Monday, June 18, 2018

Riang Ria Petang Raya Suria Amanda 2018 - Sehari Sebelum Raya

Petang Raya Di Kg Jumbang Seri Menanti NS


Hi korang...bersawang sikit blog SA sekarang..mood sebelum raya melampau kan...bila dh raya pulak..sibuk dengan beraya sementara mak SA belum masuk ward...memang terbengkalai la blog..bahan banyak je nak di up dan di publishkan..tapi mood nak mengarang x sampai plak...Dari blog terus bersawang SA nak up la kisah sehari sebelum raya sebagai pembukaan..

Sehari sebelum raya..SA dan adik beradik balik kampung seawal pagi..dengan harapan japan tak jammed so kami boleh sampai awal kat kampung untuk buat lemang..sayangnya jalan jammed teruk sebab ada accident teruk..lepas dari tempat accident tu baru jalan ok..seronok bila sampai kampung...suasana pagi yang berkabus..sejuk..tenang sangat...tapi..lepas tu matahari terik..sampai menggugat puasa...puas tahan...kuatkan iman..ya allah..buat je kerja untuk bagi tak terfikir langsung pasal haus...

Jom SA basak bawak  tengok gambar... 


Masa mula-mula sampai..


Masa ni dah panas terik


SA hiris serai...


Buluh lemang dh sedia nak masukkan beras beras pulut


Abah tolong mak nak perah santan


perah santan manually..lenguh tangan weh...SA failed bab ni


Adik ipar ganti plak buat ngan abah


Santan dah campur ngan beras..kemudian masukkan dalam buluh


sajer amik gambar mak..semangat mak kuat kak buat lemang


Yang lain-lain pun cepat-cepat menolong


minah ni baru first time masukkan beras pulut dlm buluh


Lepas tu dah start bakar


Bukan main posing Abah SA


Ada yang tanya amik masa berapa lama bakar lemang...biasa 3-4 jam


Yang penting..kena pandai jaga api lemang.


Sementara tu masak rendang ayam pencen


Then masak masak rendang daging...SA suka masak cara traditional macam ni..lauk jadi sedap dan tahan lama


Pas tu adik ipar plak tolong hentak2 lemang nak bg padat beras pulut tu..yang dh hampir masak dh..


First time adik ipar jaga lemang..kat perlis xde lemang katanya...biasa buat ketupat palas je..


SA siapkan bahan nak mask rendang kat rumah nanti


Focus betul...


Pas tu pi petik limau purut dan dimau nipis yang banyak buahnya


Hasilnyaaaa...

Penat sebenarnya buat lemang ni..dengan panas terik matahari..tapi SA tahankan aje..masa petik buah limau tu SA teruk di di serang nyamuk..biasa tak kena nyamuk pun...maybe sebab dh lama SA tak balik kampung..so nyamuk pun x kenal..hahaha...bleh plak plak macam tu kan..nyamuk hutan ni kalau gigit mmg gatal..terkeruk-keruk menggaru..hehehe...lepas tu SA merayau cari cari pucuk ubi...

Dalam pukul 4pm SA balik dulu.adik lelaki plak nak balik..dan SA dan adik adik yg lain balik ke Seremban semula dan dan masak rendang ayam serta daging..dan terus masak untuk berbuka...ya allah tuhan je yg tahu betapa keringnya tekak SA ...jam bagai lama betul nak bergerak untuk sampai masa berbuka..betul - betul mencabar...bila berbuka minum air je..nasi ke apa x makan...lepas berbuka baru masak rendang...

Itu lah kisah sehari sebelum raya SA...kita sambung nanti kisah raya pertama pulak ye...

36 comments:

  1. meriah masak lemang sendiri tu...terasa suasana raya bila blk kampung tu

    ReplyDelete
  2. Seronokknya buat lemang sama sama. Dulu merasa juga buat lemang dengan saudara mara. Sekarang tak rasa dah..

    ReplyDelete
  3. bestnya meriah. selamat hari raya kak :)

    ReplyDelete
  4. Sedapnyaaa masak rendang pakai kayu api. Memang best tu SA... Tapi boleh imejin dah panas teriknya tu...hahaha. Samalah kita...

    ReplyDelete
  5. ya Allah seronoknya Kak SA merasa pengalaman bakar lemang gitu.. kami dah lama tak buat sejak atok xdak. comel je mak ayah sama2 prepare =)

    ReplyDelete
  6. Seronok dapat beraya di kampung. Nak pulak masak guna dapur kayu.. memamg sangat sedaplah..

    ReplyDelete
  7. Hamboi hamboi .. test kamera phone nampak. Lawalah gambar2 tu .. semuanya sharp gitu.

    Banyak juga bakar lemang ehh ..mcam nak menjual lak.

    ReplyDelete
  8. meriahnya raya....banyak betul lemangnye yea....kt kg rietta pown buat ketupat palas...

    ReplyDelete
  9. sep sket kak ! sama kita membakar lemang hehehe. btw, selamat hari raya maaf zahir batin kak

    ReplyDelete
  10. Salam Aidilfitri. Best dapat gotong royong macam ni...

    ReplyDelete
  11. banyak betul bakar lemang tu kak.. kami senang je kak.. kelapa tu kami blend dulu jadi taklah teruk sgt nak perah..

    ReplyDelete
  12. Wah bestnya masak lemang beramai2. Rajin!.

    ReplyDelete
  13. Seronoknya suasana beraya macam ni masak juadah bergotong royong... best sangatkan!

    ReplyDelete
  14. seronoknye kak..semua bende buat sendiri form scratch..

    ReplyDelete
  15. wah..bestnya ada lemang..kalau kita beli je..

    ReplyDelete
  16. banyaknya lemang macam nak meniaga la pula kak. mesti seronok bergotong royong buat sama2 main masak2 kan

    ReplyDelete
  17. Meriahnya kak. Mesti best kan dapat masak lemang ramai2. Baru rasa raya.

    ReplyDelete
  18. Meriah betul lemang dan rendang SA tu.. Sha tahun nie tak masak lemang.. huhuhu..

    ReplyDelete
  19. wahhh meriahnya! Kalau beraya dekat kampung pun suka jugak masak atas kayu api

    ReplyDelete
  20. Itulah melemang ni memang serik expecially nak jaga api lemang tu.
    So kalau sebatang harga 13 hengget tu tak yahlah nak banyak bunyi sangat.
    Tahun ni mak Mrs. a tak buat lemang kayu api tak banyak katanya.

    ReplyDelete
  21. Memang meriah kan kalau bergotong-royong... Bak kata org Nogori, Hari Mantai memang syokkkk kannn.... Hehehe...

    ReplyDelete
  22. Wow! I love all ur raya food... looks so delicious.. and the food preparation is awesome raya celebrations.. time to eat...

    ReplyDelete
  23. selamat hari raya! fuuhh banyaknya lemang tu buat jual ke apa. seronok kan bila buat camni, terasa meriah dia

    ReplyDelete
  24. Bab balik kampung balik best, bawak hasil kampung.. penuh kereta.. hahaha..

    ReplyDelete
  25. Rawlins pun suka makan masakan yang dimasak dengan kayu api - taste dia lain macam dan memang tahan lama. Bestnya Kak SA dapat melakukan persiapan dengan ahli keluarga tercinta. BTW, bila nak belanja makan nie? Haha

    ReplyDelete
  26. Seronok kan ramai ramai buat persediaan menyambut hari raya. Snap gambar banyak2..pastu lepas raya, kita imbas kembali momen-momen tu semua.

    ReplyDelete
  27. Nak juga lemangn tu hehehe bestnya tengok orang memasak lemang banyak macam ni heheheh kita keluarga pandai buat ketupat jer wakakakka.. Tak apa tak sabar nak pergi open house akak nanti..

    ReplyDelete
  28. One of my favorite raya food, Lemang, first time seeing how it's made, looks like a lot of work but a fun process. Wish to try next time.

    ReplyDelete
  29. Meriahnyaaaa!!!! Seronok baca, lemang tu banyak betul buat ye. Kami xpernah bakar lemang, selalu beli aje, teringin jiga yang hasil bakar sendiri tapi kat kg sdiri takde ruang tmpt nak membakar, di kg suami pula dorang mmg jenis xbakar lemang hahha. Nak makan kena cari beli. Buat sendiri lagi best kan, lagi puas hati

    yanmiecom.com

    ReplyDelete
  30. Ramainya yang bikin Pion. Klo di kota Abby ini namanya Pion. Rasanya enak dimakan bersama sambel dan Abon kelapa maupun abon ikan.

    ReplyDelete
  31. Buat rindu kampung je akak ni. Huwaa. Saya rindu sangat suasana persiapan raya macam ni. Dulu masa arwah atok ada, Pak sedara ramai, mak sedara bujang. Memang best persiapan raya. Adik beradik mak saya 9 orang. Bayangkan tiap keluarga tu pulang. Memang pilu bila terkenang. Sekarang ni nak buat lemang takda tempat dah. Beli kat tepi Jalan, kering je lemangnya.

    ReplyDelete
  32. Meriahnya raya. Sukalaha suasana macam ni. Ada konsep gotong royong lagi. Untung bila ada generasi yg sama amalkan semangat muhibah macam ni. Miss my old kampung huhuh

    ReplyDelete
  33. Ya Allah...rindu sangat suasana macam ni. Dulu masa duduk seremban mmg selalu buat mcm ni...skrg dah kat kl tak ada lagi dh suasana cam gini.
    Seronok sangt tgok SA masih dapat menikmati suasna cam gini..dapat buat lemang reramai...sis tumpang tgok dari kejauhan..huhuju

    ReplyDelete
  34. wah bestnye balik kampung kan sis. i can see so meriah and everyone coorporate and work on their own task. hope this could be past down generation by generation

    ReplyDelete
  35. muda lagi abah SA. still hensem!

    suasana preparation SA amat best.
    aida ni, kalu raya seremban dulu, sensorang aje :(
    mak mertua da tak sihat. sendirian lah dok kat dapur tau. sedih.
    abg2 ipar takkan balik awal punyer lah, SA. tgh mlm raya baru sampai.

    kalau umah mak aida, ok la jugak. havoc. masak2 :)

    ReplyDelete
  36. Kalau malam rasa dekat Penang selalunya, buat roti jala dgn kuah kari. Siapkan rendang daging dgn sambal ayam. Ketupat. Lemang jarang sgt ada dekat Penang. Tapi dekat area kg ika je la. Hee. Apa pun, seronok beraya dekat kg. Meriah.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah