Tuesday, March 15, 2022

Sup "Antibiotic" Untuk Orang Sakit

Assalmualaikum...

Hi korang..

Apa sup antibiotic tu?

Baru ni kan Dania demam panas, lepas tu SA plak..semalam sampai MC...so Mommy Dida suruh la SA buatkan sup antibiotik...SA pun pelik sup antibiotik ni menda apa...pas tu mommy Dida cakap..sup yang rebus- rebus aje..no tumis- tumis untuk dapatkan antibiotik semulajadi dari bahan- bahan sup tersebut bagi membantu ketahanan diri dan cepat pulih.

So..Sabtu tu...itu la lauk yang SA buat untuk Dania dan pastikan dia makan...jenuh menjaga dia...jelum kepala dengan air sejuk dan lekapkan tuala basah untuk turunkan panas badan dia. Maunya SA tak risau sebab dia kan nak exam dan ada banyak paper lagi...


Bawang putih, halia dan bawang merah..rebus bersama 4 sekawan..


Bahagian dada ayam


Dah siap...letak secukup rasa dan sedikit garam bagi cukup rasa...daun sup or daun bawang x letak sebab Dania tak suka...


Aalhamdulillah hari Ahad tu dia dah elok betul dah...SA suruh dia lebihkan tidur walaupun dia membantah sedikit sebab katanya dia nak last minute ulangkaji utnuk exam. SA kata macam mana nak exam kalau badan x sihat...sihatkan diri dulu baru buat ulangkaji...awak demam viral ni sebab awak x cukup rehat ni..exam tu exam la jugak...kesihatan kena jaga. Kalau x sihat tak boleh ambil exam dan akan ulang lagi...sampai bila nak ulang- ulang je...patut umur awak 18 tahun macam ni dah settle dah SPM...

Then Ahad tu SA plak demam...berjangkit la agaknya..jenuh buat test covid...semua negative....lain macam penangan viral fever ni...sakit semua sendi-sendi badan....semalam MC...SA rehat sepenuhnya...off handphone pas tu dah senja baru on semula..sepanjang masa SA kat bilik atas sebab x nak bertembung dengan Mak Pah..takut berjangkit plak...Mak Pah kalau sakit lagi susah...kena warded plak nanti...

Alhamdulillah hari ni SA dah ok...cumanya tekak pahit dan banyak berkahak...stress dibuatnya....


12 comments:

  1. Alhamdulillah, dah beransur sembuh dua beranak. Oh, kalau macam tu gaya sup antibiotik, memang sk selalu buat sup macam tu, sebab malas nak menumis, hehehe.

    ReplyDelete
  2. ammi sekelurga sakit tekak...
    buat test semua negatif, jadi anggap jelah cuaca panas terik balik somban haritu.

    ReplyDelete
  3. musim sekarang kan. kena betul2 jaga kesihatan. semoga kita semua dipermudahkan segala urusan. aamiin

    ReplyDelete
  4. Bertabahlah SA.
    Memang sakit demam ni kadang-kadang terus datang tanpa amaran.
    Moga-moga Dania tambah sihat dan dapat terus duduki exam hingga tamat.

    ReplyDelete
  5. nampak menyelerakan tu... saya dah follow awak, follow saya back yea heheheh

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap pulak Sup Antibiotic SA nie haa.. Alhamdullilah semua dah semakin sihat, sekarang nie memang musim demam kan..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulilah dah makin sihat SA dan Dania... Semoga bertmbh sihat lg k... Risau kan klu demam time2 cenggini

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah kak SA n dania da makin sihat….semoga kak dania bersemangat nak sit for exam

    ReplyDelete
  9. bau tumisan tu sampai ke sini kak oii haha.. mmg viral fever ni lain macam sket. boleh lemau badan dibuatnya

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..moga terus sihat

    ReplyDelete
  11. Kesiannya Dania kena demam tengah struggle SPM
    Mudah2an cepat sembuhnya

    ReplyDelete
  12. Semoga Kak SA dan keluarga segera diberikan kesembuhan.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah