Monday, May 18, 2015

Dania Berambut Pendek...

Terpaksa Kerana Masalah Kulit Kepala

Dania mengalami problem kulit kepala dan jugak masalah kulit sensitif...dengan itu aku terpaksa buat keputusan untuk korbankan rambut panjang Dania...baru umur 11 tahun tp dah ada macam2 masalah..aku notice sejak dia dah dapat period pertama ni macam2 masalah dia dapat..x boleh kena gigit nyamuk or semut skit..bekas or kesan gigitan tu akan bertukar menjadi kudis dan susah hilang...naik pening aku fikir dah...tu belum masalah jerawat muka lagi tu...Dania ni jenis kepala kuat berpeluh..itu yg masalh tu kot....

So bawak dia pi Tesco ada kedai gunting rambut...


Kasi pendek terus rambut dia


Ikutkan dia x nak gunting


See rambut dia yg terpaksa di korbankan


Sesekali reward kasi cuci jugak


Best eh bila cuci rambut...


Sedap skit mata tgok dia berambut pendek...

Total damage for Dania = RM35

So..amoi kedai gunting ni bg tau..budak umur mcm ni x berapa pandai uruskan rambut..so ada shampoo yg x sesuai dengan dia..jgn pakai Dove or Rejoice or mana2 shampoo yg orang dewasa guna...belikan dia shampoo Follow me yang botol besar tu..kaler kelabu yg sesuai sangat sebab shampoo ni x pekat..buih pun tak banyak...selain boleh elakkan masalah kelemumur....

Shampoo dah beli...body shampoo pun dah beli..

Kita tengok next week macam mana...harap2 dia ok dengan shampoo baru ni...



142 comments:

  1. bila tengok dania ni,teringat iklan mcdonalds..macam sama je dengan dania..hehehe

    ReplyDelete
  2. alaaaa...sayangnya rambut Dania tu...Sally pun nak menangis masa potong rambut haritu..huhu...hopefully okay lepas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti tumbuh lagi tu.. Semoga dania sihat... Hehehe

      Delete
    2. rambut lebat macam dania xpe..klu anak2 irra berbulan2 nak tumbuh semula..jenuh menunggu

      Delete
    3. Anak irra mcm anak sedara cn, mmg susah nk tumbuh,last2 letak minyak zaitun

      Delete
    4. PapaG rambut cepat panjang.. Subur org kata..

      Delete
    5. amboii papa. mcm tu eh? ahhaa

      Delete
    6. Klu letak minyak rambut dh rupa mcm apa...hahaha last2 bior jela,..comel jugek..hehe

      Delete
    7. Bdk kck takde rmbut pun masih nmpk comel

      Delete
    8. budak kecik botak pun comel....comel itu budak kecik

      Delete
    9. tapi cikputeri rambut dah panjang...masuk sekolah nanti pendek balik la

      Delete
  3. Kesian juga. Perubahan hormon tu SA. Jgn tukar guna org dewasa punya dulu.
    Anak kakak yg 12 tahun pun masih guna syampoo dan sabun mandi, powder, lotion semuanyalah product utk budak SA. Kadang yg gambar gajah tu (lupa pulak nama dia), kadang johnson, kadang pureen. Ikut suka dialah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau SA guna organik lagi bagus..seperti Moogoo...100% organik

      Delete
    2. kc dari dulu guna safi.okay safi hehe

      Delete
    3. Gegadis suci lagi murni guna safi ni..

      Delete
    4. setuju guna yang organik

      Delete
  4. mudah-mudahn dania cepat serasi dengan rambut baru dan hilang segala masalah

    ReplyDelete
  5. seronok bila dapat basuh rambut camtu...rasa nak tidur ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala-ala di belikan arz.. Hehe

      Delete
    2. dibelikan? papa komen pon typo ke?hahaha

      teringin jugak nak g spa

      Delete
    3. Di belai laaa... Nk delete komen x blh. Kak Suria dh terima komen tu.. Heheh

      Delete
    4. Ah sudah.. Cikgu tatabahasa mari dah..

      Delete
    5. Beli jangan tak beli..muahahhaaa

      Delete
    6. Cikgu typo ada di mana2.. Hehe

      Delete
    7. kahkahkah typo dibelikan hehehe gelakkan orang tadi saya typo juga

      Delete
  6. shampoo pun mainkan peranan untuk kulit kepala yang sensitif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawang putih yang ad jackie chan tu mcm ok jer..

      Delete
    2. yes aril, shampoo wlpon kat kulit sahaja, ia akan menyerap ke dalam darah...bukit kulit shj bermasalah, dalaman pon...so mmg kena berhati2..dania pon muda lagi

      Delete
    3. Shampo bawanh busuk lah, cn pernh try

      Delete
    4. Haar shampoo bawang.. Nng boleh berkungfu lepas guna.. Haiiyaaakk..!!!!

      Delete
    5. tu lah tgk kulit kepala jugak

      Delete
    6. shampooo bawang? bagus ka?

      Delete
    7. saya tak guna shampoo tapi guna lidah buaya + limau purut...kekalkan kejelitaan rambut

      Delete
    8. kulit kepala ada yang sensitip

      Delete
  7. alahai sayangnyaaa kena korbankan rambut.. xpe nanti tunggu panjang balik..
    meanwhile boleh blaja nak jaga macam mane..

    kalo dewasa nak ngade2 shampoo cem bebudak boleh dak =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg dewasa pon boleh sangat siti..hehe

      Delete
    2. Tp org ckp klu selalu potong nnti cepar pjg,betul ke?

      Delete
    3. masa kecik ni ha la nak merasa rambut pendek hehe

      Delete
    4. betul memang sayang...sebab tu rambut cik puteri belum dipendekkan ...

      Delete
  8. mesti sayang nak potong rambut Dania tu...terpaksa kan...harap2 Dania sesuai dgn shampoo baru..:)

    ReplyDelete
  9. siannye dania..perubahan hormon kut kan kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.mungkin perubahan hormon tu

      Delete
    2. Lama2 nnti ok la kot,kesan yg sebentar je tu

      Delete
  10. sayangnya nak potong rambut. tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang anak tangan-tangankan..sayang rambut potong-potongkan..hahaa

      Delete
    2. Mcm best jer peribahasa tu irra

      Delete
    3. Hamboi peribahasa kak iraaa

      Delete
    4. perghhh kelasss peribahasa kak irra,.

      Delete
    5. Alaaa kita bukan cikgu peribahasa...kita cikgu besar :p

      Delete
    6. Cikgu besar pun terer tatabahasa gituw

      Delete
    7. cikgu peribahasa dah datang

      Delete
  11. rambut pendek memang mudah nak diuruskan..saya pun masa budak2 sampai tingkatan 3 rambut pendek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama gak ngan irra kak Di...mak kasi pendek terus

      Delete
    2. Smpai sekarang cn selesa rmbut pendek

      Delete
    3. kc suka rambut panjang hehehe

      Delete
    4. Bila panjang rimas. Bila pendek rasa arghh nyesal potong...

      Delete
    5. Kc, klu rambut pnjg boleh fefeling gadis ayu ye

      Delete
    6. betul saya setuju...rambut saya pendek nak gi keja takyah sikat....

      Delete
  12. semoga dania akan berasa lebih selesa selepas ni :)

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. CN. Sunel ke sumel? Hahahs

      Delete
    2. abe we bajet comel ckp sumel tu? haha

      Delete
    3. Efg kan semua comel comel..hehe

      Delete
    4. Alahai, cn nk kenakan ewan, cn lak typo..huhu

      Delete
    5. sunel bukan pelakon hindustan ka?

      Delete
  14. comelnya dania berambut pendek..

    ReplyDelete
  15. lebih selesa dan dapat halang masalah kulit sensetio die tu

    ada try ape2 supplement tak ....
    mealshakes dan omega gurad shaklee sangat sesuai dan bagus utk atasi masalah kulit sensetip dan membantu untuk perkembangan minda dan lebih fokus dalam pelajaran

    untuk maklumat lanjut dan harga special boleh pm saya 0129220376

    ReplyDelete
  16. cik nor pon potong pendek rambut cik nor..xsempat nak jaga..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambut panjang pun best. *nak jugak haha

      Delete
    2. Motif la KC dok promot rambut pjg jerk..

      Delete
    3. amboi kc...semua pun ada komen die aje

      Delete
    4. Kc nk glamer tu (dgn nada jeles)

      Delete
    5. cis kc...( nada jeles juga) CN sila beri laluan pada saya

      Delete
    6. Arz tolong ke tepi, cn nk fight kc ni ;)

      Delete
  17. Owh dah gadis sunti Damia.. omg.. macma ni ker perasaan bila anak gadis menignkat remaja.. omg omg. Hormon dia tengah tak balance la tu kan.. eh tapi kalau kulit sensitif ni soooo tak best, kena jaga betul2.. silap tak letak lotion sikit boleh berparut forever.

    ReplyDelete
  18. teringin nak potong pendek gak la..lalalaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh kc potong kan. free of charge ! lalalala

      Delete
    2. Takut botak terus klu KC yg ptong kn.. Hehe

      Delete
    3. Tula papaG, tak berani la serah diri kt kc

      Delete
    4. jom potong rambut pendek

      Delete
  19. Comelnya Dani berambut pendek..tak payah ikat rambut lagi dah

    ReplyDelete
  20. wah, makin comel dania berambut pendek..tapi sayang juga tengok rambut yang terpaksa dikorbankan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. kalau dah rambut panjang pastu nak potong, mmg sayang

      Delete
  21. guna lah syampu safi.lurus menawan hitam hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak pancing iklan safi la tu heheeh....

      Delete
  22. biasalah kecik2 ada maslah rambut. dulu time kecik kc ade kutu kihkihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kutu? lariiii....itu biasa bagi kanak-kanak yang akan ke sekolah

      Delete
  23. khaty masa nak potong rambut memang nganis,tapi sekejap ja..dah lama2 biasalah..tapi best jugak rambut pendek,kalau lepas mandi cepat kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah,,,masalah pulak bila rambut panjang berbuah laaa...

      Delete
    2. rambut saya masa panjang dulu tak sempat berbuah.....baru nak panjang sikit dah ditebas

      Delete
  24. oo..ok kak SA..KG baru tau budak2 tak bleh guna syampu org dewasa....

    ReplyDelete
  25. walaweyhh ! tau kecik2 tak pakai shampoo org dewasa

    ReplyDelete
  26. Salam, wahhh terpaksa korbankan rambut ye si dania..haha..dia suka xdgn rambut baru tu? owh yes, info bagus tu kak..time kasih share! :D

    ReplyDelete
  27. Ok, nanti SA bagitahu ek.. kalau ok.. then ai nak bagi anak dara ai pulak cuba shampoo tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah