Tuesday, November 30, 2021

Lupa Nak Share

Assalamualaikum...

Hi korang...

Lupa SA nak share masakan SA hari Sabtu lepas...puas cari kat blog...xde ke SA share...keterlupaan rupanya..so kita simpan kat sini la ye gambar ni sebelum SA delete gambar...Sabtu lepas SA nyer turn masak memasak...ada ikan siakap bukan kayangan kat rumah...so masak itu je...pas tu ada la 2-3 dishes lagi...ikutkan xde idea nak masak..sebab tu lambat masak masa hari Sabtu...nama pun Sabtu kan...sarapan dah berat...so lambat la makan....ikan siakap tu bleh tahan gak besarnya...

Jom la tengok gambar...kat bawah tu ada resepi sekali ye...



Ikan siakap sweet Sour...


Ikan Siakap Sweet Sour 

Resepi
1 ekor Ikan Siakap Besar
4 ulas bawang putih - di tumbuk
3 ulas bawang merah- ditumbuk
2 inchi halia - ditumbuk
4 sudu cili kering - dah siap blend
3 batang serai - di potong serong
2 helai daun limau purut
1 labu bawang besar - potong bulat
sos tomato - ikut suka
sos cili - ikut suka
1 sudu sos tiram
1 sudu kecil secukup rasa

Cara Masak

1. Goreng ikan siakap sampai masak dan agak garing - ketepikan
2.goreng bahan yang dah ditumbuk sampai garing
3.masukkan cili kering - masak sampai cili tu betul2 masak
4. masukkan sos tiram,sos tomato dan sos cili
5. masukkan serai,bawang besar dan daun limau purut
6.masak sampai betul2 wangi...
7. masukkan secukup rasa..
8.curahkan bahan sos atas ikan yang dah digoreng tadi
9.sedia di hidang


add on keropok ikan 


Sayur Bok Choy Goreng Ikan Masin


Ikan bilis berlada petai...x gaulkan semua sebab nak ikan bilis tu crunchy...ada yang x makan petai so asingkan macam tu...hehehehe


Malam tu goreng ikan pekasam sepat ronggeng...

Makan macam ni yang bahaya...

Buat bertambah nasi...tapi SA berjaya x tambah nasi...makan nasi sesenduk je..haaa...gigih tau...

Yeay siap entry hari ni...boleh la delete gambar yang beribu kat hp...hehehe....

 


13 comments:

  1. ya allah semua pun nampak sdap SA oiii!! hahaha...
    ini klu tumpang makan ni, mau bertambah2 nasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA, lupa tanya.. MAK macam mana?

      Delete
    2. Mak alhamdulillah...getting better cuma tak boleh lasak sangat la...lepas tu kena train dia berjalan...dia x kuat berjalan..cepat mengah

      Delete
  2. ikan bilis belada tu memanggil ammi ni...

    ReplyDelete
  3. Dalam bebanyak lauk,sweet sour adalah antara yang saya tak pandai nak masak.hihihihi

    ReplyDelete
  4. emm..ni kalu ayu memang tambah sikit..tapi 2-3 kali la skt tu. he he he...

    ReplyDelete
  5. Sedapnya ada tambahan keropok ikan.

    ReplyDelete
  6. Tenggelam ikan siakap tu mandi sour
    Nampak sedap2 semuanya

    ReplyDelete
  7. pekasam tu yang di rindui hehehe

    ReplyDelete
  8. ikan tak kayangan takpe, janji masakan rasa kayangan. gituu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah