Wednesday, January 12, 2022

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Bekal Hari Ini

Assalamualaikum...

Hi korang...

Macam yang SA citer semalam kat entry bekal petang semalam Pak Zain msak daging salai masak lemak cili api campur pucuk ubi..huiiii SA teruja tau...sebab daging salai memang fav SA. Sambil biuat kerja terbayang..bagai terbau- bau salai tu..haih x leh jadi...memang balik kerja sampai rumah SA bukak tudung saji tau...capai sudu and makan...tapiiii.......ermmm.....apa yang SA bayangkan masa kat opis sampai terbau- bau..tak sabar- sabar nak balik tu hampa...rasa sebak hati...dah kenapa kan...dah macam orang preggy mengidam lepas tu hampa bila apa yang diidam tu out of expected...haaaa...

Nak tau sebab apa?

Sebab SA mati- mati ingat Pak Zain beli daging dan salai macam biasa dia salai...ada sabut kelapa, tempurung dan kayu api or arang...yang Pak Zain beli semalam memang daging salai, tapi xde bau salai...macam di salai dalam oven atau atas dapur gas...sedih oiii....takde bau langsung...tapi SA xde la complain depan Pak Zain atau mak...SA citer kat sini je...kang kecik hati plak dua- dua baby SA tu...SA makan jugak la walau x menepati citarasa...ye la orang tu buat nak meniaga kan...maybe tu je la solution yang dia ada untuk salai daging kan...dah la mahal..harga daging salai di pasaran sekarang RM50-RM60 sekilo. Pak Zain beli semalam setengah kilo lebih skit RM28 hengget....



Nasi sesenduk lebih skit...bawak jugak ikan masin sepat ronggeng...



Walau rasa tak kena ngan citarasa SA...tak nak hampakan susah payah Pak Zain dan Mak Pah masak SA bawak jugak ke office hari ni...habis gak SA makan...rezeki kan...nanti la..kalau ada masa weekend ni SA nak salai la...then masak betul- betul ikut citarasa kami sekeluarga...Daging Salai ni selalunya penting jenis daging dan kena kuat bau salainya tu...baru menjadi...dan paling suka beli daging batang pinang...atau part daging harimau menangis ke apa ntah tu...x ingat plak nama bahagian tu...mahal sikit takpe janji puas hati...kalau daging biasa pun boleh cuma masa nak masak tu annti kena la masuk dalam noxxa bagi dia lembut betul...kalau masak atas dapur gas ..habis 1/2 tong gas baru lembut daging tu...apapun kita tunggu la ye..jadi ke tak plan minggu ni...selalunya Pak Zain ni dia leh baca anak dia suka ke tak suka...semalam dia macam perasan...dia pancing SAa siap cakap..nanti abah salai la long daging...salai betul2 ngan sabut kelapa, tempurung ngan arang...kalau abah rajin nanti abah balik kampung salai..sana leh pakai kayu api jugak...SA senyum je...

 


21 comments:

  1. SA, apa kata salai daging tu lebih sikit, then frozenkan. Lepas tu pos kat SK. SK peminat daging salai, so far yg beli memang ada rasa salai dan bau asap, tapi ada yg liat, huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita bukan x nak buat..kita risau takut pos daging tu rosak je...nanti la kita fikir cara cane nak pos..hehehe

      Delete
  2. saya pun suka juga daging salai.. tapi itik salai kenot go...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itik la sodap..best..tp kalau itik x suka la salai kering2..sebab hilang manis dia..kena salai ala2 kalau itik

      Delete
  3. Ada sepat ronggeng juga. Penambah selera tu selain daging salai lemak cili api.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kak..goreng malam semalam pas tu x abis..bawak sekali ke opis ..panaskan jadi semwrbak plak bau..

      Delete
  4. Replies
    1. Kalau dpt real daging salai yg salai cara traditional tu lagi sedap ..bau asap dia dia..bau salai dia..huiii

      Delete
  5. memang pusa hati kalau buat sendiri

    ReplyDelete
  6. bestnya pak zain masakkan ye. masak lemak lak tu.

    ReplyDelete
  7. Adodododo .. menunya mengoda selera. Apapun kenyang alhamdulillah.

    ReplyDelete
  8. Aduh, sedih pulak bila baca Pak Zain cakap part yang last tu..sayang sangat Pak Zain kat akak tu..

    ReplyDelete
  9. org nismilan mmg wajib lauk ni kan.. pehh sodap ni

    ReplyDelete
  10. lama tk mkn daging salai masak lemak cili api...sedap tu

    ReplyDelete
  11. daging yang masak atas dapur atau pun dlm oven x layak dipanggil salai sebab tak de bau salai tu.. Bau salai tu special sangat..

    ReplyDelete
  12. betul lah tu kak SA. rasa 'asap' salai tu yang buat sedap selalunya

    ReplyDelete
  13. Samalah favourite kita daging salai masak lemak. Kena salai guna kaedah tradisional jugak sedap kan. Aroma asap tu yang membuatkan daging bertambah sedap. Alhamdulillah syukur Pak Zain dah masak :)

    ReplyDelete
  14. untung pak zain nak gak melayan tekak org preggy eh org mengidam hahah jgn marah SA :p

    ReplyDelete
  15. Rare lauk bekal SA.... terselah nesmilannye

    ReplyDelete
  16. sedapnya nmpk, xpernah mkn daging salai..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah