Sunday, November 28, 2021

Bukan Main Seronok Petik Cili Api Masak Ranum


Assalamualaikum..

hi korang..

Selamat berhujung minggu....buat apa tu? SA baru balik dari pasar tani...takde apa yang menarik pun untuk SA hidangkan kat korang...so SA xde amik gambar...lagipun leka pimpin Mak Pah ..ajar dia berjalan sikit-sikit...asyik duduk je kan..kalau x hujan nak bawak dia ronda taman...bagi cepat sihat...pagi tadi bangun tido SA sempat harvest cili padi Pak Zain yang tengah banyak berbuah dan masak...seronok petik uolls...cili ni plak species yang pedas sampai nak putus urat otak...korang tengok la merah menyala tu ha....tapi SA suka je...sedap bila kunyah pas tu menggelupur meleleh air mata ngan hidung...siap pakej menung kejap...

Jom ikut SA tengok gambar...



Geram kan tgok banyak yg masak


Teringat cerita monyet...aku nak itu..aku nak itu...aku x kira..aku nak itu jugak...hehehehe....


x tau Pak Zain pakai baja apa sampai banyak buah nya


Dapat sepiring kecik hampir penuh...2 kali masak cukup ni...jimat duit pasar



Yang ni species cili besar2 gemuk2


Pokok kunyit...geram tgok daunnya


Daun puding untuk  masuk dalam rendang


Daun kaduk


Daun pandan memang banyak betul


Peria katak...x putus-putus berbuah


berbuah adakala x nampak..tau-tau dh besar


Ni bunganyaaaaa...cantik kan..

 

Lepas je sessi petik cili api tu yang SA pi Pasar Tani...Mak Pah sibuk nak pi berjalan...risau gak sebenarnya sebab takut dia penat ke apa kan...ye la nak berjalan lagipun bila pi pasar tani tu...sayur pun x banyak orang jual...SA beli 2 ikat pucuk paku..x tau la nak masak bila tu..hari ni Mak Pah trringin nak makan ayam.pencen masak lemak cili api campur pucuk pegaga..dh siap kang SA share ye kejadiannya...tengah rebus ayam pencen a.k.a ayam tua dalam noxxa....bagi empuk cepat...pas tu kang masakkan terus je...Noxxa SA ni buat hal plak mula-mula tadi...x kuar plak timer...rupanya dia amik masa nak appear timer tu..cuak jap la sebab ingatkan rosak...

Eh SA masak kejap la ye...nak goreng ikan pekasam mak mertua adik kirim hari tu...dapnyaaaaaa......

5 comments:

  1. geramnya tngok cili tuuu.. segarrr!

    ReplyDelete
  2. Kalau ke sini, tak pernah jemu lauk lemak cili api, bikin kita kecur tauuu.. tengok cili tu dah kecur, baca ayat dah kecur, belum tengok gambar.. hahah.

    Semoga diberi keafiaatan pada Mak Pah, SA pun take care tau.

    ReplyDelete
  3. Baguslah ada hasil berkebun
    Sayuran pun dah naik harga sekarang

    ReplyDelete
  4. baguslah berkebun sendiri. Tengok harga sayur di pasar pun seram sejuk

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah