Wednesday, May 6, 2020

Nak Masak Apa Hari Ni?

Hi korang...

Kalau baca tajuk tu..memang sinonim la dengan kehidupan sehari- hari semua wanita especially kaum ibu kan? Ini lah masalah utama setiap hari. Nak- nak bulan puasa ni kan...baru selesai sahur dah tanya nak masak apa untuk berbuka.Siapa alami masalah ni? Rasanya semua kan...masalah ni appear bukan bulan puasa aje tau...masalh ni akan muncul sepanjang masa . Yang kerap alami mereka yang surirumah. Macam SA pun sama gak..sebab ada 2 rumah kan...masalah timbul bila kat rumah Seremban. Ramai rakyat dalam rumah tu...kalau kat rumah sewa takde masalah..kalau x tau makan apa tak payah makan...atau beli bungkus..settle masalah...

Macam SA plak ada grup family, adik-adik akan share apa je juadah diorang masak hari- hari...kelakar kadang- kadang tu..semua adik beradik menunjukkan kehandalan masing- masing memasak...bagus macam tu sebab dari situ datang idea kan...so kat sini SA share lagi la menu- menu dari adik beradik SA yang lain...semua jauh dimata kan...media sosial je la jadi penghubung kami...


Bubur berlauk..


Daging bakar


Pucuk turi masak lemak putih


Daging masak merah kot ni...lupa


Paprik Seafood


Perut lembu masak lemak cili api campur rebung


Kek...


Puding roti


Mee goreng


Popia inti udang katanya


Onde- onde calourful


Ni menu kudapan popia nestum


Pisang goreng


Donut gebu


Ni semua masakan adik- adik SA ye...sorang kat Puchong, sorang kat Muar dan Sorang lagi kat Seremban jugak tapi berlainan taman.2 bulan dah kami tka jumpa sebab PKP ni...rindu kat semua...bukan main lagi masing- masing memasak...ini separuh je ni masakan diorang...ntah mana lagi yang lain...ke SA dah delete..hahaha...penuh memory kan...bertabahlah ye korang....bukan niat nak buat terliur, saje nak share ngan korang apa yang adik2 SA masak..simpan dalam ni pas tu kat hp dah boleh delete dah..penuh dah memory..hahaha...harap- harap korang yang buntu tak tau nak masak apa tu boleh la dapat idea dari entry ni...

10 comments:

  1. aduhhhh sedap-sedap semuanya...rasa macam nak mendonat pun ada tengok menu ni..haha

    ReplyDelete
  2. Kadang2 cari inspirasi daripada menu orang lain bila dah tak tahu nak masak apa😂.

    ReplyDelete
  3. Wah meriahnya kak. Saya puding roti dan onde onde dah buat. Ni suami bawa balik pisang bos bagi katanya.. Esok marilah kita menggoreng

    ReplyDelete
  4. Meriahnya juadah
    Selamat berbuka puasa

    ReplyDelete
  5. ya Allah meleleh tengok. nasib baik scroll malam2 camni >.<

    ReplyDelete
  6. Banyaknya prepare juadah!!! Habis ke makan? huhuhu... semua sedap-sedap nampak!

    ReplyDelete
  7. uihh ingatkan kak sa yang masak semua sekali.. byk gile.. haha

    ReplyDelete
  8. alahai kak..semua sedap2 mnu akak tunjuk..:)

    ReplyDelete
  9. Pucuk turi..sedapnya.Mana nak cari ni..terus terasa nak masak pucuk turi masak lemak,sambal belacan..ikan masin.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah