Sunday, March 3, 2024

Ziarah Rumah Baru Mak Pah


 Assalamualaikum mak...

Pagi ni hujan renyai-renyai..sejuk sikit..

Mak...along datang dengan suami..wah besarnya kawasan rumah baru mak ni..eh..semalam xde penghuni baru mak..hari ni ada dah...Alhamdulillah  meriah kawasan rumah baru mak sekarang, Mak dh ada jiran dah..xde la mak sunyi sangat kan...

Mak..semalam rumah kita ramai orang mak..ramai sangat...alhamduillah  ramai yang sayang mak..ramai yang mengiringi mak pindah ke rumah baru mak semalam...

Tengahari  semalam along tertido kejap sebab penat sangat...tiba2 along terjaga mak...along teringat mak nak dialysis dah pukul 1 tengahari...teringat x masak lagi makanan mak..allah mak lapar...along bangun nak turun..sekali Haidy tarik along mak..haidy cakap...syg..mak dh takde..jangan macam ni...along lupa mak....along lupa mak dah tinggalkan kami...allah rindunya along kat mak..baru 24 jam mak xde semalam...macam mana hari-hari akan datang mak...

Tadi pulak..abah tiba-tiba tengok jam..dh pukul 12 mak..biasa rutin abah nak cucuk insulin mak..abah bukak peti ais...abah cakap dh pukul 12..mak kau x insulin lagi..lambat kang...lepas tu nak makan...Allah...Abah lua mak..abah lupa mak dah xde...kesian abah mak...bergenang air mata dia...along tahu abah rindu....

Sakitnya mak....

Along puas hati along dapat jaga mak...cuma along x jaga mak betul - betul sampai mak sakit sangat...along xde daya nak bagi mak hilang sakit...tapi takpe la..allah ada jaga mak...mak pergi pun tenang aje...bersih muka mak..tanda -tanda hitam tu semua dh takde..bersih kulit mak..raut wajah mak senyum aje mak...Alhamdulillah  mak tenang...moga allah ampunkan segala dosa mak...

Sakitnya mak....

Sakit sangat rasa rindu ni...


20 comments:

  1. mak pah dah tak de? allahuakbar salam takziah SA. Semoga makpah tenang disana. moga SA kuat menempuhi hari2 yang mendatang.alfatihah

    ReplyDelete
  2. Allahu ..
    Ada pernah dengar sorang ustaz cakap...Istri yang meninggal dahulu beruntung kerana biasanya suaminya akan redho dan mengampunkan semua dosa dosanya....Masya Allah..i

    ReplyDelete
  3. Semoga syurga tertinggi utk arwah mak. SS percaya sebagai anak sulong, sis dah buat yang terbaik utk jaga mak. Tinggal kita didunia utk menghidupkan pahala2 yang mengalir utk arwah. Salam takziah. Alfatihah utk arwah mak pah.

    ReplyDelete
  4. Salam takziah SA, moga kuat terima dugaan ini.

    ReplyDelete
  5. Stay strong SA. Moga rohnya Mak Pah dicucuri Rahmat bersama mereka yang beriman. SA dah jalankan tanggungjawab terbaik sebagai anak. Hugs.

    ReplyDelete
  6. Allahuakbar.. Peritnya.. Semoga SA dan PZ tabah dan kuat

    ReplyDelete
  7. moga arwah mak SA ditempatkan di taman2 syurga...aamin

    ReplyDelete
  8. Moga SA kuat menempuhi hari2 yang mendatang... Al fatihah

    ReplyDelete
  9. Berasa sedih itu adalah fitrah pada kejadian manusia.. Insyallah kita doakan sama2 untuk Mak Pah semoga beliau ditempatkan di dalam syurga yang kekal abadi amin.. Al Fatihah ..

    ReplyDelete
  10. I feel you Sis.
    Tapi Allah itu Maha Baik, diberinya SA suami sebelum diambil arwah Mak SA.
    Begitu juga dgn saya, waktu hilang Mak.. saya tunggu2 apa agknya hadiah yg Allah nak beri, sbb berat sgt ujiannya, hilang Mak ketika closed border pandemic.. rupa2nya dpt menantu.

    Bertabah ye. Time heals almost everything. Insha Allah.


    ReplyDelete
  11. sakit ..memang sakit sangat bila kita rindu pada orang yang kita tak dapat tatap raut wajahnya ..

    ReplyDelete
  12. Allahu....sayu nya baca kak... be strong kak...sakit rindu yg tak berpenghujung ni. in sya Allah..moga Allah beri kekuatan pd akak, pd Pak Zain..and pd semua family members.
    kehilangan tu memang perit.. Ayu pun pernah sesekali tu even dah bertahun ni..mcm something happen, nak whatsapp la konon nya..nak cerita but teringat .... eh eh...Didi dah takde...:-( laju je terus sedekah kan al fatihah.. tu je yg mampu kita buat sedekah kan al fatihah & doa byk2...moga pahala nya sampai pd kesayangan kita..hugs

    ReplyDelete
  13. Takziah buat akak sekeluarga. Kehilangan penuh kerinduan kak. Tempat yang selalu nak dituju, dah takda. Insha Allah diberikan kekuatan kepada Akak dan Pak Zain untuk kuat dah tabah mengadap ujian kehilangan ini. Moga Mak Pah tenang di sana, diampunkan segala dosa dan dikurniakan syurga tanpa hisab.

    ReplyDelete
  14. Sedihnyaa. Semoga SA dan Pak Zain diberikan kekuatan untuk menghadapi perpisahan yang sementara ini.

    ReplyDelete
  15. nangislah SA...andai nangis itu boleh meredakan.

    ReplyDelete
  16. 😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒

    ReplyDelete
  17. Semoga Kak SA terus kuat melalui ujian ini..
    Hugs for you akak..

    ReplyDelete
  18. semoga kak SA dan Pak Zain tabah meneruskan hidup. jangan salahkan diri. Allah jemput MP dulu kerana Allah lebih menyayanginya.

    ReplyDelete
  19. InsyaAllah Mak Pah syahid. Famili kena kuat lalui semua ni.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah