Sunday, February 22, 2026

Review A Mystery Thriller The Art Of Sarah

Assalamualaikum wrt...

Masa SA demam, batuk, selsema teruk hari tu dan terbaring je kat rumah, SA tengok Netflix citer Korea. Best giler citer ni...ada 8 episode je dan cuter dia memang menarik...



 
The Art Of Sarah

SA bagi 9/10 ⭐️

Drama ni memang jenis kena tengok betul-betul. Dialog dia penuh hint, kadang kena ulang dua tiga kali baru perasan. Memang tak boleh leka langsung sebab semua benda berkait. Plot twist dia pun tersusun kemas, solid dari awal takde lompong. Hands down, one of the best mystery thriller K-dramas I’ve ever watched.

Jangan expect cerita klise pasal socialite kaya yang hidup dia serba sempurna. Mula² memang nampak macam dunia glamor yang tak bercela. Visual cantik, wardrobe mahal, aura golongan atasan Seoul yang classy dan tenang. Sarah Kim, yang dibawakan oleh Shin Hye Sun, nampak macam perempuan yang tahu exactly apa dia nak dan dah susun hidup dia elok-elok. Tapi sebenarnya, semua tu facade.

Cerita ni bukan tentang kejayaan, tapi tentang pembinaan identiti. Sarah bukan sekadar upgrade diri, dia bina persona baru dari kosong. Nama, gaya, cara bercakap, circle hidup, semua macam dipilih dengan penuh teliti, dirancang. Bukan sebab dia nak jadi orang lain semata-mata, tapi sebab dia rasa itu satu-satunya cara untuk terus hidup.

Yang buat drama ni menarik, dia tak spoon-feed jawapan. Rahsia tak terus didedahkan. Kita dibiarkan berfikir, tertanya-tanya, dan perlahan-lahan mula sedar yang persoalan sebenar bukan apa yang dia buat tapi kenapa dia terpaksa buat.

Setiap episod tambah konflik emosi. Sarah bukan tipikal antagonis dan dia pun bukan orang baik mana pun. Dia kompleks. Kadang nampak kuat, kadang jelas rapuh. Ada masa kita kagum dengan keberanian dia, ada masa kita rasa kesian.

Ending dia bukan jenis twist besar semata-mata. Lebih kepada rasa kosong dan berat, sebab kita nampak sendiri betapa mahal harga untuk jadi versi diri yang orang boleh terima. Penatnya simpan rahsia. Letihnya kekalkan imej yang bukan sepenuhnya diri sendiri.

8 episod yang padat, tak drag. Fokus pada identiti, manipulasi sosial, keinginan untuk naik dalam hidup, dan persoalan yang agak pedih, kalau kita diberi peluang untuk padam masa lalu dan cipta diri baru, adakah kita cukup kuat, atau cukup terdesak untuk buat?

Trust me..memang citer ni best..dari episode pertama sampai la yang seterusnya korang x sabar nak tau apa yang jadi..sehari je settle SA tengok citer ni...


12 comments:

  1. Aduhh.. banyak dah drama tak tengok lagi. Masa singkat betul sekarang ni.
    Siri Kdrama semakin pendek.

    ReplyDelete
  2. Aritu ada terbaca jugak kt blog sapa ye dia bagi review pasal cerita ini../. mcm nk tgk jelah nnti kot cuti2 hehehe

    ReplyDelete
  3. uish...cepat nya kak SA tengok.. linda nak habiskan Typhoon Family dulu.. tapi terganggu dengan cerita cardcaptor sakura pula.. hahaha

    ReplyDelete
  4. Shin hye sun ni kalau berlakon memang bestla, pandai main watak. Latest tengok kat helo samdal-ri. Okay yg ni masuk list lah!

    ReplyDelete
  5. Akak hari tu layan Doktor Romantik season 3. Hanya berpeluang tenguk di kg sebab anak buah pandai cari line free punya. jadi kena sambung tenguk balik kg raya nanti. haha jenuh tunggu. Season 1 dan 2 dah terjebak jadi kena sabar tunggu no 3 ni.

    ReplyDelete
  6. 8 episod tapi padat dan berat emosi, memang nampak berbaloi layan masa demam tu...nak tgok jugalah sbb sy pun suka citer mcm nie

    ReplyDelete
  7. yg ni pun ayu baru tgk separuh. betul..kena tgk betul2, baru faham

    ReplyDelete
  8. Ok, saya memang niat nak nonton, tp mau cari review dulu. Macam best setelah baca review kak SA 😍😍😍.

    Bisa saya bayangkan letihnya kalau harus mempertahankan branding diri sesuai yg orang lain standard-kan. Tak bisa jadi diri sendiri.

    Tp teman saya yg tinggal dan menikah dengan orang Korea, pernah bilang, di sana itu mereka hanya 1 ras, bukan majemuk macam Malaysia dan Indonesia, yg punya banyak ras dan suku bangsa. Krn itu kita lebih toleran terhadap orang lain.

    Tp korsel nih, mereka hidup harus bersaing kuat . Krn itu banyak terjadi bully dan standarisasi hidup. Harus slim mengarah anoreksia , harus kaya , hrs punya jabatan etc lah. Krn itu branding diri mereka penting, hrs terlihat seperti standard di sana.

    ReplyDelete
  9. Ok nak masuk list. Ammi ni dok tgk proboni tak siap2 sbb lately ni kerap mengantuk. Tengok sikit je dh terlelap

    ReplyDelete
  10. 8 episod jer eh ... Boleh follow ni silap-silap dua hari tengok cerita ni dah habis ..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah