Tuesday, June 12, 2018

Menu Masakan SA dan Family Untuk 2 minggu

Hi korang....

Haaaa...jangan marah SA ye...memang sengaja SA tayang menu SA dan family masak untuk 2 minggu ni...sorry takde masa nak buat satu- satu post..SA busy sangat ngan kerja hakiki...ingatkan dah takde blogging task client SA akan kurang busy dan boleh la kongsi resepi..tapi maafkanlah daku...memang tak sempat nak share resepi..sekarang pun dah macam tak dapat nak focus kat blog. Dengan macam- macam kerja kat rumah tu yang kena buat..pas tu dengan mak tak berapa sihat..pening fikir...so gambar kat bawah ni adalah himpunan menu dari last week dan the week after..haha..ntah apa nak jadi la kan..every year memang macam ni la asal tiba nak raya je SA memang kurang entry blog..bulan lain should be ok lagi...Eh...ada yang dha bercuti ke?

SA last kerja hari ni...esok dah mula cuti dan esok pagi- pagi SA akan terus balik kampung..alahai..macam jauh sangat kampung kan ..tahun ni SA raya sederhana je..lebihkan pada Mak Abah dan anak je...baju raya banyak..yang tahun lepas ada sepasang lagi tak pakai..tahun ni agak murah sikit rezeki...eh..jom la tengok gambar makanan...awas..SA tak bertanggungjawab kalau ada yang terliur..


Menu Ahad lepas Daging Cincang Masak Lemak Cili Api


Rendang kerang campur kacang buncis


Masak lemak cili api Pucuk Paku campur kerang


Masak lemak cili api Telur Itik campur blimbing buluh


Asam rebus batang keladi dan ubi keladi


Ikan kembung masak lemak cili api campur petai kikis


Acar jelatah


Ikan tilapia besar goreng


Budu


Masak Lemak Cili Api Pucuk pegaga campur kerang...permintaan adik bongsu yang preggy anak ke 2


Sebenarnya ada lagi lauk pauk lain tapi SA tak sempat nak amik gambar...ada masa SA masih lagi masak sedangkan azan maghrib dah berkumandang...hehehe...well dah akhir2 puasa ni kan...selera memang takde kan..baik berbuka..baik masa sahur...adakala SA berbuka minum air je lalu...lepas dah lama tu kang makan nasi..itupun 2-3 suap je..sama masa sahur...tak tau la kenapa..semangat nak raya ke? Macam tak je..SA tak teruja pun sambut raya tahun ni berbanding tahun lepas..hahaha..tak tau la kenapa..beli baju pun tak..lebih pada uruskan keperluan anak dan mak abah je...kuih pun tak beli banyak..ada 3 jenis itupun 1 botol satu jenis..sebab SA dah tau dah..tiap kali raya sedara mara berkunjung akan kami sajikan makanan panas- panas macam mee sup ke..mee goreng..kalau terlebih rajin kami buat laksa...mee kari..tak pun hidang nasi berlauk...memang macam tu..tapi untuk kudapan macam kerepek ke..ada la beli...esok balik nak cari muruku plak..itu je pun yang orang suka makan kan...

Yeay...hari ni last kerja...tapi masa macam lambat bergerak la...apesal la lambat sangat...

11 comments:

  1. uishh budu tuuu... lemak pucuk paku, ikan talapia paling menawan... aduiiii

    ReplyDelete
  2. Wahhhh.... Kalau baca blog Kak SA ni memang penuh ngan gambar makan.. Memang sengaja taw.. Hehehe... Selamat Bercuti Kak.. LeYa masih kerja lagi.. Hari Khamis tengah hari baru balik kampung yang sangat laahhhhh jauh tu kannnn.. Hahaha...

    ReplyDelete
  3. masuk blog SA ni kena semangat waja tengok menu-menu nya, Masyaa Allah selera kampung memang yang tersedap lah pada kak ana, tuu diaa pulun masak kerang naa :)

    ReplyDelete
  4. sedapnya semua menu... :)

    https://aerillhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. bertabah tgk menu masakan SA....Rendang kerang campur kacang buncis tkpernh lak tgk...biasa mkn rendang kerang je...gulai itik pn sodap

    ReplyDelete
  6. pestime nampak menu budu dalam list menu kak sa. Hehe yang pasti cili padi tak pernah tinggal kan. Selamat hari raya kak sa

    ReplyDelete
  7. Nasib baik bukak blog SA lepas berbuka.
    Kalau petang tadi, ada meleleh air liur posa2 ni

    ReplyDelete
  8. Daging masak lemak cili api tuh memang favourite. Dapat lak makan dengan nasi panas panas

    ReplyDelete
  9. suka baca blog akak sebab bg kite idea nak masak ape..haaa betul la..apsal hari last kerja rasa lambat je..tak sabar nk blik kg ni

    ReplyDelete
  10. dah lama tak makan kerang, menu kak SA banyak yang marvelous lah :D

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah