Wednesday, September 1, 2021

Menu Lunch Hari Ini Kita Ke Negara Thai...

Assalamualaikum...

Hi korang..

Welcome back ke entry masak memasak SA...hari ni SA masak sorang- sorang dan hanya 2 menu je SA sempat masak. Dari pagi sibuk dengan kerja...SA start masak tepat pukul 12 tengahari...lepas tu settlekan daging yang SA dah defrost. x susah pun nak potong daging...lepas tu siapkan bahan- bahan untuk sup daging..SA buat style Thai banyak sayur...

Takkan nak makan sup daging semata kan...lagi sedap kalau ada sambal belacan..kat dalam fridge ada sikit sayur kangkung...ok settle kita buat sambal belacan dan celur sayur kangkung...jadi la 2 jenis lauk untuk makan tengahari...malam nanti fikir masak lauk lain plak....



Sambal belacan dan sayur kangkung celur


Sup daging ala Thai...Ada cendawan shitake, celery, carrot, kentang bawang besar dan daun sup masuk last sekali...sedap ada rasa masam- masam skit...perah limau nipis, jangan banyak sangat..asal rasa sedikit masam tu


Hari tu kan SA nak buat sup daging cincang kan..macam kat blog Kak Amie...SA ada blogwalking entry lama- lama kot...SA ternampak resepi tu...tapi sayangnya masih x dapat cari lagi daging cincang...yang SA masak ni Australian Beef yang beku...takpe la dah craving sangat sup daging..buat je la...cuma dia takde la lemak- lemak tetel yang sedap tu...nanti ada rezeki lain bleh la beli daging cincang...tapi kalau buat sup kambing pun sedap kan? buat mamak Style....alaaa...mengalahkan orang mengidam plak semua nak makan...kena ingat SA....awak tu nak pi jumpa doctor esok...confirm kantoi punya result awak esok kan.... 


13 comments:

  1. Hehehe jauh dia punya menu lunch ye, janji kenyang kan hehe

    Haaa mlm ni kena start pose dah tu.. Esk nak g check :p

    ReplyDelete
  2. jauhhhnya tu
    selera thai memang sedap2 belaka kan

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah nampak sedap
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  4. Sup ala2 thai memang membangkitkan selera..hirup kuah panas2 tak toleh kiri kanan dh

    ReplyDelete
  5. Ulam kangkung rebus dengan sambal belacan memang mantap

    ReplyDelete
  6. Waduhhh. SA sedap nya kangkung cicah belacan tu. tp akak kalau makan sambal belacan sure lps tu mengaru hidung je lah. hehehe

    ReplyDelete
  7. Tak boleh pergi thailand pun, masak sup daging ala thai pun boleh la kan kak SA hahaha

    ReplyDelete
  8. Dua jenis lauk pun dah cukup kan, kak.

    ReplyDelete
  9. Menu merentas negara ni. Sedapnya sup rasa masam masam tu. Ada cendawan shiitake pulak tu. Sedap! kangkung celur cicah sambal belacan pun sodap!

    ReplyDelete
  10. Aduhai! Sebut menu Thai...terus telan ayaq lioq!
    Nanti jumpa juga tu daging cincangnya. Kak Amie pun dah lama tak jumpa.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah