Thursday, May 30, 2024

Ikan Cencaru 3 Rasa Untuk Dinner Semalam

Assalamualaikum..

SA ni sakit perut dh 2 minggu..syukur sampai awal balik kerja semalam...blom kul 7pm dh sampai..manage to take earlier bus...Pak Zain ckp abah x masak long...abah dh keluarkan ikan nak masak..tapi abah buntu x tau nak masak apa..sampai rumah tengok ikan cencaru besar yg di defrost kan oleh Pak Zain dh elok berlumur dengan kunyit dan garam...dia nak makan simple2 je..x kan nak bakar memalam ni kan...sudahnya buat 3 rasa je...x pernah buat lagi ikan cencaru 3 rasa..lantak la..kita buat dia kan..
Alhamdulillah sodap...pas tu SA up plak sayur bendi goreng kering2 macam tu...lagi la laju menyuap nasinya tanpa rasa bersalah...😆😆

Sedap rupanya ikan cencaru buat 3 rasa...main belasah je SA malam semalam..bukan apa..malas nak fikir masakan lain..SA penat dengan cirit birit ni ..ubat dh banyak makan dah...sudahnya SA biarkan aje..sakit perut pergi tandas..tahan je la bila memulas..dia akan sakit bila dalam bas, kat office kurang ye...sebab tu SA kena pastikan sebelum balik buang segala apa2 sisa dalam perut..hahaha...macam semalam dah sampai Seremban baru nak sakit yang memulas2...seram-seram sejuk badan SA menahan sakit perut...



Ikan cencaru 3 rasa...x pedas..cili tu hiasan je..nak rasa pedas gigit je la cili tu


Bendi goreng kering...tumis je bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan cili sampai warna brown macam tu..then masukkan bendi...perasakan dan masak kejap..tutup api...done..

 

Pak Zain nak lauk simple kan..haaa...simple la tu...malas SA nak masak gulai2 ke apa...itupun x de rasa beesalah menambah nasi..ni malam kang kena puasa dh .esok ada session check glucose kat office...itu esok punya citer.. session SA pukul 10.20am..nak check glucose awal2 la..lambat plak nak sarapan nanti ..


16 comments:

  1. Adui.. Seksa ya sampai 2mgu tak baik2 lagi.. Kalau linda kalah ngan nescafe, kalau sakit2 perut gitu.. Selalu stop dulu nescafe sampai dah ok... Meanwhile, terpaksa lah carik alternatif lain

    ReplyDelete
  2. Kalau dah 3 rasa tu bkn lauk simple bg sy kak... hahaha... sbb tu menu kedai... kalau simple rebus or goreng je... hihihi... tp akak ni mmg pantas la masak

    ReplyDelete
  3. sedap2nya lauk2 ni..terliur plak MZ hahahah anyway moga SA cepat sembuh laaa..risau plak of berlarutan sakit perut tu

    ReplyDelete
  4. ada 3 ketul bendi kat umah tu. balik kang boleh goreng mcm ni

    ReplyDelete
  5. nieyl tak pernah try lagi ikan cencaru masak 3 rasa tu, selalu buntu ikan cencaru nak masak apa...check awal2 la kak kang sakit perut masuk angin pulak...

    ReplyDelete
  6. yup, sebenarnya ikan cencaru ni kalau kena gaya masaknya, mmg sedap aje..kadang yg malas tu sebab kulit dia nak kena siat dulu kalau makan dgn bebudak..haha

    ReplyDelete
  7. Sedapnya lauk walaupun simple. Saya plg suka makan ikan. Kalau cencaru ni boleh duduk berjam2 kat meja makan sebab ratah sampai licin tinggal tulang.

    ReplyDelete
  8. Boleh try ni, sbb tak pernah juga masak ikan cencaru 3 Rasa ni...

    ReplyDelete
  9. ikan cencaru biasa goreng biasa or sumbat cili..tkpernh try lg masak 3 rasa

    ReplyDelete
  10. Sedapnya. Lama tak buat masakan ikan 3 rasa. SA dah pegi klinik ke check kenapa smp 2 minggu sakit perut tu? Takut melarat je.

    ReplyDelete
  11. dapnya..selalu ikan siakap je wat 3 rasa ni kan
    x ok lagi ke kak sakit perut nya...adoi la. sian akak

    ReplyDelete
  12. Kalau lama2 kena Cir Bir ni yg buat risau tu banyak fluid keluar dari badan. Harap2 cepat sembuhnya. Salah makan apa la tu?.

    Ikan cencaru ni kalau time hubby belajar kat MRSM selalu dia tak pandang pun ikan ni tapi bila dah besar2 ni eh eh dia kata sedap pulak ikan 'jaket' ni.....memang cencaru ni orang panggil ikan 'jaket' jugak kot.

    ReplyDelete
  13. Bolehlah dicuba nanti…ikan caru antara ikan yg paling rajin en suami beli hikhik

    ReplyDelete
  14. Bendi goreng kering menarik juga. Belum pernah coba. Biasanya hanya di gulai atau makan begitu saja dengan sambal belacan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah