Thursday, December 23, 2021

Proses Claim Kereta Banjir

Assalamulaikum...

Hi korang...

Kejadian banjir ni bukan sahaja meranapkan tempat tinggal sekalip mata tetapi turut merosakkan semua kenderaan yang ditenggelami air. Memang menung la kalau kita yang terlibat dan melibatkan pula kenderaan kita...

Kat bawah ni perkongsian kawan SA di FB...untuk korang yang mempunyai Special Perils dari general insurance. Tengok la senarai coverage kat bawah...kalau ada coverage Special Perils boleh la berurusan dengan syarikat insurans atau takaful korang...



 
PROSES CLAIM KERETA BANJIR

1. Ambik gambar kereta yang terlibat. Untuk bukti.

2. Call hotline general insurans atau takaful

3. Syarikat Takaful akan buat arrangement untuk pickup kereta  

4. Kereta yang terlibat banjir akan dibaikpulih oleh panel syarikat takaful 

Coverage banjir ni hanya boleh dituntut jika kita mencarum Special Perils. Andai kata tiada coverage ini, sorry guys. Memang kena repair sendiri.

So, andai ada Special Perils, boleh terus hubungi syarikat insurans atau takaful korang.


Bawah ni compilation hotline no syarikat general insurans / takaful untuk di rujuk.

1. Zurich : 1-300-88-6222

2. Etiqa : 1-300-13-8888

3. Alliance : 1-800-22-5542

4. AXA Affin : 03-7989-0310

5. Berjaya Sompo : 1-800-18-8033

6. AM General : 1800-88-6333

7. Kurnia : 1-800-88-3833

8. Pacific & Orient Insurance : 1 -800-88-2121

9. RHB : 1-300-220-007

10. Lonpac : 03-2262 8666

11. Tune : 1-800-22-8863

12. Liberty : 1-800-88-5005 / 8990

13. Takaful Ikhlas : 1-800-88-1186

14. Takaful Malaysia:1-800-888-788


Semoga ini dapat membantu mereka yang sedar gusar melihat kenderaan ditenggelami air.

Claim baik pulih kenderaan terlibat ditanggung sepenuhnya oleh syarikat insurans/ takaful. 

Apa-apa pun, pastikan ada Special Perils rider dlm existing cover note insurans / takaful, baru tak ada masalah untuk claim.

Moga bermanfaat....


6 comments:

  1. Semoga bermanfaat untuk mereka dan semoga Allah permudahkan urusan mereka. Aaaminn...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Pas ni kena ambil special perils. Tapi kena baca fine prints jugak.

    ReplyDelete
  4. moga dipermudahkan urusan mereka semua..aamiin.

    ReplyDelete
  5. TQ for sharing..Saya pun selalunya tak faham sangat pun term & condition insurans..Main sign ja( jangan tiru aksi inišŸ¤­)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah