Wednesday, July 13, 2016

Semakan Status Kawalan Imigresen

Sekarang ramai antara kita dh boleh pergi ke luar negara tanpa halangan kan? hepppp....haaa...jangan lupa ye..ada jugak yang tak boleh pergi last minute walau tiket dah beli dan status passport adalah dibenarkan ye..bukan semudah itu..sebabnya? kalau ada yang tiba-tiba tak lepas sebab ada hutang PTPTN atau bankrup atau ada masalah CITOS....memang tak lepas la....even ko menangis air mata darah kat airport pun memang korang tak leh gak pergi...nampak tak disitu betapa perkara ini amat penting....

Sebelum buat keputusan nak pergi mana-mana sila la semak status perjalanan korang...mudah je caranya....

1. login ke http://sspi2.imi.my/
2. masukkan kad pengenalan korang dan tekan button SEMAK tu


Tadaaaa.......alhamdulilllah....

Status tiada halangan akan keluar bila memang betul tiada halangan la kan...kalau sebaliknya memang akan keluar la benda lain kot sebab aku masukkan no kad pengenalan aku so memang status tu yang keluar...

Alhamdulillah..lega hati den...eh...check2 bagai ni ada nak pi mana-mana ke?
ish takde plan pun..tapi mana la tau akan datang nak pi honeymoon mana2 senang tak yah nak pening fikir...perancangan tu ada..laksananya ntah bila la...so apa2 memang kena check selalu...

Special thanks buat ACIK blogger sebab sudi kongsi laman web ni...so korang mana ada perancangan nak pi cuti-cuti ober the sea tu..check dulu status perjalanan korang eh....beringat sebelum kena kan?


12 comments:

  1. Macam boss kakak tetiba kena stop. Pengsan kakak SA - kena settel hari yg sama tak dpt. Rupakan kes dgn insolvensi. Gitu-gini akhirnya flight pergi dia balik. Seminggu lepas setel baru boleh terbang..

    Betul baik check macam ini baru senang.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah .... dah semak dan tiada halangan. Nak pergi mana dulu yek? hehe

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. reen pun x de halangan.. ✈✈✈

    ReplyDelete
  4. So far..tiada halanagan. Tapi belum berhajat nak pi oversea lagi :)

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. Bolehlah fly ke mana jua. =)

    ReplyDelete
  6. CITOS je kan...CRISS tak kena kan..hahahaha

    ReplyDelete
  7. kite pun setakat ni lepas lagi..fuhh..lega..hehe

    ReplyDelete
  8. Alaaaa... duit je tak mencukupi nak ke obersea, buat masa ni nama Bonde clear lagi Insya'Allah...

    pssstttt bagus juga SA share info ni, boleh mereka diluar sana check dulu nama clear ke tak nak g obersea tu... PTPTN dah bayo tak? hi hi hi

    ReplyDelete
  9. wajib check ni sebelum pergi oversea..kalau tak sesia je beli tiket flight

    ReplyDelete
  10. Jom semak..kan tak pasal2 nak g luar negeri tak lepas..

    ReplyDelete
  11. Walaupun tak ke luar negara tapi tetap menyemak juga.. alhamdulillah... xde masalah..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah