plak nak campurkan dengan gulai daging tu...so dia pesan kat SA tengokkan daging yang dia rebus tu..air banyak lagi dan api pun perlahan...so every 10 minit dia suruh SA check..kalau air tinggal sikit terus tambah air...ntah macam mana pesanan tu hanya berlalu begitu aje..abah pi kedai agak lama kata mak...SA plak terlelap dan terbau masakan sedap sangat ni...SA terjaga erus bau benda hangit, asap dah penuh kat dapur...terus berlari SA ke dapur..tutup api...buka pintu apa segala...mak keluar dari bilik dialysis...terussss....."haaaa kan dah hangitttt....apo kojo la kau ni longggg..." SA cakap kat mak..sorry along terlelap..mak pi depan..jangan datang sini..SA dah terbatuk2 sebab asap kan...dah hilang asap tngok- tengok..tak hangus pun...hangit kat periuk je..daging tu cantik dan ada macam salai2 skit...hahahaha...SA keluarkan daging...cuci periuk and lepas tu cuci balik daging tu...pas tu sambung balik rebus..

Tergelak- tergelak SA...Abah cakap alaaa bukan sengaja...lepas tu daging dan tulang rusuk tu jadi la masak lemak cili api dan ada rasa salai gitu....hehehehe...sedap je makan...daging pun empuk dan lerai dari tulang...



Ni la lauk kami semalam...daging & tulang usuk lembu masak lemak cili api....


Yang ni plak lauk rendang cendawan busut...Mak Lang bagi cendawan bsut banyak lepas tu mak buat rendang...

Tu laaa...bila dah kepenatan...

Nasib baik SA x naik tingkat atas...kalau naik tingkat atas tak tau la apa yang akan jadi. Syukur tak terbakar rumah...esok SA cuti boleh la lap semua dapur...dah bau hangit je plak dapur tu..ni semua nak kena beli pressure cooker ni..tak pun beli Noxxa...senang masuk je tekan button dah boleh pi tido kan...hahaaha...alasan betul..cakap jer la nak beli pressure cooker...

Harap- harap lepas ni tak berulang lagi la.....next time jangan la org yg x tido berapa lama di pesan jaga lauk kat dapur...memang kelaut la jadinya kan...


19 comments:

  1. org kalau masak, x sah kalau tak hangus... hehehe... sy hari tu, terlupa tutup api dapur. lps goreng keropok terus blah mcm tu je. adehhh

    ReplyDelete
  2. Huhuhu... Syukur tak berlaku apa-apa... Biasalah kadang-kadang kepenatan memang terlupa. LeYa pun ade je pernah terjadi jugak...Hehe..

    ReplyDelete
  3. hahaha sbb tu kalau sha masak, mmg duduk dapur je. kalau duk jauh dari dapur konfirm terlelap

    ReplyDelete
  4. Nasib baik daging tu masih boleh diselamatkan.

    ReplyDelete
  5. kalau dah letih sangat senang jer terlelap..:)

    ReplyDelete
  6. Tak pernah makan lagi rendang cendawan busut. Saya pernah terlelap masa bawak kereta. Sedar2 dah langgar divider kat lane laju....kalau dah terlelap tu tak boleh buat apa.

    ReplyDelete
  7. Perghh lama x g sabak makan lauk lemak ni.. Mengamit2 plk tgk lauk dia kat sini hhaha

    ReplyDelete
  8. Nasib baik bkn dgn tuan rumah sekali hangit haha

    ReplyDelete
  9. Nasib baik takde berlaku apa apa. Tapi kalau memang dah kepenatan sangat, semua benda jadi tak betul kan hahaha.

    ReplyDelete
  10. nasib baik daging tu ok dan boleh dimakan

    ReplyDelete
  11. Nasib baik jadi ala2 daging salai je, hehe.


    SA boleh share ke pasal mak dialysis kat rumah tu, macam mana tu. Kiranya ada peralatan dialysis di rumah ke?

    ReplyDelete
  12. Letih sangat kot tu kak SA hehehe

    ReplyDelete
  13. letih kan Kak SA. Lain kali kalau rebus daging guna rice cooker jer, kalau telelap pun takpe. hihi

    ReplyDelete
  14. Syukurlah terjaga terbau tu kak. Penat belum recover lagi. Haa alasan sangat beli pressure cooker nampaknya tu :)

    ReplyDelete
  15. org kata makdara jangan menyanyi didapur nnti dpt suami kaya., hahaha

    ReplyDelete
  16. Ha ah..nak PC la tu.. hehe.. Saya pun tengah kumpul duit ni nak beli. Kalau rasa tak sabar2 nak beli PC Desini je murah sikit..hahaha

    ReplyDelete
  17. letih betul SA.. hmm letih perjalanan ke tempat kerja sama

    ReplyDelete
  18. Sedap betul Daging & tulang rusuk masak lemak cili api. cukup dah lauk tu makan dengan nasi putih, tambah sikit ulam jew. rendang cendawan busut tu ratah pun sodap!

    ReplyDelete
  19. wei jangan cakapp..minta jauk la terbakar..huhu..

    ok jugak tu jadi ala salai pulak dagingnya kann..hihi

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah