Thursday, February 24, 2011

Update Check Up Semalam 23/2/2011

Semalam kene pergi 2 kali check up. First,kat Klinik Kesihatan Seremban.
Mcm biasa kene amik darah n test air kencing.darah n air kencing normal n ok.
Jumpa staff nurse untuk wat ultrasound n tgk perkembangan pemakanan ibu dan bayi.berat badan naik memdadak 2.5kg iaitu skrg dah cecah 70.5kg.kene tegur.nurse x kasi berat naik lagi sb takut nti baby besar & effect masa nak melahirkan.pastu tkt kene darah tinggi n kencing manis serta obesity.Ultrasound menunjukkan tahap degupan jantung baby sangat baik dan normal.Bulan depan dating lagi check up nurse nak tgk berat badan turun…..Lisa pun pening dah x tau nak turunkan berat badan camne.tak makan kang anak2 Lisa menendang sebab lapor….bila makan berat badan naik.nurse suh makan sayur2 n buah2an jer dulu.kabohidrat n lemak x boleh makan wat masa ni sampai berat badan maintain 68kg…huh….check up kali ni nasib baik 45 minit jer,mgkin sb x ramai org,klu ramai,kenelah  tunggu sampai 2-3 jam baru settle.
Check up kali ke 2 hari yg sama kat Hospital Pakar Tuanku Jaafar Seremban.
Kat sini lain sikit.diaorg x tegur pun pasal berat badan dah lebih.mungkin  diaorg lebih nak tgk baby dlm perut.lepas jer check tekanan darah,air kencing & berat badan,terus tunggu giliran nak jumpa doctor.x lama gak tunggu,1/2jam jer nama dah dipanggil untuk check.
Dapat doctor lelaki…alamak Lisa dah kecut perut ..MALUUUUUUUUUUUU……tp dia tengah train doctor pelatih,nasib doc ppuan.nama doc tu Dr.Jamali bin Wagiman,doctor ppuan tu Dr.Teena.mmg bestlah cara Doc Jamali tu bercakap,cara dia terangkan pasal twin,mcm2 lah…Cuma kecut sikit bila dia ckp twin 1 uri hanya boleh diselamatkan cara pembedahan jer walaupun ada laluan untuk normal,tetap kene operate.kalau 2 uri,peluang besar untuk lahirkan normal sgt cerah tetapi kene tgk kedudukan twin yg pertama,klu kepala kat bawah,ok.klu songsang,kene operate jugak..Lisa ckp jerk at doc,operate pun operate lah janji dua2 selamat.
Lepas borak2,terus g scan….
Haaaaaaaaaaa….ni yg best n klakar.masa scan doctor pelatih yg wat,doctor pakar tu tgk n ajar doc teena tu..my babies sgt nakal.bila doc pusing2kan alat scan tu dia boleh gerak2 plak..doc hepi sb my babies aktif 2-2 tu…pastu bila doc nak snap gambar dia,leh dia tendang  plak.tergelak doctor tu.pastu nak amik gambar baby yg ke dua,dia leh gerak2 g tempat lain,kene tunggu dia relax dulu baru snap.lama jugaklah doctor scan,rasanye dalam 20 minit..Suami Lisa lak dia ckp dia kat luar risau sgt2 sb lama.dia takut ape2 jadi.asyik berdoa je dia kat luar.hahahhaha….
Lepas je scan,Doc Jamali tu jumpa Lisa dia ckp,babies aktif n sihat.dia suh mkn vitamin yg klinik dah bekalkan mcm biasa.jaga kesihatan.Scan kali ni dia Nampak baby ada kantung masing2 tp masih share makanan dgn 1 uri Cuma baby no 2 besar sikit dari baby no 1,mungkin vitamin banyak pergi kat baby no.2 walau mcmmanapun,2-2 aktif.bulan depan,nak scan lagi…sampailah kandungan  36 minggu.masa ni,doctor  akan tgk sama ada bersalin normal atau operate…
Itu saja,tunggu bulan depan check up seterusnya pada 24/3/2011.

6 comments:

  1. alhamdulillah..... best baca entry ni..

    lissa doctor x bagitau ke baby boy or gurl..hehehe...

    ReplyDelete
  2. bestyer dpt twin...
    hope selamat semuanya.. :)

    ReplyDelete
  3. Dah nampak gander bb ker lisa...mesti best kan :D

    ReplyDelete
  4. seronok kan lisa bila pertama kali tgk anak kite tru scan tu...rasa mcm bahagia sgt2..

    ReplyDelete
  5. lisa..
    1..pasal berat tu...mana boleh nak turunkan..dah baby makin besar berat mesti bertambah.rate ialah 0.5kg seminggu..lisa terlebih sikit.makan jgn tak makan cuma jgn makan nasi banyak sgt.just pastikan tekanan darah tak naik.kalau kat area sini nurse akan suruh cek tekanan darah selang sehari.kalau ada pening atai mata berinar2 cepat2 pi klinik sb tu tanda darah naik walaupun taklah semestinya..

    2...kenapa satu uri tak boleh lahir normal?akak dah sambut beberapa twins yg satu uri.takdak problem asalkan twin 1 kepala kat bawah.

    3...jantina baby tak tau ke???nak cari nama...hehehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah