Tuesday, August 28, 2012

Kisah Raya Aku Tahun 2012 Petang Raya...


Sapa perasan petang raya last puasa adalah sangat panas? mak aiiii....menduga kesabaran betul..nak2 yang amik tugas bakar lemang...aku plak dengan demam bagai tolong prepare utk masak rendang...
selebihnya banyak relaks...demam tatkala posa mmg mencabar..masing2 keletihan tahap apa dah...


 ni la org kuat buat lemang....xde mereka2 ni x tau la next raya ntah sapa nak buat lemang....
 mak aku siap ckp...belajar...sok2 mak ko dah takde..sapa nak ganti buat lemang ni....adeh...benda yg aku x suka nak dengar
 mak lang focus betul isi beras dalam buluh lemang...pas tu dia yang tumbang dulu...penat...x tido dari sahur...
 tu dia.....lemang dah dibakar dah......
 cantik elok tersusun rapi....kena pandai jaga ni....kalau x sure berkerak lemang tu...
 rendang pun siap terjerang
 rendang ayam pencen...kalau nak sedap mmg guna ayam ni sebab daging x hancur...
 dah masak...
 abah sapa la ni kan...mmg tiap2 tahun kaum lelaki yang jaga lemang,.
rajin adik ipar aku tolong jaga rendang...orang perak x reti jaga lemang sgt memalukan...heheheh....
ye...adik ipar aku org perak...
petang raya kat Kuala Pilah....lepas maghrib raya pertama dia laki bini balik perak...
apa citer petang raya korang...aku ni x sempat nak singgah umah korang la...dah banyak plak kerja kan...
nanti2 aku komen kat umah korang eh...



14 comments:

  1. Anum
    - mcm ni la org kampung sambut raya...

    ReplyDelete
  2. happening kan klu beraya kat kampung ni.. mcm2 ada

    ReplyDelete
  3. wah..meriahnya..Ayu teringin nak tgk proses buat lemang..lum dpt2 lagi..

    ReplyDelete
  4. lama x jenguk akak...

    xde pengalaman pun buat lemang nie..

    ReplyDelete
  5. BESTNYEEE...teringin sgt nak rasa betol2 raya suasana kampung...

    ReplyDelete
  6. sumpah meriah
    aku smp la ni x de chan nk rasa suasana gini

    ReplyDelete
  7. jeles!! saya xpenah merasa bakar lemang.teringin nk mcm ni.best kan

    ReplyDelete
  8. memang penat klu rendang pun satu kawah...

    ReplyDelete
  9. seronotnya!! xpernah dapat feel raya cenggini.. bakar2 lemang bagai...

    ReplyDelete
  10. memang best klu meriah masak kenduri gini ...seronok raya kat kg kan

    ReplyDelete
  11. Sonoknya bakar lemang. Sejak wan dgn atok dh meninggaldh xde dh aktiviti bakar lemang. Sumo beli je huhu. Nasibla t rembau tu hari hari ada org jual lemang haha

    ReplyDelete
  12. Tahun ni en. hb tak buat lemang.. tapi kalau balik kampung, lemang dah sedia menanti.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah