Friday, June 8, 2018

Tutorial Dan Resepi Ikan Siakap Masak Lemak Cili Api

Tutorial Bergambar Masak Lomak Cili Api NS


Assalamualaikum. ..

Bersua kembali di ruangan tutorial menu Suriaamanda ye puan2....semestinya tutorial bergambar bg memudahkan anda memasak...x perlu nak google2 dah....ni SA bg resepi siap cara-cara nak masak...SA tengah stress terus jadi rajin nak share semua ni...

Jom kita mulakan....

Kenapa SA pilih ikan siakap? Sebab..selain memudahkan ikan cepat masak..sedap jer kita kasi ubah sekali- sekala kan..asyik ikan sweet sour, 3 rasa dan masak stim..kita kasi ubah..sebenarnya dah banyak kali SA share resepi masak lemak cili padi..sajer nak share lagi..lagipun ikan tu je yang ada dalam fridge....blank x tau masak cemana terus teringat mak pernah masak lemak cili api....okeh....settt....kito torai.....



Bahan2 utama cili api dan kunyit hidup...


Santan dari 1/2 biji kelapa parut...perah sendiri ni


Watak utama adalah ikan siakap la kan...dah tajuk pun ikan siakap..


Ni rupa dh tumbuk....letak serai sebatang yg dititik...letak daun kunyit lg walla....tp xdo..


Masukkan semua bahan dalam kuali....biarkan atas api sekejap....


Then curahkan santan.....nampak x macam minyak tu..haa..ikan siakap ada lemak ye korang...


Kacau selalu ye....usah ko godak kuat benor...hancur ikan tu....kacau agar tidak bertaik minyak...apa tu?
Sila gugel sendiri....


Dah siap....



Haaaa....makan of course dgn nasi panas.....lawan plak dengan ikan masin goreng..takde ikan masin buat sambal belacan..celur plak kangkung ke..Bendi ke..huiii walla...memang bertambah makan la..korang kalau buntu tak tau nak masak lauk apa..boleh jer cuba..alaaaa....boring la..asyik masak lemak cili api je..aduhaii korang...nama pun org Nogori...ini la lauk utama diorang....nak buat cane..

Selamat mencuba ye...ni masak lomak versi Kuala Pilah...ni yg omak SA ajar....khas buat korang yg nak mencuba....x yah nak pi NS kan nak makan masak lomak....buek sendiri pun ok....kalau dah share resepi pun tak jadi gak....ermmm.....sesuatu la kan...kena berguru la plak...hehehe....entry ni SA dh pernah buat sebelum ni..sajer nak share lagi sekali ngan korang...konsep masak sama je..samada ikan, ayam, daging atau seafood..senang jer masak ni..main campak- campak je...

27 comments:

  1. siakap masak lemak tk pernh buat lg..biasa ikan merah or ikan tenggiri..dapnye...mmg lawan ngan ikan masin and sambal belacan..fuh terangkat kn

    ReplyDelete
  2. ini memang style orang negeri sembilan masak, senang bahan pun tak banyak di gunakan. my mum pun masak cam ni. ringkas dan sedap

    ReplyDelete
  3. Tak pernah guna ikan siakap masak lemak. Nampak sedap menu ni untuk berbuka nanti. Nak pedas campur bebanyak cili api kasi lagi berapi. Oiihhhh makan dengan nasi panas memang menambah nasi lahai.

    ReplyDelete
  4. peh sedap ni, terus teringin masak lemak :(

    ReplyDelete
  5. wah... recipe ni nampak bagus.. boleh try masak di rumah..nampak sedap ya~ jom , makan..

    ReplyDelete
  6. Ya Tuhannn. Menduga betul la buka blog akak siang hari ni. Suka tau buat kita terliur haha. So far emi belum pernah try ikan siakap masak lemak macam ni. Idea bagus jugak ni

    ReplyDelete
  7. WAH macam sedap makanan ni. Nampak pun sudah lapar. Sedap nya

    ReplyDelete
  8. Wow wow wow. Recipe ni macam bagus la. teringin makan pula. kena cuba minggu ni

    ReplyDelete
  9. Sedapnyaa masak lomak dia..terkecur-kecur di buatnya..

    ReplyDelete
  10. Wow.. Sedapnya nanti boleh cuba resepi senang je ni

    ReplyDelete
  11. nampak sedap hehehe tapi saya tak reti siang ikan, so kalau masak lomak guna daging or ayam je hehe

    ReplyDelete
  12. Masak lemak memang paling senang. Bahan dan cara asas sama aje kan. Selalu buat ayam je, jarang buat ikan. Lepas ni nak cuba lah. Lapar terus weii.

    ReplyDelete
  13. sedap dan terliur dah bila tengok time ni. Masak lemak cili api ni memang a must kat rumah ni dengan versi ikan, udang dan ayam..kalau makan berpinggan2 kan..hehe

    ReplyDelete
  14. Tak pernah lagi sis buat ikan siakap masak lemak cili padi. Mesti sedap ni kan. Nanti nak cuba jugaklah masak ikan siakap masak lemak ni. Sis kalau masak lemak cili padi ikan suka letak asam keping..kalau ayam je tak letak asam keping

    ReplyDelete
  15. baru tahu kak SA orang nogori. Sedap jugak kalau buat guna ikan siakap, nak try lah nanti

    ReplyDelete
  16. Saya memang selalu buat masak lemak tu. Tapi ni first time dengar masak lemak ikan. Sama je resepi dia eh.

    ReplyDelete
  17. Akak selalu tunjuk resepi sedap-sedap kat kita nak juga sekali rasa air tangan akak hehehe nanti waktu raya buat open house tau kita datang ok... Ingat masak sedap-sedap..

    ReplyDelete
  18. Sedap nampak masak lemak cili padi nanti boleh try ni.. Guna ikan lain pun boleh kan

    ReplyDelete
  19. ok.

    memang sedap nih.

    kena suh bini try juga nih.

    ReplyDelete
  20. very komprehensif kak.. tq kak tutorial ni sgt membantu

    ReplyDelete
  21. Masak lemak memang fav kita wakkkkk.... S.A mesti orang nogori kan? Kalau ada ikan kelah, disalai kemudian buat masak lemak cili padi macam nie.. confirm meleleh dibuatnya

    ReplyDelete
  22. ikan siakap memang kegemaran. Lagi masak lemak cili padi..pergh..menyengat..Kalau orang nogori, tak pedas tak sah kan..laki kita suka pedas..kita amik ikannya, kuahnya sikit jela kot..hehee

    ReplyDelete
  23. fuhhh... masak lomakkk.. peberet den ni..

    tb2 jd org nogori ni. haha

    ReplyDelete
  24. Baru-baru ni masak lemak cili padi perut + rebung..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah