Saturday, March 12, 2022

Menu Masakan Kampung, Dania Demam Dan Suhu Melampau Tinggi

Assalamualaikum....

Hi korang ..

Lambat betul SA bersiaran hari ni...dugaan hari ni Dania demam panas suhu sampai 39.4 degree ...allah....tapi sebelum tu masa kat klinik suhu dia 37.6 kata mommy (read: makteh) dia...so dapat la ubat demam, antibiotics, ubat selsema, ubat batuk ngan ubat lozenges... symptoms sakit tekak mmg xde la tp just standby aje...sampai-sampai rumah dia senyap je dlm bilik ..SA tengah masak..Mak Pah plak tetiba menjerit2..dia tiba-tiba hypo..allahu...kelam kabut SA dibuatnya....sorang lagi plak ...dia tengah cuci buah pinggang plak masa tu...dh SA gelabah...cepat2 dia siapkan cuci buah pinggang terus pimpin dia ke meja makan...buatkan air ORS..dia kata dia menggigil lapar ..bagi makan dulu..lepas tu minum air ORS....

Then focus kat Dania plak....check suhu 39.4 degree...allahu anak....suruh makan cepat...makan ubat...check SPO 97- 98, heart beat 138. Maybe sebab demam tu...lepas makan...terus bagi makan ubat...amik air sejuk sebesen...rendam tuala then jaram kepala dia...bagi duit kat Pak Zain terus suruh pi beli kelapa muda ngan ketam 2-3 ekor...kang buatkan dia sup ketam..kita ikhtiar kan mana yang boleh....ni dia lelap dalam bilik...SA yg pada mulanya dedar terus sihat...berpeluh2 badan....biar la SA yang x sihat jangan la anak dara tu...dia x abis paper exam lagi...

So ini je la masakan yang sempat SA buat....Mak Pah nak asam pedas ikan kerisi tapi x nak campur daun kesum.ke bunga kantan ke..dia x suka...campur serai je....



Asam pedas ikan kerisi


Ikan kembung goreng biasa je


Pucuk ubi celur dan sambal belacan


Pucuk ubi Pak Zain tanam kat simpag jalan, dh banyak kali petik dh ni...petik sikit je untuk makan tengahari


Sambal belacan madu dari perlis...nama je madu tp xde rasa madu pun


Sup sayur campak2 je untuk Dania...guna bok choy, tomato, cendawan shiitake

 


Simple je masakan hari ni kan... cukup la rezeki hari ni... semoga dipermudahkan buat Dania...serius SA risau..risau sangat-sangat takut dia positive..SA positive xpe ..jangan dia...ada banyak lagi paper dia exam...last 24hb nanti..sebab tu SA risau sangat-sangat....mohon doakan yang terbaik buat Dania korang...kesian tengok dia menahan panas badan tu..x pernah2 suhu tinggi cenggitu....

10 comments:

  1. Allahu Akbar.
    Kak Amie yg baca ni pun ikut rasa cemas apalagi SA.
    Moga Dania cepat sembuh. Mak Pah pula ya Allah...sampai hypo pulak.
    SA anak yang baik, in Syaa Allah akan sentiasa dipermudahkan urusan.

    ReplyDelete
  2. Moga Dania cepat sembuh!apapon menu tuh menarik lah SA..

    ReplyDelete
  3. sedapnya semua masakan tu.moga cepat sembuh Dania

    ReplyDelete
  4. Allahu..
    Semoga Dania & Mak Pah dikurniakan kesembuhan.

    Minggu lepas ada rakan saya kongsikan petua lama untuk redakan panas.Katanya bedak sejuk+air penyejuk badan cap badak tu digaulkan dan buat jelum kepala(jelum tu maksudnya sapu hingga basah)
    Ini hanya petua lama tapi in sha Allah mujarab dengan izin Allah

    ReplyDelete
  5. Fuh semua serap n menyelerakan❤️

    ReplyDelete
  6. Dania get well soon tau, alahaiii sedapnya menu² sis SA ni, kena tahan air liur dari keluar tak henti² ni. Mantop!!!

    ReplyDelete
  7. Dania bukan tengah SPM ke kak? Allah.. kesiannya dia

    ReplyDelete
  8. dap nya menu...pucuk ubi tu..emmm..yum yum.
    sup utu dania pun, nampak freh sgt..alhamdulillah..dania sihat dah

    ReplyDelete
  9. kesiannya. paper exam tak habis lagi. dugaan buat orang cemerlang onsya allah

    ReplyDelete
  10. Semoga Dania cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah