Saturday, September 5, 2020

Nasi Lemak Pak Zain Sarapan Weekend Di Seremban

Hi korang ..

Seronok tido bila Sabtu ..seawal pukul 6am tidur ni di ganggu dengan keharuman bau nasi lemak Pak Zain masak....terus terbayang sambal kerang..lama tak makan sambal kerang..terus rasa nak makan sambal kerang...abah pun sama..dari hari tu cari nasi lemak sambal kerang..tapi x dapat pun...kesian abah..takde rezeki buat sambal kerang..makan sambal yg ada je la..sambal bilis pun layan kan...

Inilah kejadian Nasi Lemak Pak Zain yang takde sambal kerang...itupun sedap...kenyang sampai ke petang ni..SA lemah skit makan nasi lemak homemade sebab masak dengan kasih sayang so berlemak elok sedap guna beras basmati...lepas makan bertambah 2 kali berat terus mata walau di gandingkan dengan kopi 434..sedap lak aih....lama x sarapan macam ni...jahanam diet weyh...tahun depan nak panjat Gunung Kinabalu ni....malas nak layan mengantuk...SA jalan2 kat kebun mini Pak Zain depan rumah....


Nasi lemak Pak Zain


Bayam brazil subur...


Nanas MD2, tak tau la jadi ke x ni...


sayur bendi fav...


sayur peria...buah kena balut sebab takut diserang ulat serangga...


Pokok kunyit merimbun


pagaga subur


sayur peria lagi


pokok serai yg baru Pak Zain semai

Sebab apa tanaman Pak Zain subur?disiram ngan air basuhan ikan, daging,ayam dan lain-lain lagi la...itu cara pak zain kan...memang x berapa suka la bau kat depan tu..katanya elok subur tanaman...ikut la abah...kang tegur merajuk plak..kita takut lalat je...tapi takde plak lalat..pelik kat situ...

Korang buat apa weekend?

SA rasa macam nak pi Nursery laaa.......

14 comments:

  1. Terkejut tengok pokok serai.Macam dalam pasu saya pulak.Cubaan nak tanam pokok serai tu. Dia naik sama besar macam pokok serai ayah SA ni la.. Baru tanam seminggu. Harap2 pokok kami sama2 membesar dengan jayanya..hahah

    ReplyDelete
  2. rajin ayah akak berkebun..jimat duit blanja bli sayur..:)

    ReplyDelete
  3. Masak dengan kasih sayang memang sedap. Subur semua tanaman pak zain. Nak masak petik je la nanti kan kak

    ReplyDelete
  4. Rajin pak zain bertani
    subur2 tanamannya

    ReplyDelete
  5. Tak bersemut ke SA siram dgn air ikan bagai tu?

    ReplyDelete
  6. rajinnyan bercucuk tanam, tak perlu nak ke pasar utk beli sayur lagi kan

    ReplyDelete
  7. apa2 pun kalau masak sendiri, mesti akan makan bertambah2 haha

    ReplyDelete
  8. apa tips pokok kunyit tak dimakan ulat bulu? hahahaha..geram nengok gemok2 haa

    ReplyDelete
  9. sedap nampak sambal nasi lemak abah tu SA
    subur2 tamanannya...guna baja asli ja ya

    ReplyDelete
  10. aih... segar bugarnya tanaman Pak Zin, suka tgk ayam brazil tu

    ReplyDelete
  11. Semua subur subur pokok ayah akak tanam. Rahsia orang orang dulu bercucuk tanam.
    Best tu dah siap ada sarapan nasi lemak. Weekend tak buat apa, duduk rumah je lah.

    ReplyDelete
  12. Aah kak.. Memang ibu leya pun die ounya baja untuk tanaman semua yg organik. Air basuhan beras laa..air ikan la.. Tapi memang pokok2 segar

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah