Monday, November 12, 2018

Berat Badan Hilang 2kg..Alhamdulillah....

Hi korang...

Haa...x tau nak cakap la entry ni nak show off ke apa kan..baru hilang 2kg je kot..ada 5 kg lagi to go...ingat senang ke..sejak sakit ni la jaga makan...kalau tak kang main belasah je makan tak fikir bagus ke tak...main hentam je...sekali allah dah turunkan ujian...haaaa...ambikkk..baru sedar nak jaga makan..baru la merasa turun turun sikit berat badan...kalau tak..pagi nasi lemak, mee goreng tambah ayam goreng ke..telur mata ke kan..nescafe hari-hari...sekarang tengok je la orang makan..dalam hati bercakap...haa...pulun...pulun semua...dah sakit macam aku mampu pandang je la...serik la rasanya...kalau warded sakit biasa takpe..ni warded melibatkan nyawa ni...allah tak sanggup lagi dah rasanya...sebab tu SA agak slow update blog sekarang...SA takde kekuatan macam sebelum ni..masa SA banyak habis untuk berehat dan monitor diri sendiri je...


American Breakfast..sarapan pagi td ngan teh o panas RM7.15


Garlic Bread + Mushroom Soup RM5

Maaf cakap..SA bukan menunjuk..just nak share apa yang SA makan..ye..sepanjang masa SA banyak ambil roti dari nasi...kalau makan nasi pun 2 senduk je..itupun SA kurangkan..lauk makan sayur dan ikan dan lebihkan makan buah..SA sangat jaga pengambilan makanan sekarang...selain kan sekarang sejak dh ada hypertension ni SA cepat mengah..jalan pun dh x leh laju macam dulu dh...slow2 je jalan..kalau tak susah SA nak tarik nafas...bila x dapat tarik nafas dengan tenang macam selalu.. mula la SA cepat panik...tak bagus tau...tp SA memang akui..dose ubat SA makan tinggi...so SA nyer side effect adalah anxiety...SA rasa tak tenteram..rasa semua serba tak kena .sebab tu SA x ambil ubat tu siang..SA makan malam dan SA rehat tido sampai pagi..waktu tido SA pun berubah dh tau..takde tido lewat macam selalu...

Alhamdulillah berat badan SA dari 60kg sekarang dh jadi 58kg..jauh lagi perjalanan nak turunkan lagi 5kg...semoga process healing ini cepat berlalu...SA x suka rasa tak tenteram ni...SA cepat panik..SA tak boleh berada dalam tempat yang ramai orang..terus rasa macam tak tentu arah...kadang menangis takut..takut tak bernafas..tak tau la SA alami trauma atau apa..sakit sangat rasanya perasaan macam ni...kalau SA terlalu panik..adakala waktu malam..jantung berdegup kencang...doktor dah siap bekalkan ubat tidur..At least otak SA terus bagi arahan suruh SA tido..itu yang kadang-kadang terbabas tido tu...tapi SA tak ambil selalu sebab ubat tido memang tak bagus kan...tak tau la sampai  bila SA akan alami semua ni..19 Nov rasa macam 19 tahun pulak..SA nak jumpa doktor dan mintak dia turunkan dose ubat..SA tak tahan...

15 comments:

  1. alahai..bestnya kalau dapat turunkan berat badan juga..ni berat makin bertambah..turunya tidak

    ReplyDelete
  2. hilang berat tu satu hal, bab sakit tu..alahaii sian nyaaa weiii. sabar ye byk2

    ReplyDelete
  3. Take care kak... Banyak turun berat tu

    ReplyDelete
  4. GWS SA..kadang-kadang kita akan sedar bila dpt sakit.. baru nak insaf.. liez baca SA punya entry ni pun jadi insaf sama..

    ReplyDelete
  5. Get well soon SA... Dh sihat nnti, maintain jaga pemakanan juga..

    ReplyDelete
  6. Semoga cepat sembuh SA, bestnya dapat turun 2kg.

    ReplyDelete
  7. Tahniah dapat turunkan berat badan... teman nie, nak naikkan berat badan pun agak sukar... any way, kesihatan adalah anugerah yang Allah berikan... Jaga lah ia sebaik mungkin... dugaan datang dan pergi untuk menguji keimanan dan kesabaran kita... teman doakan semoga SA cepat sembuh...

    ReplyDelete
  8. sian SA tak sihat,semoga SA cepat sembuh seperti sediakala ye..

    ReplyDelete
  9. moga akak cepat sembuh dan sihat seperti biasa..aamiin

    ReplyDelete
  10. Itulah banyak penyakit sekarang ini puncanya dari segi pemakanan dan kurang bersenam.
    Semoga kembali sihat seperti biasa.

    ReplyDelete
  11. Tinggi sangat ke SA tekanan darah tu? Apa apa moga cepat sembuh ye SA. Insyaallah lepas jaga makan tu akan turunlah reading tu.

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..semoga SA cepat sembuh..Aamiiin

    ReplyDelete
  13. tahniah kak SA.. Rabia makin naik berat tau. 49 kg ;(

    ReplyDelete
  14. Chayook chayook kak.. mesti boleh turun lagi..

    ReplyDelete
  15. Jealousnya.. Tapi saya memg nak start control bab makan kak.. Start next month...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah