Wednesday, November 14, 2018

Rutin Harian SA Sejak Diserang Hypertension ..

Hi korang...

Hari ni nak share ngan korang rutin SA setiap hari pukul 10 pagi...hahahah...dah macam ape dh..kalau pergi tingkat 8 kat office ni mesti masuk bilik wellness centre dan check tekanan darah..kalau kawan2 SA memang dh faham dah..masa mula-mula start kerja lepas mc lama SA rasa tak berapa ok..Effect ubat buat SA tak tentu arah...memang SA yang dulu korang nampak kuat nampak lebih lemah..effect ubat ni buat emosi terganggu..tapi SA cuba jugak tak layan..buat biasa walau keadaan tak pernah selesa macam kebiasaan...siapa yang menghidap darah tinggi pasti tau macam mana rasanya..Hypertension ni tak kira usia ye..tua ke muda ke...kalau dah nak kena pasti kena. SA kena sudden attack ni mungkin sebab tak pernah ambil berat bab kesihatan walau dulu pernah sakit tenat..pernah koma sebulan..ye la..SA manusia biasa,  tak pernah lari dari dugaan. Allah duga sebab allah sayang kan...

Eh tak mau la sedih- sedih..SA nak kembali bersemangat...jom tengok gambar...koleksi bacaan tekanan darah yang SA check hari- hari..ada yang SA dah lupa mana ntah gambar...maybe dah terdelete....


Pagi ni...masa tengah amik reading


Bacaan Sabtu lepas


Bacaan Sabtu malam


Bacaan Ahad pagi


Bacaan Ahad petang


Bacaan Isnin


Bacaan Selasa


Bacaan hari ini 

Bacaan sememangnya tak consistent..bila x consistent dan sedikit tersasar akan buat emosi seseorang terganggu..tapi SA cuba bertenang..even adakala rasa macam frust sangat sebab SA memang cuba kawal diri dari segi emosi dan gaya hidup. Pemakanan memang jaga...eat clean walau sebenarnya ianya buat SA lagi down kalau target SA tu tak tercapai...itu masa awal-awal monitor bacaan..tapi sekarang SA dh sedikit ok..ye la..bila dh sakit tak semestinya makan ubat terus elok kan..mesti ambil ambil masa lama untuk recover..tapi SA ada rasa trauma sebab apa yang SA alami tu memang buat SA trauma..walau mengganggu kesihatan jantung juga..ianya tetap mengganggu emosi SA..sekarang SA sangat menjaga..jaga untuk tidak terlalu emosi..dan tidak terlalu ikut rasa sakit ni...semoga segala rasa tak tenang dan dan tak selesa ini segera berlalu..sekarang bukan masa untuk bersedih kan..ramai lagi yang sakit teruk di di luar sana..bukan SA sorang je..so semangat perlu kuat...banyak lagi tanggungjawab perlu diselesaikan..

44 comments:

  1. semoga cepat sembuh SA... betul tu kena selalu tenang

    ReplyDelete
  2. Kuatkan semamngat ya sis. Insya Allah cepat reda segala kesakitan.

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  3. get well soon kak SA.. Allah uji kak..Allah pun uji rabia dengan kesihatan jugak.. Semoga cepat sembuh. Jangan stress ye kak SA. tenang je.

    ReplyDelete
  4. Sakit ada ujian Allah... Sakit juga adalah penghapus dosa-dosa kecil... Somoga SA tabah dan istiqomah menjalani rawatan...

    ReplyDelete
  5. Kuatkan semangat ye kak.. Leya sayang akak.. InsyAllah akak kuat... Semoga ceat sihat.

    ReplyDelete
  6. kuatkan semangat..moga akak cepat sembuh..

    ReplyDelete
  7. kena kawal tahap stress. Ermm,mungkin kena lakukan aktiviti seperti workout atau yoga bagi kurangkan sedikit. Insyallah, semoga SA kembali sihat.

    ReplyDelete
  8. kene chill chill SA, jangan fikirkan hal kerja sangat lah

    ReplyDelete
  9. Jangan stress2 SA..banyakkan berehat

    ReplyDelete
  10. Syafakillah SA semoga Allah bagi kesembuhan banyak berehat jangan stress sangat ok

    ReplyDelete
  11. Sis pun sama jadi trauma masa pestime di serang hypertension..
    Satu badan kaku masa tu..admit 8hr untuk pemantauan sebab jantung Sis bengkak.
    Ya Allah bagai mati hidup semula masa tu, ngeri sangat!
    Now Sis makan ubat dah, alhamdulilah konsisten tekanan tapi tak boleh renyah penat dan stress..

    Moga SA juga jaga kesihatan dan pemakanan dan jangan stress-stress ya..

    ReplyDelete
  12. Get well soon SA.
    Ya betul tu Allah uji sebab sayang.
    Mungkin SA perlu pergi holiday untuk berehat kot (cadangan jer).
    Dalam masa yang sama think more on the positive side.
    Banyakkan bersyukur setiap hari & makan ubat seperti yang doc suruh.
    Rasanya BP SA ni not bad. Ok la untuk hypertension yang on treatment. Memang ubat ambil masa skit. Dah BP kena turunkan slowly, tak boleh mendadak sangat. Pandangan peribadi je ni ya. =)

    ReplyDelete
  13. Kinah dulu pun masa study ada terkena hypertension ni tapi dah tak follow up dah sebab dah normal. Kak SA jangan stress-stress ye. Jaga kesihatan dan pemakanan akak dan konsisten makan ubat.moga kak SA cepat sembuh.

    ReplyDelete
  14. Jaga kesihatan dan pemakanan
    Semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  15. Mak rasa, apa-apa penyakit pun banyak yang datang kerana stress... (ikut pengalaman mak)...

    Bacaan tekanan darah mak memang selalu tinggi, tapi bila sampai hospital 'pandai' pulak dia turun...huhuhu

    ReplyDelete
  16. bila hypertension ni..mmg kena jg makan...ubat pn kena ikut time...smoga cpt sihat sepenuhnya SA

    ReplyDelete
  17. get well soon SA .. hemm jangan stress2 dah ye.. sebenarnya TB pun ada dengar juga.. apa juga sakit kita tu.. jangan difikirkan sangat.. jangan stress.. sebab penyumbang kepada penyakit melarat disebabkan oleh stress yang benarnya.. TB pun baru sedar tentang hal tu.. dan nampak sendiri memenag bila kita stress.. automatik sakit-sakit yang ada jadi lebih worst.. apa-apa pun jaga diri dan jaga kesihatan ye SA..

    ReplyDelete
  18. Semoga sihat-sihat selalu. Samalah arz pun beberapa hari ni sakit-sakit urat. Allah sayang Allah bagi sakit untuk tegur kita supaya ingat pada Nya

    ReplyDelete
  19. jangan stress stress kak! sakit pun cantik lagi tewww, jeles kita

    ReplyDelete
  20. Semoga akak sembuh dari sakit akak. Jangan stress dan tension. Keep calm and cool. Jaga makan, tidur cukup InsyaAllah semua akan baik2 je.

    ReplyDelete
  21. Zaza doakan semoga akak cepat sembuh ya.. Insyaallah.. Cuba elakkan jgn stress dan byk kan buat aktiviti

    ReplyDelete
  22. Sama la kita ada hypertencion.. Hehehe.. Kdg2 org xmemahami dan anggap ianya hanya stress biasa.. Kita penah skli kene hypertencion dgn migrain.. Giler sakit kepala.. Dgn tknn drh tggi lagi.. Takut msuk hospital, tahan jela kat rumah...smoga cpt sembuh ye SA..

    ReplyDelete
  23. Get well soon kak SA. Saya tak rasa apa yang akak rasa sekarang. Apa yang saya boleh cakap, cuba untuk jaga emosi dan kesihatan ya. Risau kalau kalau sakit bertambah pulak

    ReplyDelete
  24. Setiap orang ada ujiannye. Especially bila usia makin meningkat ada je area yg perlu diubati. I pun ada sakit sendiri. Kekadang susah hati juga. Sekarang saya cuba sedaya mungkin untuk maintain healthy lifestyle and exercise regularly. SA take care ye. Semoga kesihatan stabil dan ceria selalu.

    ReplyDelete
  25. Selalu kalau kita sakit, emosi kita boleh terganggu. Banyak faktor hypertension tu. Moga Sa sihat ye...kalau stress cuba tarik nafas, hembus.....

    ReplyDelete
  26. kesian SA, moga cepat sembuh dan diberi kekuatan..kena relaks dan tenang jangan fikir yang bukan2..moga kesihatan akan terus terpelihara dan sihat senantiasa

    ReplyDelete
  27. Semoga cepat sembuh ya sis. Jaga diri dengar nasihat Dr ya. Hope semuanya ok ya.

    ReplyDelete
  28. get well soon sis tak mo stress streess dah lepas ni keep calm ya paling penting rasanya dah kena start makanan yang seimbangg less oil less masak.. huuu

    ReplyDelete
  29. Bila sakit mula dah hinggap inilah yg terpksa dilalui. Semoga akk teru tabah dan kua menempuh dugaan.

    ReplyDelete
  30. Wishing you get well soon. Babe, slowly go for a walk then slowly change to jogging... At least an exercise helps a lot

    ReplyDelete
  31. oh I have seen that gadget before. it's good to monitor own health often ourselves. I think it's important to keep us healthy for the people we love. Keep it up

    ReplyDelete
  32. InsyAllah ada sebab kenapa Allah beri sakit. Salah satunya Allah nak angkat darjat seseorang husnozon miza doakan kak sa cepat sihat

    ReplyDelete
  33. Semoga cepat sembuh kak...
    Saya pulak terbalik...kalau pening2 tu mesti hypotension..
    Check2..tekanan rendah

    ReplyDelete
  34. Semoga kak.sa sentiasa Dalam keadaan sihat. Alhamdulillah nampak stabil juga BP akak skrg

    ReplyDelete
  35. moga sis tabah..chaiyok sis kuat..moga cepat sembuh sis

    ReplyDelete
  36. Kena ada juga alat ni beli satu letak kat rumah. Senang nak pantau. Saya kadang kena bp low kak

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah